Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Fortsatt vekst i tysk eksport:

Tysklands eksport økte med 0,3 prosent i april, som dermed ble den tolvte måneden på rad med vekst.

Eksporten i april lå bare en halv prosent lavere enn i februar 2020, den siste måneden før koronarestriksjonene la en demper på verdenshandelen, viser tall fra statistikkbyrået Destatis.

Importen falt med 1,7 prosent fra mars til april, og tysk industri sliter med å få tak i råmaterialer, inkludert halvledere og tømmer. Enkelte analytikere er bekymret for at forsyningsproblemene kan bremse opphentingen i tysk økonomi etter koronakrisen.

Næringsminister Peter Altmaier er likevel optimist og sa forrige uke at han venter en økonomisk vekst på 3,5 prosent i år.


(NTB)

Tysk eksport fortsatte å øke i april, den tolvte måneden på rad med vekst. Illustrasjonsfoto: Michael Probst / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Venezuela kutter prisene med seks nuller :

Venezuela, som er hardt rammet av hyperinflasjon, kutter seks nuller fra sine priser fra 1. oktober, opplyste landets sentralbank torsdag, ifølge Reuters. Dette er andre gang på tre år at det økonomisk ødelagte landet gjør endringer i valutaen bolivar.

I 2018 besluttet landets president Nicolas Maduro å kutte fem nuller fra prisene, begrunnet med å gjøre transaksjoner enklere, samt forenkle regnskap.

- Bolivar vil ikke være verdt noe mer eller noe mindre, men for å forenkle bruken blir valutaen tatt til en enklere skala, skriver sentralbanken i en uttalelse, ifølge Reuters.

For eksempel er 1 norsk krone verdt 27 599 bolivar.

Den økonomiske krisen i Venezuela har ført til stor fattigdom, masseflukt og mangel på mat og medisiner.

HYPERINFLASJON: En person viser fram en 500-tusenkronersseddel. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Tre pågrepet for svindel mot foreninger og lag:

Tre personer er pågrepet for svindel mot foreninger over hele Norge. Politiet har tatt beslag i penger, og etterforsker flere saker knyttet til de tre siktede, skriver Nordland politidistrikt i en pressemelding.

Det skal være snakk om to såkalte CEO-bedragerier, hvor lag og foreninger via epost er lurt til å utbetale til dels store summer til det de tror er betaling for utstyr. Onsdag ble det gjennomført pågripelser av tre personer, opplyser politiet.

- Det ble gjennomført ransaking på de ulike adressene, og gjennomført avhør, heter det i pressemeldinga.

Politiet har gjennom etterforskningen avdekket flere andre bedragerisaker i Norge som kan knyttes til samme avsender, skriver de.

- Felles for sakene er at økonomiansvarlig i foreningene mottar epost fra leder om betaling av regning for innkjøpt utstyr. Politiet er av den klare oppfatning av at dette er alvorlig organisert kriminalitet som rammer foreninger som er basert på frivillig innsats, heter det.

Lufthansa flyr mer, men taper fortsatt penger:

Lufthansa hadde i annet kvartal et tap på nesten 8 milliarder kroner. Det går likevel framover takket være flere avganger og større inntekter.

Framgangen har imidlertid ikke vært stor nok ennå til å gi overskudd, ifølge halvårsregnskapet til det tyske flyselskapet. Tapet i annet kvartal ble på 756 millioner euro.

Underskuddet henger sammen med coronapandemien som rammet luftfarten svært hardt.

Selv om reisevirksomheten har tatt seg opp de siste månedene, er det vanskeligste for Lufthansa fortsatt USAs forbud mot innreise for EU-borgere.

(NTB)

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB

Passasjertallene stiger kraftig:

I juli fløy 695.830 passasjerer med Norwegian, noe som er nesten dobbelt så mange som i juli i fjor.

Reiser til Nord-Norge har vært spesielt populære i sommer, og Norwegian økte kapasiteten til de nordlige landsdelene for å møte etterspørselen.

– I juli mottok vi det høyeste antallet billettbestillinger siden samfunnet stengte ned i mars i fjor. Kundene har vært bevisste på at reiseopplevelsen har kunnet bli noe annerledes, og de har vært godt forberedt på regler og krav ved både inn- og utreise, sier Norwegians konsernsjef Geir Karlsen i en pressemelding.

I juli hadde Norwegian 33 fly i drift, noe som er mer enn dobbelt så mange som i juni. For å imøtekomme den forventede etterspørselen fremover vil selskapet øke rutetilbudet i høst og vinter ytterligere.

– Vi er glade for at bookingtallene går oppover igjen, og det er godt å se at mange kolleger som har vært permittert, nå er tilbake i jobb. Selv om pandemien langt fra er over, kjenner vi på en optimisme som føles bra etter en lang tid med usikkerhet, sier Karlsen.

(NTB)

PASSASJERVEKST: Norwegian vil øke rutetilbudet i høst og vinter ytterligere. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Gir ansatte vaksinebonus:

Der en rekke store amerikanske selskaper har funnet fram pisken og krever at de ansatte vaksinerer seg mot coronaviruset, har investeringsselskapet Vanguard, som er et av verdens største, bestemt seg for å bruke gulrot i stedet.

De vil betale 1000 dollar, drøyt 9100 kroner, til alle ansatte i USA som tar vaksinen, skriver BBC.

De ansatte må bevise at de har fått satt vaksinen før oktober, og de vil også få vaksinebonusen om de har blitt vaksinert før tilbudet fra ledelsen kom.

Ifølge selskapet, som har 16 500 ansatte i USA, er vaksiner «den beste måten» å stoppe spredningen av viruset på, og de oppfordrer på det sterkeste sine ansatte til å ta vaksinen.

- Og derfor gir vi en vaksinebelønning til ansatte som kan bevise at de har satt covid-19-vaksine, sier en talsperson for selskapet.

- Med belønningen ønsker vi å gi honnør til de ansatte som har tatt seg tid til å beskytte seg selv, hverandre og våre lokalsamfunn ved å vaksinere seg.


Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB

Varsler dårligere flytilbud:

Til tross for at stadig flere flyr igjen, vil flytilbudet bli dårligere framover. Det er de mellomstore flyplassene som rammes hardest, ifølge flyanalytiker.

– Det vil nok bli dårligere tilbud mange steder enn det vi har vært vant til, sier flyanalytiker Hans Jørgen Enæs til NRK.

Han tror flyselskapene ikke lenger vil ha råd til å fly ruter som ikke er lønnsomme, og at fokuset innenriks vil være på de store byene Oslo, Bodø, Tromsø, Bergen og Stavanger.

Omprioriteringen vil gå utover flytilbudet på mellomstore flyplasser som Ålesund, Molde, Haugesund, Kristiansund, Kirkenes, Kristiansand, Alta og Evenes.

Pandemien har rammet luftfartsnæringen hardt. SAS har blitt tvunget til å si opp 5.000 ansatte, og Norwegian har vært i krise og nær konkurs. Før hadde flyselskapet 150 fly, nå har de kun 51.

– Du vil merke at der du tidligere ville kunne velge mellom to, tre, fire eller fem avganger per dag, så vil det nå være færre avganger, sier kommunikasjonssjef Esben Tuman i Norwegian.

Konkurrenten SAS rammes også hardt av at flere bedrifter velger å flytte møter digitalt framfor jobbreiser.

– Forretningsreisende vil gjerne ha veldig mange avganger å velge mellom. For fritidsreisende er ikke det så viktig på en rute de skal til om et halvt år, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Ifølge Avinor vil flytrafikken trolig ikke være tilbake til normale nivåer før i 2024.

(NTB)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kjempetap for Celina Midelfart:

Celina Midelfarts investeringsselskap endte med et underskudd på hele 130,96 millioner kroner i 2020, ifølge årsrapporten for Midelfart Capital AS.

Det var E24 som først omtalte resultatet.

Driftsresultatet var på minus 125,42 millioner kroner. Det er betydelig svakere tall enn året før, selv om også det endte på minussiden, den gang 23,8 millioner.

Kosmetikkarvingen tok sammen med søsteren Hermine over farens formue i 1995, og har siden vært en suksessfull forretningskvinne.

Midelfart Capital oppstod da søstrene Midelfart valgte å dele Midelfart Holdning mellom seg. Siden den gang har Celina tapt over 210 millioner kroner.

TAP: Celina Midelfarts selskap tatpte store summer i fjor. Foto: NTB

DNB venter økning i boligprisene:

Boligprisene flatet ut tidligere i år. Onsdag legges boligprisene for juli fram, og DNB venter en økning på 0,5 prosent, noe høyere enn normalt for juli.

– Vi venter at bruktboligprisene har økt med 0,5 prosent fra juni til juli, justert for sesongvariasjoner, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DNB.

DNB Eiendom sier at selve antallet salg i juli er et godt stykke under den samme måneden i fjor. Det har likevel vært en god måned, hvor DNB registrerte en svak prisoppgang i Oslo, samt en klar stigning i Bergen.

Mandag kom Obos med tall som viser at prisene på brukte Obos-boliger steg med 2,3 prosent i juli.

Norges Bank har varslet at renta skal heves i september. Dette vil bidra til å dempe den kraftige prisveksten man har sett i løpet av det siste året, ifølge leder Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Jeg tror vi går inn for en usedvanlig myk landing i boligmarkedet med en tilnærmet normal prisutvikling fram mot nyttår forutsatt at tilbudssiden tar seg opp, sier han.

Forbes: Tapte 122 milliarder på én dag:

Amazon-gründer Jeff Bezos har en stund vært kjent som verdens rikeste mann, men har nå måttet si ifra seg plassen.

Det kommer ifølge Forbes etter at Amazon-aksjen falt 7,6 prosent fredag, i kjølvannet av at selskapet la fram sin siste kvartalsrapport. Dette skal ha barbert milliardærens verdier med 13,9 milliarder dollar - cirka 122,4 milliarder kroner.

Dermed er det nummer to på lista, Bernard Arnault, som rykker én plass opp og troner øverst på den prestisjetunge lista.
Bernard er eieren og direktør for luksusvareselskapet LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton.

Det er imidlertid «bare» snaue fire milliarder dollar som skiller de to.
I skrivende stund er Arnaults formue på 196,2 milliarder dollar.
Bezos følger like bak med 192,6 milliarder dollar.

Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB

Tjener penger igjen:

BP melder at de tjener penger igjen etter et miserabelt år i fjor med store tap på grunn av koronapandemien.

Det britiske oljeselskapet meldte tirsdag om et resultat på 3,1 milliarder dollar (27 milliarder kroner) i andre kvartal i år.

I samme periode i fjor hadde selskapet et tap på 16,8 milliarder dollar (148 milliarder kroner) fordi oljeprisen raste som følge av pandemien.

(NTB)

Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB