Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

- Enestående
Passsjertall fra Norwegian i juli. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/NTB

- Enestående

Norwegian fløy 2,3 millioner passasjerer i juli. Det er 100 000 flere enn samme måned i fjor, tilsvarende 5 prosent vekst.

- Juli var en enestående måned for Norwegian når det gjelder trafikktall. Vi har tatt imot det høyeste antallet passasjerer i år, over 100 000 flere sammenlignet med juli i fjor, sier administrerende direktør Geir Karlsen.

Måneden bød på en rekke utfordringer med avviklingen av trafikken i Europa, opplyser selskapets toppsjef, som roser de ansatte for innsatsen.

Punktligheten var på 73,2 prosent i juli, beregnet etter andelen flyvninger som hadde avgang innen 15 minutter før eller etter planlagt tid.

Imidlertid ankom 95,3 prosent av alle avganger i rute eller innen én time fra planlagt ankomsttid, fremholder selskapet i en børsmelding fredag morgen.

Norwegian kan fortelle at mange reiser ble booket i siste liten fra norden til varmere strøk, noe som tyder på en hunger etter godt vær. Denne trenden fortsetter inn i august, heter det videre.

Annonse
Apple-oppdatering begrenset til Frankrike
Foto: Shutterstock / NTB

Apple-oppdatering begrenset til Frankrike

Apple har lovet å innføre en programvareoppdatering på Iphone 12 for å rette opp i strålingsnivået, etter strenge krav fra franske myndigheter.

Tirsdag sier imidlertid belgiske myndigheter til Reuters at oppdateringen er begrenset til Frankrike, til tross for at de også har etterlyst den.

Tirsdag 12. september ble det kjent at Iphone 12 trekkes fra det franske markedet, etter at myndighetene utførte tester som skal ha vist for høye strålingsnivåer fra telefonen.

Jean-Noël Barrot, minister for digitalisering og telekommunikasjon, opplyste den gang at Apple måtte innføre en programvareoppdatering for å rette opp problemet. Om ikke truet han med å tilbakekalle alle Iphone 12 som er i omløp.

Les hele saken

Kontrollkomiteen trenger ikke hele aksjelisten, sier Finnes til VG

Advokaten til Sindre Finnes, Thomas Skjelbred, sier i en uttalelse til VG at han ikke vil gi en fullstendig aksjeliste til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Han mener det er tilstrekkelig å vite datoer og hvilke selskaper det gjelder.

- Etter mitt syn vil det da være tilstrekkelig å opplyse om hvilke selskaper Finnes har handlet aksjer i og på hvilke tidspunkter. Det vil gi tilstrekkelig vurderingsgrunnlag for komiteen til å vurdere Erna Solbergs habilitet i enkeltsaker, og jeg mener komiteen må begrense seg i hva de ber Finnes – som privatperson – skal offentliggjøre for allmennheten, skriver Skjelbred til VG.

Både kontrollkomiteen, politikere og pressen har etterlyst en komplett aksjeliste - som inkluderer tidspunkter og priser.

Børsen har tirsdag spurt Finnes via Skjelbred om det er gjort noen nye vurderinger knyttet til å offentliggjøre en komplett liste, foreløpig uten å få svar.

Annonse
Huitfeldt: Nærmest umulig å få oversikt
Foto: AP / NTB

Huitfeldt: Nærmest umulig å få oversikt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har tatt del i en betydelig mengde avgjørelser hvor det kan ha vært stilt spørsmål ved hennes habilitet.

Det fremgår i et brev som gir svar på flere oppfølgingsspørsmål kontrollkomiteen sendte til flere statsråder i regjeringen 14. september angående habilitetssakene.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal ha møte tirsdag ettermiddag for å diskutere hva de skal gjøre videre i sakene.

Komiteen har stilt Huitfeldt tre oppfølgingsspørsmål om hvordan hun vurderte og håndterte sin habilitet fra sak til sak. Blant annet vil komiteen vite hvilke råd hun fikk knyttet til ektemannens aksjeposisjoner og ber om en liste over hvilke beslutningen utenriksministeren har vært involvert i hvor hun nå mener hun var inhabil.

Komiteen stiller også spørsmål ved hvorfor ikke statsråden gjorde seg kjent med aksjeinnehavet til ektemannen, når det gjennom en årrekke har vært praksis i UD at statsråden rapporterer om aksjeinnehav ved tiltredelse og senere ved endringer i, samt reglene i Håndbok for politisk ledelse.

I svarbrevet oppgir Huitfeldt at man i så fall måtte gjennomgå «en betydelig mengde avgjørelser», hvorav de hvor det kan ha vært stilt spørsmål ved hennes habilitet.

- Jeg registrerer at Huitfeldt ikke vil levere en fullstendig liste over sakene hun kan ha vært inhabil i. Det må vi vurdere hvordan vi skal forholde oss til, sier saksordfører Grunde Almeland til NTB.

(NTB)

Mister 80 prosent av SAS-kontrakt
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Mister 80 prosent av SAS-kontrakt

Widerøe Ground Handling mister 80 prosent av kontrakten på leveranse av bakketjenester til SAS fra 1. februar 2024. Det melder Wideroe i en pressemelding tirsdag.

Dette gjelder Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund. Samtidig blir samarbeidet videreført på Kirkenes, Alta, Svalbard, Evenes, Molde og Lakselv.

- Dette er en krevende dag for oss. Vi mister kontrakten på viktige lufthavner med en partner vi har hatt et langvarig samarbeid med. Det er litt overraskende at SAS flytter en så stor andel av kontrakten, sier administrerende direktør Marius Myhre i Widerøe Ground Handling.

- Vi opplever å ha strukket oss svært langt for å kunne være konkurransedyktig, og derfor er vi både skuffet og lei oss. Jeg er spesielt lei meg på vegne av alle våre dedikerte medarbeidere som over mange år har levert tjenester til SAS, og som nå går noen usikre uker i møte, sier han.

Norwegian har varslet at de vil kjøpe opp Widerøe. Konkurransetilsynet har sagt midlertidig nei og vil se mer på om oppkjøpet svekker konkurransen, skriver NTB.

Widerøe Ground Handling har cirka 1800 ansatte og er til stede på 42 lufthavner i Norge.

Annonse