Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Handelen stupte etter prisøkning
Foto: Nina Hansen

Handelen stupte etter prisøkning

Onsdag kom det varslede prishoppet i dagligvarebutikkene. Nordmenn handlet da for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Børsen har fått fra BankAxept.

Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

- Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID BankAxept til Børsen.

Totalt hadde nordmenn et transaksjonsvolum på 682 millioner kroner 31. februar. Onsdag gikk dette ned til 499 millioner kroner.

Annonse
Kutter 600 jobber
Foto: Tijana Martin / The Canadian Press / AP / NTB

Kutter 600 jobber

Canadas offentlige kringkasting CBC kunngjør mandag at de kutter 600 jobber, det vil si en nedbemanning på 10 prosent av arbeidsstokken.

250 av jobbene blir kuttet i det engelskspråklige nettverket CBC, og 250 i det franskspråklige nettverket Radio Canada. I tillegg blir ytterligere 100 i støtteapparatet sagt opp. CBC er hardt rammet av nedgang i annonseinntekter.

Mange medier i Canada, og andre steder i verden, er i økonomisk krise, og CBC er ikke den første til å varsle nedbemanning.

(NTB)

Tapte 260 millioner
Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Tapte 260 millioner

Flaskevannprodusenten Voss tapte over 260 millioner i fjor, skriver Fædrelandsvennen. Det er sjuende år på rad med tap for det kinesiskeide selskapet, som har en fabrikk i Iveland i Agder.

Styremedlem i Voss of Norway, Rune Ingve Fløgstad, opplyser til avisa at fjorårets tap i all hovedsak skyldes omstrukturering av selskapet.

Både i 2022 og 2023 ble det gjennomført nedbemanninger ved fabrikken, opplyser Fløgstad. Han ønsker ikke å kommentere hvor mange som mistet jobben.

Annonse
Byggevarekjeden Maxbo permitterer rundt 100 ansatte
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Byggevarekjeden Maxbo permitterer rundt 100 ansatte

- Det er blytungt om dagen. Utviklingen i markedet i høst har vært brutal og dramatisk, sier konsernsjef Trond Bentestuen til Aftenposten.

Maxbo har rundt 1500 ansatte fordelt på 65 varehus, hovedkontor og lager. Ingen avdelinger går klare av permitteringer, ifølge avisa.

Bakteppet er en nærmest kollaps i bolig- og hyttemarkedet og en kraftig nedgang i igangsatte boliger.

Konsernsjefen omtaler utviklingen i byggevarebransjen som nær en krise, der de fleste pilene har pekt i feil retning.

Ifølge Bentestuen har omsetningen i det såkalte proff-markedet falt med 15 prosent hittil i år.

Maxbo har, ifølge konsernsjefen, i det lengste prøvd å unngå permitteringer. Det har vært kutt i overtid og bruk av innleide vikarer, samt reduksjon av alle kostnader i selskapet.

Børsen fikk opplysninger om permitteringer i Maxbo tidligere i dag. Byggevarekjeden har så langt ikke besvart vår henvendelse.

SV presses av miljøpartiene
Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

SV presses av miljøpartiene

Det grønneste budsjettet noensinne, kalte SVs Kari Elisabeth Kaski det hun nå har lagt fram etter flere uker med intense forhandlinger med Ap og Sp.

I det nye statsbudsjettforliket har SV fått flyttet over 10 milliarder til klima, natur og omstilling.

I Stortingets finansdebatt mandag ble hun utfordret på om det likevel er grønt nok.

Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Berg påpekte at det manglet tydelige oljeseiere. Venstre mener SV ikke har gjort nok for å gjøre det lønnsomt å bruke elbil.

- Har ikke SV lenger ambisjoner om å endre skattesystemet i grønn retning? spurte Venstres Sveinung Rotevatn i stortingssalen.

- SV får jo ikke til alt. Men vi får til noen viktige ting, sier Kaski (SV) til Dagbladet etter debatten.

- Istedenfor å få til en dårlig oljeseier med lite verdi, var det viktig å få til et ordentlig, historisk grønt budsjett, sier hun.

Hun sier at SV prioriterte å jobbe mot punktutslipp fordi det er sjanseløst å nå klimamålene uten.

- Konkurransekraften til elbiler forsterkes i dette budsjettet. Det viktigste med elbiler er at de fossile bilene blir dyrere. Det blir de jo.

Les hele saken

Reagerer: Burde fjernes

Annonse