Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

- Stengt ute fra eiendomsmarkedet:

En enslig sykepleier vil kun ha mulighet til å kjøpe 2,5 prosent av boligene i Oslo, ifølge den ifølge halvårlige sykepleierindeksen fra Eiendom Norge.

Dette kommer fram når indeksen for andre halvår 2020 presenteres onsdag, skriver Klassekampen.

– Det viser at boligprisene er for høye. Hele det sentrale Østlandet er på vei til å bli for dyrt, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel spesialsykepleier med ti års ansiennitet – og dermed en lønn på nærmere 580.000 kroner – får finansiering til å kjøpe. Med i beregningen er også en egenkapital på 450.000 kroner og et lavt studielån.

Sykepleieryrket er egnet fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt og har lave konjunktursvingninger.

Situasjonen har blitt verre siden første halvår i fjor, da sykepleierindeksen lå på 3,1.

Situasjonen er ganske annerledes utenom Oslo-området. Indeksen viser at en sykepleier kan kjøpe rundt en tredel av boligene i Trondheim, Bergen og Stavanger, skriver Klassekampen.

– I realiteten er svært mange vanlige folk stengt ute fra eiendomsmarkedet i Oslo, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

(NTB)

Foto: Lars Eivind Bones / Dagblade
Studioet fortsetter under annonsen

Nent: Ingen forhandlinger med Telia:

Det er ingen ny kontakt eller forhandlinger med Telia, opplyser Nent etter at TV3, Viasat 4 og Viaplay forsvant for Telia-kunder tidligere i uka.

- Vi har vært veldig klare på at dette var slutten hvis vi ikke ble enig, sier kommersiell direktør Kim Poder i Nent til E24.

Nent distribuerer blant annet TV-kanalene TV3 og Viasat 4, som forsvant fra Telia-kunders skjermer mandag etter at det ble klart at en ny avtale mellom de to selskapene ikke var klar da den gamle gikk ut.

Ifølge Nent er partene uenige om prisen på tilgangen til Nents innhold.

Kommunikasjonssjef Henning Lunde i Telia sier at deres ønske er å inngå en ny og langsiktig samarbeidsavtale.

- Kjernen i forhandlingene handler om våre kunders valgmuligheter, og at våre kunder ikke skal måtte betale for innhold som de ikke har interesse av, sier han til avisa.

(NTB)

Blomsterbutikker får åpne igjen:

Byrådet i Oslo har bestemt at blomsterbutikker med fast utsalgssted og omsetning som i hovedsak består av salg av blomster med svært kort holdbarhet, kan holde åpent dersom salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter.

- Blomsterbutikker har en stor andel snittblomster og andre ferskvarer som har kort holdbarhet. De risikerer derfor et betydelig tap av varelager ved en nedstenging, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), i en pressemelding.

Byrådet har lagt på vekt på at det allerede er et betydelig tilbud av blomster i kiosker, matbutikker og bensinstasjoner, og at en åpning av blomsterbutikker kan bidra til en viss avlastning av kundetilstrømning til disse butikkene.

– Jeg mener at det må være mulig å komme butikkene i dette segmentet i møte uten at det i nevneverdig grad reduserer effekten av de smitteverntiltakene som er i iverksatt, sier Evensen.

Hagesentre som har vesentlige innslag av andre produkter som møbler, hageutstyr og planter med lengre varighet, er ikke omfattet av endringen, opplyser byrådet.

(NTB)

Foto: NTB

Får medhold i retten:

Under et rettsmøte i High Court i Irland fredag fikk flyselskapet Norwegian rettens medhold i å fortsette med redningsplanen for å unngå konkurs.

Selskapet har kommet til enighet med de fleste kreditorene, men fire leasingselskaper ville ikke uten videre godta skissen som var blitt lagt fram. Norwegian er i en prosess hvor det vil redusere flyparken fra om lag 140 fly og til 50. For å nå dette målet må flere avtaler om å leie fly gjennom Norwegians irske datterselskaper bli annullert.

Før rettsmøtet fredag gjensto fire av kreditorene, Dette utgjorde franske Crédit Agricole, amerikanske Bank of Utah, Citibank og PK Airfinance som protesterte mot den foreslåtte løsningen for å redde Norwegian fra konkurs.

Dommer Michael Quinn sa under rettsmøtet fredag at han avviste protestene og at prosessen med å behandle redningsplanen kan gå videre.

(NTB)

Foto: NTB

Regjeringen forlenger kompensasjonsordning:

Regjeringen vil forlenge lønnskompensasjonen ut juni og bevilger 100 millioner til opplæring av ansatte, skriver finansdepartementet i en pressemelding.

Finansminister Jan Tore Sanner legger fram planen for videre lønnskompenasjon på en pressekonferanse som startet.

Sanner sier at lønnsstøtteordningen de legger fram i dag, er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet. Den er også utviklet på forespørsel fra Stortinget.

- Det viktigste vi kan gjøre for å redusere de langsiktige konsekvensene av pandemien, er å sørge for at folk kommer raskt tilbake i jobb. I tillegg vil denne ordningen gjøre det lettere å hente tilbake folk som kan jobbe med å forberede bedriften på den dagen aktiviteten tar seg opp igjen, skriver finansminister Jan Tore Sanner i pressemeldinga.

Arbeidsgivere som har hatt et fall i omsetning på 70 prosent eller mer får inntil 25 000 kroner i måneden per ansatt som hentes ut av permisjon. Selskaper som har mindre omsetningsfall enn 70 prosent får mindre i kompensasjon, skriver regjeringa.

- Denne ordningen er spesielt rettet mot dem som har vært permittert lenge, sier Sanner på pressekonferansen.

Telia-trøbbel løst:

Telia hadde store problemer med både internett og TV fredag morgen. Nå skriver selskapet at problemet er løst.

- Beklager så mye de ulempene dette har hatt for våre kunder, skriver Telia.

Tidligere fredag formiddag opplyste informasjonssjef Daniel Barhom om at de jobbet på spreng med å finne feilen.

- Vi opplever for tiden problemer med flere av våre tjenester. Vi jobber med å kartlegge feilen og kommer tilbake med mer informasjon snarlig. Vi beklager veldig til alle våre kunder, skriver informasjonssjef Daniel Barhom i Telia i en SMS til Dagbladet.

- Dette påvirker også nettsidene våre, samt muligheten til å kontakte kundeservice, skriver Telia på nettsidene sine.

Kunder i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Ålesund, Kristiansand og deler av Oslo-området skal være rammet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Enorm vekst i alkoholsalget:

Det ble omsatt 8,92 millioner liter ren alkohol i fjerde kvartal i 2020. Det er en økning på 21,5 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor, viser ferske tall fra SSB.

Fordelt på befølningen ble det omsatt 2,01 liter ren alkohol per innbygger i fjorde kvartal, noe som er en økning på 20,4 prosent fra året før.

Det ble omsatt 107,6 millioner liter alkoholholdig drikke.

Størst var økningen for vin med 35,8 prosent, mens brennevin og rusbrus økte med henholdsvis 27,1 og 12,6 prosent.

For øl var omsetningsøkningen noe mer beskjeden, på 5,3 prosent.

For året som helhet ble det solgt 32,9 millioner liter ren alkohol. Det er en økning på 19,5 prosent sammenliknet med 2019.

Foto: NTB

Hydro selger valseverk for 14,2 milliarder:

Energi- og aluminiumselskapet Norsk Hydro ASA har inngått en avtale om å selge
forretningsområdet Rolling til KPS Capital Partners for 1.380 millioner euro. Det tilsvarer 14,2 millioner norske kroner, opplyser selskapet i en børsmelding fredag morgen.

- Hydro startet en strategisk gjennomgang av forretningsområdet Rolling i 2019, sammen med andre strategiske tiltak for økt lønnsomhet og bærekraft. Vi har nå konkludert, og forretningsområdet Rolling vil fortsette sin utvikling under nytt eierskap, sier Hydros konsernsjef, Hilde Merete Aasheim.

– Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømselskap, sier hun.

Transaksjonen omfatter sju annlegg, ett FoU-senter og internasjonale salgskontorer. 650 norske ansatte rammes av salget.

Salget får nestleder i Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, til å reagere.

- Dette er ikke bare fullstendig bakstreversk, det er stikk i strid med det Stortinget har vedtatt. I mai ifjor vedtok Stortinget at regjeringen sikre at viktig norske selskaper og arbeidsplasser forblir på norske hender. Det virker ikke som det vedtaket har hatt noen som helst betydning i denne saken, sier han og legger til:

- Hydros fabrikker på Karmøy og Holmestrand er grønne arbeidsplasser som Norge trenger flere av. Salget skaper usikkerhet for de ansatte og er et tegn på at vi går i feil retning.

Foto: Hydro

Turisthytta Glitterheim stenger: - Med tungt hjerte og tårer:

Turisthytta Glitterheim, som ligger i Jotunheimen, meddeler på sin Facebook-side at de lukker dørene for vinteren.

- Det er med tungt hjerte og tårer på kinnene at vi må meddele at vi har besluttet å holde Glitterheim stengt i vinter på grunn av dagens coronasituasjon. Vi har i det lengste håpet at situasjonen skulle roe seg til vintersesongen vår, men vi ser at å åpne en hytte med Glitterheims adresse og fasiliteter vil bli krevende slik situasjonen er nå.

Glitterheim eies og drives av DNT Oslo og Omegn og er den siste i en lang rekke DNT-hytter som holder stengt i påska.

Onsdag skrev NRK at DNT har sett seg nødt til å stenge flere av sine hytter som følge av vanskelig logistikk dersom det skulle oppstå smitte, eller andre hensyn rundt smittevern.

- Vi har nylig bestemt at vi skal holde enkelte betjente anlegg åpne, mens andre blir stengt. Hver hytte må kunne se for seg hvordan en eventuell beredskap skal kunne foregå, uttalte daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, til NRK.

- Vi tar dette svært alvorlig. Derfor har vi gjort en grundig vurdering ved hver hytte. På noen av dem har vi ikke konkludert enda.

Glitterheim i Jotunheimen stenger. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norsk vinimportør dømt til to års fengsel:

En vinimportør fra Østlandet må sone to år i fengsel etter en knusende bedrageridom i Vestfold tingrett.

Det skriver Sandefjords Blad.

Ifølge avisa er vinimportøren dømt for brudd på ligningsloven, bokføringsloven og merverdiavgiftsloven. Han er også dømt for brudd på alkoholloven ved at han solgte vin med høyere alkoholprosent enn 4,75 volumprosent for i alt 6,9 millioner kroner til forskjellige personer og foretak, uten å ha nødvendig bevilling.

Ifølge avisa må vinimportøren betale over 10 millioner kroner til staten. Fem millioner kroner av mannens midler blir i tillegg inndratt. Mannen ble videre fradømt retten til selv å drive næringsvirksomhet på ubestemt tid.

Mannens advokat ønsker ikke å kommentere dommen, eller om den skal ankes, overfor Sandefjords Blad.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB

Varsler milliard-bud for Bank Norwegian - styret ber aksjonærene ha is i magen:

Styret i Norwegian Bank ber selskapets aksjeeiere avvente tilbudet fra svenske Nordax bank som byr 17,8 milliarder kroner alle aksjer i selskapet.

Nordax bank offentliggjorde budet på 95 kroner per aksje torsdag morgen og førte til en umiddelbar oppgang i kursen for eierskapet til Bank Norwegian, Norwegian Finans Holding. Ved 13-tiden hadde kursen svingt seg opp 21 prosent siden børshandelen startet og lå like under 99 kroner.

I en børsmelding torsdag skriver Norwegian Finans Holding at de ber eierne avstå fra å selge aksjene sine før styret har gitt sine anbefaling. Styret skriver videre at de vil opplyse om utviklingen fortløpende.

Bank Norwegian ble i sin tid ble startet av Norwegian, men flyselskapet solgte seg ut i august 2019 for 2,2 milliarder kroner. I dag er de største eierne av banken Nordic Capital Fund og finske Sampo Oyj og gjennom det heleide Jersey-registrerte selskapet Cidron Xingu Ltd, og Folketrygdfondet, samt en rekke mindre aksjonærer.

Flere av aksjeeierne stiller seg derimot avventende til tilbudet fra Nordax.

Investor Torstein Tvenge sier til E24 at han mener budet på aksjene burde ligget mellom 110 til 120 kroner. En annen eier, det belgiske hedgefondet Treetop, sier via sin forvalter Jacques Berghman til Finansavisen at budet burde ligget på minst 250 kroner.

Folketrygdfondet er mer avventende til tilbudet.

– Vi ser at budet er annonsert i dag morges. Vi vil nå sette oss inn i det og gjøre vår vurdering, sier aksjedirektør Nils Bastiansen i en uttalelse


(NTB)