Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Hauglie ny NHO-topp:

Tidligere statsråd Anniken Hauglie blir NHO-sjef Ole Erik Almlids nestkommanderende og stedfortreder.

Hauglie (48) er ansatt som ny viseadministrerende direktør og direktør for politikk i NHO.

Hauglie kommer fra jobben som administrerende direktør i Norsk Olje og Gass, en av NHOs største landsforeninger. Hun var arbeids- og sosialminister fra 2015 til 2020, og har i tillegg vært byråd i Oslo for henholdsvis kunnskap og utdanning og helse og sosiale tjenester. Hun er utdannet cand.polit fra Universitetet i Oslo.

- Jeg er veldig glad for at Anniken har takket ja til å ta denne jobben. Hun er svært dyktig og kompetent, og har lang erfaring fra politikken – både som statsråd og i Oslo kommune. I tillegg kjenner hun NHO-fellesskapet fra innsiden. Hun har alle forutsetninger for å bli en viseadministrerende direktør som setter spor etter seg, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en pressemelding fra arbeidsgiverforeningen.

- Jeg tar med meg viktig kunnskap og perspektiver fra olje og gassnæringen til kjernen av NHOs virksomhet fremover, nemlig sikre verdiskaping, arbeidsplasser og omstilling. Slik sett slutter jeg ikke på laget, men bytter posisjon på banen, sier Anniken Hauglie.

Foto: Christian Roth Christensen
Studioet fortsetter under annonsen

DNB venter økning i boligprisene:

Boligprisene flatet ut tidligere i år. Onsdag legges boligprisene for juli fram, og DNB venter en økning på 0,5 prosent, noe høyere enn normalt for juli.

– Vi venter at bruktboligprisene har økt med 0,5 prosent fra juni til juli, justert for sesongvariasjoner, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DNB.

DNB Eiendom sier at selve antallet salg i juli er et godt stykke under den samme måneden i fjor. Det har likevel vært en god måned, hvor DNB registrerte en svak prisoppgang i Oslo, samt en klar stigning i Bergen.

Mandag kom Obos med tall som viser at prisene på brukte Obos-boliger steg med 2,3 prosent i juli.

Norges Bank har varslet at renta skal heves i september. Dette vil bidra til å dempe den kraftige prisveksten man har sett i løpet av det siste året, ifølge leder Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Jeg tror vi går inn for en usedvanlig myk landing i boligmarkedet med en tilnærmet normal prisutvikling fram mot nyttår forutsatt at tilbudssiden tar seg opp, sier han.

Forbes: Tapte 122 milliarder på én dag:

Amazon-gründer Jeff Bezos har en stund vært kjent som verdens rikeste mann, men har nå måttet si ifra seg plassen.

Det kommer ifølge Forbes etter at Amazon-aksjen falt 7,6 prosent fredag, i kjølvannet av at selskapet la fram sin siste kvartalsrapport. Dette skal ha barbert milliardærens verdier med 13,9 milliarder dollar - cirka 122,4 milliarder kroner.

Dermed er det nummer to på lista, Bernard Arnault, som rykker én plass opp og troner øverst på den prestisjetunge lista.
Bernard er eieren og direktør for luksusvareselskapet LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton.

Det er imidlertid «bare» snaue fire milliarder dollar som skiller de to.
I skrivende stund er Arnaults formue på 196,2 milliarder dollar.
Bezos følger like bak med 192,6 milliarder dollar.

Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB

Tjener penger igjen:

BP melder at de tjener penger igjen etter et miserabelt år i fjor med store tap på grunn av koronapandemien.

Det britiske oljeselskapet meldte tirsdag om et resultat på 3,1 milliarder dollar (27 milliarder kroner) i andre kvartal i år.

I samme periode i fjor hadde selskapet et tap på 16,8 milliarder dollar (148 milliarder kroner) fordi oljeprisen raste som følge av pandemien.

(NTB)

Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB

OBOS-prisene i Oslo opp 3,2 prosent:

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 3,2 prosent fra juni til juli. De siste tolv månedene har prisene steget 12,3 prosent.

- Vi er like lite overrasket over oppgangen i juli som nedgangen i juni. Dog er utslaget igjen større enn forventet. Vi tenker prishoppet i juli er en korreksjon etter prisfallet i juni som henger sammen med at det da ble solgt en større andel store boliger, sier daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere.

Ifølge sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS er prisoppgangen i juli større enn vanlig, men må ses i lys av at det er solgt en høyere andel små leiligheter enn i juni. I juni var det motsatt. Det ble da solgt mange større boliger, noe som førte til prisfall.

Monsvold presiserer at tallene må tolkes med større varsomhet enn normalt fordi det er få omsetninger å måle utviklingen på i juli.

- Juni og juli samlet sett viser at det har vært svak prisoppgang i hovedstaden denne sommeren, sier Monsvold.

På landsbasis steg OBOS-prisene 2,3 prosent i juli, mens de er opp 10,8 prosent de tolv siste månedene.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

HSBC mer enn doblet resultatet:

Storbanken melder om doblet overskudd i første halvår og har bestemt seg for å betale utbytte på aksjer.

Banken sier at restruktureringen går for full, og resultatet er bedre enn det analytikerne ventet. Resultatet betyr en vitamininnsprøytning for bankens virksomhet i Asia etter et svært turbulent 2020.

Fortjenesten før skatt ble oppgitt til 10,8 milliarder dollar, opp fra 6,5 milliarder i 2020. Gevinst etter skatt økte med 5,3 milliarder doller til 8,3 milliarder.

Aksjeutbyttet er satt til sju prosent i første halvår.

(NTB)

Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB

Norsk selskap utvider flåten:

Det nye norske flyselskapet Norse Atlantic har fått på plass avtale for å lease seks Boeing 787-9 Dreamlinere. Avtalen går over 16 år, heter det i en børsmelding.

Dermed har selskapet nå en flåte på 15 fly av denne typen.

- Vi er fornøyd med å utvide våre leieavtaler, sånn at de inkluderer en utleier av BOC Aviations kaliber, mens vi fortsetter å utvide flåten og fortsetter å bygge vår organisasjon før take-off, sier administrerende direktør og grunnlegger, Bjørn Tore Larsen.

Det var i mars det ble kjent at Larsen, sammen med en rekke kjente investorer, skulle starte et nytt lavprisselskap. Blant dem som er med er Norwegians gründere, Bjørn Kjos og Bjørn Kise.

Norse Atlantic Airways skal i første omgang tilby flyginger med fly av typen Boeing 787 Dreamlinere mellom Europa og USA. Blant destinasjonene er New York, Los Angeles, Paris og London. Senere vil rutenettet utvides til Asia.

De første flyene vil ta av i desember i år, har selskapet tidligere annonsert.

- Vi ser veldig fram til å kunne ønske kunder begge på begge sider av Atlanteren velkommen på disse toppmoderne flyene så fort etterspørselen etter transatlantiske reiser gjenopptas, sier Larsen.

GRÛNDER: Bjørn Kjos. Foto: NTB

Selger gruveprosjekt for milliarder:

Yara har inngått en avtale om å selge fosfatgruve-prosjektet Salitre i Brasil. Prisen er 410 millioner dollar, rundt 3,6 milliarder kroner.

Kjøperen er Eurochem, opplyser Yara i en børsmelding søndag kveld.

– Salitre er fortsatt et attraktivt prosjekt, men som tidligere kommunisert, har framdriften blitt påvirket av covid-19, og det gjenstår vesentlig byggetid og investeringer før det er ferdig, heter det.

Yara gikk inn i prosjektet i 2014. Salget forutsetter de nødvendige godkjennelser fra lokale myndigheter og ventes å være fullført om rundt seks måneder.

Eurochem har hovedkontor i Sveits.

(NTB)

SELGER: Yara har hovedkontor i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vil ikke være sjef:

Tesla og Space X sjefen Elon Musk tar ofte til Twitter til å annonsere sine meninger og ting som skjer med selskapene sine, og fredag var ikke et unntak.

En Twitter-bruker skriver at Musk hadde vært en god sjef for selskapet Apple. I kommentarfeltet svarer Musk at han ikke vil være sjef for noen ting. Det skriver BBC.

I forrige måned gikk han ut i retten og uttalte at han egentlig hatet å være sjef.

-Jeg ville egentlig ha foretrukket å bruke tiden min på design og ingeniørfag, sa Musk.

Likevel forklarte han hvorfor han fortsatte å være sjef for Tesla.

-Jeg blir nødt til det, ellers kommer Tesla til å dø ut, sa han i retten i forrige måned, der han nå blir saksøkt av aksjonærer som hevder at bilprodusentens penger var bortkastet på å kjøpe SolarCity, som de sier gikk tom for penger.

Tesla er verdens mest verdifulle bilselskap, og Musk havner på andreplass over verdens rikeste person. Ifølge Forbes liste over verdens rikeste, er han god for 151 milliarder dollar.

Foto: NTB

Får gigantbot:

Luxembourgs databeskyttelsesmyndighet (CNPD) har ilagt det amerikanske selskapet Amazon en gigantbot på 746 millioner euro - tilsvarende nær 7,8 milliarder kroner - for ikke å overholde EUs personvernregler, melder Politico.

«Amazons behandling av personopplysninger er ikke i tråd med EUs generelle databeskyttelsesforordning», heter det i beslutningen ifølge Politico.

Amazon avviser på det sterkeste å ha brutt regelverket, og varsler at de har til hensikt å anke.

- Vi er veldig uenige i CNPDs kjennelse og vi har til hensikt å anke. Beslutningen, som handler om hvordan vi viser kundene våre relevante reklamer, knytter seg til subjektive og uprøvde tolkninger av europeisk personvernlovgivning. Den foreslåtte boten er helt ute av proporsjoner med den tolkningen, sier en ikke navngitt talsperson fra Amazon til nettstedet.

Illustrasjonsfoto: Rick Wilking / Reuters / NTB

Petoro leverte 54 milliarder kroner til oljefondet:

Andre kvartal endte med 54 milliarder kroner til staten fra Petoro, en økning på 20 milliarder fra samme periode i fjor.

– Kontantstrømmen fra Petoro i første halvår er nå nesten like høy som for hele 2020 til sammen, sier administrerende direktør Kristin Kragseth i Petoro.

Årsaken er blant annet kraftig økning i priser og økt etterspørsel.

Samlet olje- og gassproduksjon var 996.000 fat oljeekvivalenter per dag (kboed), 17 kboed høyere enn for samme periode i fjor.

Økningen skyldes i hovedsak høyere gassuttak på Troll og Oseberg, delvis motvirket av stans i produksjonen fra Snøhvit etter brannen på Melkøya og planlagt revisjonsstans på Åsgard.

(NTB)