Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Ny jobb
KURS: Tidligere polititopp Hann Kristin Rohde skal rådgi næringlivsledere. Foto: Vegard Grøtt, NTB

Ny jobb

Den tidligere polititoppen Hanne Kristin Rohde har du kanskje sett som ekspert i TV 2-serien Åsted Norge.

Nå får hun ny jobb som rådgiver for næringslivsledere.

Det melder Videocation i en pressemelding, som nå styrker laget med Rhode som ny ekspert i lederutvikling.

Her blir hun en del av et kompetent fagmiljø innen
lederutvikling, og kollega med over 100 eksperter totalt.

Rohde jobbet 25 år i politiet før hun ble forfatter, foredragsholder og krimekspert i TV 2. Om hennes ferske digitale lederkurs sier hun at det ikke er noe problem å være leder i medgang.

- Det er når det røyner på at du får bruk for deg. Og den gode nyheten er at du ikke trenger å ta eksamen i deg selv. Du må bare bruke den du er ment å være, sier hun ifølge pressemeldingen.

Dagbladet skrev først at Rhode er ansatt i selskapet Videocation. Det stemmer ikke, og feilen er i ettertid rettet opp.

Annonse
Protester i Frankrike: Stenger turistattraksjoner
STENGT: Eiffeltårnet i Paris. Foto: Erik Johansen / NTB

Protester i Frankrike: Stenger turistattraksjoner

Som følge av demonstrasjoner i Frankrike torsdag, er det besluttet å stenge flere turistattraksjoner for dagen.

Det melder BFM TV.

Blant attraksjonene som stenger er Eiffeltårnet og Versailles-palasset.

Demonstrasjonene er rettet mot Emmanuel Macrons omstridte pensjonsreform, der presidenten har foreslått å øke pensjonsalderen fra 62 til 64 år.

Tidligere denne uka sa Macron til fransk TV at reformen bør vedtas og tre kraft innen året er omme. Han sa samtidig at han forstår at reformen er upopulær, men omtalte den som nødvendig.

Annonse
Advarer: - Biter hardt
Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom

Advarer: - Biter hardt

Det var på forhånd bred enighet blant norske økonomer om at sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank kom til å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng torsdag.

Og de fikk også rett: klokka 10.00 ble det kjent at Norges Bank hever styringsrenta fra 2,75 til 3 prosent.

Selv om Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, forventet renteøkningen, er hun heller ikke trygg på at det er riktig beslutning.

- Jeg har advart om at renta er satt så utrolig raskt opp at man fortsatt ikke har sett full effekt av renteøkningene. De tar seg ikke tid til å se an effekten før det kommer nye hevinger. Jeg har vært bekymret for at man tråkker til for mye, sier Due-Andresen.

Hun viser til at mange nordmenn nå må tømme sparekontoene sine for å holde tritt med økte kostnader.

- Det norske systemet er i utgangspunktet trygt, men det er ikke mulig å ha kontroll på frykteffektene, påpeker sjeføkonomen.

- Er det fare for at vi nærmer oss en smertegrense?

- De fleste i Norge har jobb, som er veldig viktig. Så lenge man har en inntekt og kan betjene lånet, så går det stort sett bra. Men gjennomsnittsnordmannen har tatt opp mye gjeld de siste åra. Belastningen begynner å ligne det man hadde på 80-tallet, så nå begynner det å bite hardt for husholdningene, sier hun og legger til:

- Spareraten er massivt negativ. Da er det mange etterhvert som får et problem.

Annonse
- Helt unødvendig
Foto: Dagbladet

- Helt unødvendig

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, er kritisk til rentehevingene til Norges Bank.

På forhånd av torsdagens rentebeslutning, der det ble kjent at banken heva renta med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent, advarte han mot å nettopp heve renta.

- Gitt det mer opitimistiske bildet de har, så er det ikke så vanskelig å forstå at de hever renta. Men hvis vi ser på de siste ledighetstallene vi fikk denne uka, så peker det i retning av at ledigheten nå kommer raskt opp. Da blir det å heve renta nå å gi fart i en nedoverbakke, sier han til Børsen.

Norges Bank varsler også at renta skal ytterligere opp allerede i mai. De ser for seg en rente på 3,5 allerede i sommer.

- Verre er det at de har tenkt å heve det med en halv prosentpoeng til før de er ferdig. Det virker på meg som helt unødvendig. Det er ingen grunn til å være utålmodig, inflasjonen kommer ned av seg selv, sier Andreasen.

Annonse