Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Øystein Andersen

Skokjede stenger alle butikker i Norge:

Den danske skokjeden Bianco skal legge ned alle sin 23 gjenværende skobutikker - 14 i Norge og ni i Danmark.

Ifølge danske Horsens Folkeblad er forklaringen at Bianco-kjeden har tapt rundt 250 millioner kroner de siste 10 årene.

Kjeden ble etablert i 1987, og hadde ialt 180 butikker på det meste.

Det er ikke bestemt når butikkene skal stenge. Bianco blir ikke borte, men kommer til å satse i grossistleddet istedenfor å drive egne merkevarbutikker.

STENGER: Slutt for Bianco Footwears 14 norske butikker. Foto: Heiko Junge / NTB.
Studioet fortsetter under annonsen

DN: Kjempesmell for utelivsgigant:

Coronapandemien rammet mange bransjer hardt. Med strenge restriksjoner og stengte ølkraner, var det mange utesteder og barer som sleit.

Ifølge Dagens Næringsliv ble 2020 et hardt år for nordens største utelivskonsern Rekom, som blant annet driver Heidi's Bier Bar.

Den norske delen av konsernet endte opp med et resultat før skatt på minus 53,6 millioner kroner, mot 7,6 millioner i pluss året før. Omsetningen ble nær halvert, skriver avisa.

- Vi er ikke tilfreds med resultatet, men vi visste jo at det kom. Det var ingen overraskelse, akkurat, sier daglig leder Frederik Mygind i Rekom Norge.

Konsernet måtte få 200 millioner i nødkapital fra eierne for å overleve, skriver Dagens Næringsliv.

Kryptoutvinnere svindeltiltalt etter kraftig brann:

Det var 14. juni 2019 at nødetatene fikk melding om en brann i et gammelt skolebygg på Askøy.

Brannen var svært kraftig, og det lokale brannvesenet fikk hjelp i slukningsarbeidet fra nabokommunen Øygarden, fra Bergen sentrum og Laksevåg.

Bygget sto ikke til å redde, huset var så utbrent at politiet mente det var vanskelig å trekke noen klare slutninger om hva som var årsaken, skriver Askøyværingen

Politiet henla etterforskningen som følge av «intet straffbart forhold bevist». Dermed kunne forsikringsselskapet If gjøre sine egne undersøkelser på branntomten.

Drøye to år senere er to menn tiltalt for forsikringssvindel, skriver Finansavisen. Den ene tiltaltes forsvarer opplyser til avisa at hans klient nekter straffskyld.

Forsvarer for den andre tiltalte opplyser at hans klient ikke ønsker å kommentere saken.

Bakteppet for tiltalen er at If fikk en skademelding fra selskapet som eide huset, Hera Estate, der de krevde nesten 660 000 kroner for 39 kryptoutvinningsmaskiner som skal ha gått tapt i den voldsomme brannen, ifølge avisa.

Forsikringsselskapet mener det bare befant seg 25 slike maskiner på eiendommen da bygget brant ned.

Da de to mennene gjentok påstanden om 39 tapte maskiner i møter med If, valgte forsikringsselskapet å politianmelde de to.

Saken skal behandles i Hordaland tingrett i Bergen over to dager denne uken, og de tiltalte risikerer fengsel om de blir dømt.

Økte inntekter for Aker Solutions:

Aker Solutions hadde en omsetning på 7,3 milliarder kroner i tredje kvartal, noe som er 300 millioner kroner mer enn samme tid i fjor.

Selskapet hadde et brutto driftsresultat (EBITDA) på 459 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 451 millioner kroner i fjor. Selskapet opplyser at det for tiden byr på kontrakter verdt rundt 80 milliarder kroner, skriver E24.

– Basert på den delen av ordreboken som er sikret, samt markedsaktiviteten, ventes omsetning for 2022 å øke med 15 prosent fra 2021, heter det i rapporten.

(NTB)

- Betal hele gjelda selv:

Kinesiske myndigheter ber Evergrande-sjef Xu Jiayin om å betale eiendomsselskapets gjeld med egne penger, melder Bloomberg News.

Ifølge nyhetsbyrået var dette beskjeden fra myndighetene etter at selskapet ikke klarte å betale gjeld som forfalt 23. september.

Jiayin (63) var en Kinas rikeste menn før Evergrande fikk gjeldsproblemer.

Gjeldskrisen i Evergrande, en av Kinas største eiendomsutviklere, har rystet markedet den siste tiden og skapt frykt for at hele den kinesiske økonomien kunne destabiliseres.

Evergrande skylder over 2.600 milliarder kroner - fire ganger mer enn det norske statsoljeselskapet Equinor hadde i overskudd i tredje kvartal i år.

(NTB/Dagbladet).

- BETAL SELV: Xu Jiyun smiler trolig bredere på dette bildet fra 2017 enn han gjør i dag. Foto: Featurechina/Newscom/Sipa/NTB.
Frykter smitte­­effekt: - Vil blø

Frykter smitte­­effekt: - Vil blø

borsen.dagbladet

Equinor: Høye priser gir stort overskudd:

Equinor med justert driftsresultat på 9,77 milliarder i tredje kvartal – trekkes opp av høye priser.
Resultatet er opp fra 780 millioner dollar - 6,5 milliarder kroner - i forhold til samme periode i samme periode i fjor.

- Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien, sier konsernsjef Anders Opedal.

Særlig gassprisene er svært sterke nå, og Equinor har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen i Europa. Samlet egenproduksjon av olje og gass var på 1,996 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020.

Flere nye felt kom i produksjon, samtidig som produksjon på eksisterende felt ble økt.

Egenproduksjon av fornybar energi i kvartalet har samtidig gått ned og var 304 GWh, ned fra 319 GWh for samme periode i fjor. Selskapet oppgir at de har hatt mindre vind enn gjennomsnittet for sesongen, noe som påvirker produksjonstallene.

Opedal har om få dager vært toppsjef i selskapet i ett år. Han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

Han sier streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen i selskapet. Selskapet har i 2021 redusert gjeldsgraden hvert kvartal, og i tredje kvartal er den ned til 13,2 prosent, fra 16,4 prosent i andre kvartal.

- Det ekstraordinært høye nivået og de store endringene i europeiske gasspriser understreker usikkerheten i markedet. Equinor har en viktig rolle som en pålitelig energileverandør til Europa, og vi har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen, sier Equinor-sjefen.

(NTB).

FRA FLYPLASS TIL PENGEBINGE: Equinors Oslo-kontor på Fornebo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Inntektene stuper for Solskjær:

Ole Gunnar Solskjær har tøffe dager etter at hans Manchester Unitd ble regelrett banket av erkerivalen Liverpool i helgen, og jobben til nordmannen henger i en tynn tråd.

Men kristiansunderen har også forretninger på si, om enn i en annen størrelsesorden enn den årlige lønna han får i Manchester United, som skal være 108 millioner kroner.

Solskjærs selskap Grip Management, som investerer i eiendom, e-sport og akvakultur, gikk i fjor med et overskudd på knappe 6000 kroner, skriver Tidens Krav.

Inntektene var på 2,53 millioner, noe som er en nedgang på over 700 000 kroner fra året før. Sammenliknet med toppåret, 2016, er omsetningen nærmest halvert.

Sammen med inntektsfallet i fjor ble også kostnadene tatt ned, slik at resultatet etter skatt endte på 5943 kroner. I 2019 gikk selskapet 418 000 kroner i minus.

INNTEKTSFALL: På tross av inntektsfall, noterte Ole Gunnar Solskjærs selskap Grip Management seg for et overskudd på snaue 6000 kroner i fjor. Foto: Reuters / NTB

Aker vil bygge batterifabrikk i Narvik:

Aker Horizon kjøper to tomter i Narvik og investerer i et selskap med planer om å starte batteriproduksjon. Målet er å lage et grønt industriknutepunkt i nord.

Aker-konsernets datterselskapet Aker Narvik kjøper tomtene Ballangsleira og Framneslia fra Narvik kommune for til sammen 200 millioner kroner.

I tillegg skyter Aker Horizon inn 90 millioner kroner i det nystartede selskapet Narvik Batteri AS og sikrer seg 75 prosent av aksjene. Selskapet skal utvikle Hergot-området i Narvik for batteriproduksjon.

Tilgang til rimelig overskuddskraft gjør Narvik velegnet for kraftintensiv industri, påpeker selskapet i en pressemelding.

- Regionen har flere fordeler som grønn klynge for aktiviteter i Nord-Norge, som tilgang til attraktiv fornybar energi, gode transportforbindelser, inkludert vei, jernbane og havn, samt et lokalsamfunn som er viser vilje til å drive fram nye grønne løsninger, sier Kristian Røkke, konsernsjef i Aker Horizons.

(NTB).

Svakere boligprisvekst de neste årene:

På landsbasis vil boligprisene stige 6,9 prosent mellom 2022 og 2024, ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Det er langt svakere enn hva veksten har vært, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er flere tegn til at prisnivået begynner å nærme seg en smerteterskel, da særlig i Oslo, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Til sammenligning venter analyseselskapet en årsvekst for 2021 på 10,3 prosent på landsbasis.

Oslo-prisene er ventet å stige 8,8 prosent mellom 2022 og 2024, Så følger Viken med 7,7 prosent. Lavest vekst er det ventet i Troms og Finnmark, med 3,5 prosent.

Til Avisa Oslo sier administrende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund at en svakere prisutvikling er noe de i i utgangspunktet mener er bra.

Han er bekymret for husholdinger med lav inntekt, som har problemer med å komme seg inn på boligmarkedet. Geving etterlyser flere små leiligheter

– Svaret er å bygge mer variert. Det er ikke snakk om bøttekott, men gode boliger med en størrelse som gjør at flere har råd til å kjøpe. I tillegg må vi se på alternative boformer og løsninger med kollektive elementer, sier han.

(©NTB)

Foto: NTB

Ble 300 milliarder rikere på én dag:

Gårsdagen var på ingen måte en blåmandag for Tesla-eier, Elon Musk. Først ble det kjent at bilutleiegiganten Hertz skal kjøpe 100 000 Teslaer, en historisk enkeltinvestering.

Det førte igjen til at Tesla-aksjen skjøt i været, og endte opp 13 prosent. Det gjør at Tesla for første gang er verdsatt til over 1000 milliarder dollar, eller i overkant av 8000 milliarder kroner, skriver Business Insider.

Noe som har en stor innvirkning på formuen til Musk, som eier 20 prosent av aksjene. Ifølge Bloombergs millionærindeks vokste Musks formue med svimlende 36,2 milliarder dollar, i overkant av 300 milliarder norske kroner mandag.

Også det er historisk. Aldri har Bloomberg registrert en så høy økning i formue på én enkelt dag. Det gjør at Musk selv nå er verdsatt høyere enn bilprodusenten Toyota, som har en markedsverdi på 282 milliarder dollar.

«Wild $T1mes!», tvitret Musk selv mandag kveld, med klar referanse til Teslas voldsomme vekst.

Så langt i år har Musks formue vokst med 119 milliarder dollar, og han er nå over 100 milliarder dollar rikere enn verdens nest rikeste, Amazon-gründer Jeff Bezos.

RIKING: Elon Musks formue skjøt til himmels på mandag. Foto: Reuters / NTB

Nytt milliardoverskudd for Facebook:

Facebook hadde et overskudd på drøyt 75 milliarder kroner i tredje kvartal. Samtidig er både selskapet og sjef Mark Zuckerberg i hardt vær.

Den siste tiden har det kommer anklager fra tidligere ansatte og en lekkasje av tusenvis av interne dokumenter, men økonomien er det lite å utsette på.

Overskuddet i tredje kvartal var 17 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor, og antallet månedlige brukere har ifølge Facebook økt med 6 prosent til 2,91 milliarder.

Overskuddet er bedre enn Wall Street hadde estimert, selv om omsetningen er lavere enn ventet. Etter resultatet ble lagt fram, steg aksjene med mer enn 4 prosent i etterhandelen, skriver nyhetsbyrået DPA.

Resultatet ble lagt fram samme dag som det kom oppslag der Facebook og sjef Mark Zuckerberg anklages for å bøye seg for statlig sensur i Vietnam, å tillate at hatefulle ytringer florerer og for å la algoritmer føre til polarisering og såkalt giftig retorikk på nett.

En rekke nyhetsmedier, som New York Times, Washington Post og Wired, har fått tilgang til interne dokumenter som varsleren Francis Haugen lekket til amerikanske myndigheter.

– Disse dokumentene understreker at Facebook-ledelsen gjentatte ganger ignorerte interne varsler og valgte å sette profitt foran mennesker, heter det i en uttalelse fra den amerikanske senatoren Richard Blumenthal.

Dokumentene omtales av politikknettstedet Politico som en «gullgruve for Washingtons kamp mot monopolene».

(NTB)