Last ned Børsen-appen

Besøk rikingene
Annonse

Børsenstudio

Nordmenn sørget for reiserekord
Det var økningen i antall reiser i Norge som bidro til rekorden. Foto: Laura Pl / Shutterstock / NTB

Nordmenn sørget for reiserekord

Nordmenn dro på rekordmange reiser i løpet av første kvartal i år.

Aldri før har vi dratt på flere reiser i eget land i et førstekvartal, mens reisene til utlandet var tilbake på samme nivå som før pandemien, melder SSB.

Ifølge reiseundersøkelsen dro nordmenn på 6,9 millioner reiser i perioden januar til og med mars i år. Dette tilsvarer en økning på 23 prosent sammenliknet med samme periode i 2022.

- Norgesferiene under pandemien ser ut til å ha gitt mersmak hos mange nordmenn. Selv om reiserestriksjonene for lengst er borte, fortsetter vi å reise i eget land som aldri før, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB.

Annonse
AP: Endelig enighet om gjeldstaket i USA
Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

AP: Endelig enighet om gjeldstaket i USA

USAs president Joe Biden og kongressleder Kevin McCarthy er enige om en avtale om å heve gjeldstaket. Nå venter avstemning i Kongressen.

Ifølge Biden er avtalen et kompromiss som vil hindre katastrofalt mislighold av USAs statsgjeld.

Nå må den demokratiske presidenten og republikaneren McCarthy jobbe for å samle partifeller i begge leirer til å stemme for avtalen. USA risikerer å gå tom for penger innen 5. juni dersom republikanere og demokrater i Kongressen ikke klarer å bli enige.

Tidligere søndag sa Biden at han trodde det var gode sjanser for å få gjennom avtalen.

Det var lørdag at han og McCarthy kom til enighet om et kompromiss som blant annet innebærer utgiftskutt, noe republikanerne har krevd for å gå med på å heve gjeldstaket.

Likevel er det flere republikanere som allerede har ymtet at de ikke er fornøyde med dagens kompromiss. Senator Lindsey Graham er blant dem som er kritiske til forslaget fordi han frykter det vil svekke USAs forsvar og støtten til Ukraina.
(NTB)

Annonse

Follobanen åpner igjen

Strømproblemene i Blixtunnelen på Follobanen er rettet, skriver Bane Nor på sine nettsider. Begge spor er dermed åpne for trafikk.

- Du må fortsatt regne med innstillinger, skriver de.

Vy skriver på sine nettsider at togene alle spor mellom Ski og Oslo S er åpne for togtrafikk, men at det fortsatt kan oppstå forsinkelser og innstillinger inntil de er i normal drift.

Mandag dryppet det alkalisk vann fra tunneltaket. Det førte til at en strømkabel røk, falt ned og kom i kontakt med toget. Et tog med 70 passasjerer ble stående fast i tunnelen. Torsdag ettermiddag ble Follobanen stengt.

Annonse
Brutalt fall
Foto: Shutterstock / NTB

Brutalt fall

Etter at Kina nylig gjenåpnet landet etter nesten tre år med knallharde smittetiltak og nullsmittestrategi, er fabrikkene igjen i full sving. Men etterspørselen etter varer fra Kina har stupt i bakken, skriver CNBC.

Bare i april hadde industrisektoren ned nedgang i inntekter på hele 18,2 prosent mot samme måned året før. I årets fire første måneder stupte inntektene med 21,4 prosent.

- Det viser at industrielle bedrifter, spesielt private, fortsetter å være påvirket av en kombinasjon av ugunstige faktorer som basiseffekt, korttids press på den økonomiske gjenopprettingen og en nedgående trend i produksjonspriser, sier sjeføkonom ved Jones Lang Lasalle, Bruce Pang, til CNBC.

Det fører til at flere store selskaper tar grep. PC-produsenten Lenovo, som er verdens største, sa tidligere denne uka at de kutter åtte til ni prosent av arbeidsstyrken for å redusere kostnader.

Også produsenter av stål og andre industrimetaller blør. Stålprisene er på sitt laveste på tre år, og bare en tredjedel av Kinas stålfabrikken går i pluss.

Annonse