Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Lars Martin Gimse

New York bryter alle kontrakter med Trump:

New York bryter alle kontrakter med Trump Organization, sier ordfører Bill de Blasio på MSNBC.

- Byen avslutter alle kontrakter med Trump. Våre jurister har gjort en vurdering og kontraktene er helt klare: Hvis et selskap, eller lederskapet av selskapet, er involvert i kriminell aktivitet, så kan vi bryte kontrakten,

- Å oppildne til et opprører mot de amerikanske myndighetene er åpenbart kriminell aktivitet.

Med det er det helt åpenbart at de Blasio tenker på president Trump, som av mange får skylden for å ha oppildnet og oppmuntret den rasende mobben som tok seg inn på Capitol Hill for en uke siden.

Oppdateres

ORDFØRER: Bill de Blasio. Foto: Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Mester Grønn permitterer 530 ansatte:

Blomsterbutikkjeden Mester Grønn måtte stenge 51 butikker som følge av regjeringens nye coronatiltak. Selskapet permitterer 530 ansatte.

- Vi har måttet stenge 51 av våre 136 butikker, og det er i Oslo-regionen vi har våre største virksomheter. Bare i helgen som var kom det inn ti millioner avskårne blomster til våre butikker, sier styreleder Ola Kristian Ølstad til
Dagens Næringsliv.

Kjeden har totalt 1500 ansatte. Stengingen av 51 butikker gjør at 530 ansatte blir permittert.

Alle butikker, unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner, ble stengt i Oslo-regionen lørdag for å hindre spredning av den britiske varianten av coronaviruset.

(NTB)

Legger ned Villa Paradiso Grensen:

Villa Paradiso Group AS avvikler restauranten i Oslo Sentrum, melder selskapet i en pressemelding.

Covid-19-situasjonen, gjestegrunnlag, trafikken i området og endringer i markedet er utløsende årsaker for avviklingen, skriver selskapet.

- Det er med tungt hjerte vi må meddele at den flotte Villa Paradiso-restauranten vår på Grensen vil bli lagt ned for godt. Det er vanskelig, men viktig å avvikle akkurat denne restauranten. De andre restaurantene vil klare seg godt gjennom Covid, men vi har sett over tid at restauranten i Grensen har hatt utfordringer. I dag er en trist dag for alle oss i Villa Paradiso, spesielt for de fantastiske ansatte ved Villa Paradiso Grensen som har stått på for å skape en fantastisk restaurant, sier Christine Schie, CEO i Villa Paradiso Group AS.

Villa Paradiso Group har nå fem restauranter på Østlandet, og åpner snart nye restauranter i Bergen og på Munch Brygge, som det har vært jobbet med siden før covid-19.

I tillegg har gruppen inngått en avtale om hjemlevering av pizzaprodukter via kolonial.no.

LEGGER NED: Oslo sentrum-restauranten stenger dørene for godt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

Advarer mot «kald krig»:

Denne uka går en digital utgave av Verdens økonomiske forum, som vanligvis finner sted i Davos, av stabelen, og under forumets første dag talte Kinas president, Xi Jinping.

Kina ligger som kjent i en handelskrig med USA, og selv om Joe Biden nettopp har tatt over etter sin forgjenger Donald Trump, er det liten grunn til å tro at det blir særlige lettelser på sanksjonene i tiden som kommer.

Xi Jinping mener internasjonele spørsmål må behandles gjennom konsultasjon og samarbeid, og oppfordret til global samling i møte med pandemien.

- Å bygge små klikker eller starte en ny kald krig, å avvise, true eller skremme andre for med vilje å koble seg fra dem, å legge hindringer i veien for forsyninger eller ilegge sanksjoner, og å skape isolasjon eller fremmedgjøring, vil bare presse verden til splittelse og til og med konfrontasjon, sa Xi under sitt innlegg.

Xi snakket også, naturlig nok, om coronapandemien. Han mener at gjennom vitenskap har man sett store framskritt, men at pandemien ikke er over.

Denne uken holdes et møte som i praksis er en rekke videokonferanser. Deretter blir det et fysisk møte i mai i Singapore, skriver NTB.

I tillegg til Xi vil Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Indias statsminister Narendra Modi og FNs generalsekretær António Guterres delta på videomøtet.

Norges tidligere utenriksminister Børge Brende er president for WEF og vil også være med på flere av diskusjonene. Kronprins Haakon skal mandag snakke i en sekvens som dreier seg om innovasjon og FNs bærekraftmål.

Foto: NTB

IKEA permitterer ikke:


- Nei vi permitterer ikke noen ansatte fremover. Vi har siden nedstengningen i mars bestemt at vi skal beholde ansatte, og endrer ikke på det framover. Vi prøver å finne andre oppgaver til dem, sier presseansvarlig Stine Odland i IKEA til Børsen.

- Vi jobber med å finne gode løsninger for våre ansatte. Ansatte blir omplassert til å jobbe med forbedringer på varehuset, renhold, rydding og kompetanseheving og trening.

Kid permitterer rundt 300:

Selskapet Kid permitterer rundt 300 personer, skriver selskapet i en børsmelding.

De skriver at de nå har stengt 38 butikker i 35 kommuner som følge av de nye, svært strenge restriksjonene har blitt ilagt kommuner i Østlands-regionen etter funn av det nye, muterte viruset, som først ble oppdaget i Storbritannia.

«Kid har igangsatt prosesser for å reduserere personalkostnader og vil i dag varsle permitteringer for rundt 300 butikkansatte (som utgjør til sammen 100 fulltidsansatte)», heter det i børsmeldingen.

Det var altså lørdag morgen helseminister Bent Høie først annonserte de nye strenge tiltakene, som gjør at det bare er dagligvarebutikker, apotek, og benisnstasjoner som får holde åpent.

Etter en helg med mye diskusjon ble det også bestemt at også Vinmonopolet får fortsette å holde åpent i uka som kommer.

Guldvog bekymret etter rekord-tall på polet:

Etter at utbruddet av den britiske mutanten stengte 45 Vinmonopolet-filialer i Oslo-området lørdag, ble det satt ny rekord for antall bestillinger hjem på døra.

Det ble også en ekstraordinær dag for butikkene i nærheten av hovedstadsregionen.

I løpet av hele fjoråret ble 2,3 prosent av varene på nett bestilt hjem. Lørdag utgjorde denne andelen hele 48 prosent.

- I dag har vi hatt cirka 6400 nettordre, mot 2700 nettordre lørdag i forrige uke. Sammenliknet med forrige lørdag, er det en vekst på 137 prosent, sa pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dagbladet lørdag kveld.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at tallene bekymrer.

- Det er nettopp det som bekymret oss, og som gjør at det er bedre totalt sett å ha Vinmonopol åpne i hele området, og ikke skille mellom noen kommuner. Uansett hvor stor denne sirkelen hadde blitt laget, og det finnes nabokommuner man kan reise til, ville nok dette ført til økende reise, sier han.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at rekord-tallene bekymrer. Foto: Berit Roald / NTB
Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

borsen.dagbladet

Klesgigant må stenge 83 butikker:

Varner-Gruppen stenger 83 klesbutikker på grunn av de nye coronarestriksjonene. 500 ansatte blir berørt, skriver Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonssjef Julie Bragli Eckhardt bekrefter opplysningene i en epost til avisa. Hun legger til at det ikke er besluttet enda om de ansatte vil bli permittert som følge av stengingen.

Varner-Gruppen eier og drifter en rekke butikker i denne regionen, blant annet kjedene Bik Bok, Cubus og Dressmann.

Alle butikker, unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner, ble stengt i Oslo-regionen lørdag, for å unngå spredning av den britiske varianten av coronaviruset.

(NTB)

STENGER: Klesgiganten Varner-Gruppen stenger 83 butikker på grunn av de nye coronarestriksjonene. Arkivfoto: Thomas Brun / NTB

Vinmonopolet åpnes:

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

- Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

I tillegg endrer regjeringen noe på hvilke butikker og utsalgssteder som kan holde åpent, i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Det gjelder:
*Utsalgssteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.
*Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.
*Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.
*Bandasjister.
*Optikere.

Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer. (NTB)

Ber regjeringen vurdere å åpne polet:

Flere ordførere ber regjeringen vurdere å gjenåpne Vinmonopolet. Det skriver NRK. Det gjelder blant annet ordføreren i Bærum, Lisbeth Hammer Krogh (H).

De vil unngå unødvedig ferdsel mellom kommunene.

Lørdag ble det innført en nedstengning i Oslo-området, som blant annet førte til at Vinmonopolet må holde stengt. Det førte til at flere tok turen utenfor kommunegrensene for å handle alkoholholdige varer. Myndighetene har oppfordret til å ikke krysse kommunegrenser.

Vinmonopolet opplyste til Dagbladet søndag at de hadde en enorm salgsvekst i polene utenfor de stengte kommunene lørdag.

Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

Rekord for vinmonopolet: - Skriver historie

borsen.dagbladet

Ville salgstall:

Vinmonopolene i Oslos nabokommuner hadde et svært godt salg lørdag. I snitt opplevde polene i Asker, Bærum og Lier en salgsvekst på 277 prosent.

Salget er ifølge VG målt opp mot lørdag i forrige uke, da det fortsatt var mulig å få kjøpt seg en flaske vin i hovedstaden. De strenge tiltakene som ble innført for ni nabokommuner av Nordre Follo, blant dem Oslo, førte til lange køer utenfor Vinmonopolet flere steder.

- Det er all mulig grunn til å tro at folk har tatt lørdagshandelen et annet sted siden polet har vært stengt der de bor, men det kan også være at folk har planlagt flere uker fram i tid, som vi så i mars i fjor, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG. (NTB)

Foto: Frank Karlsen/Dagbladet