Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Handelen stupte etter prisøkning
Foto: Nina Hansen

Handelen stupte etter prisøkning

Onsdag kom det varslede prishoppet i dagligvarebutikkene. Nordmenn handlet da for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Børsen har fått fra BankAxept.

Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

- Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID BankAxept til Børsen.

Totalt hadde nordmenn et transaksjonsvolum på 682 millioner kroner 31. februar. Onsdag gikk dette ned til 499 millioner kroner.

Annonse

Regjeringens forslag til omstridt lakseskatt er klart

Regjeringen vil fremme forslaget om grunnrenteskatt på havbruk for Kongen i statsråd tirsdag, opplyser Finansdepartementet.

Like etterpå vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holde en pressekonferanse der de vil redegjøre for forslaget.

Regjeringen greier dermed så vidt å holde løftet om å legge fram sitt forslag til lakseskatt i løpet av marsmåneden.

Forslaget skal deretter gjennom en stortingsbehandling. Men ettersom regjeringens støtteparti SV er for en slik skatt, blir forslaget etter all sannsynlighet vedtatt.

Den omstridte skatten skapte ramaskrik i mange oppdrettskommuner langs kysten da den overraskende ble presentert i slutten av september i fjor. Da ble det bestemt at skatten skulle gjelde fra 1. januar i år, selv om innretningen ikke var klar.

Også flere Ap- og Sp-styrte kommuner har advart mot grunnrenteskatt på havbruk.

Regjeringen antydet først at skatten skulle være på 40 prosent, men i de siste signalene som har kommet fra regjeringshold, er dette blitt kraftig nedjustert til 15–20 prosent.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) har påpekt at regjeringens utgangspunkt er at staten sikres inntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner.

Høyre vedtok på sitt landsmøte i helgen å si nei til grunnrenteskatt på havbruk. SV vil på sin side ha enda høyere skatter – på både lakse- og torskeoppdrett.

I sin partiledertale til Senterpartiets landsmøte forrige helg uttrykte Vedum klokkertro på at det er riktig å innføre grunnrenteskatt på havbruk.

- Om fem-ti år kommer folk til å si at dette var rett. Akkurat som de sa på vannkraft på begynnelsen av 1900-tallet, sa partilederen.

Annonse
VG: Elkjøp-ansatte får permitteringsvarsel etter storbrann
En Elkjøp-butikk i Stathelle i Bamble kommune fikk store skader i en brann lørdag forrige uke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

VG: Elkjøp-ansatte får permitteringsvarsel etter storbrann

Lørdag kveld brant det kraftig i en Elkjøp-butikk i Stathelle i Bamble kommune.

Butikken skulle etter planen åpne onsdag denne uka. Nå blir de ansatte i stedet varslet om permittering, ifølge VG.

- Det har vært en sår helg. Det er ufattelig trist at vår nye Elkjøp-butikk som var åpningsklar, ble totalskadet under brannen som oppsto lørdag kveld. At vi nå ser oss nødt til å muligens permittere våre medarbeidere er en tung beslutning, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i
Elkjøp Norge i en mail til VG.

Les hele saken

Åpningsklar Elkjøp totalskadd

Annonse

LO har levert krav til lønnsforhandlingene

Annonse