Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Største fall siden finanskrisa:

Norges offentlige finanser gikk i 2020 med underskudd. Det er første gang det har skjedd siden 1993.

Bruttonasjonalinntekten falt 3 prosent i 2020, tilsvarende en nedgang på 111 milliarder målt i løpende priser.

Staten skjermet privat sektor for mye av inntektsnedgangen. Skatter og andre inntekter til staten gikk kraftig ned, mens stønadsutbetalingene økte i 2020, viser nye tall Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Offentlige finanser fikk et underskudd i 2020, for første gang siden 1993. Staten har båret mye av nedgangen i nasjonalinntekten, og skjermet privat sektor, sier seksjonssjef for Nasjonalregnskapet, Pål Sletten i SSB.

Nasjonalinntekten er summen av BNP og rente- og stønadsbalansen overfor utlandet.

Husholdningenes disponible inntekter vokste med 3,2 prosent i fjor, tilsvarende 1.577 milliarder kroner. Den største bidragsyteren til disponibel inntekt i 2020 var pensjoner og stønader fra det offentlige.

Økte inntekter og begrenset mulighet til å bruke pengene ga en historisk høy sparerate på 15,4 prosent. Husholdningenes sparing anslås til 257 milliarder kroner, som er en dobling fra 2019.

Disponibel realinntekt falt med 7,4 prosent i 2020. Det er den største nedgangen siden finanskriseåret 2009. Målt per innbygger var nedgangen på 39 500 kroner i 2020.

− Utviklingen i disponibel realinntekt per innbygger har vært nokså ujevn helt siden finanskrisen i 2009. I fjor falt den helt ned til samme nivå som tidlig på 2000-tallet, sier Sletten.

NTB/redaksjonen

Illustrasjonsfoto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Banken bak Super League angrer:

Den amerikanske banken J.P. Morgan har kommet med en uttalelse etter den siste ukas oppstyr rundt utbryterligaen.

Det ble tidlig kjent at J.P. Morgan skulle finansiere turneringen. I en uttalelse skriver de:

- Vi mistolket åpenbart hvordan denne avtalen ville blitt sett på av hele fotballverden og hvordan den kunne ha påvirket den i framtiden. Vi tar lærdom fra dette, heter det i uttalelsen.

Foto: NTB

Tjente åtte mill. på ni måneder:

For sportsgiganten XXL ble netthandel selskapets livbøye i første kvartal av 2021. Selskapet leverte en solid omsetning på rett i underkant av 2,2 milliarder kroner - på samme tid som et stort antall fysiske butikker har vært stengt.

Det viser den ferske kvartalsrapporten som ble lagt fram fredag. XXL leverer også et driftsresultat på 207 millioner kroner, mot minus 83 millioner kroner samme periode i fjor.

I selskapets årsrapport for 2020, som også ble lagt fram fredag morgen, konstaterer tallene at 2020 ble et svært vellykket år for XXL. Selskapet omsatte for totalt 10,4 milliarder kroner.

Videre står det at aministrerende direktør Pål Wibe ble belønnet med millionbonus.

Ifølge børsmeldingen sikret toppsjefen seg en inntekt på 3,2 millioner kroner i 2020. Videre ble han tildelt 4,5 millioner i bonus. Det sikrer ham en inntjening på totalt 7,7 millioner kroner fra han tiltrådte stillingen i april i fjor.

SIKRET SOLID INNTEKT: Pål Wibe ble ansatt som ny toppsjef i sportskjeden XXL 1. april i fjor. Foto: Tore Meek / NTB

Børsfall etter Bidens skattevarsel:

Tokyo-børsen falt fredag etter meldingen om at USAs president Joe Biden vil øke skattene for de rikeste i landet. Nikkei 225-indeksen startet med en nedgang på 1,12 prosent.

Også amerikanske børser har reagert negativt, og avlsuttet torsdagen med røde tall. S&P 500, Dow Jones og Nasdaq falt alle med rundt 1 prosent etter at nyheten om at Biden vil øke kapitalskatten bke kjent.

«Hundevaluta» verdt merenn Ford og Carlsberg

«Hundevaluta» verdt merenn Ford og Carlsberg

borsen.dagbladet

Forbyr flygninger fra India og Pakistan:

På grunn av høyt smittetrykk forbyr Canada alle passasjerfly fra India og Pakistan de neste 30 dagene.

Canadas samferdselsminister Omar Alghabra forbød med virkning allerede fra torsdag alle personflyginger fra Pakistan og India å lande de neste 30 dagene.

- På grunn av det høye antallet tilfeller av covid-19-smittede blant flyreisende som ankommer Canada fra India og Pakistan innstiller jeg all kommersiell og privat passasjertrafikk fra disse landene, sa Alghabra under en pressekonferanse torsdag.

Forbudet, som ikke vil omfatte lastefly, trer i kraft fra klokken 5.30 fredag morgen norsk tid.

(NTB)

Jaguar-krise:

Bilprodusenten Jaguar Land Rover må stenge dørene ved to britiske fabrikker som følger av global mangel på mikrobrikker.

Flere andre bilprodusenter har tidligere måtte innstille virksomheten ettersom det ikke finnes nok mikrobrikker til å holde i gang produksjonen av biler som i stadig større grad ligner datamaskiner på hjul.

General Motors og Ford opplyste tidligere i april at de var nødt til å kutte produksjonen ved fabrikker i Nord-Amerika.

Ifølge Jaguar Land Rover vil stansen vare i en begrenset periode fra og med mandag neste uke. De to fabrikkene ligger ved Liverpool og Birmingham.

Mangelen på mikrobrikker har påvirket ulike markeder siden i fjor sommer. Da koronapandemien brøt ut i begynnelsen av 2020, førte det til at en rekke mikrobrikkefabrikker ble stengt, spesielt i Asia. Da de gjenåpnet, hadde bestillingene hopet seg opp.

(NTB)

Foto: John Colley/Rex/NTB

Nå skal det ryddes på hjemmekontoret:

Regjeringen foreslår nå nye regler for jobbing på hjemmekontor.

- Disse har ikke vært revidert siden 2002. Det er åpenbart at mye har skjedd både i arbeidslivet og på teknologifronten siden den gang. Reglene er rett og slett ikke tilpasset dagens situasjon, og derfor sender vi nå høring forslag til endringer, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til Børsen.

Blant annet foreslår regjeringen tydeligere formuleringer om at arbeidsmiljøet også omfatter psykososiale forhold.

Regjeringen ber videre om innspill i høringen på om hjemmearbeid bør omfattes av de ordinære reglene i arbeidsmiljøloven, eller om det vil være bedre med særskilte bestemmelser for arbeidstid på hjemmekontor.

Han slår fast at reglene må tilpasses dagens arbeidsliv, og mener at coronapandemien har aktualisert behovet for en opppussing.

- Samtidig er det er viktig å få frem at jobben med å oppdatere regelverket ikke først og fremst skyldes pandemien, men heller at vi ser behovet for å være bedre rigget for fremtidens arbeidsliv hvor det å jobbe hjemme blir mer normalt, sier statsråden.

- Før var det å jobbe hjemmefra en muligheten forbeholdt noen få. Nå er mye mer vanlig, kanskje særlig etter coronapandemien kom. Da er det en forutsetning at regelverket er oppdatert og relevant. Det forutsetter igjen at vi har tilstrekkelig kunnskap om det å jobbe på hjemmekontor, sier Røe Isaksen.


Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Eurorenten blir stående på null:

Det kom ingen overraskelser fra rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag, og bankens styringsrente blir liggende på 0 prosent.

Pengepolitikken blir liggende uforandret, og det kom heller ingen endringer i bankens program for støttekjøp av obligasjoner. Ordningen ble opprettet under pandemien og har en ramme på 1.850 milliarder euro.

Støttekjøpene sprøyter penger inn i økonomien og har som mål å stimulere til fortsatte utlån og kreditter med lav markedsrente. Tidligst i juni kan det komme en beskjed fra sentralbanksjef Christine Lagarde om å redusere støttekjøpene.

Torsdagens rentebeskjed var i tråd med markedets forventninger.

(NTB)

Equinor kalles inn på teppet etter Melkøya-rapport:

Hammerfest-ordfører Marianne Næss Sivertsen (Ap) ønsker svar fra Equinor etter at Petroleumstilsynet har avdekket alvorlige regelbrudd etter Melkøya-brannen.

- Vi vil gå inn nærmere inn på detaljene og se hva man har funnet og følge opp hvordan vi skal ha det framover. Det skal være sikkert å ha et industrianlegg som på Melkøya. Det skal være trygt å gå på jobb, sier Sivertsen til iFinnmark.

Petroleumstilsynet (Ptil) har gitt pålegg til Equinor etter å ha avdekket «alvorlige brudd på regelverket» etter brannen i selskapets petroleumsanlegg i september.

- Jeg er glad for at Ptil har tatt den saken på største alvor og avdekket det de har gjort. Vi har vært opptatt av å komme til bunns i hva som gjør at det oppstår en brann på Hammerfest HLNG, sier Sivertsen.

Equinor har tidligere uttalt at produksjonsanlegget holder stengt fram til 1. oktober. Petroleumstilsynet har sagt at brannen er en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie.

(NTB)

Brann i Equinors produksjonsanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest har Petroleumstilsynet omtalt som en av de mest alvorlige i norsk petroleumshistorie. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB

Utsetter utlevering av Huawei-topp til august:

En canadisk dommer har utsatt behandlingen av utleveringen av den kinesiske Huawei-sjefen Meng Wanzhou til USA til august etter ønske fra forsvareren.

Wanzhou, som er datter av toppsjefen Ren Zhengfei i teknologigiganten Huawei, og selv finansdirektør i selskapet, er begjært utlevert til USA hvor hun er siktet for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Hun ble pågrepet i Canada i 2018, men har siden motsatt seg utlevering til USA ettersom hun mener saken er politisk motivert.

Da retten ble satt i høyesterett i British Columbia onsdag for å fortsette behandlingen av utleveringsbegjæringen fikk imidlertid Meng Wanzhou og hennes forsvarere medhold i et ønske om utsettelse. Forsvarerne får med dette tid til å gå gjennom nylig innhentede dokumenter fra investeringsbanken HSBC som de håper kan være avgjørende for å hindre en utlevering.

Dommeren ga forsvarene utsettelse til august.

Saken har skapt betydelig politisk spenning mellom Kina og Canada. To canadiske statsborgere, en tidligere diplomat og en forretningsmann, ble pågrepet i Kina kort etter at Wanzhou ble tatt i 2018 og begge ble i forrige måned stilt for retten. Begge rettssakene har gått bak lukkede dører og ingen dommer er offentliggjort etter rettssakene.

(NTB)

Sjokkfunn: - Kunne tjuvlytte på statsministeren

Sjokkfunn: - Kunne tjuvlytte på statsministeren

borsen.dagbladet

Massetester ansatte på byggeplass etter utbrudd:

Ti personer har foreløpig testet positivt etter et smitteutbrudd på en byggeplass i Lillestrøm kommune, skriver Romerikes Blad.

Byggeplassen det har vært utbrudd hos, er Dovrekvartalet i sentrum av Lillestrøm. Torsdag skal de masseteste rundt 200 ansatte.

- Vi har oversikt over situasjonen og kommuneoverlegen har tatt de grepene som er nødvendige for å få kontroll over smitteutbruddet, sier ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune til avisa.