Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Brage Lie Jor

Scandic sier opp 300 ansatte:

Hotellkjeden Scandic iverksetter oppsigelser som berører 300 årsverk som følge av coronapandemien.

Det er Dagens Næringliv som torsdag skriver at hotellkjedens oppsigelser berører 300 årsverk. Tar man med naturlig avgang, venter ledelsen en nedbemanning på totalt 600 årsverk.

– Vi står i en alvorlig situasjon som følge av koronapandemien og er nødt til å fortsette den varslede nedbemanningen på områder der vi vurderer at det er varig bortfall av arbeidsoppgaver. Dette er en situasjon vi veldig gjerne skulle vært foruten, men samtidig er det dessverre nødvendig å foreta grep for å trygge arbeidsplasser og sikre en bærekraftig organisasjon for fremtiden, sier HR-direktør i kjeden Elin Ekrol til avisen.

Hotellkjeden varslet i sommer en nedbemanning av 1.000 årsverk, men 300 årsverk ble i august omgjort fra planlagt nedbemanning til permittering. Det er disse som nå blir rammet av nedbemanningen.

(NTB)

Illustrasjonsfoto fra Scandic Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Jubler over coronalettelser i Oslo:

NHO Reiseliv og Virke er fornøyd med at Oslo fjerner de fleste lokale coronarestriksjonene. Virke oppfordrer befolkningen til å bruke de nyåpnede tilbudene.

- Det var på høy tid at Oslo går over til nasjonale regler. Det vil bety at noen flere bursdager, konfirmasjoner og noen mindre bryllup kan gå av stabelen, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

Fra og med onsdag gjelder de nasjonale coronatiltakene på praktisk talt alle områder i Oslo, istedenfor de strengere lokale reglene. Oslo velger imidlertid å beholde skjenkestopp ved midnatt fram til 4. juli, noe Devold kritiserer.

- Det er uforholdsmessig lenge å vente, sier hun.

Direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke gleder seg også over nye lettelser i hovedstaden.

- Nå er det på tide å gå ut og benytte dere av næringene som har ligget nede lenge, sier han til osloborgerne.

Karl Johans gate våknet raskt til liv etter at Oslo åpnet butikker i mai. Nå er det enda flere tiltakslettelser for hovedstaden. Foto: Berit Roald / NTB

Dømt for spionasje:

Den franske avdelingen av Ikea er idømt en bot på 1 million euro for å ha overvåket og spionert på ansatte og jobbsøkere mellom 2009 og 2012.

Boten tilsvarer drøyt 10 millioner kroner. Aktor la ned påstand om 2 millioner euro i bot.

Ifølge aktoratet begynte spionasjen tidlig på 2000-tallet, men rettssaken har konsentrert seg om perioden 2009–2012, skriver Reuters.

Den tidligere sjefen for Ikeas franske avdeling, Jean-Louis Baillot, er dømt til to års betinget fengsel, samt en bot på 500.000 kroner. Ti andre i toppledelsen og fire politibetjenter var også tiltalt.

Selskapet risikerte en bot på opptil 38 millioner kroner.

Ikea skal ha hatt et avansert system som inkluderte både privatdetektiver og politibetjenter som samlet inn informasjon om privatlivet til hundrevis av ansatte og arbeidssøkende, inkludert konfidensielle opplysninger om kriminelle rulleblad.

Opplegget ble avslørt av magasinene Le Canard enchaîné og Mediapart i 2012. Fire toppsjefer fikk sparken etter avsløringene.

Ikea har 34 varehus og over 10 000 ansatte i Frankrike.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Avgjort: Kan saksøkes i hele EU:

Alle EU-land kan saksøke Facebook for brudd på personvernreglene, fastslår EU-domstolen. Irland, der selskapet har base, har hovedansvaret for å reguleringen.

Domstolen påpeker at det irske tilsynet er «ledende tilsynsmyndighet», men at dette ikke utelukker at andre lands myndigheter, under visse omstendigheter, også kan gå til sak.

Dette vil likevel være et unntak fra hovedregelen, påpeker domstolen. Den understreker også at landet som har hovedansvaret for å regulere et selskap, må samarbeide tett med myndighetene i andre EU-land.

Kjennelsen kommer etter at det belgiske rettsvesenet har bedt EU-domstolen om en avklaring. Belgias datatilsyn har gått til sak mot Facebook for å begrense selskapets mulighet til å spore og samle inn informasjon om belgiske borgere.

Facebook mente at datatilsynet i Irland, der Facebook har lagt sin europeiske virksomhet, er det eneste som kan gå til sak om forhold som gjelder flytting av innsamlede data på tvers av grensene.

Domstolens avgjørelse er i tråd med en uttalelse fra generaladvokat Michal Bobek i januar.

Han skrev at den ledende tilsynsmyndigheten ikke kan anses for å være den eneste som kan håndheve GDPR i situasjoner der data flyttes over grensene. Selv om generaladvokatenes betraktninger ikke er bindende, legger domstolen seg som regel på samme linje.

Det er ventet at tirsdagens kjennelse kan åpne for flere søksmål mot Facebook og andre teknologiselskaper.

(NTB)

Tirsdag avgjorde EU-domstolen at ikke bare Irland kan håndheve personvernforordningen GDPR overfor selskaper som Facebook, men også at personvernmyndighetene i de øvrige 26 EU-landene kan gå til sak mot selskapet.Foto: Oliver Douliery, AFP / NTB

Equinor-strategi: Klimanøytralt innen 2050:

Innen 2050 har Equinor ambisjoner om å bli et klimanøytralt selskap. På sikt venter Equinor å produsere mindre olje og gass, opplyser selskapet.

Lavere karbonintensitet og økte investeringer i fornybar energi er en del av strategien for en mer grønn profil, opplyser selskapet i en pressemelding.

- Vi vil fremover kutte utslippene ytterligere, og på lengre sikt venter Equinor å produsere mindre olje og gass enn i dag som følge av redusert etterspørsel. En betydelig vekst innen fornybar energi og lavkarbonløsninger vil gi raskere endring fram mot 2030 og 2035, sier konsernsjef Anders Opedal.

Selskapet ønsker å redusere netto karbonintensitet med 40 prosent innen 2035. Økte investeringer i fornybar energi og lavkarbonløsninger vil utgjøre over 50 prosent av deres årlige bruttoinvesteringer innen 2030.

Nær 200 milliarder kroner skal investeres i fornybar energi i årene framover, ifølge selskapet.

Konsernsjefen sier at selskapets strategi er å akselerere omstillingen samtidig som de styrker kontantstrømmen og avkastningen.

- Vi forbedrer vår olje- og gassportefølje for å levere enda sterkere kontantstrøm og avkastning med lavere utslipp fra produksjonen, og vi forventer betydelig og lønnsom vekst innen fornybar energi og lavkarbonløsninger, sier Opedal.

- Dette er en strategi for å skape verdi som en leder i det grønne skiftet.

(NTB)

På sikt vil Equinor produsere mindre olje og gass som følge av redusert etterspørsel, opplyser selskapet i en pressemelding. Her er Johan Sverdrup-feltet. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB

DNB har sikret seg over 90 prosent av aksjene i Sbanken:

DNB har sikret seg 90,9 prosent av aksjene i Sbanken. Prisen er 108,85 kroner per aksje.

DNB tilbød opprinnelig 103,85 kroner per aksje, men økte dette tilbudet mandag i forrige uke.

Banken varslet i april at de ville kjøpe opp Sbanken, men har slitt med å få med seg alle aksjeeierne. De vil nå tvangsinnløse de resterende aksjene, ifølge en børsmelding mandag kveld.

Konkurransetilsynet undersøker oppkjøpet og kan fortsatt stanse det, ifølge E24.

– Vi kommer til å se grundig på denne for det er en sak med et mulig konkurranseproblem, og vi bekymrer oss for mulig konkurranseskade, sa konkurransedirektør Lars Sørgard til Dagens Næringsliv i april.

Sbanken ble etablert i år 2000, som den første rene digitalbanken i Norge, og ble notert på Oslo Børs i 2015. Selskapet ble en selvstendig norsk bank høsten 2015, men var inntil da et datterselskap av svenske Skandiabanken.

I henhold til norske regler må DNB besitte minst 90 prosent av Sbanken-aksjene dersom de skal tvangsinnløse de resterende aksjene og innlemme den i sin egen bankvirksomhet.

(NTB)

Ny poengrekord på Oslo Børs:

Uka begynte bra på Oslo Børs, der hovedindeksen endte 1.137,91 poeng ved stengetid. Det er høyeste sluttkurs gjennom tidene.

Høyeste notering gjennom dagen var på 1.139,21 poeng, ifølge Finansavisen.

Den mest omsatte aksjen på Oslo Børs mandag var ikke overraskende Equinor, som fikk en oppgang på 1,14 prosent, foran Rec (3,03 prosent), Adevinta (-0,18 prosent), Scatec (6,07 prosent) og Nel (5,62 prosent).

Equinor skal tirsdag ha kapitalmarkedsdag. Analytikerne venter at fokuset der vil bli selskapets fornybarsatsing.

Dagens største vinner ble rederiet Awilco LNG, som fikk en oppgang på 16,33 prosent. Dagens største taper ble seismikkselskapet Axxis Geo Solution, som fikk en nedgang på 11,19 prosent.

Gjennom dagen har det vært en oppgang i oljeprisen (brent)

Prisen på et fat nordsjøolje lå ved stengetid på rundt 73,40 dollar. Det er en økning på 70 cent fra fredag ved stengetid.

Det var også oppgang i London der FTSE 100-indeksen gikk opp 0,4 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt gikk marginalt opp med 0,1 prosent.

(NTB)

Det ble en god start på uka på Oslo Børs mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hauglie ny NHO-topp:

Tidligere statsråd Anniken Hauglie blir NHO-sjef Ole Erik Almlids nestkommanderende og stedfortreder.

Hauglie (48) er ansatt som ny viseadministrerende direktør og direktør for politikk i NHO.

Hauglie kommer fra jobben som administrerende direktør i Norsk Olje og Gass, en av NHOs største landsforeninger. Hun var arbeids- og sosialminister fra 2015 til 2020, og har i tillegg vært byråd i Oslo for henholdsvis kunnskap og utdanning og helse og sosiale tjenester. Hun er utdannet cand.polit fra Universitetet i Oslo.

- Jeg er veldig glad for at Anniken har takket ja til å ta denne jobben. Hun er svært dyktig og kompetent, og har lang erfaring fra politikken – både som statsråd og i Oslo kommune. I tillegg kjenner hun NHO-fellesskapet fra innsiden. Hun har alle forutsetninger for å bli en viseadministrerende direktør som setter spor etter seg, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en pressemelding fra arbeidsgiverforeningen.

- Jeg tar med meg viktig kunnskap og perspektiver fra olje og gassnæringen til kjernen av NHOs virksomhet fremover, nemlig sikre verdiskaping, arbeidsplasser og omstilling. Slik sett slutter jeg ikke på laget, men bytter posisjon på banen, sier Anniken Hauglie.

Foto: Christian Roth Christensen

- 800 mister jobben i Spania:

I begynnelsen av mai i år varslet flyselskapet Norwegian at de planla å kutte 85 prosent av staben i Spania, og at rundt 1200 kabinansatte mister jobben som en del av omstruktureringen av selskapet.

Etter forhandlinger den siste uka, skal Norwegian nå ha signert en avtale med det spanske pilotforbundet Sepla og kabinbesetningsforbundet USO. Den innebærer reduserte kutt i ansatte og økt sluttvederlag for de som mister jobben, ifølge fagforeningene.

Ifølge den spanske avisa Expansión er det nå 800 ansatte som mister jobben, mens totalt 432 spanske besetningsmedlemmer forblir ansatt i selskapet.

Ifølge Sepla sikrer avtalen at Norwegian opprettholder to spanske baser, med ett fly i Malaga og ett i Alicante. Videre foreligger det en konkret plan om å satse med ytterligere to fly for hver av basene sommeren 2022.

232 av de spanske ansatte forblir ved basene i Alicante og Malaga. Ytterligere 200 spanske ansatte får tilbud om å jobbe i Norge fra og med august.

Ifølge pilotforbundet Sepla innebærer avtalen blant annet:
* 30 dagers etterlønn per år ansatt for sparkede piloter.
* Videreføring av 16 flere pilotjobber enn opprinnelig planlagt.
* Opprettelse av en egen arbeidsbank for piloter som er berørt av oppsigelsene, med mål om framtidig gjeninnsetting ved produksjonsvekst.
* Norwegian forplikter seg til å ikke bruke mannskap fra utenlandske baser til å utføre spansk produksjon.

- Kort fortalt prøver avtalen å til dels lindre de brutale konsekvensene av den kollektive oppsigelsen, selv om situasjonen fortsatt er dramatisk for alle berørte ansatte, skriver Sepla i en uttalelse.

De skriver videre at forhandlingsmarginen har vært veldig begrenset helt siden diskusjonene startet, «gitt den økonomiske situasjonen flyselskapet står i».

Norwegian opplyser at de må komme tilbake med en uttalelse.

Foto: Lefteris Karagiannopoulos / NTB

BP går inn i havvindsamarbeid i Norge:

Den britiske oljegiganten BP skal samarbeide med Aker og Statkraft om å utvikle havvind i Norge.

Selskapet kunngjorde mandag at de blir med i et konsortium som aktivt vil søke konsesjon for utvikling av havvind i lisensområdet Sørlige Nordsjø II (SN2). BP, Statkraft og Aker Offshore Wind skal eie en tredel hver i partnerskapet, opplyser selskapene i en pressemelding.

Sørlige Nordsjø II ble åpnet for for søknader om fornybar energiproduksjon til havs i juni i fjor. Området grenser mot dansk økonomisk sone sørøst i Nordsjøen, noe som ifølge regjeringen gjør det aktuelt for direkte eksport av kraft.

Området er på 2.591 kvadratkilometer og har dybder som gjør det mulig å utvikle bunnfast vindkraft, i tillegg til mulighetene for flytende vindkraft.

I tillegg til å kunne levere kraft til flere omkringliggende markeder, vurderer partnerne også å levere fornybar kraft til elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner.

- Konsortiet vil jobbe med lokale leverandører, bygge opp norsk industrikompetanse innen havvind og bidra til verdiskaping i det nordiske og europeiske kraftmarkedet, heter det i pressemeldingen.

BP har allerede eierandeler i britisk og amerikansk havvind og mangeårig erfaring med vindkraft på land i USA. Selskapet har også lang erfaring fra utvikling og drift i Nordsjøen og med internasjonal energihandel.

Statkraft er allerede Europas største leverandør av fornybar energi, mens Aker har fem tiår bak seg med store offshoreprosjekter i Nordsjøen.

(NTB)

Foto: NTB Tema

Oljeprisen på høyeste nivå siden 2019:

Oljeprisen falt som en stein da coronakrisa rammet verden i mars i fjor. Siden årsskiftet har imidlertid prisen klatret voldsomt, og mandag nådde fatprisen det høyeste nivået siden april i 2019.

Det skjer etter at fatprisen på nordsjøolje (brent spot) steg med nær halvannen prosent mandag morgen. Oljeprisen ligger i skrivende stund på 73,54 dollar per fat, som er det høyeste nivået siden 25. april 2019.

Prisen på et fat nordsjøolje er nå over 274 prosent høyere enn bunnivået i april i fjor, da prisen nådde 19,66 dollar fatet.

Foto: Carina Johansen / NTB