Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

H&M stenger hovedbutikk i Stockholm
Foto: NTB

H&M stenger hovedbutikk i Stockholm

Det har blitt kjent at klesgiganten H&M stenger flaggskipbutikken i Hamngatan i Sveriges hovedstad, Stockholm.

Ifølge Dagens Industri har personalet nylig blitt varslet om vedtaket.

- Det er en butikk som har spilt en veldig stor rolle i H&Ms utvikling lenge, og dette påvirker både kunder og ansatte, sier Filip Ekvall til avisen.

Nedleggelsen kommer etter at H&M kunngjorde at flere andre butikker kommer til å stenge rundt om i Sverige.

Disse inkluderer H&M butikker i Kiruna, Umeå, Lidingö og Täby utenfor Stockholm, to butikker i Malmö og en i Göteborg.

Klesgiganten stenger totalt 250 butikker over hele verden i løpet av 2022. Blant dem er selskapets butikk på Fornebu utenfor Oslo.

Både coronakrisa og kundenes endrede kjøpemønster med økt netthandel, er forklaringer på hvorfor butikkene stenger dørene.

På spørsmål fra Børsen, kan selskapet heller ikke utelukke endringer i Norge.

- For å kunne tilby gode og inspirerende handleopplevelser, møte nye forventinger fra kundene, være relevante og fortsette å lykkes i et marked i stor endring, evaluerer vi forløpende porteføljen av fysiske butikker og digitale kanaler. Dette kan føre til både nyåpninger, relokaliseringer, ombygninger eller konsolideringer, skriver Thea Kjendlie, presseansvarlig for H&M i Norge, i en epost til Børsen.

Selskapet har slitt i sommermånedene som følge av coronakrisa, og salget har falt med 16 prosent.

Les hele saken

H&M stenger 250 butikker

Annonse

Raser etter flyplassutsettelse: - Skuffende

Avinor har besluttet å utsette utbyggingsvedtaket for ny lufthavn i Bodø med 12 måneder. Koronapandemien er hovedårsaken. Ordføreren reagerer kraftig.

– Etter snart to år med pandemi står Avinor i en alvorlig økonomisk situasjon, og det er fortsatt stor økonomisk usikkerhet om fremtiden. Derfor er det ikke forsvarlig å påta seg risikoen det vil innebære å ta en beslutning om gjennomføring av prosjektet nå, sier konsernsjef Abraham Foss i en pressemelding.

Det betyr at ny lufthavn først kan stå ferdig siste halvdel av 2029. Prosjektet har en kostnadsramme på 6,6 mrd. kroner.

– Fortsatt positive
Opprinnelig ble Avinors bidrag beregnet til 1,8 milliarder kroner, men slik finansieringsløsningen nå står, vil Avinors bidrag økes til 2,2 milliarder. I tillegg kommer en standard prosjektrisiko på opp mot 1 milliard kroner.

– Vi har forståelse for at dette er en tung beskjed å få, særlig for Bodø kommune, som vi har jobbet tett med for å realisere flyttingen av lufthavnen, sier Foss. Han understreker at Avinor fortsatt er positive til prosjektet og ønsker at det skal gjennomføres.

– En brikke i et spill
Bodø-ordfører Ida Maria Pinnerød (Ap) mener at byen er blitt en brikke i et økonomisk spill mellom Avinor og departementet, skriver E24.

– Det er selvfølgelig veldig overraskende og skuffende at Avinor vedtar å utsette så kort tid etter at Stortinget sa ja til investeringsmidler i desember, sier Pinnerød, som skal møte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) neste uke.

Hun peker på at det er tredje gang flyplassen blir utsatt.

– Dette handler om mer enn bare flyplassen, sier hun og viser til byutviklingen og hvordan de skal planlegge fremover.

(NTB)

Vil heve renta i mars
KOMMER MER: Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler nytt rentehopp i mars. Foto: Lise Åserud / NTB

Vil heve renta i mars

Høy inflasjon og generelt stor fart i økonomien rokker ikke ved renta i denne omgang.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank holder dermed styringsrenta uendret på 0,5 prosent. Beslutningen om å ikke heve renta er i tråd med forventningene.

Både sterk inflasjon og en generel sterk økonomi tilsier imidlertid rentehevinger som vil kunne gi en boliglånsrente på rundt 3,1 prosent ved inngangen til 2024.

I begrunnelsen for rentebeslutningen viser Norges Bank til at oppgangen i norsk økonomi fortsatte gjennom høsten, og at omikron-varianten ser ut til å gi et mildere sykdomsforløp enn deltavarianten av coronaviruset.

- Lettelser i smitteverntiltakene vil trolig bidra til at den økonomiske oppgangen fortsetter. Økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst. Den underliggende inflasjonen har steget mer enn ventet, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank torsdag formiddag.

Alt i alt tilsier dette en styringsrente som økes til et «mer normalt nivå», skriver Norges Bank.

Annonse
Thailand åpner for karantenefri turisme
Nang Thon-stranden i Khao Lak i 2014. Foto: Johannes Cleris / NTB

Thailand åpner for karantenefri turisme

Fra 1. februar vil det igjen være mulig å besøke Thailand som turist uten å måtte gå i innreisekarantene.
Da omikronvarianten endret pandemiens spilleregler, endret også Thailand karantenereglene ved innreise for store deler av landet.

Fra 1. februar kan igjen turister teste seg inn i landet med prøver på første og femte dag etter ankomst.

Dette gjelder for fullvaksinerte. Folk må fortsatt holde seg på hotellet sitt i påvente av testsvaret. I tillegg må turister laste ned en app som sporer deres bevegelser i landet.

(NTB)

Strømpakken: - Uforståelig
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Strømpakken: - Uforståelig

Krf-topp Kjell Ingolf Ropstad er svært kritisk til enigheten mellom regjeringspartiene og SV om en økning i strømstøtten.

- Regjeringen må slutte med en krisehåndtering hvor de daglig må tette hull i egne løsninger, sier Ropstad i en kommentar.

Onsdag ble det kjent at SV har kommet til enighet med Ap og Sp på Stortinget om forsterkningen. Pakken er den samme som det statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte i begynnelsen av januar.

Støtten økes fra 55 til 80 prosent på en strømpris over 70 øre per kWt.

KrF krever istedet en makspris på strøm på 50 kWt fra januar til mars.

– Det er riktig av regjeringen å komme på banen med støtten, men jeg er svært skuffet over resultatet. Det er helt uforståelig at strømpakken ikke er forbedret, sier Ropstad.

Annonse
Enige om økt strømstøtte
Foto: Terje Pedersen / NTB

Enige om økt strømstøtte

SV er enige med regjeringspartiene Ap og Sp om en økning i strømstøtten.

Kompensasjonsnivået i ordningen økes fra 55 til 80 prosent på en strømpris over 70 øre/kwh, i tråd med regjeringens forslag.

Det går fram av en pressemelding fra Arbeiderpartiet onsdag formiddag.

SVs Lars Haltbrekken sier de fortsatt jobber med enda større støtte for de som sliter mest med høyere strømregninger.

. - Vi er glade for at regjeringen lyttet til oss og kom med høyere støtte til folk, når de nå skal betale strømregningene. For SV er det nå viktig å hjelpe de som sliter mest med de skyhøye strømregningene. Derfor jobber vi med det nå i de videre forhandlingene som pågår i finanskomiteen, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

Slik Dagbladet forstår det kan det allerede denne uken komme nye ordninger for de som trenger det mest.

Regjeringspartiene er glade for at det nå er flertall på Stortinget om økningen som statsminster Jonas Gahr Støre og finansminster Trygve Slagsvold Vedum presenterte i begynnelsen av januar.

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet er godt fornøyde med at det er flertall for regjeringens oppjustering av strømstøtten. Situasjonen med de ekstraordinært høye strømprisene er kritisk for mange. Det er et mål for oss at norske husholdninger skal ha tilgang på rimelig strøm, sier de energi- og miljøpolitiske talspersonene Terje Aasland (Ap) og Ole André Myhrvold (Sp).

Les hele saken

Øker strømstøtten:- Burde hørt på oss