Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Norwegian: 1600 ansatte permitteres
Foto: NTB

Norwegian: 1600 ansatte permitteres

Norwegian må permittere ytterligere 1600 ansatte etter at regjeringen mandag sa nei til ekstra krisehjelp til selskapet.

- Konsekvensene av de omfattende reiserestriksjonene myndighetene har innført er svært store, og det er helt avgjørende for Norwegian å holde kostnadene på et minimum, samtidig som selskapet jobber med løsninger for å komme gjennom krisa og overleve, sier konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding mandag ettermiddag.

Før coronakrisen hadde Norwegian over 10 000 medarbeidere. Den neste tida vil bare 600 medarbeidere være i arbeid.

– Etter dagens nedslående beskjed fra den norske regjeringen, har vi ikke noe annet valg enn å permittere ytterligere 1600 medarbeidere i Norwegian og parkere 15 av de 21 flyene vi har hatt i lufta den siste tiden. Dette er en trist dag for alle i Norwegian. Jeg beklager på det sterkeste overfor medarbeidere som nå blir berørt, men vi ser ingen annen utvei, sier Schram.

Les hele saken

Skrekkfall for Norwegian

Annonse
Sas bekrefter: - Flere fly innstilt grunnet mangel på ansatte
Foto: Johan Nilsson / TT / Reuters / NTB

Sas bekrefter: - Flere fly innstilt grunnet mangel på ansatte

Sas har blitt nødt til å kansellere flere flygninger fra Oslo lufthavn torsdag.

Årsaken til dette er mangel på ansatte etter coronapandemien.

- I tillegg har vi mottatt en rekke sykemeldinger. Det gjør at vi ikke har muligheten til å gjennomføre flygningene, sier pressevakt i Sas, Tina Szczyrbak til Børsen.

Klokka 19 er det foreløpig sju fly som har blitt innstilt fra Gardermoen.

- Det er vanskelig å si noe mer konkret, men jeg utelukker ikke at flere fly kan bli rammet. Det er noe vi jobber med å finne ut av nå, sier Szczyrbak.

Hun forteller at passasjerene vil bli informert, og ber dem kontakte Sas i etterkant.

- Noen kan også få ombooket flyet sitt, men dette er ikke hundre prosent sikkert slik som situasjonen er nå.

I skrivende stund er det følgende Sas-fly som har blitt innstilt fra Gardermoen torsdag:

- 06.45 til Alicante
- 07.35 til Stavanger
- 07.55 til Nice
- 08.30 til Roma
- 08.35 til Barcelona
- 17.10 til Bergen
- 19.40 til Stockholm


Får lønnsøkning etter streike-trussel
Det europeiske lavprisflyselskapet EasyJet har blitt enige med Tysklands fagforening Verdi om lønnsøkning for cockpit- og kabinpersonale. Dermed blir det ikke ytterligere streik blant selskapets ansatte i Tyskland i sommer. Foto: Erik Johansen / NTB

Får lønnsøkning etter streike-trussel

Det europeiske lavprisflyselskapet EasyJet har blitt enige med Tysklands fagforening Verdi om lønnsøkning for cockpit- og kabinpersonale.

Både cockpit- og kabinpersonale vil motta en engangsutbetaling samt en lønnsøkning på i underkant av 8 prosent etter signeringen av avtalen, som er gjeldende fram til 2024, opplyser Verdis forhandler Holger Rössler onsdag.

Også EasyJet har bekreftet at de har kommet til enighet med den tyske fagforeningen.

– Vi vet at dette har vært en vanskelig tid for våre ansatte, og vi fokuserer på tett samarbeid med Verdi av hensyn til våre ansatte, den langsiktige suksessen for virksomheten vår og for å sikre arbeidsplasser på sikt, sier leder Stephan Erler i EasyJet i Tyskland.

Vedi tok ut flere medlemmer i et innledende streik for noen uker siden, som resulterte i flere kanselleringer og forsinkelser på flyplassen BER i Berlin.

(NTB)

Annonse
Russlands nest rikeste sanksjoneres
Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB

Russlands nest rikeste sanksjoneres

Storbritannia har innført sanksjoner mot oligarken Vladimir Potanin – en viktig støttespiller for Kreml og den nest rikeste mannen i Russland.

Hensikten er å rette tiltak mot personer i president Vladimir Putins innerste krets, opplyser den britiske regjeringen. De har også innført regler som utestenger oligarker fra britiske pengefond.

Potanin eier konglomeratet Interros, som har store eierandeler i gruvedrift, metall, energi, finans, detaljhandel, eiendom og andre sektorer. Han har dessuten kjøpt seg opp i bankene Rosbank og Tinkoff etter at krigen begynte.

– Så lenge Putin fortsetter med sitt avskyelige angrep på Ukraina, vil vi bruke sanksjoner for å svekke den russiske krigsmaskinen, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

– Dagens sanksjoner viser at ingen og ingenting er skjermet, inkludert Putins innerste krets, heter det videre.

Putins kusine Anna Tsivileva og hennes ektemann er også ilagt sanksjoner.

(NTB)

Ikke starten på et større angrep
Hans Christian Pretorius jobber med cybersikkerhet og har over 20 års erfaring på området. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ikke starten på et større angrep


-Dette er kun mine spekulasjoner, men jeg tror ikke dette er starten på et større angrep.

Det sier cyberkrigekspert, Hans Christian Pretorius til Børsen

Han påpeker likevel at det alltid er en risiko for at slike angrep blir gjort for å skjule annen aktivitet, derfor er det viktig at man følger med fremover. Men han tror det er lite sannsynlighet for at dette er starten på en cyberkrig mellom Russland og Norge.

Annonse
Bildekk-gigant ut av Russland
UT AV RUSSLAND: Illustrasjonsfoto: Maxim Shemetov, Reuters / NTB.

Bildekk-gigant ut av Russland

Nokian bildekk skal ikke lenger produseres i Russland. Eierfirmaet, den finske bildekk-giganten Nokian Renkaat, har nå tatt den endelige avgjørelsen om å legge ned fabrikken med 1.600 ansatte i St. Petersburg, melder Hufvudstadsbladet.

Det finske selskapet kalkulerer med å tape 300 millioner euro - tre milliarder kroner - på å trekke seg ut av Russland.

Fire av fem Nokian-dekk blir lagd på fabrikken i St. Petersburg, og 20 prosent av omsetningen kommer fra Russland.

Nokian-aksjene falt to prosent på den finske børsen da nyheten ble kjent i hjemlandet onsdag.

Den finske kringkasteren Yle melder at Nokian Renkaat har kjøpt et større tomteområde i hjembyen Nokia for å utvide dekkproduksjonen der.

Nokian har nylig nygd en ny dekkfabrikk i Dayton i delstaten Ohio i USA, og er på utkikk etter nye produskjonssteder i Europa.