Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Tiltalt for grovt coronabedrageri:

Oslo politidistrikt har tatt ut tiltale mot en 36 går gammel norsk statsborger for grov hvitvasking knyttet til bedragerier av Navs lønnskompensasjonsordning i forbindelse med coronapandemien, melder Oslo politidistrikt i en pressemelding.
- Mannen er også tiltalt for grov hvitvasking av andre forhold som politiet har avdekket i forbindelse med etterforskningen.

Tiltalen omfatter tre tilfeller av grov hvitvasking på til sammen 2 110 000 kr.

- Politiet ser svært alvorlig på utnyttelse og hvitvasking av støtteordningene som skal hjelpe de som har blitt direkte rammet av pandemien.

Ifølge tiltalen skal 1 310 000 kroner av beløpet ha kommet fra lønnskompensasjonsordningen i perioden mars til juli i fjor.

- Politiet mener mannen har vært del av et hvitvaskingsnettverk som raskt overførte pengene videre etter utbetaling fra Nav.

Saken skal opp i Vestfold tingrett i 7. desember.

Oslo politidistrikt etterforsker også flere liknende coronabedragerier.

- Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedragerier eller hvitvasking av utbytte, og sakene har høy prioritet hos politiet, skriver Oslo politidistrikt.

Studioet fortsetter under annonsen

Pandemien reduserte overskuddet for fondene:

Årsresultatet for norskregistrerte verdipapirfond ble redusert med 44 prosent fra 2019 til 2020. En viktig årsak var børsuroen som følge av koronapandemien.

Det samlede årsresultatet ved utgangen av 2020 var 106 milliarder kroner, en nedgang på 83 milliarder kroner fra 2019, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nedgangen var størst for aksjefondene. Det samlede resultatet der i 2020 var 82 milliarder kroner, 77 milliarder kroner lavere enn i 2019.

(NTB)

Må kutte i produksjonen etter rekordpriser:

Gjødselgiganten Yara melder at de som følge av rekordhøye naturgasspriser, reduserer produksjonen av ammonium med rundt 40 prosent i Europa.

I en pressemelding viser selskapet til at de rekordhøye gassprisene gjør utslag på marginene i ammoniumproduksjonen, noe som fører til at de reduserer produksjonen ved flere fabrikker.

– Inkludert optimalisering og pågående vedlikehold, vil Yara i løpet av neste uke ha redusert sin kapasitet for ammoniumproduksjon med nær 40 prosent, skriver selskapet.

De legger til at de fortsetter å følge nøye med på situasjonen med mål om å forsyne kunder, men samtidig redusere produksjonen der det er nødvendig.

Ammonium brukes i flere typer gjødsel, men denne typen gjødsel er lite brukt i Norge.

(NTB)

Gjødselprodusenten Yara rammes av de rekordhøye gassprisene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Jotun: Brannen påvirker ikke leveringsevnen:

Brannen ved Jotun fabrikker i Sandefjord vil trolig ikke påvirke selskapets leveringsevne på kort sikt, opplyser kommunikasjonssjefen.

Brannen ser ut til å ha vært begrenset til energisentralen som er knyttet til en bindemiddelfabrikk på anlegget. I denne er det om lag 20 kubikkmeter varm olje som sirkulerer for å gi varme inn i fabrikken.

Brannen spredte seg ikke til selve fabrikken, men ettersom energisentralen er ute, er den foreløpig satt ut av drift. Fabrikken produserer imidlertid varer Jotun uansett ikke selger særlig mye av på denne tiden av året.

– Bindemiddelfabrikken leverer primært bindemidler til eksteriørmaling. Den sesongen er nå over, så vi tror ikke dette har veldig stor betydning på kort eller mellomlang sikt med tanke på leveranse, sier kommunikasjonsdirektør Christian Espolin Johnson i Jotun til NTB.

Han legger til at selskapet jobber med å finnet ut hvordan brannen påvirker driften på lengre sikt.

– Fokus nå er å få full oversikt over hva som har skjedd. Det blir nedsatt en granskningskommisjon som skal se nærmere på hva som har skjedd, hva som har gått feil og hvordan vi skal sikre at dette ikke skjer igjen senere, sier Johnson.

Det brant i en energisentral ved Jotun fabrikker i Sandefjord onsdag kveld. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Millionhopp for Klæbo:

Johannes Høsflot Klæbo fortsetter å gjøre det sterkt også utenfor skisporet. Hans selskap økte inntektene med over fire millioner kroner i fjor, skriver DN.

Ferske regnskapstall viser at selskapet JHK AS hadde 10,8 millioner kroner i inntekter i 2020. Det er en oppgang på 4,2 millioner, eller 63,4 prosent, fra 2019, ifølge avisen.

Klæbos resultat før skatt økte også; fra 5,1 til 8,9 millioner kroner. Han tok i 2020 ut lønn på 1,8 millioner.

Langrennsstjernens lukrative sponsoravtale med Uno-X pekes på som en årsak til millionløftet. Avtalen skal være verdt 25 millioner kroner for Klæbo over en femårsperiode.

I mai i år signerte skiskytteren Johannes Thingnes Bø en lignende avtale med YX Norge, som er et selskap under Reitangruppens Uno X-paraply.

(NTB)

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Militærjunta krever overvåking: - Uakseptabelt:

Telenor vil selge virksomheten sin i Myanmar. Selskapet sier at en av årsakene er at militærjuntaen krever at Telenor aktiverer overvåkingsutstyr.

- Utviklingen i landet siden militæret tok over har gjort det klart for oss at dersom vi blir i Myanmar, så må Telenor Myanmar aktivere overvåkingsutstyr – såkalt «intercept»-utstyr – til bruk av myndighetene i Myanmar, utdyper Telenor i en pressemelding onsdag.

I juli ble det kjent at Telenor vil selge Telenor Myanmar for 105 millioner dollar, rundt 900 millioner kroner, til libanesiske M1 Group. Det skjer etter at militærjuntaen tok makten i landet gjennom et kupp i februar i år.

Kjøpet er foreløpig ikke godkjent av Myanmars departement for transport og kommunikasjon, som styres av juntaen.

Det danske mediet Danwatch skrev i juli at Telenor skal ha blitt tvunget til å utlevere informasjon, som adresser og anropshistorikk, til militærregimet. De skrev samtidig at Telenor ikke hadde gitt etter for press til å gi myndighetene direkte tilgang til overvåking av brukere.

Telenor ville ikke da uttale seg i frykt for ansattes sikkerhet, ifølge Danwatch.

- Vi har ikke anledning til å kommentere direktivene til myndighetene, sa informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor til NTB i juli.

Nå bekrefter altså Telenor at militærjuntaen krever å kunne overvåke mobiltrafikken, og at det er en av grunnene til at de vil selge seg ut av Myanmar.

- Overvåkingsutstyret det er snakk om i Myanmar, er gjenstand for både norske og internasjonale sanksjoner som gjør aktiveringen av dette utstyret uakseptabel for Telenor Group, skriver Telenor.

De legger til at det heller ikke er et juridisk rammeverk som sikrer selskapets kunder, ivaretar grunnleggende menneskerettigheter og følger internasjonal lov i Myanmar i dag.

- Det vil derfor bryte med våre fundamentale verdier og standarder som selskap å aktivere dette utstyret, skriver Telenor.

Selskapet skriver videre at de av hensyn til sikkerheten til sine ansatte ikke har anledning til å si noe mer om ordrene Telenor Myanmar skulle få om å implementere overvåkingsutstyret.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Pavlo Gonchar / SOPA Images / Shutterstock / NTB

Tom Hagen tok ut 15 millioner i utbytte:

Drapssiktede Tom Hagen tok ut 15 millioner kroner i utbytte fra sitt forretningskonsern Holding 2 AS i fjor.

Det viser årsregnskapet til selskapet, skriver Romerikes Blad.

Konsernet hadde en totalomsetning på 2,6 milliarder i fjor, som er rundt 280 millioner kroner lavere sammenlignet med året før.

Overskuddet før skatt endte på 104 millioner. Året før var overskuddet drøyt 228 millioner kroner.

Det er første gang siden 2017 Tom Hagen tar ut utbytte fra selskapet.

Hagen er fortsatt siktet for drapet på sin kone Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra parets hjem 31. oktober 2018. Hagen nekter for å ha noe med saken å gjøre.

(NTB)

Foto: Privat

Fortsatt høy interesse for aksjefond blant nordmenn:

Norske personkunder har fortsatt høy interesse for aksjefond, ifølge Verdipapirfondenes forening. I august alene kjøpte nordmenn aksjefond for 2,8 milliarder.

I august kjøpte nordmenn verdipapirfond for totalt 3,3 milliarder kroner netto. Av dette ble 2,8 milliarder kroner satt i aksjefond, opplyser Verdipapirfondenes forening (VFF) i sin månedlige markedsstatistikk.

Hittil i år har norske personkunder tegnet fondsandeler for totalt 34,4 milliarder kroner netto, som betyr at forvaltningskapitalen til denne kundegruppen har økt med 28 prosent i løpet av perioden.

Institusjonelle kunder som kommuner, forsikringsselskap, pensjonskasser og aksjeselskap, har investert 1 milliard kroner netto i aksje- og kombinasjonsfond, men det er rentefond som er mest populært, med investeringer på 1,7 milliarder kroner.

(NTB)

Det er fortsatt høy interesse for aksjefond blant norske personkunder. Foto: Vidar Ruud / NTB

IEA venter oljevekst:

Den globale etterspørselen etter olje falt i de tre månedene fram til september, men Det internasjonale energibyrået (IEA) venter en økning i oktober.

Økende koronasmitte i Asia har bidratt til nedgangen, ledet an av Kina, skriver IEA i sin månedsrapport tirsdag.

– Etterspørselen etter olje er fortsatt under press fra den smittsomme deltavarianten av covid-19 i viktige markeder, særlig i deler av Asia, skriver IEA.

Den gjennomsnittlige etterspørselen de siste tre månedene falt med 310.000 fat per dag. I oktober venter IEA en økning på 1,6 millioner fat per dag, fulgt av fortsatt vekst ut året. For hele 2021 er veksten i etterspørsel etter olje ventet å bli 5,2 millioner fat per dag, fulgt av en økning på 3,2 millioner fat per dag i 2022.

Også Opec venter vekst og skrev i sin rapport mandag at de tror etterspørselen etter olje i løpet av 2022 vil passere nivået fra før pandemien.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Får kjempebot:

Google har fått en bot tilsvarende 1,5 milliarder kroner i Sør-Korea for misbruk av markedsmakt.

Det opplyste konkurransemyndighetene i landet tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Bakgrunnen er at Google har blokkert modifiserte versjoner av operativsystemet Android på mobiltelefoner.

Google varsler at de vil anke avgjørelsen. Den vil være negativ for kundene, hevder selskapet.

Samme dag som avgjørelsen kom, ble det iverksatt en endring i det sørkoreanske lovverket som regulerer telekom-sektoren. Endringen dreier seg om appbutikker og betalingsløsninger og er blitt kalt «anti-google-loven».

Sørkoreanske Samsung er en av verdens største produsenter av mobiltelefoner.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: AP / NTB