Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Varsler millionkutt
Foto: NTB

Varsler millionkutt

Etter svake resultater i fjerde kvartal varsler Plantasjens eier, investeringsselskapet Ratos, kostnadskutt på 175 millioner svenske kroner i 2024.

Kostnadskuttet tilsvarer omtrent 176,5 millioner norske kroner med dagens kurs og kommer etter en nedgang i salget, melder E24.

I kvartalsrapporten, som svenske Ratos la fram mandag, kommer det fram at Plantasjen solgte planter og andre varer for 703 millioner svenske kroner, ned fra 740 millioner kroner i samme periode året før.

Selskapet ønsker ikke å kommentere planene hos Plantasjen Norge, ifølge visepresident for kommunikasjon Josefine Uppling.

Driftsresultatet før avskrivninger endte med minus 188 millioner svenske kroner, ned fra minus 142 millioner kroner foregående år.

Den norske plantekjeden ble i 2016 kjøpt opp av Ratos. Plantasjen har 120 butikker i Norge, Sverige og Finland, står det på kjedens nettside.

(NTB)

Annonse

Norge sier ja til EUs sanksjonspakke

Norge planlegger å innføre EUs 13. sanksjonspakke mot Russland i norsk rett.

Regjeringen vil imidlertid først gjøre seg kjent med detaljene i den siste pakken, understreker Utenriksdepartementet overfor NTB.

- Sammen med resten av Europa fortsetter Norge å støtte Ukrainas selvforsvarskamp. Regjeringen planlegger å innføre også denne 13. sanksjonspakken mot Russland i norsk rett, sier statssekretær Eivind Vad Petersson i en epost til NTB.

- Norge har sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker, med noen nasjonale tilpasninger. Det vil vi gjøre denne gangen også, men vi må selvsagt gjøre oss kjent med detaljene i denne siste pakken. Så vil vi raskt fatte beslutning om oppslutning og gjennomføring i norsk rett, legger han til.

EU-landene kunngjorde tidligere denne uken at de var enige om sin 13. runde med sanksjoner mot Russland i forkant av toårsdagen for invasjonen av Ukraina. Fredag svarte Russland med å innføre nye sanksjoner mot EU.

I tillegg har USA innført ytterligere 500 sanksjoner mot Russland fredag.

(NTB)

USA: 500 nye sanksjoner mot Russland

USA innfører 500 nye sanksjoner mot Russland for krigen i Ukraina og Navalnyjs død. Det melder Det hvite hus fredag, ifølge Reuters.

De innfører også nye eksportrestriksjoner på om lag 100 selskaper «som gir bakdørstøtte til Russlands krigsmaskineri».

Annonse

Gjeldsveksten avtar fortsatt

Den samlede gjeldsveksten fortsetter å avta. I januar var tolvmånedersveksten 3,5 prosent, ned fra 3,7 prosent i desember.

Det viser nye tall fra SSB.

Den totale gjelden lå ved utgangen av januar på 7280 milliarder kroner.

Selv om norske husholdninger fortsatt har en økning i gjeld, fortsetter gjeldsveksten å falle også på dette området.

Veksten lå på 3,3 prosent i januar, en marginal nedgang på 0,1 prosent fra desember i 2023. Husholdningenes gjeld lå ved utgangen av januar på 4311 milliarder kroner.

- Forventninger om at vi nå har nådd rentetoppen og at vi etter hvert kan få redusert styringsrente i årene som kommer, ser ut til å ha stabilisert gjeldsveksten på et lavt nivå, sier seniorrådgiver i SSB, Even Oppedal, i deres rapport.

(NTB)

Sprengstoffgigant får øke produksjonen

Sprengstoffprodusenten Chemring Nobel får tillatelse til å øke produksjonen ved fabrikken på Sætre i Hurum, skriver regjeringen i en pressemelding fredag.

- Med bakgrunn i den pågående krigen i Ukraina er det et stort behov for å etterfylle Norges ammunisjonslagre. Selv om det er gode miljøfaglige argumenter mot denne tillatelsen, mener jeg derfor det likevel er riktig å gi tillatelse til produksjonsøkningen hos Chemring Nobel.

Det sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i pressemeldingen.

Produsenten har utslipp til Håøyfjorden, som er en del av Indre Oslofjord. Den vedtatte økningen vil kunne påvirke tilstanden i Oslofjorden i negativ retning.

Annonse