BørsenForsiden av Børsen

Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Anker Førdefjorden-saken
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Anker Førdefjorden-saken

Naturvernforbundet anker saken om gruvedumping i Førdefjorden. De ber om at lagmannsretten legger saken fram for EFTA-domstolen, skriver de i en pressemelding.

- Vi reagerer sterkt på dommen fra Oslo tingrett. Nå har vi anket saken, og vi er klare til å ta den helt til Høyesterett om nødvendig, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Gulowsen mener dommen både er feil og «direkte farlig for norsk natur».

- Hvis den blir stående, frykter vi ikke bare for Førdefjorden. Da kan mange fjorder, vann og elver bli forurenset og ødelagt av gruvedrift og andre næringsinteresser. Det kan vi ikke tillate, sier Gulowsen.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte i januar fjordsøksmålet i Oslo tingrett, noe som gjorde at staten får medhold for sin tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i fjellet, har fått lov av staten til å deponere 170 millioner tonn avfall i fjorden.

De to miljøorganisasjonene mener statens tillatelser bryter med to EU-direktiver: vanndirektivet og mineralavfallsdirektivet.

I anken er søksmålet avgrense til EUs vanndirektiv og forbudet mot forurensing av en vannressurs.

- Vi tok denne saken til retten for å hindre at Førdefjorden skal bli ødelagt. Når saken kommer til lagmannsretten handler det om å gi fjorder, vann og elver rettssikkerhet. Vi er ikke motstandere av gruvedrift, men det kan ikke skje på denne måten, sier Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom.

Annonse

Norge sier ja til EUs sanksjonspakke

Norge planlegger å innføre EUs 13. sanksjonspakke mot Russland i norsk rett.

Regjeringen vil imidlertid først gjøre seg kjent med detaljene i den siste pakken, understreker Utenriksdepartementet overfor NTB.

- Sammen med resten av Europa fortsetter Norge å støtte Ukrainas selvforsvarskamp. Regjeringen planlegger å innføre også denne 13. sanksjonspakken mot Russland i norsk rett, sier statssekretær Eivind Vad Petersson i en epost til NTB.

- Norge har sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker, med noen nasjonale tilpasninger. Det vil vi gjøre denne gangen også, men vi må selvsagt gjøre oss kjent med detaljene i denne siste pakken. Så vil vi raskt fatte beslutning om oppslutning og gjennomføring i norsk rett, legger han til.

EU-landene kunngjorde tidligere denne uken at de var enige om sin 13. runde med sanksjoner mot Russland i forkant av toårsdagen for invasjonen av Ukraina. Fredag svarte Russland med å innføre nye sanksjoner mot EU.

I tillegg har USA innført ytterligere 500 sanksjoner mot Russland fredag.

(NTB)

USA: 500 nye sanksjoner mot Russland

USA innfører 500 nye sanksjoner mot Russland for krigen i Ukraina og Navalnyjs død. Det melder Det hvite hus fredag, ifølge Reuters.

De innfører også nye eksportrestriksjoner på om lag 100 selskaper «som gir bakdørstøtte til Russlands krigsmaskineri».

Annonse

Gjeldsveksten avtar fortsatt

Den samlede gjeldsveksten fortsetter å avta. I januar var tolvmånedersveksten 3,5 prosent, ned fra 3,7 prosent i desember.

Det viser nye tall fra SSB.

Den totale gjelden lå ved utgangen av januar på 7280 milliarder kroner.

Selv om norske husholdninger fortsatt har en økning i gjeld, fortsetter gjeldsveksten å falle også på dette området.

Veksten lå på 3,3 prosent i januar, en marginal nedgang på 0,1 prosent fra desember i 2023. Husholdningenes gjeld lå ved utgangen av januar på 4311 milliarder kroner.

- Forventninger om at vi nå har nådd rentetoppen og at vi etter hvert kan få redusert styringsrente i årene som kommer, ser ut til å ha stabilisert gjeldsveksten på et lavt nivå, sier seniorrådgiver i SSB, Even Oppedal, i deres rapport.

(NTB)

Sprengstoffgigant får øke produksjonen

Sprengstoffprodusenten Chemring Nobel får tillatelse til å øke produksjonen ved fabrikken på Sætre i Hurum, skriver regjeringen i en pressemelding fredag.

- Med bakgrunn i den pågående krigen i Ukraina er det et stort behov for å etterfylle Norges ammunisjonslagre. Selv om det er gode miljøfaglige argumenter mot denne tillatelsen, mener jeg derfor det likevel er riktig å gi tillatelse til produksjonsøkningen hos Chemring Nobel.

Det sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i pressemeldingen.

Produsenten har utslipp til Håøyfjorden, som er en del av Indre Oslofjord. Den vedtatte økningen vil kunne påvirke tilstanden i Oslofjorden i negativ retning.

Annonse