Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Ingunn Dorholt

Stort inntektsfall:

Tirsdag har president Joe Biden lagt fram sin skattemelding.

Med det har han gjenopptatt tradisjonen tidligere president Trump brøt i presidentembetet for første gang siden 70-tallet, melder BBC.

Skattemeldingen viser at Joe Biden og kona hadde en inntekt på 985 223 dollar i 2019, hvor mye var inntekt fra taler, boksalg og stillinger ved høyere utdanningsinstitusjoner.

Siden har inntekten falt markant.

I fjor hadde ekteparet en inntekt på 607 336 dollar og betalte 157 414 dollar i skatt.

Bidens årlige lønn som president er på 400 000 dollar, skriver BBC.

I forkant av presidentvalget la Biden frem skattemeldinger for de siste 22 åra.

President Joe Biden og førstedame Jill Biden. Foto: Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Mona Lisa-kopi solgt for 29 mill:

I flere tiår har Raymond Hekking forsøkt å overbevise verden om at et Mona Lisa-maleri han kjøpte i en fransk antikvitetsbutikk i 1953 er det originale, og at maleriet på Louvre er en forfalskning.

Nå har Christie's auksjonshus i Paris solgt maleriet, som omtales som 'Hekking Mona Lisa', til 2,9 millioner euro, på en kunstauksjon. Det tilsvarer i overkant av 29 millioner norske kroner.

14 personer deltok i budrunden.

- Det er vilt. Det er absolutt rekord for en Mona Lisa-kopi, sier en talsperson for auksjonshuset, ifølge Ekstra Bladet.

Flere eksperter hadde på forhånd advart eventuelle kjøpere om at det var snakk om en kopi.

- Det ser ut som Mona Lisa, men det er ikke den kvaliteten som kjennetegner Leonardo da Vinci, heter det i en uttalelse.

Mannen hevdet på sin side at det originale maleriet aldri ble returnert etter et tyveri tidlig på 1900-tallet.

Det originale maleriet på Louvre er ikke til salgs.

"Hekking Mona Lisa", som nå er solgt for 29 millioner, har hengt til utstilling i Paris. Foto: Lucien Libert / Reuters / NTB

Gjenåpner flere titalls direkteruter til utlandet:

I kjølvannet av regjeringens lettelser på reisereglene gjenåpner SAS en rekke av sine direkteflyginger til utlandet i sommer.

I sommerens trafikkprogram blir det mulig å reise direkte fra Norge til blant annet Nice, Aten og Reykjavik, i tillegg til norske favoritter som Alicante, Malaga og Chania, skriver SAS i en pressemelding.

- Dagens melding fra regjeringen er gledelig. Det er mange som ønsker å oppleve verden igjen, og nå blir det rift om billettene. Ønsker du å reise, kan du trygt bestille fleksible billetter allerede nå. Da er det enkelt å endre dersom det skulle oppstå justeringer i reiseplanene, sier konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS.

Totalt tilbyr SAS nær 180 ruter til 100 destinasjoner. De skriver at det er stor etterspørsel etter reiser til varmere strøk.

Til tross for at Norge og mange andre land nå letter på reiserestriksjoner, krever de fleste land fortsatt ulike typer innreisetillatelser og negativt testresultat, presiserer SAS.

(NTB)

SAS gjenåpner en rekke utenlandsruter i sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Milliardsmell:

Olav Thon Gruppens årsresultat for 2020 er sterkt preget av coronarestriksjoner.

Konsernets resultat før skatter ble 234 millioner kroner, en nedgang fra 4,2 milliarder kroner i 2019, opplyser Olav Thon Gruppen i en pressemelding.

Mange av konsernets hoteller var helt eller delvis stengt gjennom året, og eiendomsvirksomheten ble påvirket ved at mange butikker i kjøpesentrene måtte stenge i deler av året. Konsernets kjøpesentre i Sverige ved grensen til Norge mistet de norske kundene som følge av reiserestriksjoner.

Det ga driftsinntekter samlet på 9 milliarder kroner, en nedgang på 14 prosent fra 2019.

- Resultatet til Olav Thon Gruppen ble lavere enn i et normalår på grunn av pandemiens ringvirkninger, men konsernet oppnådde allikevel gode operative resultater. I et unntaksår med betydelige deler av virksomheten vår nedstengt, er vi godt fornøyd med at Gruppen oppnådde et operativt resultat før verdijusteringer på 2,5 milliarder kroner, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre.

Ved årsskiftet eide og forvaltet Olav Thon Gruppen totalt 90 kjøpesentre i Norge og Sverige. Av disse er 72 kjøpesentre hel- eller deleid og 18 kjøpesentre er forvaltet for andre eiere.

I kjøpesenterporteføljen inngår blant annet Norges seks største kjøpesentre, målt etter butikkomsetning.

- 2020 var et unormalt år med endrede forbruksvaner. Enkelte leietakere måtte holde stengt i perioder og det var store forskjeller mellom ulike bransjer. Mens kategoriene mat, drikke, hus og hjem satte salgsrekord, fikk klær og sko og serveringssteder en betydelig nedgang. Totalt endte omsetningen i våre norske kjøpesentre på 56 milliarder kroner som er en omsetningsvekst på ca. 5 prosent sammenlignet med 2019, sier Sperre.

Butikkomsetningen i Sverige påvirkes i stor grad av at grensen til Sverige var stengt for norske kunder fra mars. I 2020 ble butikkomsetningen i Sverige 7,9 milliarder kroner som er hele 44 prosent lavere enn i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Helsedirektoratet: Anbefaler å oppheve nasjonal skjenkestopp:

Helsedirektoratet skriver i dag i sitt faglige grunnlag at de anbefaler å oppheve nasjonal skjenkestopp.

Det anbefales likevel å opprettholde krav til smitteverntiltak som registrering, redusert antall gjester og krav sitteplass og til avstand, særlig innendørs.

Statsminister Erna Solberg (H) skal holde pressekonferansen om gjenåpning fredag klokka 13.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

SE NÅ: Rapport fra grensekøen:

Timelange køer har ikke stoppet norske harryhandlere denne uka. Også fredag ettermiddag melder grensekontrollen om pågang i trafikken ved Svinesund.

- Køene er ikke like lange som de siste dagene, men det begynner å hope seg opp. Jeg vil anslå en times lang kø nå, og at det tar seg opp i løpet av ettermiddagen, opplyser Øst politidistrikt til Dagbladet.

- Vi ber om at folk unngår unødvendige reiser og holder seg til regjeringens anbefalinger.

Politiet oppfordrer de som likevel planlegger å reise til Sverige om å ha kontroll på alt av nødvendige papirer.

- Vær tålmodig. Du kan bli stående i kø lenge, og velger du å reise, ja, da bør du ha klart alt av innreisepapirer og registreringsskjemaer.

Dagbladet sender direkte – følg sendingen her.

Testregimet som er påkrevd for alle, også fullvaksinerte, har gjort grensepasseringen inn til Norge til et kaos.

Det førte til at Øst politidistrikt i går nedsatte krisestab der Heimevernet er blitt bedt om å bistå.

Samtidig starter skolenes sommerferie nå, noe som ifølge forsikringsselskapet Fremtind vil føre til at dagen i dag er ventet å bli en av sommerens mest trafikkerte dager.

Det er bare ei uke siden regjeringen åpnet for reiser til Sverige uten karantene for fullvaksinerte. Selv om unødvendige reiser frarådes, har det altså likevel vært timelange køer ved grensekontrollen.

Pågangen har vært så stor, at Halden-ordfører Anne-Kari Holm (Sp) torsdag gikk ut og oppfordret nordmenn til å utsette grensehandelen.

- Jeg vil oppfordre alle til å vente med å handle i Sverige til grensa åpner på begge sider, og ikke bare i Sverige. Det er fortsatt nødvendige utenlandsreiser det er snakk om, så jeg vil anbefale å utsette grensehandelen litt til, uttalte Holm til Dagbladet, og fortsatte;

- Men den nødvendige varetransporten må få komme fram. Den trenger vi.

Sommerens mest trafikkerte dag

Sommerens mest trafikkerte dag

dinside.dagbladet

Brennhett hyttemarked: Prisene opp 12,6 prosent:

Prisene for fritidsboliger steg med 12,6 prosent i første halvår 2021.

Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.888.516 kroner. Det skriver Eiendom Norge i sin rykende ferske hyttestatistikk.

- Den kraftige oppgangen i priser og volum i hyttemarkedet i 2020 overgikk alt hva vi har sett tidligere, og denne utviklingen har fortsatt i 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Prisene for sjøhytter steg med 6,4 prosent, mens prisene for fjellhytter og innlandshytter steg kraftig med henholdsvis 16,5 prosent og 12,5 prosent.

- Til tross for en viss lemping av smittevernstiltakene nå og større muligheter for å reise ut av landet, venter vi fortsatt vekst i hyttemarkedet fremover, fortsetter han.

I første halvår ble det omsatt 3 886 hytter i bruktmarkedet. 1 913 var fjellhytter, 1 277 var sjøhytter og 695 var innlandshytter.

HYTTEDRØMMEN: Prisene er svært høye i de dyreste sjøhyttekommunene, ifølge Eiendom Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

Person siktet for grovt NAV-bedrageri:

Sør-Vest politidistrikt skriver i en pressemelding at de i slutten av april april mottok politiet en anmeldelse fra NAV etter mistanke om uberettigede utbetalinger til flere personer over tid. Politiet har etterforsket saken siden.

- Tirsdag ble en mann pågrepet og siktet for grovt bedrageri. Politiet har ransaket på flere adresser vi mener siktede har tilknytning til. Det er gjort flere beslag, men vi ønsker ikke å utdype hvilke beslag dette dreier seg om, sier påtaleansvarlig Angjerd Kvernenes.

Siktede, som ikke har ønsket å forklare seg, ble varetektsfengslet i 4 uker, hvorav to av ukene er med brev- og besøksforbud, på onsdag.

Siktelsen er basert på det politiet mener er bedragerier av støtteordninger etablert som følge av covid-19, men også misbruk av dagpengeordning i forkant av pandemien.

- Bedrageriet anses som grovt fordi det er snakk om betydelig økonomisk skade, samt at det har pågått ved flere anledninger og over tid, forklarer Kvernenes.

- I tillegg til siktede er det grunnlag for å tro at det her er flere involverte. Politiet kan av etterforskningsmessige hensyn ikke si noe om omfanget. Det vi kan si er at bedrageriene politiet i denne saken samlet sett har identifisert er på drøyt 4,3 millioner kroner, utdyper politiadvokaten.

Politiet mener at bedrageriene har pågått fra og med september 2017. Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken.

Norsk akevitt satte prisrekord på auksjon i London:

Én flaske Opland Juvel Aquavit ble torsdag solgt hos aksjonshuset Christie’s i London. Tilslaget satte rekord for en norsk akevitt.

Flere norske budgivere ble slått av den anonyme kjøperen i Singapore. Sluttprisen endte på 2.205 pund, eller 26.290 kroner etter dagens kurs.

På auksjonen ble spesielle og sjeldne brenneviner, inkludert whiskyer fra Japan og verdens eldste rum, auksjonert bort – og altså norsk akevitt.

(NTB)

Massesøksmål mot pornogigant:

34 kvinner har gått sammen og fremmet et massesøksmål mot det kanadiske selskapet MindGeek, som blant annet eier et av verdens største pornonettsteder, Pornhub.

Ifølge CBS News anklages selskapet for å tjene penger på videoer som er lagt ut av kvinnene på Pornhub, uten deres samtykke. 14 av kvinnene som saksøker pornogiganten, hevder at de var mindreårige da opptaket ble gjort.

I det sivile søksmålet, som ble fremmet torsdag, beskylder kvinnene selskapet for å å bedrive en «kriminell virksomhet», noe selskapet avviser på det sterkeste.

En talsperson for MindGeek hevder at selskapet har tatt en rekke grep for å hindre at ulovlig materiale blir lastet opp på deres nettsider.

- Vi har stanset opplastinger fra ikke-verifiserte brukere, vi har stoppet muligheten for nedlastinger, og utvidet våre modereringsprosesser. Dette er grep som overgår det fleste andre store nettsteder har tatt, heter det.

Foto: Ethan Miller / AFP / NTB

Jobbtall overrasker - feil vei:

Antallet ferske arbeidsledige er på vei opp i USA. Det overrasker ekspertene.

Gjenåpningen til tross: I løpet av siste uke, steg antallet som har registrert seg for ledighetstrygd i USA til 412 000 personer. Uka før var det tilsvarende tallet 375 000.

På forhånd hadde et ekspertpanel med økonomer anslått en nedgang til 360 000 - ifølge Dow Jones, skriver CNBC.

Den overraskende utviklingen kommer etter flere trinnvise skritt for å gjenåpne det amerikanske samfunnet.

Likevel: For et år siden noterte USA seg for 1,5 millioner nye ledige i uka, og på det meste var 18 millioner amerikanere registert som jobbsøkende. Nå er tallet nede i 3,5 millioner, skriver CNBC.

Antall jobbsøkere i USA utvikler seg stikk motsatt av forventningene. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB