Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Adidas saksøker motehus for striper
IKLEDD EGET DESIGN: Thom Browne ankommer retten i designet han saksøkes for. Foto: Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Adidas saksøker motehus for striper

Tirsdag møttes Adidas og motehusdesigner Thom Browne i retten. Bakgrunnen er at Adidas mener at designet deres «3 Stripes» har blitt kopiert, melder CNN.

Det var i 2021 at Adidas sendte inn et søksmål mot Thom Browne. Da mente de at Browne's firestripede design var «forvirrende lik» det trestripede designet de har hatt som varemerke i flere tiår.

Allerede i 2005 skal Adidas ha motsatt seg Browne's bruk av tre parallelle striper i et design. Den gangen ble partene enige, og Browne valgte å gå vekk fra motivet.

Tre år senere debuterte Thom Browne med designet «Four-Bar Signature», og det er blant annet dette han nå saksøkes for.

Adidas har brukt de tre stripene i designet sitt siden 1949, da den tyske grunnleggeren Adolf Dassler brukte dem på en par med joggesko. Selskapet argumenterer for at Thom Browne sitt bruk av stripede motiver er «sannsynlig å forårsake forvirring hos forbrukerne».

Brownes advokater påpeker derimot at Adidas' anklager kommer urettmessig sent, og at de burde vært klar over den eventuelle problematikken tidligere.

Annonse
DN felles av PFU: - Gedigen tabbe
Pressens faglige utvalg sier seg enig med investor Runar Vatne (avbildet) om at Dagens Næringsliv brøt god presseskikk. Foto: Anette Karlsen / NTB

DN felles av PFU: - Gedigen tabbe

PFU har slått fast at Dagens Næringsliv (DN) har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten.

- Dette var nok ikke Dagens Næringslivs stolteste øyeblikk dessverre. Det som er positivt, tenker jeg, er at de erkjenner jo feilen i tilsvarsrunden - det er ikke noe forsøk på å skjule det, at dette var en gedigen tabbe, sier leder for Pressens faglige utvalg, Anne Weider Aasen, konkluderende om saken.

I desember i fjor publiserte DN en artikkel der det fremgikk at investor Runar Vatne hadde solgt egne biler til sitt selskap Vatne Art.

Verdien på bilsalget var på 64 millioner kroner, ifølge DN, som også blant annet skrev at dette kunne resultere i en skattesmell på 40 millioner kroner, og at salget var unlatt fra regnskap.

Begge deler viste seg senere å være feil, noe som resulterte i at DN publiserte en korreksjon på nett og i sin papiravis.

Investor Runar Vatne sier i sin replikk til saken at han godtar at rettelsen oppfyller Vær varsom-plakatens (VVP) punkt 4.13, men meldte likevel inn avisa for brudd på paragraf 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde, samt to andre paragrafer.

Dette var det altså bred enighet blant utvalget om at Vatne har rett i.

Annonse

Butikktall overrasker

Omsetningsvolumet i detaljhandelen økte med overraskende knappe 0,2 prosent fra januar til februar, viser ferske tall fra SSB.

Det siste kvartalet falt omsetningsvolumet 2,5 prosent sammenlignet med foregående periode.

- Dagligvarehandelen bidro til å dempe oppgangen i februar. For denne næringen var det en nedgang på 2,2 prosent i sesongjustert omsetningsvolum, sier seniorrådgiver Marius Bergh i SSB.

Denne negdgangen kommer etter en oppgang i januar. Og Bergh presiserer at den varslede prisoppgangen på daglivarer i februar, kan ha skjøvet noe handel fra februar til januar.

I snitt sank dagligvarebransjens volumer med 0,7 prosent fra perioden september-november til perioden desember-februar.

Annonse
Tjente 31,8 millioner kroner
Aker-sjef Øyvind Eriksen. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Tjente 31,8 millioner kroner

Aker-sjef Øyvind Eriksen tjente 31,8 millioner kroner i fjor. Det er 1,5 millioner kroner i lønnsøkning fra året før.

Det fremgår av en rapport selskapet har publisert onsdag morgen.

18 millioner kroner er grunnlønn, mens 13,5 millionerkroner er såkalt variabel kompensasjon, inkludert feriepenger og bonuser, skriver DN.

Annonse