Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Kraftig boligprisfall i november
Foto: NTB

Kraftig boligprisfall i november

Mandag presenterer Eiendom Norge boligprisstatistikken for november.

Fasiten viser at boligprisene fortsetter trenden fra oktober, med et fall på 2,2 prosent. Sesongjustert er nedgangen på 0,9 prosent.

Til sammenlikning falt boligprisene 1,9 prosent i oktober, der Oslo hadde det tyngste fallet på hele 3,2 prosent.

- Det kraftige fallet i boligprisene fortsatte i november. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

I november var det boligprisene i Bergen som opplevde størst nedgang, med et fall på 4,2 prosent. I Oslo falt prisene 1,3 prosent, mens prisene i Stavanger sank med 0,9 prosent.

- Med høyere rente er det ikke unaturlig at boligprisene korrigeres, men et stort boligprisfall vil få negative konsekvenser for norsk økonomi gjennom både lavere konsum og lavere boligbygging, fortsetter Lauridsen.

Annonse
Svarer etter SAS-boikott
Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød Stokke / DinSide

Svarer etter SAS-boikott

SAS stanset torsdag salget av alle produkter fra matvaregiganten Mondalez, etter at det ble klart at konsernet ble svartelistet av Ukraina.

Mondalez eier blant annet Freia, Toblerone og Daim.

Konsernet har tre fabrikker i Russland, og anklages av Ukraina for å bidra til Russlands krigskasse.

- Vi tar det bort fra vårt sortiment, og kommer til å ta inn erstatningsprodukter, sa SAS' pressesjef Tonje Sund til Børsen torsdag ettermiddag.

Nå kommenterer giganten flyselskapets boikott.

- Vi synes det er leit at SAS har tatt denne beslutningen, men det er selvsagt opp til våre kunder å bestemme hvilke produkter de velger å selge, skriver pressekontoret til Mondalez i en e-post til Børsen.

- Dette er heller ikke en unik situasjon for selskapet. Mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland.

Selskapet understreker at de forstår at det er en følelsesladd sak - og at de respekterer de ulike meningene om den.

- Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge. Produksjonen foregår ikke i Russland, og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.

Flere aktører Børsen har snakket med torsdag, deriblant Vy, opplyser at de nå vurderer boikott.

Les hele saken

Annonse

Englandskabelen ute av drift

North Sea Link, strømkabelen mellom England og Norge, er ute av drift. Statnett vet ikke hvorfor og hvor lenge stansen i englandskabelen vil vare.

Torsdag klokken 12.38 gikk kapasiteten på englandskabelen til null i begge retninger, skriver Europower. I minuttene før var eksporten 1299 MW fra Norge.

Ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Hanne Gudding i Statnett vet de ikke hvorfor kabelen er satt ut av drift. De vet heller ikke hvor lenge kabelen forblir ute.

I en markedsmelding fra Statnett står det at kabelen er ute til midnatt natt til lørdag. Dette skal være et tidspunkt som er satt fordi markedsmeldingen må ha et sluttidspunkt.

North Sea Link ble satt i drift høsten 2021.

(NTB)

Annonse
VY vurderer Freia-stopp
Foto: Fredrik Hagen / NTB

VY vurderer Freia-stopp

Torsdag ble det kjent at flygiganten SAS stopper alt salg av Freia-produkter, som følge av at Freia-eier Mondelez har blitt svartelistet av Ukraina.

Nå bekrefter også togselskapet VY at de vurderer hvordan de skal stille seg til svartelistingen.

- Vi tar en vurdering på det nå, men har ikke konkludert, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressevakt i togselskapet VY.

Ukraina svartelistet matvarekonsernet Mondelez for snaut to uker, med anklage om at selskapet bidrar til Russlands krigskasse ved å ikke trekke seg ut av landet.

Konsernet eier selskaper som Freia, Marabou og Daim.

Les hele saken

Svartelistes av SAS

Annonse