Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

USA innfører sanksjoner mot Wagner-gruppa
Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Foto: AFP / NTB

USA innfører sanksjoner mot Wagner-gruppa

USA innfører nye sanksjoner torsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- USA innførte torsdag sanksjoner mot Ivan Maslov, en russisk person knyttet til Russlands Wagner-leiesoldatgruppe, skriver det amerikanske finansdepartementet på sine nettsider.

Annonse

Tesla saksøkes for trakassering

En amerikansk tilsynsmyndighet anklager i et søksmål Tesla for å ha tillate «gjennomgående» rasisme på selskapets fabrikk i Silicon Valley.

Svarte ansatte ved Teslas fabrikk i Fremont i California har med jevne mellomrom blitt utsatt for rasistiske fornærmelser siden minst 2015, heter det i søksmålet anlagt av tilsynsmyndigheten Equal Employment Opportunity Commission (EEOC).

- Den rasistiske oppførselen var hyppig, pågående, upassende, uønsket og fant sted blant alle vakter, avdelinger og stillinger, skriver kommisjonen.

Videre heter det at det ble tagget hakekors, renneløkker og rasistiske trusler, og at svarte ansatte jevnlig ble kalt rasistiske ting, blant dem n-ordet og «monkey».

Arbeidsledere og sjefer ved fabrikken skal angivelig ha vært vitne til rasistisk trakassering uten å gjøre noe, og Tesla gjorde ikke nok for å ta tak i problemene, ifølge søksmålet.

Svarte Tesla-ansatte som klagde på trakasseringen, opplevde at de fikk nye og uønskede arbeidsoppgaver eller vakter, at det ble fremmet urimelige klager mot dem eller at de ble sagt opp, ifølge søksmålet.

Tesla har ikke besvart henvendelser fra AFP og Reuters om søksmålet.

Selskapet ble saksøkt av California for lignende anklager om rasisme ved samme fabrikk i 2022. I en pressemelding den gang skrev Tesla at selskapet «er imot alle typer diskriminering og trakassering» og at det er forpliktet til at arbeidsplassen skal være «trygg, hensynsfull og inkluderende».

Flere kvinnelige Tesla-ansatte gikk også til søksmål i 2021 med anklager om seksuell trakassering ved Fremont-fabrikken, og en svart ansatt fikk millioner av dollar i oppreisning i en annen rasismesak.

(NTB)

Opptil 50 ansatte permitteres
Skjermdump: Google Maps

Opptil 50 ansatte permitteres

Mestergruppen-eide Rusånes Fabrikker på Røkland i Saltdalen i Nordland skal permittere opptil 50 ansatte, skriver selskapet i en pressemelding.

Totalt er det 62 ansatte ved fabrikken.

- Vi opplever en krevende markedssituasjon som dessverre vil berøre mange av våre medarbeidere ved Rusånes Fabrikker. Grepene vi nå tar er nødvendige for å tilpasse og sikre framtidig drift, sier daglig leder Stene Tømmeraas Bergsløkken i pressemeldingen.

Fabrikke produserer hovedsakelig Saltdalshytta. Permitteringene skyldes blant annet stor nedgang i hyttesalg.

Permitteringene vil skje over nyttår.

Annonse
Laveste på to år
STUPER: Inflasjonen i Tyskland, her representert ved Frankfurt, faller til det laveste nivået siden invasjonen av Ukraina. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Laveste på to år

Den tyske inflasjonen stuper ned til det laveste nivået på to år. Konsumprisene steg med 4,3 prosent på årsbasis, ned fra 6,3 prosent i august, melder Bloomberg.

Det kan signalisere begynnelsen på slutten på den høye prisveksten som har rystet Europas største økonomi, skriver Reuters.

Det er det laveste prisvekstnivået siden Russlands invasjon av Ukraina, som sendte energiprisene til himmels. Samtidig er den mer enn dobbelt så høy som den europeiske sentralbankens mål på 2 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat og energi, falt til 4,6 prosent, fra 5,5 prosent i august.

Kroken på døra etter 201 år
Foto: Tony Gwynne / Alarmy Stock Photo

Kroken på døra etter 201 år

Wallendahl, som er blant Bergens eldste og mest tradisjonsrike handelshus, skal legge ned. Det melder Bergens Tidende torsdag.

Ifølge avisa skal fire nye kjeder istedenfor flytte inn i lokalene.

Annonse