Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Svakeste bankår siden finanskrisen:

Norske banker har aldri tapt så mye på utlån siden finanskrisen som de gjorde i fjor.

Coronapandemien svekket lønnsomheten for norske banker og livforsikringsforetak, heter det i en pressemelding fra Finananstilsynet.

Norske bankers resultat før skatt tilsvarte 0,9 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital i 2020, mot 1,3 prosent i 2019. En betydelig økning i tap på utlån var hovedårsak til resultatforverringen. Utlånstapene for bankene samlet tilsvarte 0,5 prosent av utlånsvolumet, det høyeste nivået siden finanskrisen.

Tapene ble særlig høye for banker med lån til petroleumssektoren og forbrukslånbanker.

Rentefallet førte til en svekkelse av bankenes netto renteinntekter. Nedgangen var særlig stor i andre kvartal 2020, som følge av reduserte marginer på innskudd, og stabiliserte seg utover året. Bankenes samlede egenkapitalavkastning var på 9,0 prosent, en nedgang fra året før på i underkant av 3 prosentpoeng.

Finanstilsynets kartlegging viser at omfanget av forbrukslån avtok markert, nærmere bestemt ned 17 prosent i 2020 fra året før. Men samtidig fortsatte trenden med mislighold av forbrukslån.

For norske forbrukslånsbanker var 20,5 prosent av lånene misligholdt ved utgangen av 2020, som er en økning på 5 prosentpoeng på ett år. Til sammenligning utgjorde misligholdet i alle norske banker 1,0 prosent av utlån ved utgangen av 2020, heter det i pressemeldingen fra Finanstilsynet.

Foto: Paul Kleiven / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Forbes: Tapte 122 milliarder på én dag:

Amazon-gründer Jeff Bezos har en stund vært kjent som verdens rikeste mann, men har nå måttet si ifra seg plassen.

Det kommer ifølge Forbes etter at Amazon-aksjen falt 7,6 prosent fredag, i kjølvannet av at selskapet la fram sin siste kvartalsrapport. Dette skal ha barbert milliardærens verdier med 13,9 milliarder dollar - cirka 122,4 milliarder kroner.

Dermed er det nummer to på lista, Bernard Arnault, som rykker én plass opp og troner øverst på den prestisjetunge lista.
Bernard er eieren og direktør for luksusvareselskapet LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton.

Det er imidlertid «bare» snaue fire milliarder dollar som skiller de to.
I skrivende stund er Arnaults formue på 196,2 milliarder dollar.
Bezos følger like bak med 192,6 milliarder dollar.

Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB

Tjener penger igjen:

BP melder at de tjener penger igjen etter et miserabelt år i fjor med store tap på grunn av koronapandemien.

Det britiske oljeselskapet meldte tirsdag om et resultat på 3,1 milliarder dollar (27 milliarder kroner) i andre kvartal i år.

I samme periode i fjor hadde selskapet et tap på 16,8 milliarder dollar (148 milliarder kroner) fordi oljeprisen raste som følge av pandemien.

(NTB)

Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB

OBOS-prisene i Oslo opp 3,2 prosent:

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 3,2 prosent fra juni til juli. De siste tolv månedene har prisene steget 12,3 prosent.

- Vi er like lite overrasket over oppgangen i juli som nedgangen i juni. Dog er utslaget igjen større enn forventet. Vi tenker prishoppet i juli er en korreksjon etter prisfallet i juni som henger sammen med at det da ble solgt en større andel store boliger, sier daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere.

Ifølge sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS er prisoppgangen i juli større enn vanlig, men må ses i lys av at det er solgt en høyere andel små leiligheter enn i juni. I juni var det motsatt. Det ble da solgt mange større boliger, noe som førte til prisfall.

Monsvold presiserer at tallene må tolkes med større varsomhet enn normalt fordi det er få omsetninger å måle utviklingen på i juli.

- Juni og juli samlet sett viser at det har vært svak prisoppgang i hovedstaden denne sommeren, sier Monsvold.

På landsbasis steg OBOS-prisene 2,3 prosent i juli, mens de er opp 10,8 prosent de tolv siste månedene.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

HSBC mer enn doblet resultatet:

Storbanken melder om doblet overskudd i første halvår og har bestemt seg for å betale utbytte på aksjer.

Banken sier at restruktureringen går for full, og resultatet er bedre enn det analytikerne ventet. Resultatet betyr en vitamininnsprøytning for bankens virksomhet i Asia etter et svært turbulent 2020.

Fortjenesten før skatt ble oppgitt til 10,8 milliarder dollar, opp fra 6,5 milliarder i 2020. Gevinst etter skatt økte med 5,3 milliarder doller til 8,3 milliarder.

Aksjeutbyttet er satt til sju prosent i første halvår.

(NTB)

Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB

Norsk selskap utvider flåten:

Det nye norske flyselskapet Norse Atlantic har fått på plass avtale for å lease seks Boeing 787-9 Dreamlinere. Avtalen går over 16 år, heter det i en børsmelding.

Dermed har selskapet nå en flåte på 15 fly av denne typen.

- Vi er fornøyd med å utvide våre leieavtaler, sånn at de inkluderer en utleier av BOC Aviations kaliber, mens vi fortsetter å utvide flåten og fortsetter å bygge vår organisasjon før take-off, sier administrerende direktør og grunnlegger, Bjørn Tore Larsen.

Det var i mars det ble kjent at Larsen, sammen med en rekke kjente investorer, skulle starte et nytt lavprisselskap. Blant dem som er med er Norwegians gründere, Bjørn Kjos og Bjørn Kise.

Norse Atlantic Airways skal i første omgang tilby flyginger med fly av typen Boeing 787 Dreamlinere mellom Europa og USA. Blant destinasjonene er New York, Los Angeles, Paris og London. Senere vil rutenettet utvides til Asia.

De første flyene vil ta av i desember i år, har selskapet tidligere annonsert.

- Vi ser veldig fram til å kunne ønske kunder begge på begge sider av Atlanteren velkommen på disse toppmoderne flyene så fort etterspørselen etter transatlantiske reiser gjenopptas, sier Larsen.

GRÛNDER: Bjørn Kjos. Foto: NTB

Selger gruveprosjekt for milliarder:

Yara har inngått en avtale om å selge fosfatgruve-prosjektet Salitre i Brasil. Prisen er 410 millioner dollar, rundt 3,6 milliarder kroner.

Kjøperen er Eurochem, opplyser Yara i en børsmelding søndag kveld.

– Salitre er fortsatt et attraktivt prosjekt, men som tidligere kommunisert, har framdriften blitt påvirket av covid-19, og det gjenstår vesentlig byggetid og investeringer før det er ferdig, heter det.

Yara gikk inn i prosjektet i 2014. Salget forutsetter de nødvendige godkjennelser fra lokale myndigheter og ventes å være fullført om rundt seks måneder.

Eurochem har hovedkontor i Sveits.

(NTB)

SELGER: Yara har hovedkontor i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vil ikke være sjef:

Tesla og Space X sjefen Elon Musk tar ofte til Twitter til å annonsere sine meninger og ting som skjer med selskapene sine, og fredag var ikke et unntak.

En Twitter-bruker skriver at Musk hadde vært en god sjef for selskapet Apple. I kommentarfeltet svarer Musk at han ikke vil være sjef for noen ting. Det skriver BBC.

I forrige måned gikk han ut i retten og uttalte at han egentlig hatet å være sjef.

-Jeg ville egentlig ha foretrukket å bruke tiden min på design og ingeniørfag, sa Musk.

Likevel forklarte han hvorfor han fortsatte å være sjef for Tesla.

-Jeg blir nødt til det, ellers kommer Tesla til å dø ut, sa han i retten i forrige måned, der han nå blir saksøkt av aksjonærer som hevder at bilprodusentens penger var bortkastet på å kjøpe SolarCity, som de sier gikk tom for penger.

Tesla er verdens mest verdifulle bilselskap, og Musk havner på andreplass over verdens rikeste person. Ifølge Forbes liste over verdens rikeste, er han god for 151 milliarder dollar.

Foto: NTB

Får gigantbot:

Luxembourgs databeskyttelsesmyndighet (CNPD) har ilagt det amerikanske selskapet Amazon en gigantbot på 746 millioner euro - tilsvarende nær 7,8 milliarder kroner - for ikke å overholde EUs personvernregler, melder Politico.

«Amazons behandling av personopplysninger er ikke i tråd med EUs generelle databeskyttelsesforordning», heter det i beslutningen ifølge Politico.

Amazon avviser på det sterkeste å ha brutt regelverket, og varsler at de har til hensikt å anke.

- Vi er veldig uenige i CNPDs kjennelse og vi har til hensikt å anke. Beslutningen, som handler om hvordan vi viser kundene våre relevante reklamer, knytter seg til subjektive og uprøvde tolkninger av europeisk personvernlovgivning. Den foreslåtte boten er helt ute av proporsjoner med den tolkningen, sier en ikke navngitt talsperson fra Amazon til nettstedet.

Illustrasjonsfoto: Rick Wilking / Reuters / NTB

Petoro leverte 54 milliarder kroner til oljefondet:

Andre kvartal endte med 54 milliarder kroner til staten fra Petoro, en økning på 20 milliarder fra samme periode i fjor.

– Kontantstrømmen fra Petoro i første halvår er nå nesten like høy som for hele 2020 til sammen, sier administrerende direktør Kristin Kragseth i Petoro.

Årsaken er blant annet kraftig økning i priser og økt etterspørsel.

Samlet olje- og gassproduksjon var 996.000 fat oljeekvivalenter per dag (kboed), 17 kboed høyere enn for samme periode i fjor.

Økningen skyldes i hovedsak høyere gassuttak på Troll og Oseberg, delvis motvirket av stans i produksjonen fra Snøhvit etter brannen på Melkøya og planlagt revisjonsstans på Åsgard.

(NTB)

Danmarks arbeidsledighet på sitt laveste siden mars 2020:

Danmarks arbeidsledighet er på sitt laveste siden pandemiens start.

I juni var arbeidsledigheten i Danmark på 3,8 prosent, ifølge Danmarks Statistik. Det er det laveste nivået siden starten av mars i 2020.

Fra mai til juni falt ledigheten med 5.300 personer og endte på 108.600. Det tilsvarer en arbeidsledighet på 3,8 prosent.

Danmarks økonomi har som alle andre økonomier blitt hardt rammet av pandemien, men arbeidsledigheten fortsetter nå å falle.

(NTB)

Johan Nilsson / TT / NTB