Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Milliongave fra to av Norges rikeste
GAVE: Milliardær Stein Erik Hagen blar opp en million kroner i valgkampstøtte til KrF. Det samme gjør Christer Sveaas. Foto: Terje Pedersen, NTB

Milliongave fra to av Norges rikeste

Milliardærene Stein Erik Hagen og Christen Sveaas girt én million kroner hver til KrFs valgkamp.

Gaven gis i håp om å få fire nye år med Erna Solberg (H) som statsminister.

Før gaven fra to av Norges rikeste menn, hadde Kristelig Folkeparti fått inn 75 000 kroner i større valgkampbidrag.

Christen Sveaas sier til avisa Dagen at partiets samling rundt Solberg-regjeringen i etterkant av retningsvalget, er hovedgrunnen til at han nå gir en gave til KrF.

. KrF er en viktig del av den borgerlige regjeringen, og vi ønsker å bidra til at den kan fortsette sitt gode arbeid også etter valget, sier Sveeas.

Generalsekretær i KrF, Geir Morten Nilsen, sier at pengene skal gå til partiets mest påkostede reklamekampanje noensinne.

(NTB)

Annonse

Verdien stuper

Aksjen til strømmetjenesten Netflix falt nesten 20 prosent i etterhandelen torsdag etter at en rapport viste at abonnementsveksten var svakere enn ventet.

Netflix fikk knappe 8,3 millioner nye abonnenter globalt i fjorårets fjerde kvartal, noe som var lavere enn de 8,5 millionene de hadde ventet. Året ble avsluttet med 221,8 millioner abonnementer, 18,1 millioner flere enn i 2020.

Selskapet ga økende konkurranse mot andre strømmetjenester skylden for den svake veksten.

Kvartalsrapporten slo ut på Netflix' aksje torsdag, som fikk en nedgang på nesten 20 prosent i etterhandelen på børsen i USA.

(NTB)

Raser etter flyplassutsettelse: - Skuffende

Avinor har besluttet å utsette utbyggingsvedtaket for ny lufthavn i Bodø med 12 måneder. Koronapandemien er hovedårsaken. Ordføreren reagerer kraftig.

– Etter snart to år med pandemi står Avinor i en alvorlig økonomisk situasjon, og det er fortsatt stor økonomisk usikkerhet om fremtiden. Derfor er det ikke forsvarlig å påta seg risikoen det vil innebære å ta en beslutning om gjennomføring av prosjektet nå, sier konsernsjef Abraham Foss i en pressemelding.

Det betyr at ny lufthavn først kan stå ferdig siste halvdel av 2029. Prosjektet har en kostnadsramme på 6,6 mrd. kroner.

– Fortsatt positive
Opprinnelig ble Avinors bidrag beregnet til 1,8 milliarder kroner, men slik finansieringsløsningen nå står, vil Avinors bidrag økes til 2,2 milliarder. I tillegg kommer en standard prosjektrisiko på opp mot 1 milliard kroner.

– Vi har forståelse for at dette er en tung beskjed å få, særlig for Bodø kommune, som vi har jobbet tett med for å realisere flyttingen av lufthavnen, sier Foss. Han understreker at Avinor fortsatt er positive til prosjektet og ønsker at det skal gjennomføres.

– En brikke i et spill
Bodø-ordfører Ida Maria Pinnerød (Ap) mener at byen er blitt en brikke i et økonomisk spill mellom Avinor og departementet, skriver E24.

– Det er selvfølgelig veldig overraskende og skuffende at Avinor vedtar å utsette så kort tid etter at Stortinget sa ja til investeringsmidler i desember, sier Pinnerød, som skal møte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) neste uke.

Hun peker på at det er tredje gang flyplassen blir utsatt.

– Dette handler om mer enn bare flyplassen, sier hun og viser til byutviklingen og hvordan de skal planlegge fremover.

(NTB)

Annonse
Vil heve renta i mars
KOMMER MER: Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler nytt rentehopp i mars. Foto: Lise Åserud / NTB

Vil heve renta i mars

Høy inflasjon og generelt stor fart i økonomien rokker ikke ved renta i denne omgang.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank holder dermed styringsrenta uendret på 0,5 prosent. Beslutningen om å ikke heve renta er i tråd med forventningene.

Både sterk inflasjon og en generel sterk økonomi tilsier imidlertid rentehevinger som vil kunne gi en boliglånsrente på rundt 3,1 prosent ved inngangen til 2024.

I begrunnelsen for rentebeslutningen viser Norges Bank til at oppgangen i norsk økonomi fortsatte gjennom høsten, og at omikron-varianten ser ut til å gi et mildere sykdomsforløp enn deltavarianten av coronaviruset.

- Lettelser i smitteverntiltakene vil trolig bidra til at den økonomiske oppgangen fortsetter. Økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst. Den underliggende inflasjonen har steget mer enn ventet, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank torsdag formiddag.

Alt i alt tilsier dette en styringsrente som økes til et «mer normalt nivå», skriver Norges Bank.

Thailand åpner for karantenefri turisme
Nang Thon-stranden i Khao Lak i 2014. Foto: Johannes Cleris / NTB

Thailand åpner for karantenefri turisme

Fra 1. februar vil det igjen være mulig å besøke Thailand som turist uten å måtte gå i innreisekarantene.
Da omikronvarianten endret pandemiens spilleregler, endret også Thailand karantenereglene ved innreise for store deler av landet.

Fra 1. februar kan igjen turister teste seg inn i landet med prøver på første og femte dag etter ankomst.

Dette gjelder for fullvaksinerte. Folk må fortsatt holde seg på hotellet sitt i påvente av testsvaret. I tillegg må turister laste ned en app som sporer deres bevegelser i landet.

(NTB)

Annonse
Strømpakken: - Uforståelig
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Strømpakken: - Uforståelig

Krf-topp Kjell Ingolf Ropstad er svært kritisk til enigheten mellom regjeringspartiene og SV om en økning i strømstøtten.

- Regjeringen må slutte med en krisehåndtering hvor de daglig må tette hull i egne løsninger, sier Ropstad i en kommentar.

Onsdag ble det kjent at SV har kommet til enighet med Ap og Sp på Stortinget om forsterkningen. Pakken er den samme som det statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte i begynnelsen av januar.

Støtten økes fra 55 til 80 prosent på en strømpris over 70 øre per kWt.

KrF krever istedet en makspris på strøm på 50 kWt fra januar til mars.

– Det er riktig av regjeringen å komme på banen med støtten, men jeg er svært skuffet over resultatet. Det er helt uforståelig at strømpakken ikke er forbedret, sier Ropstad.