Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Line Brustad

Ikea-ansatt coronasmittet:

En ansatt ved Ikea i Åsane er smittet av corona, melder BT.

Tre medarbeidere er satt i karantene etter den positive coronatesten, opplyser Ikea.

Den smittede er en deltidsansatt som lørdag klokka 09.30 dro hjem fra jobb etter å ha fått symptomer under vakten, skriver BT.

- Tre medarbeidere som har vært i nærkontakt med den smittede, har fått varsel om å umiddelbart gå i karantene, sier pressevakt Truls Mathisen i Ikea til avisa.

Illustrasjonsfoto: Andrew Vaughan / Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Norsk tusenlapp solgt for svimlende sum:

En tusenlapp fra 1892 ble lørdag solgt for 1,5 millioner kroner. Det er Norges eldste og dyreste seddel.

Auksjonen til Oslo Myntgalleri, der tusenlappen ble solgt, ble avsluttet lørdag, skriver Haugesunds Avis.

Etter en heftig auksjonsrunde gikk den 129 år gamle tusenlappen for svimlende 1,5 millioner kroner.

- Jeg var ganske sikker på at seddelen ville slå alle rekorder. Men jeg hadde aldri trodd at den skulle gå for så mye som dette, sier Eirik Myge.

Han driver Haugesund-avdelingen til Oslo Myntgalleri og var auksjonarius.

Ifølge Oslo Myntgalleri finnes det kun to tusenlapper i privat eie med bilde av kong Oscar, men eksemplaret som lørdag gikk under hammeren, er den eldste.

(NTB)

Den dyreste seddelen som noensinne er omsatt i Norge ble lørdag solgt på auksjon for 1,5 millioner kroner. Foto: Oslo Myntgalleri AS / NTB

Rammet av dataangrep:

Et dataangrep har ført til midlertidig stans i driften av rørledninger som leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff på USAs østkyst, opplyser operatøren.

Colonial Pipeline bekrefter lørdag at det dreier seg om et angrep med løsepengevirus. Selskapet sier ikke hvem som har framlagt kravet eller hva det lyder på. Løsepengekrav er vanlig under angrep fra kriminelle hackere som stjeler data og kreve ren stor pengesum for å frigi dem.

Selskapet sier angrepet fant sted fredag. Også noen av selskapets IT-systemer ble rammet. Colonial Pipeline transporterer bensin, diesel, flybensin og fyringsolje fra raffinerier, primært på Golfkysten. Rørledningsnettet strekker seg fra Texas til New Jersey.

Et eksternt datasikkerhetsfirma er hyret inn for å etterforske angrepets natur og omfang, opplyser Colonial Pipeline. Også politi og føderale myndigheter er kontaktet.

Angrepet kommer trolig ikke til å ramme bensinleveransene med mindre nedstengingen blir langvarig, mener eksperter.

- På nåværende tidspunkt er vårt primære fokus en trygg og effektiv gjenoppretting av vår tjeneste og vår innsats for å vende tilbake til normal drift, sier selskapet og legger til at denne prosessen er i gang.

- Vi jobber omhyggelig for å håndtere saken og minimere konsekvensene for våre kunder og for dem som er avhengig av Colonial Pipeline, heter det videre.

Colonial har base i Georgia sør i USA og transporterer 2,5 millioner fat raffinerte petroleumsprodukter daglig. Selskapets 8.850 kilometer med rørledninger frakter drivstoff til 50 millioner kunder.

Oljeanalytiker Andy Lipow sier konsekvensen av dataangrepet for drivstoffleveransene og prisene er avhengig av hvor lenge rørledningsnettet er stengt. Dersom det varer i en eller to dager, kan følgene bli minimale. Men en driftsstans på fem-seks dager kan føre til drivstoffmangler og prisøkninger, spesielt i området fra det sentrale Alabama til Washington D.C., mener Lipow.

En langvarig svikt i forsyningene av flybensin kan ifølge oljeanalytikeren ramme driften av store flyplasser i Georgia og North Carolina.

Det er uklart nøyaktig hvordan angrepet ble utført, hvem som står bak eller hva motivet kan ha vært.

Flere datasikkerhetseksperter mener angrepet viser at tilsynet med industrien må styrkes for å gjøre den bedre rustet for framtidige trusler.

- Dette angrepet er uvanlig for USA. Men når det kommer til stykket, er angrep rettet mot driftsteknologi i ferd med å bli hyppigere, sier Algirde Pipikaite, datastrategisjef ved Verdens økonomiske forums senter for datasikkerhet.

- Med mindre datasikkerhetstiltak forankres i teknologiens utviklingsfase, kommer vi sannsynligvis til å se hyppigere angrep mot industrisystemer som olje- og gassrørledninger og vannrensingsanlegg, sier Pipikaite.

(NTB)

Colonial Pipelines anlegg i Helena, Alabama. Et stort rørledningsnett som transporterer drivstoff langs østkysten av USA, er rammet av dataangrep. Arkivfoto: Brynn Anderson / AP / NTB

Serveringssteder i Bærum får åpne:

Serveringssteder får åpne igjen i Bærum, bestemte formannskapet lørdag. Skjenkeforbudet er fortsatt gjeldende.

- Formannskapet vedtok 8. mai at serveringssteder i Bærum uavhengig av plassering kan holde åpent for både ute- og inneservering fra natt til søndag 9. mai, skriver kommunen på sine nettsider.

Åpningen av serveringssteder skjer ved at paragraf 7 i Bærum kommunes lokale forskrift for forebygging av coronasmitte oppheves.

Kommunen er fortsatt underlagt covid-19-forskriftens kapittel 5B, noe som betyr at skjenking av alkohol ikke er tillatt.

(NTB)

Har aldri stengt høyere:

Oslo Børs rundet av uken med en oppgang, 1,73 prosent. Hovedindeksen landet fredag på 1.092 poeng.

Aldri før har Oslo Børs stengt med en høyere hovedindeks enn fredag.

Samtlige av de fem mest omsatte selskapene endte i pluss, og mest omsatt var Nel. Hydrogenselskapet steg 10,71 prosent. Også Equinor (+2,23), Scatec (+8,29), Kahoot (+3,48) og Nordic Semiconductor (+2,58) var på denne listen.

Norwegian steg med hele 20,41 prosent etter at de nye tegningsrettene ble lagt ut til handel.

Av andre store selskaper på børsen steg DNB med 1,05 og Telenor med 0,65 prosent.

Et fat nordsjøolje omsettes fredag ettermiddag for 67,85 dollar, ned 0,54 prosent.

(NTB)

Foto: Erik Johansen / NTB

Flesket til - fløy unna:

- De ivrigste har stått her i en times tid. Vi hadde 400 poser når salget starta, men nå er det tomt.

Det sier nestleder ved Fredrikstad kino, Cato Rosseland til Dagbladet, kun 30 minutter etter at de startet posesalget av baconsnacks.

Posene selges til redusert pris på grunn av kort holdbarhet. Kinoen har selv ikke mulighet til få benyttet seg av posene da de holder stengt på grunn av coronapandemien.

- Baconsnackset vårt er utrolig populært. Det kun to til tre andre kinoer i landet som har det samme.

Rosseland innrømmer at han gjerne skulle solgt det helsprøe produktet på vanlig måte, men har samtidig tr på at kinoen snart får åpne dørene igjen.

- Vi ser lyset i enden av tunnelen nå.

Fredrikstad kino

Opptur for Europas viktiste økonomi:

Tysklands industriproduksjon hentet seg inn igjen raskere enn ventet i mars, viser nye tall.

Industriproduksjonen vokste med 2,5 prosent i mars og hentet dermed inn igjen fallet på 1,9 prosent i februar, viser tall fra det tyske statistikkbyrået Destatis.

Det er godt nytt for Europas klart største økonomiske maktfaktor - Tyskland.

Det var anslått i forkant at produksjonen ville vokse med 2,3 prosent.

(NTB/Redaksjonen)

Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB Scanpix

Passasjerøkning for SAS:

SAS fløy 2 prosent flere passasjerer i april enn i mars i år, men koronapandemien legger fortsatt en solid demper på flytrafikken.

Rundt 320.000 passasjerer fløy med SAS i april. I samme måned for to år siden var det 2,2 millioner passasjerer på SAS-flyene.

SAS er i likhet med resten av den globale luftfartsbransjen hardt rammet av pandemien fordi det er innført reiserestriksjoner for å bremse smittespredning. Men koronavaksiner er et lys i enden av tunnelen for industrien.

- Vi har merket oss at villigheten til å bestille reiser henger sterkt sammen med vaksinasjonsnivået og lemping på reiserestriksjoner, sier SAS' fungerende administrerende direktør Karl Sandlund.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Varsler millionbot til bompengeselskap:

Datatilsynet varsler en bot på 5 millioner kroner til Ferde for brudd på personvernregelverket etter at de sendte bilder av bompasseringer til Kina.

– Vi varsler nå Ferde om et gebyr på 5 millioner kroner fordi de har overført personopplysninger, bilder av norske bilister til Kina, uten at de har hatt et lovlig grunnlag for å gjøre det, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Thon sier det er relativt sjelden at Datatilsynet varsler om bøter i denne størrelsesorden.

– Dette har pågått over flere år, og det er snakk om flere millioner bilder, så sånn sett er dette en sak som vi ser alvorlig på, sier han.

Gebyrvarselet kommer etter at NRK i 2019 omtalte hvordan bilder av norske bompasseringer havnet i Kina. Den tidligere Ferde-lederen Jonny Bratseth organiserte den manuelle bildekontrollen ved hjelp av arbeidskraft i Kina.

Ifølge NRK skal han ha fakturert 1,4 millioner kroner for jobben fra sitt private enkeltpersonforetak, samtidig som han var ansatt i bomselskapet.

Ferde skal uttale seg om saken før vedtaket blir endelig, men Ferdes juridiske direktør Leiv Olav Sunde sier selskapet er enig i kritikken fra Datatilsynet. Han reagerer imidlertid på størrelsen på boten og sier at det kan bli aktuelt å gå i dialog med tilsynet om den.

(NTB)

Datatilsynet varsler milliongebyr til bomselskapet Ferde. Foto: Carina Johansen / NTB

Blodrøde tall:

Flyselskapet Air France-KLM melder om et nettotap på 1,5 milliarder euro i årets første kvartal.

Koronapandemien med reiseforbud og smitteverntiltak fortsetter å ramme flybransjen hardt.

– Ett år inn i koronakrisen fortsetter nedstenginger og reisebegrensninger å påvirke aktiviteten hjemme og i verden, sier administrerende direktør Benjamin Smith i en uttalelse torsdag.

I år 2020 meldte de om et nettotap på 7,1 milliarder euro. Nederland og Frankrike har blant annet gitt milliarder i krisestøtte.

(NTB)

Flyselskapet Air France-KLM fortsetter å tape penger under koronapandemien. Torsdag meldte de om blodrøde tall for første kvartal. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Liten opptur for Norwegian:

Pandemien fortsetter å påvirke trafikktallene til Norwegian, men likevel fløy 50 prosent flere med selskapet i april i år som i fjor.

Totalt fløy 59.431 passasjerer med Norwegian i april, 18.000 flere enn samme måned i fjor. Det er samtidig en nedgang fra de 71.399 som fløy med Norwegian i mars.

I april 2019 fløy 3.137.608 passasjerer med Norwegian.

– Pandemien og reiserestriksjoner fortsetter å påvirke driften, selv om passasjertrafikken går opp sammenlignet med i fjor, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

– Gitt at gjenåpningen i Norge og Europa fortsetter, er utsiktene for en fortsatt gradvis økning i trafikken til stede. Vi tilpasser ruteprogrammet vårt fortløpende for å dekke etterspørselen, legger han til.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix