BørsenForsiden av Børsen

Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Tinde energi legges ned

Strømleverandøren Tinde Energi legtger ned. Det skriver selskapet på sine hjemmesider onsdag kveld.

Selskapet skriver selv at de har hatt en rekke utfordringer den siste tiden.

- Våre leverandører vurderer også dagens risiko til å være større og har derfor økt sine sikkerhetskrav ovenfor Tinde. Tinde Energi er ikke i en slik posisjon at vi kan klare å møte disse kravene.Når vi nå ikke har klart å imøtekomme disse kravene vil vi opphøre som leverandør, skriver Tinde.

Annonse
Apple får kjempebot
Apples hovedkvarter i Californoa. Foto: AP / NTB

Apple får kjempebot

Apple får bot på 1,8 milliarder euro fra EU, skriver Reuters. Det skyldes at teknologiselskapet har nektet Spotify og andre musikkstrømmetjenester å informere brukere om andre betalingsalternativer utenfor App Store.

Avgjørelsen kommer etter at Spotify sendte inn en klage i 2019.

- I ti år misbrukte Apple sin dominerende posisjonpå amrkedet for distribisjon av musikkstrømmingsapper gjennom App Store, sier EUs konkurransesjkef, Margrethe Vestager, i en uttalelse.

- Dette gjorde de ved å begrense utviklere fra å informere forbrukere om alternative, billigere musikktjenester tilgjengelige utenfor Apples økonsystem. Det er ulovlig i henholdt til EUs konkurranseregler.

Apple varsler at de vil anke avgjørelsen.

- Beslutningen ble tatt til tross for at kommisjonen ikke har klart å finne troverdige bevis på at forbrukerne har tatt skade, og ignorerer virkeligheten i et marked som trives, er konkurransedyktig og vokser raskt, sier selskapet i en pressemelding.

Unngår oppsigelser
Foto: Marit Hommedal / NTB

Unngår oppsigelser

18 ansatte har søkt om frivillig sluttpakke ved Kode. Dermed er kunstmuseet i Bergen i mål med innsparinger og unngår oppsigelser.

– Det er ingen tvil om at de siste ukene har vært tøffe for oss på Kode. Vi mister nå verdifulle kollegaer, noe som er både vemodig og tungt. Til tross for dette er jeg er lettet over at vi unngår oppsigelser, og nå skal vi komme oss videre sammen, sier direktør Petter Snare i en pressemelding.

Sluttpakkene, som kommer etter at det ble kjent at museet må kutte utgifter på 16 millioner kroner, ble presentert for de ansatte torsdag for to uker siden.

Fristen for å søke sluttpakke for de ansatte gikk ut fredag, og mandag morgen ble det kjent hvor mange som har søkt.

De 18 som har søkt sluttpakke, slutter 31. mars, ifølge museet. Kode har 96 ansatte, hvorav 91 er ansatt i faste stillinger.

(NTB)

Annonse

PST: Skyggeadvokater ut i streik

De hemmelige, faste skyggeadvokatene som påtar seg oppdrag for PST og Etterretningstjenesten, legger mandag ned arbeidet.

Bakgrunnen for streiken er det foreningen mener er markante kutt i rettshjelpssatsen de siste to tiårene, skriver Aftenposten.

De varsler samtidig en rask opptrapping av streiken dersom ikke regjeringen imøtekommer kravet om en betydelig økning av rettshjelpssatsen.

Ifølge avisen er det snakk om et tosifret antall advokater.

De første som streiker, er advokatene som er sikkerhetsklarerte og jobber i saker som involverer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten. De vil ikke ta på seg flere oppdrag i retten de neste fire ukene, opplyser Advokatforeningen.

Mandag vil også forsvarere i Stavanger og Bergen si nei til alle oppdrag som gjelder rettsforhandlinger om kommunikasjonskontroll (KK-saker) til bruk i politiets etterforskning.

Justis- og beredskapsdepartementet sier til avisen at de foreløpig ikke har noen kommentar til aksjonen.

(NTB)

Advokatforeningen varsler streik – rammer hemmelige skyggeadvokater
Jon Wessel-Aas. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Advokatforeningen varsler streik – rammer hemmelige skyggeadvokater

De hemmelige, faste skyggeadvokatene som påtar seg oppdrag for PST og Etterretningstjenesten vil mandag bli tatt ut i streik.

Bakgrunnen for streiken er det foreningen mener er markante kutt i rettshjelpssatsen de siste to tiårene, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen er det snakk om et tosifret antall advokater.

Advokatene vil ikke på seg flere oppdrag i retten de neste fire ukene, opplyser foreningen.

Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, sier til NRK at regjeringen har brutt avtalen som de hadde med regjeringen om å øke satsene.

De har hatt flere statsbudsjett å rette opp i dette, men det har de ikke gjort. Dette er rett og slett avtalebrudd, sier Wessel-Aas.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) avviser at regjeringen har brutt avtalen de tidligere har inngått med foreningen.

- Vi har hele veien vært tydelige på at avtalen ikke fritar regjeringen fra å følge budsjett- og økonomiregelverket vårt. Vi kan ikke gi garantier for bevilgninger på denne måten fram i tid, sier hun.

(NTB)

Annonse