Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Brage Lie Jor

Danskene får dra på hytta i Sverige:

Den danske justisministeren Nick Hækkerup sier at danske innbyggere med hytter i Sverige, får reise til og fra dem uten å gå i karantene etterpå fra 21. april. Det skriver den danske avisa BT.

Det danske Folketinget er tirsdag kveld enige om flere lettelser i reisereglene i landet.

Det danske justisdepartementet skriver i en pressemelding at de også åpner for at danske borgere kan reise på hytta andre steder i Norden, som Norge, uten å havne i karantene når de kommer tilbake. De vil derimot havne i karantene når de ankommer Norge, siden de norske innreisereglene fremdeles gjelder.

Utenriksminister Jeppe Kofod sier ifølge samme avis at landet gjenopptar ordningen med røde og grønne land, og at hvilke land som skal være omfattet av karanteneplikten skal endres fra uke til uke.

Nyhavn i København. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Varsler millionbot til bompengeselskap:

Datatilsynet varsler en bot på 5 millioner kroner til Ferde for brudd på personvernregelverket etter at de sendte bilder av bompasseringer til Kina.

– Vi varsler nå Ferde om et gebyr på 5 millioner kroner fordi de har overført personopplysninger, bilder av norske bilister til Kina, uten at de har hatt et lovlig grunnlag for å gjøre det, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Thon sier det er relativt sjelden at Datatilsynet varsler om bøter i denne størrelsesorden.

– Dette har pågått over flere år, og det er snakk om flere millioner bilder, så sånn sett er dette en sak som vi ser alvorlig på, sier han.

Gebyrvarselet kommer etter at NRK i 2019 omtalte hvordan bilder av norske bompasseringer havnet i Kina. Den tidligere Ferde-lederen Jonny Bratseth organiserte den manuelle bildekontrollen ved hjelp av arbeidskraft i Kina.

Ifølge NRK skal han ha fakturert 1,4 millioner kroner for jobben fra sitt private enkeltpersonforetak, samtidig som han var ansatt i bomselskapet.

Ferde skal uttale seg om saken før vedtaket blir endelig, men Ferdes juridiske direktør Leiv Olav Sunde sier selskapet er enig i kritikken fra Datatilsynet. Han reagerer imidlertid på størrelsen på boten og sier at det kan bli aktuelt å gå i dialog med tilsynet om den.

(NTB)

Datatilsynet varsler milliongebyr til bomselskapet Ferde. Foto: Carina Johansen / NTB

Blodrøde tall:

Flyselskapet Air France-KLM melder om et nettotap på 1,5 milliarder euro i årets første kvartal.

Koronapandemien med reiseforbud og smitteverntiltak fortsetter å ramme flybransjen hardt.

– Ett år inn i koronakrisen fortsetter nedstenginger og reisebegrensninger å påvirke aktiviteten hjemme og i verden, sier administrerende direktør Benjamin Smith i en uttalelse torsdag.

I år 2020 meldte de om et nettotap på 7,1 milliarder euro. Nederland og Frankrike har blant annet gitt milliarder i krisestøtte.

(NTB)

Flyselskapet Air France-KLM fortsetter å tape penger under koronapandemien. Torsdag meldte de om blodrøde tall for første kvartal. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Liten opptur for Norwegian:

Pandemien fortsetter å påvirke trafikktallene til Norwegian, men likevel fløy 50 prosent flere med selskapet i april i år som i fjor.

Totalt fløy 59.431 passasjerer med Norwegian i april, 18.000 flere enn samme måned i fjor. Det er samtidig en nedgang fra de 71.399 som fløy med Norwegian i mars.

I april 2019 fløy 3.137.608 passasjerer med Norwegian.

– Pandemien og reiserestriksjoner fortsetter å påvirke driften, selv om passasjertrafikken går opp sammenlignet med i fjor, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

– Gitt at gjenåpningen i Norge og Europa fortsetter, er utsiktene for en fortsatt gradvis økning i trafikken til stede. Vi tilpasser ruteprogrammet vårt fortløpende for å dekke etterspørselen, legger han til.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Dømt til å betale 150 000 kroner:

TV Visjon Norge er dømt til å betale 150 000 kroner i erstatning for å ha krenket privatlivets fred, etter at kanalen delte sensitive bilder uten samtykke.

I dommen fra Gulating lagmannsrett er også ansvarlig redaktør Jan Hanvold og programleder Arne Pedersen dømt til å betale henholdsvis 40.000 og 15.000 kroner i oppreisning.

Det var avisen Norge i dag som omtalte saken først.

Saken handler om en ung mann som fikk omfattende skader etter å ha havnet i en motorsykkelulykke i 2016. Ett år senere ble moren intervjuet av TV-kanalen, der det blant annet ble vist tre bilder av sønnen. Ett av bildene var fra da mannen lå i koma på sykehuset.

Mannen anmeldte så TV-kanalen for brudd på privatlivets fred, da han ikke hadde gitt samtykke til at bildene skulle bli vist på TV.

Ifølge Vårt Land står det i domsavgjørelsen, at de saksøkte har forklart at de gikk ut fra at moren hadde tillatelse til å dele sønnens historie og vise bilder. Men lagmannsretten er klar på at TV-kanalen burde sikret seg bevis for samtykke når saken handler om personsensitive opplysninger.

De vektlegger også at vedkommende enkelt kan identifiseres i TV-innslaget.

(NTB)

TV Visjon Norge er i lagmannsretten dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning for brudd på privatlivets fred. I tillegg må ansvarlig redaktør Jan Hanvold betale 40.000 kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kraftig snuoperasjon:

Aker Solutions hadde et overskudd på 206 millioner kroner før skatt for første kvartal, en kraftig forbedring fra samme kvartal i fjor.

I første kvartal hadde Aker Solutions et driftsresultat på 169 millioner kroner, opp fra 899 millioner kroner i minus for ett år siden. Første kvartal 2020 endte med et underskudd på 988 millioner kroner før skatt.

I årets første kvartal endte omsetningen på 6,5 milliarder kroner, mot 8,2 milliarder på samme tid i fjor.

– Aker Solutions er på sporet for å nå målene for 2021 og for de strategiske vekstplanene våre, melder selskapet onsdag morgen.

Selskapets ordrebok er på 9,4 milliarder og Aker Solutions melder om at 35 prosent av nye kontrakter er knyttet til det grønne skiftet i økonomien.

– Vi beholder vår ledende posisjon i markedet for leveranser av prosjekter innen olje- og gass. Samtidig vokser vi hurtig innen fornybar energi og løsninger for lavutslipp innen olje og gass, sier konsernsjef Kjetel Digre i en pressemelding.

(NTB)

Kjetel Digre sier Aker Solutions er på sporet for å nå målene for 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Konkurs-hopp:

Antall konkurser steg med 22,1 prosent i april, sammenlignet med samme måned i fjor. Bare i Oslo steg antall konkurser med nesten 75 prosent.

Det er konkursstatistikken til Bisnode Dun Bradstreet som viser økningen. Dette er første måned med økning etter at coronapandenmien traff næringslivet, viser tallene fra data- og analyseselskapet.

- Konkursene har lenge vært på et kunstig lavt nivå, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Han mener støtteordningene har fungert bra, men at mulighetene for stadige utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger egentlig bare skyver konkursene fremover i tid.

- Med konkursøkning i april, og mange bedrifter som så skal betale to- og tredoble skatte- og avgiftsregninger samt feriepenger om ikke lenge, vil nok konkurstallene ganske sikkert øke videre, sier Ruud.

Bygg- og anleggsbransjen, som normalt står for rundt en av fire konkurser, har så langt hatt færre konkurser gjennom coronakrisa. I april var økningen på 61 prosent.

Bedre tall er det derimot for hotell- og restaurantbedriftene, som tross nedstenginger og skjenkeforbud i stor grad klart seg bra. I april var det en nedgang på 39,6 prosent i konkurser og tvangsavviklinger.

Også innen detaljhandel har det vært nedgang, 18,8 prosent i april.

Alle fylker har nedgang i konkurstallene, med unntak av storfylkene Viken og Oslo.

(NTB)

SMELL: Oslo har hatt en økning i antall konkurser på nesten 75 prosent. Foto: Jil Yngland / NTB

Sporet, delte, bøtlagt:

Datatilsynet vil gi det amerikanske selskapet Disqus en bot på 25 millioner kroner etter at informasjon fra norske nettbrukere ble delt med andre selskaper.

Botens størrelse tilsvarer 15 prosent av selskapets omsetning i 2018.

Tilsynet startet sine egne undersøkelser etter at NRK i 2019 avdekket at kommentarfeltsystemet Disqus delte informasjon om nettbrukerne med markedsføringsselskaper. Opplysninger om hundretusener av nordmenn, som ble sporet i det skjulte, ble delt. Flere medier brukte diskusjonsplattformen.

- Budskapet er at vi ser på dette som en alvorlig sak, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Sporingen skal ha skjedd fordi Disqus ikke kjente til at Norge innførte den felleseuropeiske personvernreguleringen GDPR i 2018. Det tok 511 dager før også Norge ble tatt inn i selskapets systemer for dette og tidligere innsamlet informasjon ble slettet.

Morselskapet Zeta Global har ikke svart på NRKs henvendelser.

(NTB)

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, har varslet det amerikanske selskapet Disqus om bot på 25 millioner kroner etter at opplysninger om norske nettbrukere ble delt med andre i 2018. Foto: Mariam Butt / NTB

Årelang Jackson-strid avgjort:

Etter en årelang kamp mot det amerikanske rettsvesenet (IRS), kom Michael Jacksons arvinger seirende ut.

Kampen gikk ut på at IRS verdsatte tre Jackson-eiendeler, blant annet hans navn, på tiden av hans død i 2009 til 482 millioner dollar, tilsvarende 4 milliarder kroner.

Det mente skatterettsdommer Mark Holmes var alt for høyt, og viste til seinere vurderinger og at Jackson de siste årene ble anklaget for barnemishandling, skriver nyhetsbyrået AP.

Jackson ble frikjent for anklagene i 2005, men beskyldningene fortsatte å komme. Da han solgte ut datoer for en planlagt verdensturné året han døde, slet han med å finne sponsorer og samarbeidspartnere.

- Det faktum at han ikke tjente én krone på sitt «image» i 2006, 2007 eller 2008, viser hvilken effekt disse anklagende hadde, og fortsatte å ha, til hans død, begrunner Holmes.

Det Holmes var mest uenig med IRS om, var verdien av sangerens navn. IRS verdsatte dette til 161 millioner dollar, tilsvarende 1,3 milliarder kroner. Holmes landet på 4,15 millioner dollar, tilsvarende 34 millioner kroner. Altså ned en betydelig sum.

Bobestyrer John Branca sier til AP at han og Jackson-familien er fornøyde med utfallet.

- Vi prøvde fra begynnelsen å følge IRS’ regler og forskrifter, og stolte på de beste ekspertene. Det er uheldig at vi ble tvunget til en rettssak som denne, for å beskytte oss selv, sier han.

IRS’ vurderinger hadde ført til en skatteregning på 700 millioner dollar, tilsvarende 5,8 milliarder kroner, etter en gjennomgang av eiendelene i 2013,

En ny skatteregning vil nå bli beregnet ut fra Holmes’ tall, skriver AP.

Foto: Aaron Lambert / Santa Maria Times / AP / NTB

Norwegian kutter 1200 ansatte i Spania:

Norwegian planlegger å kutte 85 prosent av staben i Spania. Rundt 1200 kabinansatte mister jobben som en del av omstruktureringen av selskapet.

Flyselskapets kommunikasjonssjef i Spania, Alfons Claver, bekrefter kuttplanene over Dagens Næringsliv (DN), som omtalte saken mandag.

- Dette gjelder ikke bare Spania. Med forskjellig timing og forskjellige juridiske systemer og lokal dynamikk har nedbemanningen allerede skjedd i land der vi pleide å operere, skriver han i en epost til avisen.

Fagforeningene er varslet om kuttene, som fagforeningen USO kaller «brutale» i en uttalelse til DN. Tre av Norwegians fem baser i Spania kuttes, men selskapet beholder basene i Malaga og Alicante.

I likhet med resten av bransjen er lavprisflyselskapet hardt rammet av coronakrisen og tilhørende reiserestriksjoner. Norwegian endte med et underskudd på 23 milliarder kroner i fjor og er under konkursbeskyttelse i Irland og Norge.

Som en del av omstruktureringen kutter selskapet alle langdistanseruter og slanker flyparken.

(NTB)

Norwegian har varslet fagforeningen om kraftige kutt i Spania, der 1200 kabinansatte mister jobben. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Stortinget vil flytte Equinor:

Stortinget vil løfte energigiganten Equinor ut av Olje- og energidepartementet for å unngå rollekonflikter, melder NRK.

Forslaget kommer fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, som har forsøkt å komme til bunns i prosessene som førte fram til at Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013.

Komiteen retter ikke kritikk verken mot regjeringen eller Oljedirektoratet, men påpeker at det ikke er uproblematisk at samme departement både forvalter statens aksjer i Equionor, og samtidig skal regulere olje- og energibransjen. Inkludert hvem som skal få lov til å operere på ulike felt.

For å unngå eventuelle rollekonflikter, mener derfor kontroll- og konstitusjonskomiteen at regjeringen bør vurdere om alle statseide selskap bør forvaltes av Næringsdepartementet.

I dag er Equinor det eneste selskapet med statlig eierskap som er notert på Oslo Børs, som forvaltes av Olje- og energidepartementet. De øvrige børsnoterte selskapene med statlige eierandeler ligger under Næringsdepartementet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB