Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Lars Martin Gimse

Kjempetap for Celina Midelfart:

Celina Midelfarts investeringsselskap endte med et underskudd på hele 130,96 millioner kroner i 2020, ifølge årsrapporten for Midelfart Capital AS.

Det var E24 som først omtalte resultatet.

Driftsresultatet var på minus 125,42 millioner kroner. Det er betydelig svakere tall enn året før, selv om også det endte på minussiden, den gang 23,8 millioner.

Kosmetikkarvingen tok sammen med søsteren Hermine over farens formue i 1995, og har siden vært en suksessfull forretningskvinne.

Midelfart Capital oppstod da søstrene Midelfart valgte å dele Midelfart Holdning mellom seg. Siden den gang har Celina tapt over 210 millioner kroner.

TAP: Celina Midelfarts selskap tatpte store summer i fjor. Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Frykter julekrise:

Hvis ikke Storbritannia finner flere lastebilsjåfører de neste ti dagene blir det ingen glade jul, advarer den britiske handelsstanden.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

– Flere lastebilsjåfører trengs nå for å lempe en akutt varemangel, sier lobbygruppen som representerer Storbritannias handelsstand. Skjer ikke det, så er betydelige avbrudd i førjulstiden uunngåelig, mener de.

– Lastebilsjåførene er limet som holder våre forsyningskjeder sammen. Uten dem får vi ikke fraktet varer fra gårdene til varehusene og butikkene, sier direktøren for mat og bærekraft ved British Retail Consortium, Andrew Opie.

Samme dag gikk britiske myndigheter ut og ba folk om å forholde seg rolige og ikke kjøpe varer i panikk. De sier at de jobber med å løse problemet med varemangelen i landet.

Mangel på lastebilsjåfører etter brexit gjør at færre varer har blitt levert til Storbritannia. Det er også store utfordringer med å frakte varer innan i landet.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Får gigabot:

Norwegian er ilagt et gebyr på 400 millioner kroner for manglende innlevering av klimakvoter for utslipp i 2020. Flyselskapet vil ta spørsmålet til retten.

– Vi er forberedt på å gjøre opp kvotene, men bestrider gebyret og ser at det er nødvendig med en rettslig avklaring, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Norwegian skriver at de var under rekonstruksjon da gebyret ble varslet, og at deres norske rekonstruktør var i kontakt med både Miljødirektoratet og Regjeringsadvokaten.

Her ble det anført at de på grunn av at de var under rekonstruksjon ikke hadde anledning til å gjøre opp for kvotene og at det sågar kunne medføre straffeansvar for selskapet å gjøre dette.

(NTB)

Foto: NTB

NHO: - Målstreken ikke nådd:

- Dette er en gledens dag! Dette har næringslivet og hele samfunnet lengtet lenge etter, utbryter NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid i det statsminister Erna Solberg annonserer gjenåpning av Norge.

- Nå er det viktig å støtte opp om lokale bedrifter over hele landet, fra Lindesnes i sør til Nordkapp og Svalbard i nord. Det er mange som gleder seg til å kunne ha en mer normal drift, sier Almlid.

NHO toppen roser myndighetene for coronahåndteringen:

- Vi har kommet bedre gjennom dette enn mange andre sammenlignbare land, sier NHO-sjefen.

Samtidig understreker han at det fortsatt hviler et tungt alvor over situasjonen for mange:

- Jeg vil understreke at selv om dette er en viktig og gledelig milepæl, er ikke målstreken nådd. Bedriftene møter økte innkjøpspriser og svakere etterspørsel i internasjonale markeder. En del sliter også med å finne kvalifisert arbeidskraft. Medlemsundersøkelsen vår viser at en av fire venter å være tilbake der de var før pandemien først innen utløpet av 2022. Nå må vi fortsette jobben med å få fart i økonomien, skape jobber og løse de store oppgavene med fornyet kraft, sier Almlid.

Virke: - Ikke et sekund for tidlig:

- Dette er en gledens dag. Etter halvannet år med avstand og isolasjon, skal vi endelig få leve normalt igjen. Det kommer ikke et sekund for tidlig for kultur, servering og reiseliv, som fortsatt lever med restriksjoner.

Det sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, Virke.

Han slår fast at virksomehetene står klare til å åpne for full maskin igjen og at de vil snu seg lynraskt.

- Endelig kan vi samles igjen og begynne å bruke tilbud vi har savnet sårt, sier Virke-toppen.

Han minner om at vi - på dette tidspunktet - fortsatt har 25.000 permitterte i Norge.

- Selv om tallet faller uke for uke, er det fortsatt det nest verste året i NAVs statistikk dette årtusen. Tre av fire av dem som fortsatt er permittert, kommer fra handels- og tjenestenæringen. Med denne gjenåpningen vil enda flere kunne trappe opp aktiviteten, og vi kan få folk tilbake i jobb, sier Horneland Kristensen.

Fjerner globale reiseråd:

Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig til alle land utenom EU/EØS, Storbritannia og Sveits, samt enkelte land og områder utenfor Europa forlenges ikke etter utløpsdatoen 1. oktober.

- Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fra UD fredag.

- Pandemi- og helsesituasjonen vil være del av vurderingen sammen med sikkerheten i landet. Last gjerne ned den nye appen Reiseklar fra UD som gir tilgang til reiseråd, reiseinformasjon og reiseregistrering på ett sted, sier hun videre.

UD vil nå gjøre vurderinger enkeltvis for hvert enkelt land, og publisere reiseråd på regjeringen.no før endringen trer i kraft.

Eriksen Søreise sier at selv om det globale reiserådet fjernes, er vi ikke tilbake til normalen.

- En del land har fortsatt innreiserestriksjoner, og reiseråd kan også endres på kort varsel. Derfor er det viktig at de som planlegger å reise eller er på reise, følger godt med slik at de kan ta ansvar for egen sikkerhet og helse, sier utenriksministeren.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Spritsjef får livstidsdom:

Den tidligere sjefen for verdens største brennevinskonsern er dømt til livstid i fengsel for å ha mottatt 150 millioner kroner i bestikkelser.

64 år gamle Yuan Renguo er funnet skyldig i å ha tatt imot penger og eiendommer verdt til sammen 112,9 millioner yuan – 150,2 millioner kroner – mens han var sjef i spritgiganten Kweichou Moutai mellom 1994 og 2018. Dette fikk han i bytte mot distribusjonsrettigheter til den svært populære spriten Moutai.

Yuan mister også alle sine politiske rettigheter og eiendom. Han var allerede blitt kastet ut av kommunistpartiet tilbake i 2019.

Kweichow Moutai ble verdens mest verdifulle brennevinsselskap i 2017. Selskapet produserer «baijiu» som er fast inventar i bryllup, fester og forretningsmøter i Kina. I Norge koster en flaske med 50 cl Kweichou Moutai drøyt 2.600 kroner på Vinmonopolet.

(NTB)

Kweichow Moutai Company er verdens mest verdifulle brennevinsselskap. Tidligere toppsjef er nå dømt til livstid for korrupsjon. Foto: NTB / Shutterstock
- Som å svelge barberblader

- Som å svelge barberblader

borsen.dagbladet

Polarbrød i gang etter storbrannen:

I høst blir det igjen produksjon ved Polarbröds fabrikk i Älvsbyn i Norrbotten som i august i fjor brant ned til grunnen.

I første omgang skal 42 personer ansettes ved et nytt bakeri i Älvsbyn, hvorav 17 i dag pendler mellom Älvsbyn og selskapets bakeri i Bredbyn.

- Det er alle gjenansettelser. Vi går ut fra en prioriteringsliste og ser hvem som har kompetansen som kreves i det nye bakeriet, sier produksjonsdirektør Gunnar Eklund til Norr Media.

Fabrikken i Älvsbyn hadde før brannen 270 ansatte og var kommunens største arbeidsgiver. Polarbrød lovet å bygge opp igjen fabrikken.

(NTB)

Polarbröds fabrikk i Älvsbyn ble totalskadd i en brann i fjor. Nå starter produksjonen opp igjen. Foto: Jens Ökvist / TT / NTB

Opptur på Oslo Børs:

Oppturen på Oslo Børs fortsetter etter den tøffe starten på uka. Torsdag endte hovedindeksen opp 1,41 prosent til 1.157,64 poeng.

Dagens mest omsatte aksje ble Equinor, som likevel falt med 0,7 prosent.

Teknologiselskapet Kahoot, som havnet like bak, hadde en langt bedre dag med en oppgang på 7,4 prosent.

Yara International og Norsk Hydro steg begge med henholdsvis 2,7 og 1,1 prosent. For MPC Container Ships pekte pila andre vei, med en nedgang på 4,1 prosent.

Ellers ble det en god dag for flyselskapet Norwegian, som økte med 10,9 prosent.

Et fat nordsjøolje ble torsdag ettermiddag omsatt for 76,8 dollar, en oppgang på 1,3 prosent.

Det har vært stor spenning i det globale børsmarkedet, inkludert Oslo Børs, som følge av den kriserammede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande. Men de siste dagene har vært preget av opptur etter at uka startet bekmørkt.

På de toneangivende europeiske børsene ble det en også dag preget av oppgang. FTSE 100-indeksen i London steg med 0,03 prosent, mens DAX 30-indeksen i Frankfurt gikk opp 0,99 prosent. Den franske CAC 40-indeksen økte med 1,09 prosent.

(NTB)

Norsk renteøkning først i den vestlige verden:

Norsk renteøkning er toppoppslaget i den danske storavisa Berlingske Tidende torsdag formiddag.

- Norges Bank er først ute av sentralbankene i den vestlige verden med å heve styringsrenten etter corona-epidemien, skriver Berlingske.

Avisa skriver at Norges Bank har beregnet en økning på 3,9 prosent i norsk økonomi i 2021 og 4,5 prosent i 2022 - basert på blant annet 10 prosent økning i privatforbruket.

Berlingske nevner også argumentet om å bremse boligprisene.

- Det er nøyaktig samme bekymring som har fått nasjonalbankdirektør Lars Rohde her hjemme til at gå i klinsj med den danske regjeringen om at renten er for lav i Danmark, skriver avisas økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie i en kommentar.

Berlingske har merket seg også varsler fra onsdag om renteøkning i USA, men ikke før høsten 2022. Det vil påvirke den europeiske sentralbanken ECB, der føringene ligger for dansk renteutvikling.

Kompensasjonsordningen trappes ned:

Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet vil bli trappet ned, opplyser regjeringen.

Den vil vare ut oktober 2021, men i en ytterligere nedtrappet versjon i tilskuddsperioden september/oktober 2021, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Regjeringen endrer også kravene for støtte. Terskelen for omsetningsfall heves fra 30 til 40 prosent, og beregningsformelen justeres.

– Aktiviteten i økonomien har tatt seg kraftig opp de siste månedene. Etter hvert som regjeringens gjenåpningsplan gjennomføres, vil bedriftene som har vært rammet også gradvis kunne øke aktiviteten til et mer normalt nivå. Det er fortsatt bransjer som sliter med ettervirkninger av pandemien, og kompensasjonsordningen vil derfor vare ut oktober, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Som del av revidert nasjonalbudsjett, som ble vedtatt i juni, har regjeringen forlenget den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet.

Regjeringen ba om å forlenge ordningen fram til 1. november, men ba også Stortinget om å få fullmakt til å avvikle ordningen så tidlig som i september dersom gjenåpningen av samfunnet hadde kommet langt nok.

(NTB)

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø. Foto: Gorm Kallestad / NTB