Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Gigantløft for interiørgigant:

Eierfamilien bak interiørgiganten Jysk setter av hele 15 milliarder kroner som skal investeres i blant annet eiendom, aksjer og fond.

Coronakrisa har gitt et løft for store deler av "hus og hjem"-bransjen. Ved inngangen til sommeren annonserte Jysk Norge at rekordstor omsetning utløste en bonus på i snitt 15 000 kroner til alle ansatte i full stilling.

Også på toppen av giganten sitter pengene løst. Familieselskapet Lars Larsen Group annonserer nå at de setter av hele 15 milliarder kroner til bærekraftige investeringer - der den første milliarden settes i vindkraft og solenergi.

Det skriver Finans.dk, som har intervjuet selskapets administrerende direktør Jesper Lund.

- Alt er i spill. I dagens verdensbilde er det likevel avgjørende at vi kikker i retning bærekraftige investeringer, sier han til avisen.

Jysk ble etablert av den danske dynekjøpmannen Lars Larsen i 1979. Kjeden har vokst til nær 3 000 butikker i 52 land.

Studioet fortsetter under annonsen

Nå kan du reise hit igjen:

Myndighetene i Thailand åpner for innreise for fullvaksinerte fra Norge og 45 andre utvalgte land fra og med 1. november, kunngjør landets utenriksdepartement.

Også Sverige og Danmark er på lista over såkalte lavrisikoland Thailand åpner for, går det fram av det thailandske utenriksdepartementets nettsider.

Innreise forutsetter at man er fullvaksinert, skriver statsminister Prayut Chan-o-cha på Facebook. Da kan man reise til landet uten å måtte gjennomgå karantene. Man må imidlertid teste seg før avreise og ved ankomst.

Statsministeren sier det haster med å få turistnæringen på fote igjen.

- Hvis vi venter til alt er hundre prosent klart, vil vi være for sent ute. Og turister kan velge å dra andre steder, skriver statsministeren.

Norske myndigheter fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Nordmenn som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene og kan dokumentere dette med gyldig koronasertifikat, er unntatt reisekarantene fra alle land, inkludert Thailand.

Kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at dette er noe de har sett fram til i lang tid.

- Vi vet at Thailand er en av de mest populære feriedestinasjonene hos nordmenn. Det er mange som har gledet seg og nå kan vi endelig gjennomføre reisene, sier hun.

Aspengren forteller også at den første reisen for selskapet går til Thailand 17. desember.
(NTB / Dagbladet)

Foto: Shutter

Frykter mangel på norske juletrær:

Generasjonsskifte kan føre til mangel på norske juletrær, frykter bransjeorganisasjon.

- Det er ingen hemmelighet at en stor del av medlemsmassen vår er aldrende. Når flere dyrkere gir seg, er det ikke mange som ønsker å ta over produksjonen, sier daglig leder Heidi Amundsen i Norsk Juletre til Nationen.

Ifølge Amundsen har det blitt solgt rundt én million juletrær i Norge de siste årene. Av disse er 800 000 norske, mens resten kommer fra Danmark.

- Det er ingen krise ennå, men om sju til ti år kan det bli en utfordring om vi ikke får på plass flere dyrkere, sier Amundsen.

(NTB)

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Rekordkvartal for DNB:

DNB har hatt sitt beste tredje kvartal gjennom tidende. Profitten lyder på 6,88 milliarder kroner, som er 1,34 milliarder kroner mer enn i samme kvartal i fjor.

- Alle viktige piler peker i riktig retning. Norge har gjenåpnet, og aktivitetsnivået i økonomien er nå høyere enn det var før nedstengingen, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen i en pressemelding.

Resultatet før skatt var på 8,79 milliarder kroner. I tilsvarende periode i fjor var resultatet før skatt på 6,93 milliarder kroner, skriver E24.

- Vi opplever en sterk utvikling på alle områder i DNB, og kombinert med vår solide portefølje har vi et veldig godt utgangspunkt for videre vekst og for utbetaling av utbytte, sier Braathen.

I tredje kvartal har kunder lånt mer penger fra DNB. Økningen blant privatkunder og bedrifter er på henholdsvis 3,7 og 2,9 prosent. Samtidig spares det mer i banken.

- Norge har våknet igjen, og hverdagslivet er endelig tilbake til normalen. Vi merker høy aktivitet blant kundene på alle områder, sier DNB-sjefen.

Styret i DNB har vedtatt et utbytte på ni kroner per aksje basert på fjorårets resultater. Det tilsvarer rundt 14 milliarder kroner.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Trump: Ny etterforskning:

Donald Trumps familiebedrift står overfor en ny etterforskning i fylket Westchester, skriver New York Times. De siste månedene har distriktadvokaten stevnet dokumenter fra Trump National Golf Club Westchester og byen Ossining.

Distriktsadvokat Mimi Rocah er tilsynelatende fokusert på om selskapet misledet lokale tjenestemenn om eiendommens verdi for å redusere skatt, sier en person med kjennskap til saken til avisa.

Trump Organizaton har utfordret verdivurderingen til klubben hvert år siden 2015, skriver Washington Post. Prosessen, som ifølge avisa brukes av mange eiendomsselskaper, krever vanligvis at et selskap leverer inn data om eiendommens økonomiske resultat, som bevis på at det er verdt mindre enn den første vurderingen.

I august skal de ha kommet til enighet om at klubbens verdivurdering skulle reduseres med omtrent 30 prosent, en endring som kan spare Trump store summer i skatt. Kimberly Benza, talsperson for Trump, sier at bystyret og en fylkesdommer har godkjent forliket.

- Antydningen om at noe var upassende er fullstendig falsk og utrolig uansvarlig, sier hun, og bemerker at Rocah skal ha kritisert Trump gjentatte ganger før hun tiltrådte som distriktsadvokat.

2016: Trump var republikanernes presidentkandidat. Her avbildet sammen med datter Ivanka Trump og kone Melania Trump, under en tale på golfklubben i Westchester. Foto: Reuters / NTB

Monica Mæland blir advokat igjen:

Dagens Næringsliv melder at den tidligere statsråden blir partner i et av Norges største advokatkontor.

Som statsråd ledet Monica Mæland hele justissektoren. Nå går hun tilbake som advokat og blir partner i Schjødt.

- Andre er bedre enn meg til å sitte på Stortinget. Jeg er veldig glad vi har flinke folk som vil det, som gjør en jobb for oss alle, for fellesskapet, sier Mæland til Dagens Næringsliv.

Da Høyres valgnederlag var et faktum, tok advokatkontoret kontakt, ifølge avisa.

- Jeg trodde de ringte meg for en referanse, sier hun.

Det antydes at hun kommer til å få et kraftig lønnshopp. De høyest gasjerte partnerne i Schjødt har lønn i ti millioners-klassen.

- Hvis det var penger som drev meg, ville jeg nok satset på noe annet enn politikk, sier Mæland.

Hun skal inn i industriteamet i Schjødt, et av fem store områder i advokatfirmaet, opplyser Olav Kolstad, partner og styreleder i Schjødt.

- Jeg får jobbe med næringslivet, som jeg er glad i og heier på. Som næringsminister reiste jeg land og strand rundt og besøkte bedrifter, også inn- og utenlands. Jeg oppfatter at Schjødt driver nybrottsarbeid når de henter inn en politiker med min erfaring, sier Mæland.

NY JOBB: Monica Mæland blir advokat igjen. Foto: Javad Parsa / NTB

Nå importerer Norge strøm fra Storbritannia:


Norge vil for første gang importere strøm fra Storbritannia natt til torsdag 21. oktober. I noen timer vil nemlig den britiske strømprisen være negativ.

- Nå blåser det skikkelig i Storbritannia. Siden de bruker lite strøm om natten stuper prisene deres. Da kan vi importere strøm fra dem for første gang, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett til E24.

Etter at strømkabelen North Sea Link ble satt i prøvedrift 1. oktober, har strømmen stort sett gått én vei, og det er fra Norge til Storbritannia.

I natt faller derimot strømprisen i Storbritannia helt ned i minus. Dette betyr i prinsippet at britene får betalt for å bruke strøm i perioden strømprisen er negativ. Da begynner strømmen også å flomme til Norge i stedet. I tre timer natt til søndag vil det derfor flyte britisk strøm til Norge.

Analytiker John Brottemsmo i Kinect Energy er ikke overrasket over at Norge for første gang kan importere litt britisk strøm.

- Nei. Vi har ventet det, og vi har også observert at flyten mellom Tyskland og Norge snur i perioder med mye vind. Det er rimelig at det samme er tilfelle for Storbritannia, sier Brottemsmo

(NTB)

Punget ut 34 mill. for leilighet:

Den tidligere modellen og nå profesjonelle pokerspilleren Aylar Lie (37) har sikret seg en leilighet i Oslo.

Det skriver Dagens Næringsliv, som videre oppgir at Lie betalte 34 millioner kroner for sitt nye krypinn.

I skattelistene for 2019 står 37-åringen oppført med en inntekt på 965 025 kroner, og en formue på null. DN skriver at skatteliknet inntekt for 2020 var enda lavere, drøye 190 000 kroner.

- Da bør du heller se på inntekten min de andre årene. I 2019 omsatte jeg for fire millioner med overskudd på 1,1 mill. Samme med 2018. 2020 satt jeg koronafast under pandemien og måtte derfor i år tenke helt nytt og vekk fra pokerkarrieren med andre typer inntektskilder, men jeg ønsker ikke kommentere dette noe ytterligere, skriver Lie i en sms til DN.

Leilighetskjøpet kommer etter at 37-åringen solgte hjemmet sitt på Frogner tidligere i år. I mars skrev Nettavisen at Lie kjøpte Frogner-leiligheten i februar 2012 for 3,55 millioner kroner.

Salgssummen ble etter det Nettavisen erfarte 7,7 millioner, 110.000 kroner over prisantydningen.

KJØPT BOLIG: Aylar Lie har kjøpt ny leilighet i hovedstaden. Foto: Tore Meek / NTB

Kjempebot til Facebook:

Storbritannias konkurransetilsyn (CMA) har gitt Facebook en bot på 50,5 millioner pund, 582,8 millioner kroner, melder Reuters.

Tilsynet mener Facebook har brutt en ordre som var pålagt etter sosiale medie-gigantens oppkjøp av GIF-plattformen Giphy, skriver de i en uttalelse onsdag.

Facebook kjøpte opp Giphy, en av de største databasene for såkalte gif-er, i fjor. CMA mener Facebook ikke har gitt fullstendige oppdateringer om at de overholder kravene til konkurranse fram til oppkjøpet ble godkjent.

Tilsynet uttaler at Facebook bevisst hadde unnlatt å følge ordren, og straffen fungerer som en advarsel om at ingen bedrifter er over loven.

- Vi advarte Facebook om at å nekte å gi oss viktig informasjon er et brudd på ordren, men selv etter å ha tapt ankesaken i to separate domstoler fortsatte Facebook å se bort fra sine juridiske forpliktelser, sier seniordirektør for fusjoner i CMA, Joel Bamford.

Facebook sier de er sterkt uenige i tilsynets vurdering, ifølge Reuters.

- Vi vil gjennomgå CMAs beslutning og vurdere alternativene våre.

Oppdateres

Foto: Richard Drew / AP / NTB

Tysklands sentralbanksjef går av:

Sjefen for den tyske sentralbanken, Jens Weidmann, trekker seg fra jobben han har hatt i ti år.

Weidmann har bedt president Frank-Walter Steinmeier om å få tre av fra nyttår. Han sier i et brev til staben sin at han synes ti år er nok som sentralbanksjef.

I løpet av de ti årene han har styrt sentralbanken, har Europa og Tyskland vært gjennom finanskrise, gjeldskrise og koronapandemi.

Han har selv ofte kritisert Den europeiske sentralbanken (ESB) for å ha hatt en for løs pengepolitikk.

(NTB)

GÅR AV: Tysklands sentralbanksjef Jens Weidmann. Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Dukket opp: Aksjen i været:

Teknologigiganten Alibaba sine aksjer i Hong Kong steg så mye som 9 prosent onsdag etter at grunnleggeren Jack Ma viste ansiktet sitt i Europa, melder CNBC.

Kursbykset kommer også etter at selskapet lanserer en ny chip.

Gjennom handelsdagen modererte kursen seg noe, og var opp 6,6 prosent ved børsens stengetid, ifølge samme nettsted.

Mange skal ha lurt på hvor Ma, Kinas rikeste mann, har befunnet seg siden oktober i fjor.

Da forsvant han fra offentlighetens søkelys etter en tale der han tilsynelatende kritiserte kinesiske myndigheter.

Den vanligvis reiseglade milliardæren var utenlands en tredjedel av tiden 2018. Dette skal imidlertid være hans sin første utenlandstur på over et år, ifølge Business Insider.

Ifølge to artikler er Ma i Spania, av forskjellige årsaker. The South China Morning Post, som eies av Alibaba, melder at Ma er på studietur i landet knyttet til miljøspørsmål med landbruk og teknologi, ifølge CNBC.

Også i januar, da milliardæren viste ansikt for første gang siden talen i oktober, reagerte markedet med å sende Alibaba-kursen opp.

Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB