Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

- UBS i samtaler om Credit Suisse-kjøp
I KRISE: Credit Suisse, her fra Luzern. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

- UBS i samtaler om Credit Suisse-kjøp

UBS, Sveits' største bank, er i samtaler for å kjøpe kriserammede Credit Suisse, melder Financial Times.

I likhet med den stengte amerikanske banken Silicon Valley Bank har Credit Suisse - Sveits nr. 2-bank - alvorlige likviditetsproblemer, med et stort aksjefall som følge.

Den sveitsiske sentralbanken har imidlertid kommet til unnsetning og godkjent et nødlån på 50 milliarder franc - drøyt 570 milliarder kroner. Credit Suisse anses likevel å ha en lang vei å gå før tilliten blant kundene er gjenopprettet.

Ifølge Financial Times er det de sveitsiske myndighetene som presser på for en sammenslåing av de to storbankene, for å redde ansiktet til landets viktige banksektor generelt.

Les hele saken

- En ekstremt stor fare

Annonse

Regjeringens forslag til omstridt lakseskatt er klart

Regjeringen vil fremme forslaget om grunnrenteskatt på havbruk for Kongen i statsråd tirsdag, opplyser Finansdepartementet.

Like etterpå vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holde en pressekonferanse der de vil redegjøre for forslaget.

Regjeringen greier dermed så vidt å holde løftet om å legge fram sitt forslag til lakseskatt i løpet av marsmåneden.

Forslaget skal deretter gjennom en stortingsbehandling. Men ettersom regjeringens støtteparti SV er for en slik skatt, blir forslaget etter all sannsynlighet vedtatt.

Den omstridte skatten skapte ramaskrik i mange oppdrettskommuner langs kysten da den overraskende ble presentert i slutten av september i fjor. Da ble det bestemt at skatten skulle gjelde fra 1. januar i år, selv om innretningen ikke var klar.

Også flere Ap- og Sp-styrte kommuner har advart mot grunnrenteskatt på havbruk.

Regjeringen antydet først at skatten skulle være på 40 prosent, men i de siste signalene som har kommet fra regjeringshold, er dette blitt kraftig nedjustert til 15–20 prosent.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) har påpekt at regjeringens utgangspunkt er at staten sikres inntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner.

Høyre vedtok på sitt landsmøte i helgen å si nei til grunnrenteskatt på havbruk. SV vil på sin side ha enda høyere skatter – på både lakse- og torskeoppdrett.

I sin partiledertale til Senterpartiets landsmøte forrige helg uttrykte Vedum klokkertro på at det er riktig å innføre grunnrenteskatt på havbruk.

- Om fem-ti år kommer folk til å si at dette var rett. Akkurat som de sa på vannkraft på begynnelsen av 1900-tallet, sa partilederen.

Annonse
VG: Elkjøp-ansatte får permitteringsvarsel etter storbrann
En Elkjøp-butikk i Stathelle i Bamble kommune fikk store skader i en brann lørdag forrige uke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

VG: Elkjøp-ansatte får permitteringsvarsel etter storbrann

Lørdag kveld brant det kraftig i en Elkjøp-butikk i Stathelle i Bamble kommune.

Butikken skulle etter planen åpne onsdag denne uka. Nå blir de ansatte i stedet varslet om permittering, ifølge VG.

- Det har vært en sår helg. Det er ufattelig trist at vår nye Elkjøp-butikk som var åpningsklar, ble totalskadet under brannen som oppsto lørdag kveld. At vi nå ser oss nødt til å muligens permittere våre medarbeidere er en tung beslutning, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i
Elkjøp Norge i en mail til VG.

Les hele saken

Åpningsklar Elkjøp totalskadd

Annonse

LO har levert krav til lønnsforhandlingene

Annonse