Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Brage Lie Jor

Mistanke om salmonella: Tilbakekaller karbonadedeig:

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake karbonadedeig av både sitt eget merke og merket Prima etter mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.

Karbonadedeigen kan inneholde råvare fra et parti norsk storfekjøtt der det er mistanke om salmonella.

Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd, men til nå har det vært snakk om importert kjøtt fra Tyskland.

For begge produktene, som selges i Rema 1000-butikker, er det pakker med siste forbruksdato 26. april 2021 som trekkes tilbake. Produktene har vært solgt i alle Rema 1000-butikker, utenom i Troms og Finnmark, Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark fylker.

Forbrukere bes kaste eller returnere produktet til butikken det er kjøpt i for refusjon.

(NTB)

Karbonadedeigen fra Nordfjord trekkes tilbake. Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Raser etter bensinkrise: - Kaos:

Rykter om mangel bensin og diesel har ført til rekordlange bilkøer inn til en rekke bensinstasjoner i Storbritannia de siste dagene. Ryktene hadde opphav i en manglende bensinleveranse til flere stasjoner, og førte til flere panikkinnkjøp, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Statsminister Boris Johnson har oppfordret bilister tl å fylle tanken som normalt, og lovet at situasjon er i ferd med å stabilisere seg.

Labour-leder Keir Starmer er imidlertid ikke imponert over statsministeren.

- Regjeringen har redusert landet til kaos, tordnet han i et intervju med BBC News - og oppfordret myndighetene til å la helsearbeidere og andre i samfunnskritiske yrker prioritet i bensinkøen.

Bensinkrise: 22 liter pr. kunde

Bensinkrise: 22 liter pr. kunde

borsen.dagbladet

Oljeaksjene steg kraftig på Oslo Børs:

Selv om hovedindeksen falt, gikk Equinor og flere andre av de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs kraftig opp med økende oljepris tirsdag.

Hovedindeksen hadde falt med 0,69 prosent til 1.151,14 poeng da Oslo Børs stengte for handel tirsdag ettermiddag. Fallet tiltok mot slutten av dagen, samtidig som de amerikanske børsene åpnet ned etter en økning i lange renter.

Prisen på et fat nordsjøolje lå rett over 80 dollar – den høyeste på tre år – gjennom store deler av dagen, før den svekket seg noe mot slutten av handelsdagen. Flere av de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs steg i takt med oljeprisen.

Equinor-aksjen la på seg 3,4 prosent, og aksjen ble omsatt for rundt 218 kroner. Det priser hele selskapet til over 710 milliarder kroner. Dagens vinner ble Subsea 7, som steg 3,9 prosent.

DNO gikk opp 1,4 prosent, mens Aker BP hadde et solid oppsving på 1,3 prosent.

I Frankfurt falt DAX 30-indeksen med 1,9 prosent, og i Paris falt CAC 40-indeksen 2,2 prosent. I London gikk FTSE 100-indeksen tilbake 0,5 prosent.

(NTB)

Foto: NTB

Kraftig økning: - Utelivet er tilbake:

Da landet gjenåpnet lørdag dro nordmenn kortet på barer dobbelt så mye som lørdagen før, viser tall fra BankAxept og Vipps

Sammenlignet med samme helg i fjor var økningen på 200 prosent, mens den bare var på 15 prosent sammenlignet med «normalåret» 2019.

- Utelivet er tilbake, og tallene våre viser helt tydelig at mange har vært ute og feiret i helgen, sier kommersiell leder Vegar Heir i Vipps i en pressemelding.

Lørdag var det fullt og lange køer på mange utesteder rundt omkring i landet etter at koronarestriksjonene ble fjernet klokken 16. Etter halvannet år med enmetersregelen, og dermed ingen dansing på utestedene, kunne nordmenn ta av på dansegulvet lørdag.

Heir i Vipps mener at på QR-kode-løsningen, der kundene kan sitte på bordet og bestille via mobilen, er viktig, selv om det nå er fritt fram for å bestille i baren.

- Gjester får bestilt og betalt raskere, og serveringsstedet får høyere effektivitet. Den forenklingen er det mange som setter pris på, og dette tror vi er kommet for å bli, avslutter Vegar Heir.

(NTB)

Det var mye folk ute i Oslo lørdag kveld. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Spinnville resultater:

De fargerike plastklossene fra Lego har gjennom generasjoner funnet vei til familiehjem verden over. 2021 har ikke vært noe unntak.

Så langt i år har Lego solgt leker for over 31 milliarder norske kroner, ifølge konsernets ferske halvårsrapport. Det er en vekst på hele 46 prosent siden samme periode i fjor, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau. Nettsalget har steget med 50 prosent i samme tidsrom.

Den danske leketøysgiganten viser til et par store produkter som har bidratt til veksten, og peker spesielt på leker fra «Harry Potter»- og «Star Wars»-universene som salgsvinnere.

Toppsjef Niels B. Christiansen trekker også fram lettelser i coronarestriksjoner som en annen suksessfaktor. For den siste tiden har Lego-fabrikkene kunnet produsere uten problemer, samtidig som de fleste av produsentens butikker har kunnet gjenåpne.

- Samtidig så vi tydelig fordelene ved våre investeringer i e-handel, produktinnovasjon og en robust global forsyningskjede, sier Christiansen i en pressemelding.

Driftsresultatet er på sin side mer enn doblet. Det vokste med 104 prosent til 10,8 milliarder kroner.

Etter skatt endte Lego med et overskudd på 8,54 milliarder kroner i første halvår. Det er en vekst på 140 prosent fra samme periode i fjor.

Leketøysuniverset ble grunnlagt av Ole Kirk Christiansen i 1932 og har siden vokst til å bli et milliardimperium.

Foto: Fabian Bimmer / NTB
Det Lego-familien ikke vil at du skal vite

Det Lego-familien ikke vil at du skal vite

borsen.dagbladet

Kraftig nedtur for dagligvarer:

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med hele 3,8 prosent fra juli til august 2021, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Hovedårsaken var et stort fall i dagligvarebransjen, som hadde en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 5,8 prosent fra juli til august. Næringen står for rundt 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen, skriver SSB.

- Nedgangen for dagligvareforretningene nå har antagelig sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, som gjør at flere spiser ute på restauranter og i kantiner. I tillegg er det blitt lettere å dra over grensa til Sverige for å handle, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

Nedgang i salget av drivstoff, samt et fall for butikker med salg av sportsutstyr, bidro også til å trekke totalindeksen ned i august. På den andre siden var det en økning i salget av klær.

- Endringene i nordmenns handlemønster har ført til store utslag i de sesongjusterte tallene, og omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene som var før pandemien. I takt med at samfunnet nå åpnes helt opp forventer vi at deler av disse endringene reverseres, fortsetter hun.

Foto: Lise Åserud / NTB

Oljeprisen: Høyeste på nesten tre år:

Nordsjøolje omsettes tirsdag morgen for 80,20 dollar per fat. Det er første gang på nesten tre år at prisen er over 80 dollar.

Økningen forklares med økt etterspørsel og bekymringer for lagrene nå som verden er på vei ut av koronapandemien.

Også amerikansk lettolje har oppgang og omsettes for 76,12 dollar fatet.

Overfor E24 har Nadia Wiggen, partner og energianalytiker hos Pareto, pekt på 80 dollar som en psykologisk grense for oljeprisen den siste tiden.

(NTB)

Ford investerer nesten 100 milliarder i elbilproduksjon:

Ford og en sørkoreansk samarbeidspartner investerer nesten 100 milliarder kroner i nye fabrikker for elbilproduksjon.

Den amerikanske bilgiganten anslår at investeringene vil skape 11.000 jobber innen 2025.

Fabrikkene skal bygges i Kentucky og Tennessee i samarbeid med den sørkoreanske partneren SK Innovation, heter det i en uttalelse.

I dollar er totalkostnaden rundt 11,4 milliarder. Ford står for 7 milliarder av dem, som del av investeringer på 30 milliarder, som ble lagt fram i fjor, mens SK Innovation står for resten.

Ifølge Ford vil det bli det «største, mest avanserte, mest effektive bilproduksjonskomplekset i selskapets 118 år lange historie».

Det vil sette Ford i førersetet for USAs skift mot elektriske kjøretøy, heter det videre.

(NTB)

Apollo: Tredobling i salget:

Opphevelsen av UDs globale reiseråd førte til salgsboom, skriver Apollo i en pressemelding.

Allerede fredag ettermiddag kunne reisearrangøren melde om en tredobling i salget sammenliknet med samme tid uken før.

- Det var som et slags startskudd gikk av da justisministeren ønsket oss alle en god tur. Med en tredobling i salget sammenliknet med forrige helg kan vi trygt si at denne beskjeden er noe mange har ventet lenge på, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonsansvarlig i Apollo.

Fredag forrige uke ble det klart at reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, ikke forlenges når det utløper 1. oktober.

- Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Pandemi- og helsesituasjonen skal være del av vurderingen, sammen med sikkerheten i landet.

Turister koser seg på Amadores-stranda på Gran Canaria. Foto: Reuters / NTB

Oljeprisen på sitt høyeste på tre år:

Oljeprisen begynner uka på sitt høyeste nivå siden oktober 2018. Eksperter mener at prisen i løpet av året kan nå 2014-nivåer

Prisen på nordsjøolje ligger mandag morgen på rundt 79 dollar fatet. Det er det høyeste nivået på tre år, og det er en økning på over 300 prosent siden prisen nådde sitt siste bunnivå på under 20 dollar fatet i april i fjor.

Søndag kom samtidig banken og meglerhuset Goldman Sachs med varsel om at oljeprisen kan nå 90 dollar fatet i løpet av året, skriver Reuters. Det vil i så fall være det høyeste nivået siden oktober 2014.

Årsaken til den kraftige stigningen er en økning i bensinetterspørselen som følge av at verden henter seg inn igjen etter utbruddet av deltavarianten. I tillegg ble flere oljeinstallasjoner i USA ødelagt av orkanene Ida og Nicholas i Mexicogolfen tidligere denne måneden.

Oljeselskapene på Oslo Børs drar også nytte av den økende oljeprisen, og stiger etter åpning mandag morgen. Etter 45 minutters handel har børsen steget med 0,4 prosent.

(NTB)

Oljeprisen nærmer seg 80 dollar fatet. Bildet viser Johan Sverdrup-feltet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Eiendomskonge gjør kjempekjøp:

Eiendomskonge Ivar Tollefsens svensknoterte selskap Heimstad Bostad skriver i en pressemelding at de har kjøpt 599 eiendommer med 28 766 hjem fra svenske Akelius.

For det måtte Heimstad punge ut med drøye 90 milliarder norske kroner. Fra eiendommene kan Heimstad regne med å dra inn 2,8 milliarder kroner i året i leieinntekter.

Eiendommene befinner seg i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö og København.

Ivar Tollefsen er eier av eiendomsgiganten Fredensborg i Norge, i tillegg til Heimstad Bostad, som er nordens største eiendomsselskap.

Heimstad eide før det siste oppkjøpet 120 000 leiligheter i ti eruopeiske land.

Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste er Tollfensen Norges sjuende rikeste mann, med en antatt formue på 38,5 milliarder kroner.

EIENDOMSKONGE: Ivar Tollfensen. Foto: NTB