Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Svakeste bankår siden finanskrisen:

Norske banker har aldri tapt så mye på utlån siden finanskrisen som de gjorde i fjor.

Coronapandemien svekket lønnsomheten for norske banker og livforsikringsforetak, heter det i en pressemelding fra Finananstilsynet.

Norske bankers resultat før skatt tilsvarte 0,9 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital i 2020, mot 1,3 prosent i 2019. En betydelig økning i tap på utlån var hovedårsak til resultatforverringen. Utlånstapene for bankene samlet tilsvarte 0,5 prosent av utlånsvolumet, det høyeste nivået siden finanskrisen.

Tapene ble særlig høye for banker med lån til petroleumssektoren og forbrukslånbanker.

Rentefallet førte til en svekkelse av bankenes netto renteinntekter. Nedgangen var særlig stor i andre kvartal 2020, som følge av reduserte marginer på innskudd, og stabiliserte seg utover året. Bankenes samlede egenkapitalavkastning var på 9,0 prosent, en nedgang fra året før på i underkant av 3 prosentpoeng.

Finanstilsynets kartlegging viser at omfanget av forbrukslån avtok markert, nærmere bestemt ned 17 prosent i 2020 fra året før. Men samtidig fortsatte trenden med mislighold av forbrukslån.

For norske forbrukslånsbanker var 20,5 prosent av lånene misligholdt ved utgangen av 2020, som er en økning på 5 prosentpoeng på ett år. Til sammenligning utgjorde misligholdet i alle norske banker 1,0 prosent av utlån ved utgangen av 2020, heter det i pressemeldingen fra Finanstilsynet.

Foto: Paul Kleiven / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

DNB har sikret seg over 90 prosent av aksjene i Sbanken:

DNB har sikret seg 90,9 prosent av aksjene i Sbanken. Prisen er 108,85 kroner per aksje.

DNB tilbød opprinnelig 103,85 kroner per aksje, men økte dette tilbudet mandag i forrige uke.

Banken varslet i april at de ville kjøpe opp Sbanken, men har slitt med å få med seg alle aksjeeierne. De vil nå tvangsinnløse de resterende aksjene, ifølge en børsmelding mandag kveld.

Konkurransetilsynet undersøker oppkjøpet og kan fortsatt stanse det, ifølge E24.

– Vi kommer til å se grundig på denne for det er en sak med et mulig konkurranseproblem, og vi bekymrer oss for mulig konkurranseskade, sa konkurransedirektør Lars Sørgard til Dagens Næringsliv i april.

Sbanken ble etablert i år 2000, som den første rene digitalbanken i Norge, og ble notert på Oslo Børs i 2015. Selskapet ble en selvstendig norsk bank høsten 2015, men var inntil da et datterselskap av svenske Skandiabanken.

I henhold til norske regler må DNB besitte minst 90 prosent av Sbanken-aksjene dersom de skal tvangsinnløse de resterende aksjene og innlemme den i sin egen bankvirksomhet.

(NTB)

Ny poengrekord på Oslo Børs:

Uka begynte bra på Oslo Børs, der hovedindeksen endte 1.137,91 poeng ved stengetid. Det er høyeste sluttkurs gjennom tidene.

Høyeste notering gjennom dagen var på 1.139,21 poeng, ifølge Finansavisen.

Den mest omsatte aksjen på Oslo Børs mandag var ikke overraskende Equinor, som fikk en oppgang på 1,14 prosent, foran Rec (3,03 prosent), Adevinta (-0,18 prosent), Scatec (6,07 prosent) og Nel (5,62 prosent).

Equinor skal tirsdag ha kapitalmarkedsdag. Analytikerne venter at fokuset der vil bli selskapets fornybarsatsing.

Dagens største vinner ble rederiet Awilco LNG, som fikk en oppgang på 16,33 prosent. Dagens største taper ble seismikkselskapet Axxis Geo Solution, som fikk en nedgang på 11,19 prosent.

Gjennom dagen har det vært en oppgang i oljeprisen (brent)

Prisen på et fat nordsjøolje lå ved stengetid på rundt 73,40 dollar. Det er en økning på 70 cent fra fredag ved stengetid.

Det var også oppgang i London der FTSE 100-indeksen gikk opp 0,4 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt gikk marginalt opp med 0,1 prosent.

(NTB)

Det ble en god start på uka på Oslo Børs mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hauglie ny NHO-topp:

Tidligere statsråd Anniken Hauglie blir NHO-sjef Ole Erik Almlids nestkommanderende og stedfortreder.

Hauglie (48) er ansatt som ny viseadministrerende direktør og direktør for politikk i NHO.

Hauglie kommer fra jobben som administrerende direktør i Norsk Olje og Gass, en av NHOs største landsforeninger. Hun var arbeids- og sosialminister fra 2015 til 2020, og har i tillegg vært byråd i Oslo for henholdsvis kunnskap og utdanning og helse og sosiale tjenester. Hun er utdannet cand.polit fra Universitetet i Oslo.

- Jeg er veldig glad for at Anniken har takket ja til å ta denne jobben. Hun er svært dyktig og kompetent, og har lang erfaring fra politikken – både som statsråd og i Oslo kommune. I tillegg kjenner hun NHO-fellesskapet fra innsiden. Hun har alle forutsetninger for å bli en viseadministrerende direktør som setter spor etter seg, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en pressemelding fra arbeidsgiverforeningen.

- Jeg tar med meg viktig kunnskap og perspektiver fra olje og gassnæringen til kjernen av NHOs virksomhet fremover, nemlig sikre verdiskaping, arbeidsplasser og omstilling. Slik sett slutter jeg ikke på laget, men bytter posisjon på banen, sier Anniken Hauglie.

Foto: Christian Roth Christensen

- 800 mister jobben i Spania:

I begynnelsen av mai i år varslet flyselskapet Norwegian at de planla å kutte 85 prosent av staben i Spania, og at rundt 1200 kabinansatte mister jobben som en del av omstruktureringen av selskapet.

Etter forhandlinger den siste uka, skal Norwegian nå ha signert en avtale med det spanske pilotforbundet Sepla og kabinbesetningsforbundet USO. Den innebærer reduserte kutt i ansatte og økt sluttvederlag for de som mister jobben, ifølge fagforeningene.

Ifølge den spanske avisa Expansión er det nå 800 ansatte som mister jobben, mens totalt 432 spanske besetningsmedlemmer forblir ansatt i selskapet.

Ifølge Sepla sikrer avtalen at Norwegian opprettholder to spanske baser, med ett fly i Malaga og ett i Alicante. Videre foreligger det en konkret plan om å satse med ytterligere to fly for hver av basene sommeren 2022.

232 av de spanske ansatte forblir ved basene i Alicante og Malaga. Ytterligere 200 spanske ansatte får tilbud om å jobbe i Norge fra og med august.

Ifølge pilotforbundet Sepla innebærer avtalen blant annet:
* 30 dagers etterlønn per år ansatt for sparkede piloter.
* Videreføring av 16 flere pilotjobber enn opprinnelig planlagt.
* Opprettelse av en egen arbeidsbank for piloter som er berørt av oppsigelsene, med mål om framtidig gjeninnsetting ved produksjonsvekst.
* Norwegian forplikter seg til å ikke bruke mannskap fra utenlandske baser til å utføre spansk produksjon.

- Kort fortalt prøver avtalen å til dels lindre de brutale konsekvensene av den kollektive oppsigelsen, selv om situasjonen fortsatt er dramatisk for alle berørte ansatte, skriver Sepla i en uttalelse.

De skriver videre at forhandlingsmarginen har vært veldig begrenset helt siden diskusjonene startet, «gitt den økonomiske situasjonen flyselskapet står i».

Norwegian opplyser at de må komme tilbake med en uttalelse.

Foto: Lefteris Karagiannopoulos / NTB

BP går inn i havvindsamarbeid i Norge:

Den britiske oljegiganten BP skal samarbeide med Aker og Statkraft om å utvikle havvind i Norge.

Selskapet kunngjorde mandag at de blir med i et konsortium som aktivt vil søke konsesjon for utvikling av havvind i lisensområdet Sørlige Nordsjø II (SN2). BP, Statkraft og Aker Offshore Wind skal eie en tredel hver i partnerskapet, opplyser selskapene i en pressemelding.

Sørlige Nordsjø II ble åpnet for for søknader om fornybar energiproduksjon til havs i juni i fjor. Området grenser mot dansk økonomisk sone sørøst i Nordsjøen, noe som ifølge regjeringen gjør det aktuelt for direkte eksport av kraft.

Området er på 2.591 kvadratkilometer og har dybder som gjør det mulig å utvikle bunnfast vindkraft, i tillegg til mulighetene for flytende vindkraft.

I tillegg til å kunne levere kraft til flere omkringliggende markeder, vurderer partnerne også å levere fornybar kraft til elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner.

- Konsortiet vil jobbe med lokale leverandører, bygge opp norsk industrikompetanse innen havvind og bidra til verdiskaping i det nordiske og europeiske kraftmarkedet, heter det i pressemeldingen.

BP har allerede eierandeler i britisk og amerikansk havvind og mangeårig erfaring med vindkraft på land i USA. Selskapet har også lang erfaring fra utvikling og drift i Nordsjøen og med internasjonal energihandel.

Statkraft er allerede Europas største leverandør av fornybar energi, mens Aker har fem tiår bak seg med store offshoreprosjekter i Nordsjøen.

(NTB)

Foto: NTB Tema

Oljeprisen på høyeste nivå siden 2019:

Oljeprisen falt som en stein da coronakrisa rammet verden i mars i fjor. Siden årsskiftet har imidlertid prisen klatret voldsomt, og mandag nådde fatprisen det høyeste nivået siden april i 2019.

Det skjer etter at fatprisen på nordsjøolje (brent spot) steg med nær halvannen prosent mandag morgen. Oljeprisen ligger i skrivende stund på 73,54 dollar per fat, som er det høyeste nivået siden 25. april 2019.

Prisen på et fat nordsjøolje er nå over 274 prosent høyere enn bunnivået i april i fjor, da prisen nådde 19,66 dollar fatet.

Foto: Carina Johansen / NTB

Dropp munnbind - få rabatt:

Når danskene i dag åpner opp for at man ikke behøver å bruke munnbind i butikkene, blir dette markert med feiring av den danske Coop-kjeden Superbrugsen. Kunder som nemlig viser smilet sitt i kassa, og ikke bruker munnbind, vil nemlig få en kupong som gir ti prosent rabatt ved neste kjøp.

Det skriver kjeden i en pressemelding, som er gjengitt av danske BT.

- Det er en gledens dag både for oss og våre kunder. Vi gleder oss over at vi kan se kundene smile igjen, og at vi selv slipper å bruke munnbind eller viser, sier direktør i kjeden Jesper Gottschalk Jensen.

Han forteller likevel at kundene som fortsatt velger å bruke munnbind også skal få en rabattkupong.

- Ideen med kampanjen er bare å markere at vi igjen kan se hverandre i øynene og sende hverandre et smil, forklarer Jensen.

Kupongen må ifølge avis brukes innen en uke, som også er varigheten for kampanjen. BT har spurt Jensen om kampanjen også er satt i gang for å tjene ekstra penger.

- Helt ærlig så er det for å gi kundene en god opplevelse i dag. Det er jo en liten merkedag, og det handler om mennesklige relasjoner. Vi investerer også noe i å gi rabatten, men det handler om å gi en god opplevelse, svarer Jensen.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB

Dømt til fengsel etter corona-bedrageri:

En 37 år gammel mann er i Vestfold tingrett dømt til fengsel i ett år og seks måneder for grov hvitvasking av cirka 3 millioner kroner.

Deler av utbyttet stammer fra bedragerier mot den midlertidige lønnskompensasjonsordningen, skriver Økokrim i en pressemelding.

I perioden mars til juni 2020 begikk den dømte mannen grov hvitvasking av til sammen 2 985 000,- kroner. I saken inngår anmeldelser fra både NAV og Enheten for finansiell etterretning (EFE) hos Økokrim.

- Saken bekrefter en hypotese som Økokrim har hatt, nemlig at utbytte fra enkelte Covid-19-bedragerier hvitvaskes i etablerte og organiserte hvitvaskingsmiljøer, sier politiadvokat Anders Orerød i pressemeldingen.

Dommen legger til grunn at allmennpreventive hensyn har stor vekt i slike saker. I skjerpende retning er det i dommen lagt vekt på at domfelte har vært en «nødvendig brikke i å sikre muligheten til å disponere over utbyttet fra de straffbare handlingene i etterkant».

Dommen er ikke rettskraftig.

Bitcoin skyter fart etter Musk-beskjed:

Hvis kryptovalutaen bitcoin blir grønnere, kan man igjen kunne kjøpe Tesla-biler med den, ifølge Tesla-sjef Elon Musk.

- Når det blir bekreftet at det er en rimelig (omtrent 50 prosent) mengde ren energi blant bitcoin-minere, og trenden er positiv, vil Tesla igjen tillate bitcoin-transaksjoner, skriver Musk på Twitter.

Markedet reagerer med å sende kursen opp ti prosent etter beskjeden, ifølge Coindesk, melder CNBC.

I mars åpnet Tesla for bilkjøp med kryptovalutaen, men av miljøhensyn gikk selskapet tilbake på avgjørelsen allerede i mai.

Bitcoin-utvinning er basert på kompliserte og tidkrevende dataprosesser som krever mye energi og stadig mer datakraft. Vanlige datamaskiner er ubrukelige til dette. Spesialutviklede dataanlegg i store haller, blant annet i land der elektrisitet kommer fra kullkraft, brukes i stedet.

(NTB / Børsen)

Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Romfartstur auksjonert bort for 28 millioner dollar:

En ukjent person har kjøpt den ledige plassen på den første bemannede flygningen som blir gjennomført av romfartsselskapet til Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.

Den tredje og siste plassen på flygningen i regi av selskapet Blue Origin har vært lagt ut til auksjon. Lørdag ble auksjonen avsluttet.

Hvem kjøperen er, vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste ukene. Men vedkommende måtte ut med 28 millioner dollar, tilsvarende 233 millioner kroner, for å sikre seg plassen.

Han eller hun skal reise sammen med Jeff Bezos og broren, som har sikret seg de to andre plassene i New Shepard-kapselen.

Turen skal vare i totalt ti minutter, og fire av de minuttene vil være over Kármán-linjen, som er den internasjonalt anerkjente grensen mellom jordens atmosfære og verdensrommet.

(NTB)