Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Kutter prisen på boligen
FORELØPIG INGEN SALG: Dan Børge og kona Mette Akerø forsøker å selge boligen sin i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB

Kutter prisen på boligen

I begynnelsen av oktober ble det kjent at Dan Børge Akerø (69) og kona Mette Heitmann Akerø (53) har besluttet å selge sitt mangeårige hjem på Fagerborg i Oslo.

Rekkeboligen, som er i engelsk hagebystil, har et bruksareal på 357 kvadratmeter, og ble lagt ut med en prisantydning på 29 millioner kroner.

Inntil videre har ingen kjøpere slått til, og nå er prisen satt ned til 27,5 millioner kroner.

Det var Nettavisen som først omtalte priskuttet. Avisa har forsøkt å komme i kontakt med eiendomsmegler for en kommentar til saken, uten å lykkes.

Overfor Børsen opplyste eiendomsmeklerfullmektig Benjamin Ådna i DNB Eiendom at paret kjøpte eiendommen for 33 år siden. Nå ønsker NRK-veteranen og kona seg videre.

- De kjøpte i 1987 og har storkost seg i boligen, men nå står pensjonisttilværelsen for tur. De flytter til Majorstuen, hvor de har kjøpt en stor leilighet på ett plan, uttalte Ådna til Børsen i begynnelsen av oktober.

Videre forklarte han om vurderingen rundt prisen på boligen.

- Prisen er vurdert ut fra hva som tidligere er solgt i samme område.

Les hele saken

Selger Oslo-perle etter 33 år

Annonse
Putin-venn går av
Putin-venn Gerhard Schröder (78) sitter ikke lenger i styret i den russiske energigiganten Rosneft. Foto: NTB

Putin-venn går av

Etter flere uker med massivt press, har Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder besluttet å fratre sin rolle som styreformann i den russiske oljegiganten Rosneft.

Det melder Financial Times og Washington Post.

Også Matthias Warnig, administrerende direktør for det tyske selskapet Nord Steam 2 AG, har sagt fra seg sin posisjon i selskapet.

I en uttalelse fra Rosneft fredag heter det at Schröder og Warnigs har oppgitt «deres manglende evne til å fortsette rollene sine i selskapets styre», som bakgrunn for avgjørelsen.

Schröder har tidligere nektet å bryte de forretningsmessige båndene han har hatt til Rosneft etter Russlands invasjon av Ukraina. Det har skapt sterke reaksjoner og protester i Tyskland.

Avgjørelsen kommer kort tid etter at Schröder ble fratatt sine offisielle privilegier. Regjeringen i Berlin bestemte onsdag å stenge Schröders tilgang til både privatsjåfør, kontoret og de ansatte han som tidligere statsminister har fått dekket utgiftene til siden han gikk av som statsminister i 2005.

Dette har kostet den tyske stat drøyt 4 millioner kroner årlig.

Milliardær Runar Vatne dømt for fyllekjøring
Foto: Anette Karlsen / NTB

Milliardær Runar Vatne dømt for fyllekjøring

Investor Runar Vatne ble tidligere i år tiltalt for promillekjøring og kjøring uten førerkort.

Under rettsmøtet i Oslo tingrett innrømmet investoren skyld for begge forholdene.

Ifølge DN er han dømt til 21 dagers betinget fengsel. Straffen utsettes med en prøvetid på to år. Han får også en bot på 250.000 kroner.

Vatnes advokat, Halvard Helle, sier til avisa at dommen tas til etterretning og ønsker ikke å kommentere dommen ytterligere.

Dommen kommer knappe to år etter at Vatne i september 2020 ble dømt for å ha kjørt i 177 km/t i 80-sonen på E16. Han mistet den gang retten til førerkort i 37 måneder, og ble også dømt til 23 dagers ubetinget fengsel.

Annonse
Rekordvekst
Sterk jobbvekst blant annet innen serveringsbransjen det siste året. Foto: Torstein Bøe / NTB

Rekordvekst

Rekordmange 112 500 nye jobber er skapt i Norge det siste året. Mer enn tre av ti nye jobber kom i overnattings- og serveringsbransjen.

Det viser en oversikt som Finans Norge har laget.

Jobbskapertallet for første kvartal i år, sammenlignet med første kvartal i fjor, er det høyeste siden denne statistikken første gang ble laget i 2019.

Idar Kreutzer er administrerende direktør i Finans Norge. Han sier at jobbveksten er sterkest i de områdene som ble hardest rammet under coronapandemien.

- Det norske arbeidsmarkedet har vist en sterk evne til omstilling. Vi skal glede oss over utviklingen, sier Kreutzer.

Tidligere denne uka la Nav imidlertid fram en rapport som viser at norske bedrifter mangler arbeidskraft tilsvarende over 70 000 personer.

Det er særlig innen teknologi og IT, samt yrker som sykepleiere, snekkere og kokker, at det er store hull.

- Det er et skrikende behov for folk i de fleste bransjer, sa NHOs viseadministrerende direktør Aniken Haugelie.

Knappheten på arbeidskraft er faktisk større enn før pandemien, og 27 prosent av bedriftene sier de har hatt problemer med å få tak i folk med riktig kompetanse de siste tre månedene.

- Kommer jobbveksten på feil sted?

- Norge trenger 1 million nye jobber i 2060. Mange av disse skal ta oss gjennom omstillingen fra olje og gass til mer bærekraftige virksomheter, og det er et skrikende behov blant annet innen teknologi. Men om du fikk valget mellom denne jobbveksten det siste året og ingen jobbvekst, ville vel de fleste si at det er positivt at de mest coronarammede sektorene henter seg inn, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge til Børsen.

Andelen sysselsatte i arbeidsfør alder er nå på 69,4 prosent, noe som er det høyeste nivået på veldig mange år.

- Det er lavere ledighet og høyere sysselsettingsandel enn før pandemien. Det er viktig at vi klarer å bevare styrken i arbeidsmarkedet ved å satse på kunnskap og utdanning, høy deltakelse i arbeidsmarkedet og omstilling, sier Kreutzer.

USA: Nok et Abramovitsj-eid fly brøt sanksjoner
Foto: AP / Martin Meissner

USA: Nok et Abramovitsj-eid fly brøt sanksjoner

Amerikanske myndigheter mener at nok et fly eid av den russiske milliardæren Roman Abramovitsj, en 787 Dreamliner, har brutt USAs sanksjoner knyttet til eksportkontroll.

Det skriver Reuters. Ifølge nyhetsbyrået mener det amerikanske handelsdepartementet at også det russiske flyselskapet Rossiya Airlines skal ha operert i strid med sanksjonene.

USA har tidligere nedlagt forbud mot at amerikanskproduserte fly eller fly med 25 prosent amerikanske deler flyr inn i Russland uten godkjenning. Handelsdepartementet har advart om at brudd på sanksjonene kan føre til reaksjoner i form av bøter eller fengsel.

Fra tidligere skal selskaper som Nordwind Airlines, UTair og Azur Air ha brutt forbudet. Rossiya Airlines føyer seg derfor inn som nummer fem i rekka.

Annonse
Langer ut mot Vesten: - Utpressing
Foto: Yuri Kochetkov / AFP / NTB

Langer ut mot Vesten: - Utpressing

Russlands statsminister Mikhail Misjustin langet ut mot Vesten under et møte i rådet for regjeringssjefene i Samveldet av uavhengige stater (SUS) fredag.

- Dollaren og euroen blir i økende grad brukt som et instrument for politisk press og økonomisk utpressing, sa den russiske statsministeren ifølge det statlig styrte nyhetsbyrået Ria Novosti.

Sanksjonene har regnet over Vladimir Putin og hans regime etter at Russland invaderte Ukraina i februar. Det er ingen andre land i verden som er underlagt flere sanksjoner enn Russland akkurat nå, og flere økonomer mener landet er på vei inn i sin verste økonomiske periode siden Sovjetunionens kollaps.

Takket være stigende priser på landets olje- og gasseksport, har imidlertid Putin og hans kompanjonger klart å holde landets økonomi flytende, og rubelen oppe i verdi.

Flere analytikere mener imidlertid at verdien av rubelen ikke er reell.

- Russland har forbudt vestlige investorer å selge sine russiske verdier, og de krever at olje og gass betales i rubler. Det er med på å holde rubelen kunstig høy, uttalte seniorforsker Cecilie Sendstad ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB torsdag og la til:

- Jeg ville ikke sagt at den russiske økonomien er på et bra sted nå.

Styrking av rubelen i møtet med Vestens sanksjoner har stått høyt på dagsordenen for Putin og det russiske regimet de siste månedene.

Det samme var også tilfelle under fredagens møte i SUS.

Under møtet gjorde Misjustin det klart at Russland ønsker mer aktivt samarbeid mellom landene, og snakket spesifikt om å få på plass en avtale om en frihandelssone, mer samarbeid i transport- og logistikksektoren, samt mer bruk av «nasjonale valutaer i gjensidige oppgjør», skriver det russiske nyhetsbyrået.

SUS er en mellomstatlig organiasasjon som består av ni av de 15 statene som tidligere utgjorde Sovjetunionen.

På SUS' medlemsliste finner man Russland, Armenia, Aserbadsjan, Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Tadsjikistan og Usbekistan.