Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

- Ikke tillit til Tangen:

Finansminister Jan Tore Sanner (H) må gripe inn. Nicolai Tangen kan ikke bli ny oljefondssjef, mener SV etter dagens åpne høring på Stortinget.

- Her er det absolutt ikke noe å bli beroliget av. SV har ikke tillit til Nicolai Tangen. Det betyr at Stortinget må be finansministeren gripe inn, sier partiets finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til Børsen.

Hvilke konsekvenser det kan få for Øystein Olsen som sjef for Norges Bank og leder av hovedstyret som ansatte Tangen, vil Kasi ikke mene noe om.

- Det grunnelggende her er historikken med Tangen og AKO-selskapene som han grunnla og fortsatt eier tunge poster i. Nærmere bestemt organiseringen i skatteparadis, som ikke er forenlig med å være oljefondssjef. I sum er det tydelig at Tangen ikke kan lede oljefondet, dersom man skal ivareta tilliten til oljefondet, utdyper Kaski.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa under mandagens høring i finanskomiteen at Tangen er den beste mannen for jobben. Han sa videre at mulige interessekonflikter mellom Tangens økonomi, AKO-fondene og jobben som leder av oljefondet, nå er eliminert - for alle praktiske forhold.

Da hadde lederen av Norges Banks representantskap, Julie Brodtkorb, sagt at lover, regler og retningslinjer er brutt i ansettelsesprosesen.

Ansettelsen av sjef for oljefondet er ikke en politisk beslutning.

- Det er likevel viktig at oljefondssjefen har bred tillit. Oljefondet har alltid vært styrt politisk, selv om det ligger under Norges Bank. Derfor er det helt på sin plass at vi har en mening om denne ansattelsen, sier Kaski.

Foto: NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Blomsterbutikker får åpne igjen:

Byrådet i Oslo har bestemt at blomsterbutikker med fast utsalgssted og omsetning som i hovedsak består av salg av blomster med svært kort holdbarhet, kan holde åpent dersom salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter.

- Blomsterbutikker har en stor andel snittblomster og andre ferskvarer som har kort holdbarhet. De risikerer derfor et betydelig tap av varelager ved en nedstenging, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), i en pressemelding.

Byrådet har lagt på vekt på at det allerede er et betydelig tilbud av blomster i kiosker, matbutikker og bensinstasjoner, og at en åpning av blomsterbutikker kan bidra til en viss avlastning av kundetilstrømning til disse butikkene.

– Jeg mener at det må være mulig å komme butikkene i dette segmentet i møte uten at det i nevneverdig grad reduserer effekten av de smitteverntiltakene som er i iverksatt, sier Evensen.

Hagesentre som har vesentlige innslag av andre produkter som møbler, hageutstyr og planter med lengre varighet, er ikke omfattet av endringen, opplyser byrådet.

(NTB)

Foto: NTB

Får medhold i retten:

Under et rettsmøte i High Court i Irland fredag fikk flyselskapet Norwegian rettens medhold i å fortsette med redningsplanen for å unngå konkurs.

Selskapet har kommet til enighet med de fleste kreditorene, men fire leasingselskaper ville ikke uten videre godta skissen som var blitt lagt fram. Norwegian er i en prosess hvor det vil redusere flyparken fra om lag 140 fly og til 50. For å nå dette målet må flere avtaler om å leie fly gjennom Norwegians irske datterselskaper bli annullert.

Før rettsmøtet fredag gjensto fire av kreditorene, Dette utgjorde franske Crédit Agricole, amerikanske Bank of Utah, Citibank og PK Airfinance som protesterte mot den foreslåtte løsningen for å redde Norwegian fra konkurs.

Dommer Michael Quinn sa under rettsmøtet fredag at han avviste protestene og at prosessen med å behandle redningsplanen kan gå videre.

(NTB)

Foto: NTB

Regjeringen forlenger kompensasjonsordning:

Regjeringen vil forlenge lønnskompensasjonen ut juni og bevilger 100 millioner til opplæring av ansatte, skriver finansdepartementet i en pressemelding.

Finansminister Jan Tore Sanner legger fram planen for videre lønnskompenasjon på en pressekonferanse som startet.

Sanner sier at lønnsstøtteordningen de legger fram i dag, er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet. Den er også utviklet på forespørsel fra Stortinget.

- Det viktigste vi kan gjøre for å redusere de langsiktige konsekvensene av pandemien, er å sørge for at folk kommer raskt tilbake i jobb. I tillegg vil denne ordningen gjøre det lettere å hente tilbake folk som kan jobbe med å forberede bedriften på den dagen aktiviteten tar seg opp igjen, skriver finansminister Jan Tore Sanner i pressemeldinga.

Arbeidsgivere som har hatt et fall i omsetning på 70 prosent eller mer får inntil 25 000 kroner i måneden per ansatt som hentes ut av permisjon. Selskaper som har mindre omsetningsfall enn 70 prosent får mindre i kompensasjon, skriver regjeringa.

- Denne ordningen er spesielt rettet mot dem som har vært permittert lenge, sier Sanner på pressekonferansen.

Telia-trøbbel løst:

Telia hadde store problemer med både internett og TV fredag morgen. Nå skriver selskapet at problemet er løst.

- Beklager så mye de ulempene dette har hatt for våre kunder, skriver Telia.

Tidligere fredag formiddag opplyste informasjonssjef Daniel Barhom om at de jobbet på spreng med å finne feilen.

- Vi opplever for tiden problemer med flere av våre tjenester. Vi jobber med å kartlegge feilen og kommer tilbake med mer informasjon snarlig. Vi beklager veldig til alle våre kunder, skriver informasjonssjef Daniel Barhom i Telia i en SMS til Dagbladet.

- Dette påvirker også nettsidene våre, samt muligheten til å kontakte kundeservice, skriver Telia på nettsidene sine.

Kunder i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Ålesund, Kristiansand og deler av Oslo-området skal være rammet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Enorm vekst i alkoholsalget:

Det ble omsatt 8,92 millioner liter ren alkohol i fjerde kvartal i 2020. Det er en økning på 21,5 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor, viser ferske tall fra SSB.

Fordelt på befølningen ble det omsatt 2,01 liter ren alkohol per innbygger i fjorde kvartal, noe som er en økning på 20,4 prosent fra året før.

Det ble omsatt 107,6 millioner liter alkoholholdig drikke.

Størst var økningen for vin med 35,8 prosent, mens brennevin og rusbrus økte med henholdsvis 27,1 og 12,6 prosent.

For øl var omsetningsøkningen noe mer beskjeden, på 5,3 prosent.

For året som helhet ble det solgt 32,9 millioner liter ren alkohol. Det er en økning på 19,5 prosent sammenliknet med 2019.

Foto: NTB

Hydro selger valseverk for 14,2 milliarder:

Energi- og aluminiumselskapet Norsk Hydro ASA har inngått en avtale om å selge
forretningsområdet Rolling til KPS Capital Partners for 1.380 millioner euro. Det tilsvarer 14,2 millioner norske kroner, opplyser selskapet i en børsmelding fredag morgen.

- Hydro startet en strategisk gjennomgang av forretningsområdet Rolling i 2019, sammen med andre strategiske tiltak for økt lønnsomhet og bærekraft. Vi har nå konkludert, og forretningsområdet Rolling vil fortsette sin utvikling under nytt eierskap, sier Hydros konsernsjef, Hilde Merete Aasheim.

– Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømselskap, sier hun.

Transaksjonen omfatter sju annlegg, ett FoU-senter og internasjonale salgskontorer. 650 norske ansatte rammes av salget.

Salget får nestleder i Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, til å reagere.

- Dette er ikke bare fullstendig bakstreversk, det er stikk i strid med det Stortinget har vedtatt. I mai ifjor vedtok Stortinget at regjeringen sikre at viktig norske selskaper og arbeidsplasser forblir på norske hender. Det virker ikke som det vedtaket har hatt noen som helst betydning i denne saken, sier han og legger til:

- Hydros fabrikker på Karmøy og Holmestrand er grønne arbeidsplasser som Norge trenger flere av. Salget skaper usikkerhet for de ansatte og er et tegn på at vi går i feil retning.

Foto: Hydro

Turisthytta Glitterheim stenger: - Med tungt hjerte og tårer:

Turisthytta Glitterheim, som ligger i Jotunheimen, meddeler på sin Facebook-side at de lukker dørene for vinteren.

- Det er med tungt hjerte og tårer på kinnene at vi må meddele at vi har besluttet å holde Glitterheim stengt i vinter på grunn av dagens coronasituasjon. Vi har i det lengste håpet at situasjonen skulle roe seg til vintersesongen vår, men vi ser at å åpne en hytte med Glitterheims adresse og fasiliteter vil bli krevende slik situasjonen er nå.

Glitterheim eies og drives av DNT Oslo og Omegn og er den siste i en lang rekke DNT-hytter som holder stengt i påska.

Onsdag skrev NRK at DNT har sett seg nødt til å stenge flere av sine hytter som følge av vanskelig logistikk dersom det skulle oppstå smitte, eller andre hensyn rundt smittevern.

- Vi har nylig bestemt at vi skal holde enkelte betjente anlegg åpne, mens andre blir stengt. Hver hytte må kunne se for seg hvordan en eventuell beredskap skal kunne foregå, uttalte daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, til NRK.

- Vi tar dette svært alvorlig. Derfor har vi gjort en grundig vurdering ved hver hytte. På noen av dem har vi ikke konkludert enda.

Glitterheim i Jotunheimen stenger. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norsk vinimportør dømt til to års fengsel:

En vinimportør fra Østlandet må sone to år i fengsel etter en knusende bedrageridom i Vestfold tingrett.

Det skriver Sandefjords Blad.

Ifølge avisa er vinimportøren dømt for brudd på ligningsloven, bokføringsloven og merverdiavgiftsloven. Han er også dømt for brudd på alkoholloven ved at han solgte vin med høyere alkoholprosent enn 4,75 volumprosent for i alt 6,9 millioner kroner til forskjellige personer og foretak, uten å ha nødvendig bevilling.

Ifølge avisa må vinimportøren betale over 10 millioner kroner til staten. Fem millioner kroner av mannens midler blir i tillegg inndratt. Mannen ble videre fradømt retten til selv å drive næringsvirksomhet på ubestemt tid.

Mannens advokat ønsker ikke å kommentere dommen, eller om den skal ankes, overfor Sandefjords Blad.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB

Varsler milliard-bud for Bank Norwegian - styret ber aksjonærene ha is i magen:

Styret i Norwegian Bank ber selskapets aksjeeiere avvente tilbudet fra svenske Nordax bank som byr 17,8 milliarder kroner alle aksjer i selskapet.

Nordax bank offentliggjorde budet på 95 kroner per aksje torsdag morgen og førte til en umiddelbar oppgang i kursen for eierskapet til Bank Norwegian, Norwegian Finans Holding. Ved 13-tiden hadde kursen svingt seg opp 21 prosent siden børshandelen startet og lå like under 99 kroner.

I en børsmelding torsdag skriver Norwegian Finans Holding at de ber eierne avstå fra å selge aksjene sine før styret har gitt sine anbefaling. Styret skriver videre at de vil opplyse om utviklingen fortløpende.

Bank Norwegian ble i sin tid ble startet av Norwegian, men flyselskapet solgte seg ut i august 2019 for 2,2 milliarder kroner. I dag er de største eierne av banken Nordic Capital Fund og finske Sampo Oyj og gjennom det heleide Jersey-registrerte selskapet Cidron Xingu Ltd, og Folketrygdfondet, samt en rekke mindre aksjonærer.

Flere av aksjeeierne stiller seg derimot avventende til tilbudet fra Nordax.

Investor Torstein Tvenge sier til E24 at han mener budet på aksjene burde ligget mellom 110 til 120 kroner. En annen eier, det belgiske hedgefondet Treetop, sier via sin forvalter Jacques Berghman til Finansavisen at budet burde ligget på minst 250 kroner.

Folketrygdfondet er mer avventende til tilbudet.

– Vi ser at budet er annonsert i dag morges. Vi vil nå sette oss inn i det og gjøre vår vurdering, sier aksjedirektør Nils Bastiansen i en uttalelse


(NTB)

Dom: Får ikke pengene igjen etter Olga-svindel:


En kvinne som ble utsatt for såkalt Olga-svindel, tapte rettssaken om tilbakeføring. Finansklagenemnda har i stor grad gitt svindelofrene medhold i slike saker.

Glåmdal tingrett legger i en dom derimot avgjørende ansvar på svindelofres ansvar for ikke å dele personlige opplysninger.

Ifølge Dagens Næringsliv er dommen den første av sin art i norsk rettshistorie. Kvinnen gikk rettens vei for å få tilbakeført 153.540 kroner, men måtte bære tapet selv.

Svindelen har fått navnet Olga fordi den retter seg mot eldre. Svindlerne ringer opp kundene, sier de er fra banken deres og forsøker å hente ut koder, passord og sensitive opplysninger.

Ifølge dommen oppga kvinnen personnummer, BankID-kode og passord ni ganger over telefon. Retten mente hun handlet forsettlig ved å oppgi informasjonen og at hun dermed brøt vilkårene i kundeavtalen.

- I nærværende sak har kvinnen derimot gitt disse opplysningene over telefon til en annen person, noe kunden aldri skal gjøre, selv om det faktisk hadde vært en bankansatt som hadde spurt om opplysningene, skriver Glåmdal tingrett.

Finansklagenemnda har ferdigbehandlet 12 Olga-saker. Klager fikk medhold under dissens i 11 av disse sakene. Den siste klagen ble avvist på grunn av uklare fakta, opplyser nemnda til NTB.

Kvinnen som tapte saken i Glåmdal tingrett om tilbakebetaling av svindelbeløpet, fikk tidligere medhold under dissens i Finansklagenemnda

(NTB/Dagbladet).

En eldre kvinne ble lurt til å oppgi personnummer, BankID-kode og passord til svindlere. Glåmdal tingrett gir ikke kvinnen rett til å få pengene igjen.Foto: Berit Roald, NTB.
Disse damene er ekstra svindelutsatt

Disse damene er ekstra svindelutsatt

dinside.dagbladet