Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Stortinget vil flytte Equinor:

Stortinget vil løfte energigiganten Equinor ut av Olje- og energidepartementet for å unngå rollekonflikter, melder NRK.

Forslaget kommer fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, som har forsøkt å komme til bunns i prosessene som førte fram til at Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013.

Komiteen retter ikke kritikk verken mot regjeringen eller Oljedirektoratet, men påpeker at det ikke er uproblematisk at samme departement både forvalter statens aksjer i Equionor, og samtidig skal regulere olje- og energibransjen. Inkludert hvem som skal få lov til å operere på ulike felt.

For å unngå eventuelle rollekonflikter, mener derfor kontroll- og konstitusjonskomiteen at regjeringen bør vurdere om alle statseide selskap bør forvaltes av Næringsdepartementet.

I dag er Equinor det eneste selskapet med statlig eierskap som er notert på Oslo Børs, som forvaltes av Olje- og energidepartementet. De øvrige børsnoterte selskapene med statlige eierandeler ligger under Næringsdepartementet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Har aldri stengt høyere:

Oslo Børs rundet av uken med en oppgang, 1,73 prosent. Hovedindeksen landet fredag på 1.092 poeng.

Aldri før har Oslo Børs stengt med en høyere hovedindeks enn fredag.

Samtlige av de fem mest omsatte selskapene endte i pluss, og mest omsatt var Nel. Hydrogenselskapet steg 10,71 prosent. Også Equinor (+2,23), Scatec (+8,29), Kahoot (+3,48) og Nordic Semiconductor (+2,58) var på denne listen.

Norwegian steg med hele 20,41 prosent etter at de nye tegningsrettene ble lagt ut til handel.

Av andre store selskaper på børsen steg DNB med 1,05 og Telenor med 0,65 prosent.

Et fat nordsjøolje omsettes fredag ettermiddag for 67,85 dollar, ned 0,54 prosent.

(NTB)

Foto: Erik Johansen / NTB

Flesket til - fløy unna:

- De ivrigste har stått her i en times tid. Vi hadde 400 poser når salget starta, men nå er det tomt.

Det sier nestleder ved Fredrikstad kino, Cato Rosseland til Dagbladet, kun 30 minutter etter at de startet posesalget av baconsnacks.

Posene selges til redusert pris på grunn av kort holdbarhet. Kinoen har selv ikke mulighet til få benyttet seg av posene da de holder stengt på grunn av coronapandemien.

- Baconsnackset vårt er utrolig populært. Det kun to til tre andre kinoer i landet som har det samme.

Rosseland innrømmer at han gjerne skulle solgt det helsprøe produktet på vanlig måte, men har samtidig tr på at kinoen snart får åpne dørene igjen.

- Vi ser lyset i enden av tunnelen nå.

Fredrikstad kino

Opptur for Europas viktiste økonomi:

Tysklands industriproduksjon hentet seg inn igjen raskere enn ventet i mars, viser nye tall.

Industriproduksjonen vokste med 2,5 prosent i mars og hentet dermed inn igjen fallet på 1,9 prosent i februar, viser tall fra det tyske statistikkbyrået Destatis.

Det er godt nytt for Europas klart største økonomiske maktfaktor - Tyskland.

Det var anslått i forkant at produksjonen ville vokse med 2,3 prosent.

(NTB/Redaksjonen)

Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB Scanpix

Passasjerøkning for SAS:

SAS fløy 2 prosent flere passasjerer i april enn i mars i år, men koronapandemien legger fortsatt en solid demper på flytrafikken.

Rundt 320.000 passasjerer fløy med SAS i april. I samme måned for to år siden var det 2,2 millioner passasjerer på SAS-flyene.

SAS er i likhet med resten av den globale luftfartsbransjen hardt rammet av pandemien fordi det er innført reiserestriksjoner for å bremse smittespredning. Men koronavaksiner er et lys i enden av tunnelen for industrien.

- Vi har merket oss at villigheten til å bestille reiser henger sterkt sammen med vaksinasjonsnivået og lemping på reiserestriksjoner, sier SAS' fungerende administrerende direktør Karl Sandlund.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Varsler millionbot til bompengeselskap:

Datatilsynet varsler en bot på 5 millioner kroner til Ferde for brudd på personvernregelverket etter at de sendte bilder av bompasseringer til Kina.

– Vi varsler nå Ferde om et gebyr på 5 millioner kroner fordi de har overført personopplysninger, bilder av norske bilister til Kina, uten at de har hatt et lovlig grunnlag for å gjøre det, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Thon sier det er relativt sjelden at Datatilsynet varsler om bøter i denne størrelsesorden.

– Dette har pågått over flere år, og det er snakk om flere millioner bilder, så sånn sett er dette en sak som vi ser alvorlig på, sier han.

Gebyrvarselet kommer etter at NRK i 2019 omtalte hvordan bilder av norske bompasseringer havnet i Kina. Den tidligere Ferde-lederen Jonny Bratseth organiserte den manuelle bildekontrollen ved hjelp av arbeidskraft i Kina.

Ifølge NRK skal han ha fakturert 1,4 millioner kroner for jobben fra sitt private enkeltpersonforetak, samtidig som han var ansatt i bomselskapet.

Ferde skal uttale seg om saken før vedtaket blir endelig, men Ferdes juridiske direktør Leiv Olav Sunde sier selskapet er enig i kritikken fra Datatilsynet. Han reagerer imidlertid på størrelsen på boten og sier at det kan bli aktuelt å gå i dialog med tilsynet om den.

(NTB)

Datatilsynet varsler milliongebyr til bomselskapet Ferde. Foto: Carina Johansen / NTB

Blodrøde tall:

Flyselskapet Air France-KLM melder om et nettotap på 1,5 milliarder euro i årets første kvartal.

Koronapandemien med reiseforbud og smitteverntiltak fortsetter å ramme flybransjen hardt.

– Ett år inn i koronakrisen fortsetter nedstenginger og reisebegrensninger å påvirke aktiviteten hjemme og i verden, sier administrerende direktør Benjamin Smith i en uttalelse torsdag.

I år 2020 meldte de om et nettotap på 7,1 milliarder euro. Nederland og Frankrike har blant annet gitt milliarder i krisestøtte.

(NTB)

Flyselskapet Air France-KLM fortsetter å tape penger under koronapandemien. Torsdag meldte de om blodrøde tall for første kvartal. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Liten opptur for Norwegian:

Pandemien fortsetter å påvirke trafikktallene til Norwegian, men likevel fløy 50 prosent flere med selskapet i april i år som i fjor.

Totalt fløy 59.431 passasjerer med Norwegian i april, 18.000 flere enn samme måned i fjor. Det er samtidig en nedgang fra de 71.399 som fløy med Norwegian i mars.

I april 2019 fløy 3.137.608 passasjerer med Norwegian.

– Pandemien og reiserestriksjoner fortsetter å påvirke driften, selv om passasjertrafikken går opp sammenlignet med i fjor, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

– Gitt at gjenåpningen i Norge og Europa fortsetter, er utsiktene for en fortsatt gradvis økning i trafikken til stede. Vi tilpasser ruteprogrammet vårt fortløpende for å dekke etterspørselen, legger han til.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Dømt til å betale 150 000 kroner:

TV Visjon Norge er dømt til å betale 150 000 kroner i erstatning for å ha krenket privatlivets fred, etter at kanalen delte sensitive bilder uten samtykke.

I dommen fra Gulating lagmannsrett er også ansvarlig redaktør Jan Hanvold og programleder Arne Pedersen dømt til å betale henholdsvis 40.000 og 15.000 kroner i oppreisning.

Det var avisen Norge i dag som omtalte saken først.

Saken handler om en ung mann som fikk omfattende skader etter å ha havnet i en motorsykkelulykke i 2016. Ett år senere ble moren intervjuet av TV-kanalen, der det blant annet ble vist tre bilder av sønnen. Ett av bildene var fra da mannen lå i koma på sykehuset.

Mannen anmeldte så TV-kanalen for brudd på privatlivets fred, da han ikke hadde gitt samtykke til at bildene skulle bli vist på TV.

Ifølge Vårt Land står det i domsavgjørelsen, at de saksøkte har forklart at de gikk ut fra at moren hadde tillatelse til å dele sønnens historie og vise bilder. Men lagmannsretten er klar på at TV-kanalen burde sikret seg bevis for samtykke når saken handler om personsensitive opplysninger.

De vektlegger også at vedkommende enkelt kan identifiseres i TV-innslaget.

(NTB)

TV Visjon Norge er i lagmannsretten dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning for brudd på privatlivets fred. I tillegg må ansvarlig redaktør Jan Hanvold betale 40.000 kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kraftig snuoperasjon:

Aker Solutions hadde et overskudd på 206 millioner kroner før skatt for første kvartal, en kraftig forbedring fra samme kvartal i fjor.

I første kvartal hadde Aker Solutions et driftsresultat på 169 millioner kroner, opp fra 899 millioner kroner i minus for ett år siden. Første kvartal 2020 endte med et underskudd på 988 millioner kroner før skatt.

I årets første kvartal endte omsetningen på 6,5 milliarder kroner, mot 8,2 milliarder på samme tid i fjor.

– Aker Solutions er på sporet for å nå målene for 2021 og for de strategiske vekstplanene våre, melder selskapet onsdag morgen.

Selskapets ordrebok er på 9,4 milliarder og Aker Solutions melder om at 35 prosent av nye kontrakter er knyttet til det grønne skiftet i økonomien.

– Vi beholder vår ledende posisjon i markedet for leveranser av prosjekter innen olje- og gass. Samtidig vokser vi hurtig innen fornybar energi og løsninger for lavutslipp innen olje og gass, sier konsernsjef Kjetel Digre i en pressemelding.

(NTB)

Kjetel Digre sier Aker Solutions er på sporet for å nå målene for 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Konkurs-hopp:

Antall konkurser steg med 22,1 prosent i april, sammenlignet med samme måned i fjor. Bare i Oslo steg antall konkurser med nesten 75 prosent.

Det er konkursstatistikken til Bisnode Dun Bradstreet som viser økningen. Dette er første måned med økning etter at coronapandenmien traff næringslivet, viser tallene fra data- og analyseselskapet.

- Konkursene har lenge vært på et kunstig lavt nivå, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Han mener støtteordningene har fungert bra, men at mulighetene for stadige utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger egentlig bare skyver konkursene fremover i tid.

- Med konkursøkning i april, og mange bedrifter som så skal betale to- og tredoble skatte- og avgiftsregninger samt feriepenger om ikke lenge, vil nok konkurstallene ganske sikkert øke videre, sier Ruud.

Bygg- og anleggsbransjen, som normalt står for rundt en av fire konkurser, har så langt hatt færre konkurser gjennom coronakrisa. I april var økningen på 61 prosent.

Bedre tall er det derimot for hotell- og restaurantbedriftene, som tross nedstenginger og skjenkeforbud i stor grad klart seg bra. I april var det en nedgang på 39,6 prosent i konkurser og tvangsavviklinger.

Også innen detaljhandel har det vært nedgang, 18,8 prosent i april.

Alle fylker har nedgang i konkurstallene, med unntak av storfylkene Viken og Oslo.

(NTB)

SMELL: Oslo har hatt en økning i antall konkurser på nesten 75 prosent. Foto: Jil Yngland / NTB