Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Arbeidsledigheten øker

Arbeidsledigheten i Norge øker, viser ferske tall fra Nav.

Ved utgangen av januar var 65 400 registert som helt ledige eller arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak hos Nav, noe som utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

Justert for normale sesongvariasjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak med 400 personer.

- Arbeidsledigheten gikk litt opp i januar, men er fortsatt på et lavt nivå. Ledigheten øker blant annet innen bygg og anlegg og blant personer under 40 år. Samtidig er etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt høy og det er mange ledige jobber, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Også antallet permitterte øker. Ved utgangen av januar var det registert 9000 permitterte, noe som er 3100 flere enn i desember.

- Det er normtalt at antallet permitterte stiger noe i januar, men økningen i år er likvel større enn det som er normalt i januar. Nesten halvparten av de permitterte har yrkesbakgrunn fra bygge- og anleggsarbeid eller industriarbeid, sier Holte.

Annonse
Milliardær om milliardær-stempel: - Urettferdig
Foto: AP / NTB

Milliardær om milliardær-stempel: - Urettferdig

Starbucks-gründer Howard Schultz er god for 3,7 milliarder dollar, ifølge Forbes. Det tilsvarer 38,8 milliarder norske kroner. Likevel er han ikke spesielt begreistret over milliardær-stempelet.

- Ja, jeg har milliarder av dollar. Jeg har tjent dem. Ingen ga dem til meg. Jeg har hele veien delt dem med Starbucks-folket. Milliardær-merkelappen er urettferdig, sier han under vitnemålet i kongressen onsdag, ifølge BBC.

Han ble grillet av senator Bernie Sanders, som beskylder Starbucks og Schultz for fagforeningsknusing, etter at ansatte i kaffekjeden de seineste åra har kjempet for å kunne organisere seg i fagforening.

Starbucks-ledelsen har hele veien kjempet mot fagforeningorganisering. I New York er selskapet saksøkt for å ha sparket en ansatt som forsøkte å organisere butikken i fagforening.

- Den fundamentale saken vi konfronterer i dag er hvorvidt vi har et system av rettferdighet som gjelder for alle, eller hvorvidt milliarderer og store selskaper kan bryte loven uten straff, sa Sanders under høringen.

Ifølge Financial Times skal diskusjonen de to mennene i mellom til tider være opphetet.

Annonse
Dømt for å ha hjulpet Putin-venn
SVEITS: Fire bankfolk i Sveits er dømt for å ha bistått Putin-vennen Sergej Rodulgin med å gjemme penger. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet

Dømt for å ha hjulpet Putin-venn

Fire bankfolk i Sveits, tre russere og en sveitser, er funnet skyldig i manglende selskapsgjennomgang, eller due diligence, skriver BBC.

De fire, som hadde lederstillinger i russiske Gazprombanks datterselskap i Sveits, har fått en betinget fengselsstraff på sju måneder.

Bakteppet er at de tillot Sergej Rodulgin i å sette inn store beløp i sveitsiske banker. Rodulgin, som er gudfar til Vladimir Putins datter, omtales som «Putins lommebok».

Ifølge Financial Times ble det hevdet i tiltalen at banktoppene har bidratt til å gjemme penger som tilhørte Putin:

- Det er velkjent at den russiske presidenten Putin offisielt skal ha en inntekt på rundt 100 000 sveitserfranc (cirka 1,1 millioner kroner) og ikke er rik, men faktisk besitter enorme verdier som folk nær ham forvalter, het det i tiltalen.

Det skal være snakk om 30 millioner dollar som Rodulgin satte inn mellom 2014 og 2016.

Dommeren i Zürich mente det var hevet over tvil at Rodulgin ikke var den faktiske eieren av disse pengene. Han mente banktoppene da burde spurt seg hvor pengene kom fra. Når dette ikke ble gjort, var det et brudd på sveitsisk lov.

Saken vil ankes, varsler de dømte.

Annonse
Greenpeace: Utslippene fra privatfly doblet i fjor
Foto: NTB / Scanpix

Greenpeace: Utslippene fra privatfly doblet i fjor

Utslippene fra privatfly i Europa ble mer enn doblet i fjor, viser en undersøkelse gjort på oppdrag fra miljøorganisasjonen Greenpeace.

Ifølge Greenpeace viser undersøkelsen at antallet flygninger med privatfly i Europa økte med 64 prosent i 2022, sammenlignet med året før.

Over halvparten av flygningene, 55 prosent, var på under 750 kilometer, og det gjennomsnittlige CO2-utslippet per flytur var på 5,9 tonn. Det tilsvarer en 23.000 kilometer lang kjøretur med bensinbil.

Greenpeace mener europeiske land og EU bør forby bruk av privatfly som et ledd i sin plan for å takle klimakrisen.

- Det er enormt urettferdig at rike mennesker kan ødelegge klimaet på denne måten, sier Thomas Gelin i Greenpeace.

- Forurensning som følge av luksussløsing må være den første som går, vi trenger et forbud mot private jetfly, sier han.

Flest privatfly var det i fjor i Frankrike, Storbritannia og Tyskland, og de tre mest populære destinasjonene for slike fly var Nice, Paris og Genève.

Den travleste ruten var mellom Paris og London der det i gjennomsnitt fløy ni privatfly daglig, til tross for at togforbindelsen mellom de to byene bare tar litt over 2 timer og at det går 14 tog daglig på strekningen.

(NTB)

Annonse