BørsenForsiden av Børsen

Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Reagerer på bot: - Heksejakt
Foto: Stayclassy

Reagerer på bot: - Heksejakt

Tidligere daglig leder for StayClassy, Thomas Holstad, må betale 100 000 kroner for brudd på markedsføringsloven, og 200 000 kroner for hver gang han gjentar lovbruddene i framtiden, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding.

– Lovbruddene anses like fullt som grove, spesielt siden Forbrukertilsynet har gitt omfattende veiledning, sier Forbrukertilsynets direktør Trond Rønningen.

Holstad har opplyst at hans økonomiske situasjon er endret som følge av konkursen i Stayclassy. Dette er bakgrunnen for at tilsynet har nedjustert gebyret fra 400 000 til 100 000 kroner.

Som Børsen har omtalt tidligere, sendte Forbrukertilsynet ut varsel om økonomiske sanksjoner til Stayclassy og selskapets daglige leder, Thomas Holstad, i desember.

Bakgrunnen for varselet var at Forbrukertilsynet mente at Stayclassy ikke hadde opplyst om førpriser, og markedsførte prisbesparelser som ikke var reelle.

Forbrukertilsynet valgte å avslutte saken mot Stayclassy AS på grunn av at selskapet har gått konkurs, men de opprettholdt saken mot Holstad. Han må nå betale 100 000 kroner i gebyr.

I tillegg blir Holstad ilagt gebyrer på 200 000 kroner hver gang han gjentar de samme lovbruddene i framtiden.

– Dette er for å forhindre at Holstad skal gjenta de samme lovbruddene i fremtiden. Det gjelder også om han starter opp nye selskap, sier Rønningen i pressemeldingen.

Thomas Holstad er kritisk til gebyret.

- Forbrukertilsynet har i denne saken veiledet Stayclassy til å bruke ordet rekordbillig isteden for førpriser. Men for så i etterkant si at det ble feil og varsle om bot, fordi vi ikke fremviste førpriser.

- Jeg fortjener ikke denne heksejakten eller boten, sier han i en SMS til Børsen.

Holstad opplyser Børsen at han har anket saken videre til Markedsrådet.

Annonse
Elon Musk saksøker OpenAI
Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / File Photo

Elon Musk saksøker OpenAI

Elon Musk saksøker OpenAI og grunnlegger Sam Altman på grunn av det han mener er «et svik» mot selskapets grunnleggende mål om å gagne menneskeheten».

I et søksmål levert inn til en domstol i San Francisco hevder milliardæren at han inngikk en avtale med Altman og medgrunnlegger Greg Brockman om at KI-selskapet, som Musk finansierte etableringen av, skulle forbli en ideell organisasjon som skulle utvikle teknologi til fordel for allmennheten.

Han mener at OpenAI, ved å innlede et samarbeid med Microsoft, har «satt fyr» på avtalen og «pervertert» selskapets formål.

- OpenAI Inc. har blitt forvandlet til et de facto datterselskap med lukket kildekode av verdens største teknologiselskap, Microsoft, heter det i søksmålet.

Videre sier at Musk selskapet nå kommer til å videreutvikle KI for å «maksimere profitten til Microsoft fremfor å gagne menneskeheten».

Musk saksøker selskapet for kontraktsbrudd, brudd på tillitsplikten og urettferdig forretningspraksis.

(NTB)

Hurtigruten med milliardtap
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hurtigruten med milliardtap

Hurtigruten tapte 243,3 millioner euro i 2023, tilsvarende 2,7 milliarder kroner. I fjerde kvartal alene tapte de 97 millioner euro.

Det skriver selskapet i en børsmelding fredag.

(NTB)

Annonse

Equinor gjenopptar flygingene etter helikopterulykken

Obos-prisene opp 1,6 prosent i Oslo
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Obos-prisene opp 1,6 prosent i Oslo

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo steg 1,6 prosent fra januar til februar i år. På landsbasis gikk prisene opp med 1,4 prosent.

Det skriver Obos i en pressemelding.

- Obos-prisene pleier å stige i februar. Økningen var likevel litt svakere enn snittet for februar de ti siste årene. Sett i lys av økte renter og en del bruktboliger til salgs, var den moderate prisveksten som ventet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Obos skriver at de ser tegn til et stemningsskifte i boligmarkedet ved at flere forventer økning i boligprisene.

- Det må ses i lys av signaler fra Norges Bank om at rentetoppen er nådd og at det kan bli rentekutt i løpet av høsten. Vi venter derfor økt etterspørsel etter boliger og sterkere prisvekst enn vanlig når vi nærmer oss sommeren og særlig i andre halvår. Utsikter til god lønnsvekst og at det ferdigstilles få nye boliger, særlig i Oslo, trekker også opp.

- Vi anslår at boligprisene vil stige med tre prosent i Oslo og en prosent på landsbasis fra desember 2023 til desember 2024, men utelukker ikke at prisveksten kan bli noe sterkere enn dette, særlig hvis vi får et rentekutt allerede i september, sier Monsvold.

Oppdateres.

Annonse