Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Audun Hageskal

Vinmonopol stengt etter corona-smitte:

Vinmonopolet stengte fredag sin butikk på Oasen kjøpesenter på Karmøy. Årsaken var at en medarbeider har fått påvist corona-smitte.

Flere ansatte ble satt i karantene, skriver Haugesunds avis. Butikken ble stengt i en drøy time.

Avisa skriver at den smittede ikke har vært på jobb den siste uka, og nå er satt i karantene.

- Vi stengte for å hente inn folk fra andre butikker i området, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl til Haugesunds avis.

Den smittede skal være i god form, forholdene tatt i betraktning. Ingen av de andre ansatte skal ha vist symptomer på corona-smitte.

Studioet fortsetter under annonsen

IKEA permitterer ikke:


- Nei vi permitterer ikke noen ansatte fremover. Vi har siden nedstengningen i mars bestemt at vi skal beholde ansatte, og endrer ikke på det framover. Vi prøver å finne andre oppgaver til dem, sier presseansvarlig Stine Odland i IKEA til Børsen.

- Vi jobber med å finne gode løsninger for våre ansatte. Ansatte blir omplassert til å jobbe med forbedringer på varehuset, renhold, rydding og kompetanseheving og trening.

Kid permitterer rundt 300:

Selskapet Kid permitterer rundt 300 personer, skriver selskapet i en børsmelding.

De skriver at de nå har stengt 38 butikker i 35 kommuner som følge av de nye, svært strenge restriksjonene har blitt ilagt kommuner i Østlands-regionen etter funn av det nye, muterte viruset, som først ble oppdaget i Storbritannia.

«Kid har igangsatt prosesser for å reduserere personalkostnader og vil i dag varsle permitteringer for rundt 300 butikkansatte (som utgjør til sammen 100 fulltidsansatte)», heter det i børsmeldingen.

Det var altså lørdag morgen helseminister Bent Høie først annonserte de nye strenge tiltakene, som gjør at det bare er dagligvarebutikker, apotek, og benisnstasjoner som får holde åpent.

Etter en helg med mye diskusjon ble det også bestemt at også Vinmonopolet får fortsette å holde åpent i uka som kommer.

Guldvog bekymret etter rekord-tall på polet:

Etter at utbruddet av den britiske mutanten stengte 45 Vinmonopolet-filialer i Oslo-området lørdag, ble det satt ny rekord for antall bestillinger hjem på døra.

Det ble også en ekstraordinær dag for butikkene i nærheten av hovedstadsregionen.

I løpet av hele fjoråret ble 2,3 prosent av varene på nett bestilt hjem. Lørdag utgjorde denne andelen hele 48 prosent.

- I dag har vi hatt cirka 6400 nettordre, mot 2700 nettordre lørdag i forrige uke. Sammenliknet med forrige lørdag, er det en vekst på 137 prosent, sa pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dagbladet lørdag kveld.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at tallene bekymrer.

- Det er nettopp det som bekymret oss, og som gjør at det er bedre totalt sett å ha Vinmonopol åpne i hele området, og ikke skille mellom noen kommuner. Uansett hvor stor denne sirkelen hadde blitt laget, og det finnes nabokommuner man kan reise til, ville nok dette ført til økende reise, sier han.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at rekord-tallene bekymrer. Foto: Berit Roald / NTB
Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

borsen.dagbladet

Klesgigant må stenge 83 butikker:

Varner-Gruppen stenger 83 klesbutikker på grunn av de nye coronarestriksjonene. 500 ansatte blir berørt, skriver Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonssjef Julie Bragli Eckhardt bekrefter opplysningene i en epost til avisa. Hun legger til at det ikke er besluttet enda om de ansatte vil bli permittert som følge av stengingen.

Varner-Gruppen eier og drifter en rekke butikker i denne regionen, blant annet kjedene Bik Bok, Cubus og Dressmann.

Alle butikker, unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner, ble stengt i Oslo-regionen lørdag, for å unngå spredning av den britiske varianten av coronaviruset.

(NTB)

STENGER: Klesgiganten Varner-Gruppen stenger 83 butikker på grunn av de nye coronarestriksjonene. Arkivfoto: Thomas Brun / NTB

Vinmonopolet åpnes:

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

- Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

I tillegg endrer regjeringen noe på hvilke butikker og utsalgssteder som kan holde åpent, i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Det gjelder:
*Utsalgssteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.
*Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.
*Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.
*Bandasjister.
*Optikere.

Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer. (NTB)

Ber regjeringen vurdere å åpne polet:

Flere ordførere ber regjeringen vurdere å gjenåpne Vinmonopolet. Det skriver NRK. Det gjelder blant annet ordføreren i Bærum, Lisbeth Hammer Krogh (H).

De vil unngå unødvedig ferdsel mellom kommunene.

Lørdag ble det innført en nedstengning i Oslo-området, som blant annet førte til at Vinmonopolet må holde stengt. Det førte til at flere tok turen utenfor kommunegrensene for å handle alkoholholdige varer. Myndighetene har oppfordret til å ikke krysse kommunegrenser.

Vinmonopolet opplyste til Dagbladet søndag at de hadde en enorm salgsvekst i polene utenfor de stengte kommunene lørdag.

Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

borsen.dagbladet

Ville salgstall:

Vinmonopolene i Oslos nabokommuner hadde et svært godt salg lørdag. I snitt opplevde polene i Asker, Bærum og Lier en salgsvekst på 277 prosent.

Salget er ifølge VG målt opp mot lørdag i forrige uke, da det fortsatt var mulig å få kjøpt seg en flaske vin i hovedstaden. De strenge tiltakene som ble innført for ni nabokommuner av Nordre Follo, blant dem Oslo, førte til lange køer utenfor Vinmonopolet flere steder.

- Det er all mulig grunn til å tro at folk har tatt lørdagshandelen et annet sted siden polet har vært stengt der de bor, men det kan også være at folk har planlagt flere uker fram i tid, som vi så i mars i fjor, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG. (NTB)

Foto: Frank Karlsen/Dagbladet

Full forvirring for Europris:

Europris har fått beskjed om å holde sine butikker stengt i de ti kommunene som lørdag har fått strenge smitterestriksjoner innført. Blant restriksjonene i kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås inngår nå at alle butikker stenges fram til 31. januar. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Administrerende direktør Espen Eldal sier til Børsen at de foreløpig har fått beskjed om å holde stengt, men ikke vet hvorvidt de kan åpne igjen allerede etter helga.

- Vi venter på en avklaring fra Virke, om hvorvidt vi får holde åpent eller må stenge. Så langt har den ikke kommet, men de har mange andre ting på agendaen nå, så det kan nok ta litt tid. Vi håper å ha en avklaring innen mandags morgen.
-Vi ønsker å holde åpent og mener det er fornuftig i den situasjonen vi står i, sier Eldal.

Det var NRK som først omtalte Euopris' situasjon. Til Børsen sier Eldal at han mener butikken har gode grunner til å få holde åpent.

- Vi har omkring 65 prosent overlapp med dagligvarebutikkene i vareutvalget. Vi har også sett tendenser til hamstring av dagligvarer i kommuner som nå får strenge restriksjoner. Derfor mener vi det er fornuftig å ha så mange steder som mulig å handle varene som folk nå kjøper, slik at kundene spres utover så godt det lar seg gjøre, sier Eldal.

Foto: Vidar Ruud / NTB
Dette er regjeringens nye tiltak

Dette er regjeringens nye tiltak

dagbladet

Lange polkøer i Bærum:

– Kjøpesentrene i Oslo stenges ned med de utfordringene det gir for mobilitet og innbyggere som krysser grensene. Men Høie har vært knalltydelig på at innbyggere i Oslo og Follo ikke må bevege seg ut av kommunene for å nyttiggjøre seg av tilbud andre steder, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til Budstikka.

Både lokalavisa og Aftenposten skriver at det allerede har oppstått lange køer utenfor vinmonopolene i kommunen.

– Vi håper folk forholder seg til myndighetenes tiltak, og følger den klare oppfordringen om å holde seg i ro, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl til Børsen.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog forteller at kommunen vil anbefale å være på nivå fire, som langt på vei er de tiltakene Bærum har i dag.

Kriseledelsen i kommunen gikk lørdag formiddag i møte. Der vil de vurdere hva som skjer med både lokale kjøpesentre og vinmonopol.

- Vi vil drøfte dette videre i kriseledelsen, og koordinere oss med andre kommuner, sier ordføeren.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup nakstad sier følgende om købildene fra Bærum:

- Nå vet ikke jeg om disse menneskene bor i Bærum eller Oslo. Vi ønsker ikke at folk skal reise ut av kommuneen for å benytte tilbud som er stengt i egen kommune. Det er veldig viktig. Det er noe av mange av disse nabokommune er opptatt av, sier Nakstad.

Han sier at når det er kø på polet så er det viktig å holde avstand og at man ikke slipper inne for mange i butikken av gangen.

- Men du peker på en åpenbar utfordring når det er stengt i noen kommuner og ikke stengt i andre kommuner, sier Nakstad.

(Børsen/NTB)

KØ: Vinmonopolet på Bekkestua i Bærum lørdag formiddag.

Polkø flere steder i Oslo:

Lørdag iverksetter regjeringen svært strenge smitteverntiltak i ti kommuner på Østlandet for å hindre smittespredning med den britiske virusvarianten i Norge. Dermed må alle kjøpesentre og butikker, bortsett fra matbutikker, apotek og bensinstasjoner, stenge lørdag klokka 12.

Kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, opplyser imidlertid at de stenger utsalgsstedene sine fra klokka 10 i de berørte kommunene.

Like før klokka 10 opplyste Børsens utegående reporter at det var kø ved Vinmonopolets avdeling på Hasle i Oslo, samt at det også ble opplyst om kø utenfor Vinmonopolets avdeling på Linderud. Ved Vinmonopolets avdeling på Sandaker har det blitt hengt opp en lapp hvor det opplyses om at det er stengt.

- Det ser ikke så bra ut, sa Dagfinn Kalheim (55). Han sto fremst i køen på over 20 personer utenfor Vinmonopolets avdeling på Hasle i Oslo like før det ble stengt klokka 10.

- Turen hit var bortkastet. Men jeg klarer meg fint uten den rødvinen jeg skulle ha, sier han.

Kort tid seinere fikk personene i køa på Hasle beskjed om at polet er stengt.

- Sånt kan de ikke gjøre! Det utbrøt en kvinne i den lange køen, som strekker seg helt ut til T-banestasjonen

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Dette er regjeringens nye tiltak

Dette er regjeringens nye tiltak

dagbladet