Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Gigantløft for interiørgigant:

Eierfamilien bak interiørgiganten Jysk setter av hele 15 milliarder kroner som skal investeres i blant annet eiendom, aksjer og fond.

Coronakrisa har gitt et løft for store deler av "hus og hjem"-bransjen. Ved inngangen til sommeren annonserte Jysk Norge at rekordstor omsetning utløste en bonus på i snitt 15 000 kroner til alle ansatte i full stilling.

Også på toppen av giganten sitter pengene løst. Familieselskapet Lars Larsen Group annonserer nå at de setter av hele 15 milliarder kroner til bærekraftige investeringer - der den første milliarden settes i vindkraft og solenergi.

Det skriver Finans.dk, som har intervjuet selskapets administrerende direktør Jesper Lund.

- Alt er i spill. I dagens verdensbilde er det likevel avgjørende at vi kikker i retning bærekraftige investeringer, sier han til avisen.

Jysk ble etablert av den danske dynekjøpmannen Lars Larsen i 1979. Kjeden har vokst til nær 3 000 butikker i 52 land.

Studioet fortsetter under annonsen

Apollo: Tredobling i salget:

Opphevelsen av UDs globale reiseråd førte til salgsboom, skriver Apollo i en pressemelding.

Allerede fredag ettermiddag kunne reisearrangøren melde om en tredobling i salget sammenliknet med samme tid uken før.

- Det var som et slags startskudd gikk av da justisministeren ønsket oss alle en god tur. Med en tredobling i salget sammenliknet med forrige helg kan vi trygt si at denne beskjeden er noe mange har ventet lenge på, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonsansvarlig i Apollo.

Fredag forrige uke ble det klart at reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, ikke forlenges når det utløper 1. oktober.

- Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Pandemi- og helsesituasjonen skal være del av vurderingen, sammen med sikkerheten i landet.

Turister koser seg på Amadores-stranda på Gran Canaria. Foto: Reuters / NTB

Oljeprisen på sitt høyeste på tre år:

Oljeprisen begynner uka på sitt høyeste nivå siden oktober 2018. Eksperter mener at prisen i løpet av året kan nå 2014-nivåer

Prisen på nordsjøolje ligger mandag morgen på rundt 79 dollar fatet. Det er det høyeste nivået på tre år, og det er en økning på over 300 prosent siden prisen nådde sitt siste bunnivå på under 20 dollar fatet i april i fjor.

Søndag kom samtidig banken og meglerhuset Goldman Sachs med varsel om at oljeprisen kan nå 90 dollar fatet i løpet av året, skriver Reuters. Det vil i så fall være det høyeste nivået siden oktober 2014.

Årsaken til den kraftige stigningen er en økning i bensinetterspørselen som følge av at verden henter seg inn igjen etter utbruddet av deltavarianten. I tillegg ble flere oljeinstallasjoner i USA ødelagt av orkanene Ida og Nicholas i Mexicogolfen tidligere denne måneden.

Oljeselskapene på Oslo Børs drar også nytte av den økende oljeprisen, og stiger etter åpning mandag morgen. Etter 45 minutters handel har børsen steget med 0,4 prosent.

(NTB)

Oljeprisen nærmer seg 80 dollar fatet. Bildet viser Johan Sverdrup-feltet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Eiendomskonge gjør kjempekjøp:

Eiendomskonge Ivar Tollefsens svensknoterte selskap Heimstad Bostad skriver i en pressemelding at de har kjøpt 599 eiendommer med 28 766 hjem fra svenske Akelius.

For det måtte Heimstad punge ut med drøye 90 milliarder norske kroner. Fra eiendommene kan Heimstad regne med å dra inn 2,8 milliarder kroner i året i leieinntekter.

Eiendommene befinner seg i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö og København.

Ivar Tollefsen er eier av eiendomsgiganten Fredensborg i Norge, i tillegg til Heimstad Bostad, som er nordens største eiendomsselskap.

Heimstad eide før det siste oppkjøpet 120 000 leiligheter i ti eruopeiske land.

Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste er Tollfensen Norges sjuende rikeste mann, med en antatt formue på 38,5 milliarder kroner.

EIENDOMSKONGE: Ivar Tollfensen. Foto: NTB

- I natt sover jeg ikke:

Etter over ett og et halvt år med inngripende coronatiltak, kunne nordmenn omsider droppe enmetersregelen og andre tiltak klokka 16 lørdag ettermiddag. Det ble feiret med gruppeklem på The Hub, et av Petter Stordalens hoteller på Jernbanetorget i Oslo.

- Det er mye fullere her nå enn på åpningen av hotellet. Jeg har aldri sett så mange mennesker. De som sjekker inn på hotellet må gå bakveien, fordi de kommer ikke inn til resepsjonen, sier Stordalen til Dagbladet - bare minutter etter klokka 16.

- Nå blir det fest hele natta?

- I natt sover jeg ikke. Jeg kaster ikke bort den ene lørdagen etter å ikke ha fått lov til å klemme, feste, danse i 562 dager, sier han.

Hotellkongen startet nedtellingen og sprettet konfettien allerede klokka 15.58. Han forteller til Dagladet at han i kveld skal ut med gode venner og «drikke, le og prate om at vi endelig er tilbake».

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Norge har åpnet!

Norge har åpnet!

dagbladet

Frykter julekrise:

Hvis ikke Storbritannia finner flere lastebilsjåfører de neste ti dagene blir det ingen glade jul, advarer den britiske handelsstanden.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

– Flere lastebilsjåfører trengs nå for å lempe en akutt varemangel, sier lobbygruppen som representerer Storbritannias handelsstand. Skjer ikke det, så er betydelige avbrudd i førjulstiden uunngåelig, mener de.

– Lastebilsjåførene er limet som holder våre forsyningskjeder sammen. Uten dem får vi ikke fraktet varer fra gårdene til varehusene og butikkene, sier direktøren for mat og bærekraft ved British Retail Consortium, Andrew Opie.

Samme dag gikk britiske myndigheter ut og ba folk om å forholde seg rolige og ikke kjøpe varer i panikk. De sier at de jobber med å løse problemet med varemangelen i landet.

Mangel på lastebilsjåfører etter brexit gjør at færre varer har blitt levert til Storbritannia. Det er også store utfordringer med å frakte varer innan i landet.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Får gigabot:

Norwegian er ilagt et gebyr på 400 millioner kroner for manglende innlevering av klimakvoter for utslipp i 2020. Flyselskapet vil ta spørsmålet til retten.

– Vi er forberedt på å gjøre opp kvotene, men bestrider gebyret og ser at det er nødvendig med en rettslig avklaring, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Norwegian skriver at de var under rekonstruksjon da gebyret ble varslet, og at deres norske rekonstruktør var i kontakt med både Miljødirektoratet og Regjeringsadvokaten.

Her ble det anført at de på grunn av at de var under rekonstruksjon ikke hadde anledning til å gjøre opp for kvotene og at det sågar kunne medføre straffeansvar for selskapet å gjøre dette.

(NTB)

Foto: NTB

NHO: - Målstreken ikke nådd:

- Dette er en gledens dag! Dette har næringslivet og hele samfunnet lengtet lenge etter, utbryter NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid i det statsminister Erna Solberg annonserer gjenåpning av Norge.

- Nå er det viktig å støtte opp om lokale bedrifter over hele landet, fra Lindesnes i sør til Nordkapp og Svalbard i nord. Det er mange som gleder seg til å kunne ha en mer normal drift, sier Almlid.

NHO toppen roser myndighetene for coronahåndteringen:

- Vi har kommet bedre gjennom dette enn mange andre sammenlignbare land, sier NHO-sjefen.

Samtidig understreker han at det fortsatt hviler et tungt alvor over situasjonen for mange:

- Jeg vil understreke at selv om dette er en viktig og gledelig milepæl, er ikke målstreken nådd. Bedriftene møter økte innkjøpspriser og svakere etterspørsel i internasjonale markeder. En del sliter også med å finne kvalifisert arbeidskraft. Medlemsundersøkelsen vår viser at en av fire venter å være tilbake der de var før pandemien først innen utløpet av 2022. Nå må vi fortsette jobben med å få fart i økonomien, skape jobber og løse de store oppgavene med fornyet kraft, sier Almlid.

Virke: - Ikke et sekund for tidlig:

- Dette er en gledens dag. Etter halvannet år med avstand og isolasjon, skal vi endelig få leve normalt igjen. Det kommer ikke et sekund for tidlig for kultur, servering og reiseliv, som fortsatt lever med restriksjoner.

Det sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, Virke.

Han slår fast at virksomehetene står klare til å åpne for full maskin igjen og at de vil snu seg lynraskt.

- Endelig kan vi samles igjen og begynne å bruke tilbud vi har savnet sårt, sier Virke-toppen.

Han minner om at vi - på dette tidspunktet - fortsatt har 25.000 permitterte i Norge.

- Selv om tallet faller uke for uke, er det fortsatt det nest verste året i NAVs statistikk dette årtusen. Tre av fire av dem som fortsatt er permittert, kommer fra handels- og tjenestenæringen. Med denne gjenåpningen vil enda flere kunne trappe opp aktiviteten, og vi kan få folk tilbake i jobb, sier Horneland Kristensen.

Fjerner globale reiseråd:

Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig til alle land utenom EU/EØS, Storbritannia og Sveits, samt enkelte land og områder utenfor Europa forlenges ikke etter utløpsdatoen 1. oktober.

- Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fra UD fredag.

- Pandemi- og helsesituasjonen vil være del av vurderingen sammen med sikkerheten i landet. Last gjerne ned den nye appen Reiseklar fra UD som gir tilgang til reiseråd, reiseinformasjon og reiseregistrering på ett sted, sier hun videre.

UD vil nå gjøre vurderinger enkeltvis for hvert enkelt land, og publisere reiseråd på regjeringen.no før endringen trer i kraft.

Eriksen Søreise sier at selv om det globale reiserådet fjernes, er vi ikke tilbake til normalen.

- En del land har fortsatt innreiserestriksjoner, og reiseråd kan også endres på kort varsel. Derfor er det viktig at de som planlegger å reise eller er på reise, følger godt med slik at de kan ta ansvar for egen sikkerhet og helse, sier utenriksministeren.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Spritsjef får livstidsdom:

Den tidligere sjefen for verdens største brennevinskonsern er dømt til livstid i fengsel for å ha mottatt 150 millioner kroner i bestikkelser.

64 år gamle Yuan Renguo er funnet skyldig i å ha tatt imot penger og eiendommer verdt til sammen 112,9 millioner yuan – 150,2 millioner kroner – mens han var sjef i spritgiganten Kweichou Moutai mellom 1994 og 2018. Dette fikk han i bytte mot distribusjonsrettigheter til den svært populære spriten Moutai.

Yuan mister også alle sine politiske rettigheter og eiendom. Han var allerede blitt kastet ut av kommunistpartiet tilbake i 2019.

Kweichow Moutai ble verdens mest verdifulle brennevinsselskap i 2017. Selskapet produserer «baijiu» som er fast inventar i bryllup, fester og forretningsmøter i Kina. I Norge koster en flaske med 50 cl Kweichou Moutai drøyt 2.600 kroner på Vinmonopolet.

(NTB)

Kweichow Moutai Company er verdens mest verdifulle brennevinsselskap. Tidligere toppsjef er nå dømt til livstid for korrupsjon. Foto: NTB / Shutterstock
- Som å svelge barberblader

- Som å svelge barberblader

borsen.dagbladet