Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Lars Martin Gimse

Verste måned noen gang:

Det samlede bruttonasjonalproduktet for landene i eurosonen har krympet med 12,1 prosent i andre kvartal, opplyser Eurostat.

EU-landenes samlede BNP falt i samme periode med 11,9 prosent. Begge tallene er anslag, ettersom ikke alle landene har offentliggjort nasjonale BNP-tall.

Nedgangen er den største siden Eurostat begynte å føre denne statistikken i 1995.

Tidligere på dagen la både Frankrike, Italia og Spania fram tall som viser en drastisk nedgang i landenes BNP i perioden med strenge koronarestriksjoner for å hindre smitte.

(NTB)

NEDTUR: Landene i EU-sonen har registrert den verste måneden siden 1995. Foto: NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Lønnet ansatt med mat og drikke:

En bedriftsleder i en nabokommune av Bergen er tiltalt for å ha drevet moderne slavearbeid.

Det melder Bergensavisa.

Ifølge avisa har mannen vært både styreleder og reell leder i et selskap som drev med overnattingsvirksomhet.

En østeuropeisk kvinne i 40-åra skal jobbet for virksomheten fra januar til juni 2020, hvor hun blant annet drev med renhold og forefallent arbeid, men ble bare lønnet i form av kost og losji.

Mannen må møte i Bergen tingrett i slutten av mai. Ifølge avisa erkjenner ikke bedriftslederen straffeskyld etter tiltalen.

Strafferammen for brudd på almenngjøringsloven er inntil tre års fengsel.

Bergen tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bernie Madoff er død:

Det melder nyhetsbyrået AP.

Den tidligere storsvindleren døde av det som antas å være naturlige årsaker i et amerikansk fengsel.

Madoff ble arrestert i 2008 og anklaget for svindel av opp mot 50 milliarder amerikanske dollar.

Ett år senere, i mars 2009, erklærte han seg skyldig i alle anklager før han samme sommer ble dømt til 150 år i fengsel.

Madoff ble 82 år gammel.

Danskene får dra på hytta i Sverige:

Den danske justisministeren Nick Hækkerup sier at danske innbyggere med hytter i Sverige, får reise til og fra dem uten å gå i karantene etterpå fra 21. april. Det skriver den danske avisa BT.

Det danske Folketinget er tirsdag kveld enige om flere lettelser i reisereglene i landet.

Det danske justisdepartementet skriver i en pressemelding at de også åpner for at danske borgere kan reise på hytta andre steder i Norden, som Norge, uten å havne i karantene når de kommer tilbake. De vil derimot havne i karantene når de ankommer Norge, siden de norske innreisereglene fremdeles gjelder.

Utenriksminister Jeppe Kofod sier ifølge samme avis at landet gjenopptar ordningen med røde og grønne land, og at hvilke land som skal være omfattet av karanteneplikten skal endres fra uke til uke.

Nyhavn i København. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Fornøyd med coronalettelser:

NHO-sjef Ole Erik Almlid roser regjeringen for at det blir lempet noe på ordningen med hjemmekontor, og at skjenkeforbudet blir opphevet.

- Det er bra at hjemmekontor ikke lenger er påbudt over hele landet. Arbeidsgiver kan gjøre gode vurderinger av hvem som bør være til stede, og hvem som kan jobbe hjemmefra, sier NHO-sjefen om lettelsene som kommer med første del av gjenåpningsplanen for Norge.

Han er også fornøyd med at forbudet mot skjenking av alkohol blir opphevet, til fordel for en begrenset variant med krav om matservering, og poengterer at dette «betyr mye for omsetningen i en bransje som er spesielt hardt rammet av pandemien».

Nå håper han at det snart blir mulig å slippe ytterligere opp for arbeidsreiser, så flere kan komme tilbake til jobben sin.

- Det er positivt at den søknadsbaserte innreiseordningen utvides og kan brukes i alle bransjer. Med testing og godkjente karanteneordninger skal det være mulig å unngå at smitte spres videre i samfunnet, sier han.

(NTB)

NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Berit Roald / NTB

Mistanke om salmonella: Tilbakekaller karbonadedeig:

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake karbonadedeig av både sitt eget merke og merket Prima etter mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.

Karbonadedeigen kan inneholde råvare fra et parti norsk storfekjøtt der det er mistanke om salmonella.

Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd, men til nå har det vært snakk om importert kjøtt fra Tyskland.

For begge produktene, som selges i Rema 1000-butikker, er det pakker med siste forbruksdato 26. april 2021 som trekkes tilbake. Produktene har vært solgt i alle Rema 1000-butikker, utenom i Troms og Finnmark, Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark fylker.

Forbrukere bes kaste eller returnere produktet til butikken det er kjøpt i for refusjon.

(NTB)

Karbonadedeigen fra Nordfjord trekkes tilbake. Foto: NTB

Opphever skjenkeforbudet:

Det nasjonale skjenkeforbudet oppheves fra og med fredag.

Nå vil det igjen bli mulig å servere alkohol fram til klokka 22, med krav om matservering, opplyser statsminister Erna Solberg under tirsdagens pressekonferanse.

Krav om matservering og skjenkestopp klokken 22 var også gjeldende før 25. mars.

Det nasjonale skjenkeforbudet ble i denne omgang innført før påske.

Flere kommuner, deriblant Oslo, vil fortsatt ha skjenkeforbud som en del av de lokale forskriftene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ny Bitcoin-rekord:

Like før klokka 12 tirsdag bikket prisen på én bitcoin over 63 000 dollar. Det tilsvarer mer enn 536 000 kroner etter dagens dollarkurs.

Prisen på bitcoin ble femdoblet i 2020. Og i dag ble altså den forrige rekorden fra mars i år, på i underkant av 61 000 dollar, grundig slått.

Bitcoin er verdens mest populære kryptovaluta. Også verdens nest største kryptovaluta, Etherum, stiger med nær tre prosent tirsdag til en pris på i overkant av 2200 dollar.

Utviklingen kommer dagen før børsdebuten til det amerikanske selskapet Coinbase på New York-børsen onsdag. Coinbase, som er regnet som en av verdens aller største kryptovalutabørser, kan bli verdsatt til så mye som 100 milliarder dollar fra start, ifølge CNBC.

Illustrasjonsfoto: NTB
Krypto-rekord: - Vil erstatte gull

Krypto-rekord: - Vil erstatte gull

borsen.dagbladet

Microsoft med gigantavtale:

IT-giganten Microsoft melder i en pressemelding mandag at de kjøper selskapet Nuance Communications i en giganthandel på 19,7 milliarder dollar. Det tilsvarer i overkant av 167 milliarder norske kroner.

Oppkjøpet er det største Microsoft står bak siden de kjøpte LinkedIn for over 26 milliarder dollar i 2016, ifølge CNBC.

Nuance leverer stemmegjengkjenningsteknologi, som blant annet brukes til å ranskriberertale fra legebesøk, kundeservicesamtaler og felefonsvarere. I mandagens uttalelse fra Microsoft heter det at Nuances teknologi vil brukes til å styrke Microsofts skyprodukter for helsevesenet, som ble lansert i fjor, skriver CNBC.

Handelen har blitt stemt gjennom av samtlige styremedlemmer i begge selskapene.

Foto: NTB

Flere bestiller:

310.000 passasjerer fløy med SAS i mars. Det er en nedgang på 70 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Samtidig har passasjerantallet økt med 40 prosent fra februar, skriver SAS i en pressemelding.

- Antallet passasjerer og fremtidige bookinger har økt i løpet av mars. Utviklingen av etterspørselen etter flyreiser er helt avhengig av den pågående vaksineringen, og at reisebegrensninger kan lettes og koordineres mellom land og regioner, sier konsernsjef Rickard Gustafson.

(NTB)

Antallet SAS-passasjer økte med 40 prosent fra forrige måned, det viser tall fra SAS. Foto: Heiko Junge / NTB

- Ulovlig:

Wizz Airs påstand om at de er Europas grønneste flyselskap kan ikke dokumenteres, og er dermed i strid med markedsføringsloven, mener Forbrukertilsynet.

Forbrukertilsynet mener at påstandene i reklamekampanjen, som de mottok to klager på i fjor, bryter markedsføringsloven og villeder forbrukere, melder NRK.

Nyheten kommer bare fire dager etter at Børsen var først med nyheten om en lekket lydfil fra et internt møte i selskapet. Der påla pilotsjefen sine baseledere om å komme opp med en liste på 100 piloter som skulle sparkes som et coronatiltak. Ordren var å finne fram til piloter med høyt sykefravær.

Nå er det altså Forbrukertilsynet som tar affere som følge av at Wizz Air hevder å ha det laveste antall gram CO2-utslipp, sammenlignet med Norwegian og SAS.

Forbrukertilsynet mener imidlertid at flyselskapet må kunne bevise at hele deres virksomhet belaster klima og miljø mye mindre enn alle andre flyselskaper i verden, for å kunne bruke denne påstanden.

Wizz Air er uenig i dette, men har likevel sluttet å bruke denne påstanden i sin markedsføring, noe som gjør at Forbrukertilsynet har avsluttet saken uten å fatte vedtak om sanksjoner.

(NTB)

Lekket opptak: - Råtne epler, ut!

Lekket opptak: - Råtne epler, ut!

borsen.dagbladet