Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Verdens tredje rikeste mann: - Største bløffen i historien
Foto: Sam Panthaky/AFP

Verdens tredje rikeste mann: - Største bløffen i historien

Asias rikeste og verdens tredje rikeste mann, Gautam Adani, anklages for svindel av investeringsanalyse-firmaet Hindenburg Research.

«Hvordan verdens tredje rikeste mann gjennomfører den største bløffen i historien», heter rapporten som ligger ute på selskapets nettsider.

Adani anklages for aksjemanipulasjon og regnskapssvindel i rapporten Hindenburg Research hevder de har jobbet med i to år.

Onsdag svarte selskapet Adani Group på anklagene, og kalte de «grunnløse» og «en ondsinnet kombinasjon av feilinformasjon», ifølge CNN.

Handelen stupte etter prisøkning
Foto: Nina Hansen

Handelen stupte etter prisøkning

Onsdag kom det varslede prishoppet i dagligvarebutikkene. Nordmenn handlet da for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Børsen har fått fra BankAxept.

Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

- Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID BankAxept til Børsen.

Totalt hadde nordmenn et transaksjonsvolum på 682 millioner kroner 31. februar. Onsdag gikk dette ned til 499 millioner kroner.

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge
Foto: Annika Byrde / NTB

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge

Det varsler Yakunins advokat i en uttalelse til TV 2.

- Dette er pinlig for Jonas Gahr Støre, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma til kanalen.

Det har foreløpig ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Heiberg.

Yakunin, som var tiltalt for brudd på sanksjonene som forbyr russiske statsborgere å fly droner i norsk luftrom, ble torsdag frifunnet for andre gang i en norsk domstol. Denne gang i Hålogaland lagmannsrett.

- Det var et ventet og klart resultat fra lagmannsretten. Vår klient er godt fornøyd med avklaringen, og at Norge følger samme regler som resten av Europa, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet torsdag.

I desember ble den 47 år gamle forretningsmannen enstemmig frikjent i tingretten. Men påtalemyndigheten mente frifinnelsen var feil, og anket den inn for Hålogaland lagmannsrett.

Andrey Yakunin er sønn av en russisk forretningsmann som skal ha nære bånd til den russiske presidenten Vladimir Putin.

Les hele saken

Andrey Yakunin frifunnet igjen

Boligprisene økte med 3 prosent

Etter noen vintermåneder hvor boligprisene har dempet seg, har prisene igjen pekt oppover. Tidligere denne uka ble det klart at Obos-prisene hadde gjort et brått hopp på 5,5 prosent i hele landet, 7 prosent i hovedstaden.

Fredag ble det lagt fram boligpriser av Eiendom Norge. I januar steg prisene i Norge med 3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner er boligprisene uendret.

Den sterkeste utviklingen de siste tolv måneder var i Kristiansand, med en oppgang på 4,3 prosent.

Prisen for en gjennomsnittsbolig var i januar 4,37 millioner kroner.

- I fjor var januareffekten spesielt sterk på grunn av «avhendingsloveffekten». Mange ønsket å selge før endringene i avhendingsloven trådte i kraft, og det tok lengre tid å forberede boliger for salg. Dette ga et lavt tilbud og historiens sterkeste januar-oppgang. I år er utviklingen som normal for måneden, noe de sesongkorrigerte prisene viser, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener dagens boligpristall er godt nytt.

- Vi konstaterer at usikkerheten er blåst bort i markedet for brukte boliger. Etterspørselen er sterk, omsetningen høy og boligprisutviklingen er som normalt for januar med noen regionale variasjoner. For folk flest er bolig en investering i velferd og livskvalitet, og boligbehovet påvirkes av befolkningsvekst og endringer i folks boligpreferanser. Derfor er det en god nyhet for husholdningene at bruktmarkedet fungerer godt igjen etter en mørk høst, sier han i en mail til Børsen.

Han er likevel bekymret for et nærmest dødt nyboligmarked, etter en tid med lite aktivitet.

- Det skaper et større press enn normalt på bruktmarkedet. For å oppnå balanse og unngå store prissvingninger, må begge markeder fungere. Med nåværende situasjon er det er en betydelig risiko for at det utvikles nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel som kan føre til sterkere prisvekst enn forventet, sier han.

Boligprisene økte med 3 prosent
Foto: Shutterstock / NTB

Arbeidsledigheten øker

Arbeidsledigheten i Norge øker, viser ferske tall fra Nav.

Ved utgangen av januar var 65 400 registert som helt ledige eller arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak hos Nav, noe som utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

Justert for normale sesongvariasjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak med 400 personer.

- Arbeidsledigheten gikk litt opp i januar, men er fortsatt på et lavt nivå. Ledigheten øker blant annet innen bygg og anlegg og blant personer under 40 år. Samtidig er etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt høy og det er mange ledige jobber, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Også antallet permitterte øker. Ved utgangen av januar var det registert 9000 permitterte, noe som er 3100 flere enn i desember.

- Det er normtalt at antallet permitterte stiger noe i januar, men økningen i år er likvel større enn det som er normalt i januar. Nesten halvparten av de permitterte har yrkesbakgrunn fra bygge- og anleggsarbeid eller industriarbeid, sier Holte.

Regjeringen varsler prisjustering av statsbudsjettet
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen varsler prisjustering av statsbudsjettet

Regjeringen jobber med en pris- og lønnsjustering av statsbudsjettet, skriver Finansdepartmentet i en pressemelding.

Departementet skriver at oppdaterte anslag for lønns- og prisvekst i år, er høyere enn det som ble lagt til grunn i fjor høst. Dersom dette ikke justeres, vil budsjettet virke betydelig strammere enn det som var meningen.

- De endrede forutsetningene påvirker ikke bare offentlige virksomheter som sykehus, politi, skoler og andre, men også verdien av tilskudd til bedrifter og organisasjoner og overføringer til folk, som for eksempel barnetrygd. Dette gjør vi noe med, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Departementet gjør denne justeringen for å sikre at utviklingen i det offentlige tjenestetilbudet er omtrent som forutsatt i budsjettet da Stortinget vedtok det.

Regjeringen vil legge fram forslag om pris- og lønnsjustering i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram i mai.

NRK, som omtalte saken ett minutt før Finansdepartementet sendte ut pressemeldingen, skriver at regjeringen da de la fram statsbudsjettet i fjor høst, la en prisvekst på 2,8 prosent i 2023 til grunn. Nå mener de fleste økonomer at det prognosen er for lav. Statistisk sentralbyrå anslår at prisene vil stige med 4,9 prosent i Norge i år.

I og med at statsbudsjettet er på 1.748 milliarder kroner, betyr justeringen etter det endrede prisvekstanslaget at regjeringen må bruke mange milliarder kroner mer.

– Ja, det er mange milliarder per prosentpoeng, sier Vedum til NRK.

Ifølge departementet er det ikke vanlig å justere statsbudsjettet for slike endringer i løpet av året, men at pris- og lønnsveksten er så mye høyere enn det som var forutsetningen at det er behov for å justere nivået på bevilgningene i 2023.

Finansdepartementet skriver i pressemeldingen at dersom de ikke tar dette grepet, vil aktivitetene i sykehus, politiet, skoler og andre viktige tjenester bli lavere enn budsjettet la opp til.

Oppdateres

Lokker med gratis flybilletter

Hongkong er etter pandemien klar for å ønske verden tilbake, og lover mer enn en halv million gratis flyreiser til tilreisende.

Tilbudet er en del av en markedsføringskampanje kalt «Hallo, Hongkong», som synes å være et forsøk på å løfte fram gode sider ved byen som de siste årene har vært preget av protester mot regimet og politisk undertrykkelse – i tillegg til coronapandemien.

Nå lover leder for lokalstyret i Hongkong, John Lee, at det skal være null spor av isolasjon, karantene eller restriksjoner for tilreisende. Og i mars skal tre flyselskaper få dele ut 500.000 gratis flybilletter til de som vil oppleve det Lee kaller Hongkongs «kjas og mas».

- Dette, mine damer og herrer, er sannsynligvis verdens største velkomst noensinne, sa Le i en tale til næringslivet og turistaktører torsdag.

(NTB)

Disney ut mot investorlegende: - Vil true oss
Foto: Mike Blake / Reuters / NTB

Disney ut mot investorlegende: - Vil true oss

Investorlegenden Nelson Peltz (80) har gang på gang løftet giganter til nye høyder. Nå vil han røske opp i Disney, og målet er en plass i styret - ifølge ham selv for å redde underholdningsgiganten fra et «kritisk overforbruk» på strømmetjenester, oppkjøpet av 21st Century Fox og mislykkede forsøk på å finne Disneys neste toppleder.

Men verdens største underholdningskonsern skriver i en melding til sine aksjonærer torsdag at de verken vil gi ham eller sønnen seter.

- Det vil true Disneys strategi i en periode med viktige endringer i medielandskapet, skriver de ifølge Reuters.

Peltz er ifølge Forbes god for 1,4 milliarder dollar. Det tilsvarer tett oppunder 14 milliarder kroner.

Dessuten er han toppsjef og grunnlegger av investeringsfondet Trian Fund Management, der investeringskapitalen beløper seg til 8,5 milliarder dollar (841 milliarder kroner).

Disney-raidet kan ifølge analytikere – for det er ikke over – bli det heftigste siden Peltz i 2017 kjempet seg til en styreplass i Procter & Gamble, giganten som produserer og markedsfører et vell av forbruksvarer som Pampers, Gillette, Always og Duracell - bare for å nevne en håndfull.

Selskapet nektet, men Peltz fikk viljen sin. I løpet av de neste tre åra steg P&G-aksjeverdien med 80 prosent.

Tilsvarende operasjoner er utført i Heinz, Mondelez og Wendy's, ifølge en analyse fra investeringsbanken Rosenblatt Securities.

Les hele saken

Legendarisk milliardær tirrer Disney