Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Marlene Lundberg Holm

Opphever munnbind-krav:

Fra og med mandag vil det ikke lenger være krav om munnbind for reisende hos SAS, Norwegian, Widerøe og Flyr, innenriks og i Skandinavia.

- Vi mener tidspunktet er riktig nå basert på smittesituasjonen her i landet. Også følger vi med på situasjonen i Europa. Det er naturlig for oss å følge norske smittevernregler, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til TV 2.

Norwegian gjør det samme som SAS, skriver NRK.

- Men det som er viktig å få fram, er at passasjerer som skal ut å reise bør være oppmerksom på at det vil være krav om munnbind på Gardermoen og mange andre flyplasser, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian.

Også Flyr og Widerøe har besluttet å fjerne munnbindkravet fra og med mandag 18. oktober.

- Vi gleder oss til igjen å kunne ta imot nye og gamle passasjerer med et stort smil, uten munnbind, på mandag. Velkommen om bord, sier Widerøes direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Silje Brandvoll.

På Widerøes ruter til Alicante, Færøyene, Aberdeen og London vil påbudet om munnbind bestå inntil videre.

(NTB)

Foto: Widerøe
Studioet fortsetter under annonsen

Bjørn Dæhlie selger huset i Bø:

Den tidligere langrennsløperen Bjørn Dæhlie har lagt ut boligen sin i Bø i Vesterålen for salg, melder VG.

I fjor kom nyheten om at Dæhlie kjøpte seg et nytt hus i Bø kommune. Det kom på bakgrunn av kommunens holdning til formuesskatt. Bø har nemlig redusert den kommunale formuesskatten fra 0,8 til 0,35 prosent.

Ifølge VG ligger boligen nå ute til salgs for mer enn dobbel pris - nemlig 2 600 000 millioner kroner.

Den Høyre-styrte kommunen Bø har tidligere fått tilnavnet «Norges Monaco», som følge av kutt i formuesskatten fra januar 2021. Dæhlie beskrev flyttingen som et prøveprosjekt på ett år, for å se om det lar seg gjøre å bo i Bø og pendle til Østlandet.

Ordfører Sture Pedersen (H) bekrefter overfor VG at Dæhlie er på vei vekk fra kommunen.

- Jeg har snakket med Bjørn om dette. Jeg er veldig glad for at Bjørn har bodd her, og vi har ennå store ambisjoner her sammen, selv om han nå flytter vekk, sier han.

Pedersen gikk nylig ut og tok et oppgjør med folk som ikke har flyttet reelt til Bø, og sa det var flere som «nok er altfor lite i Bø». Han sier Dæhlie ikke var en av de han siktet til.

VG skriver at de foreløpig ikke har fått svar på sine henvendelser til Dæhlie.

(NTB / Dagbladet)

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Gigantisk stigning for Trump-aksjer:

USAs tidligere president Donald Trump har varslet planer om å lansere et nytt sosialt nettverk med navn «Truth Serum».

Den nye plattformen skal eies av Trump Media & Technology Group (TMTG), som skal ledes av Trump selv. TMTG har fusjonert med teknologiselskapet Digital World Acquisition Corp for å kunne bli børsnotert, ifølge en pressemelding fra TMTG.

Aksjer i selskaper tilknyttet den tidligere presidenten har hatt gigantiske oppganger den siste uka, melder CNN. Fredag ​​nådde aksjekursen en topp på 175 dollar - 1657 prosent økning i forhold til kursen da aksjemarkedet stengte onsdag.

Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB

Punget ut for omstridt Obos-luksus:

Obos har satt nok en prisrekord etter å ha solgt den siste toppleiligheten i prestisjeprosjektet Middelthunet på Majorstuen i Oslo.

Det skriver Dagens Næringsliv. Luksusleiligheten, som rommer 250 kvadratmeter, hadde en prisantydning på 60 millioner kroner.

- Dette er den dyreste boligen Obos har solgt, sier konserndirektør for boligutvikling Arne Baumann i Obos til DN.

Han bekrefter videre at handelen gikk i boks til utropsprisen.

Obos-penthousen var opprinnelig tidenes suverent dyreste borettslagsleilighet, priset til svimlende 97 millioner kroner.

Etter to år på markedet, tok Obos grep og delte luksusleiligheten opp i to boenheter. Det ble klart i februar i år.

Den andre enheten, som ble solgt tidligere denne måneden, rommer 140 kvadratmeter, og hadde en prisantydning på 37 millioner kroner.

Den ble ifølge DN solgt for 37,99 millioner. Dette utgjør en kvadratmeterpris på 294 000 kroner, og skal være den høyeste kvadratmeterprisen oppnådd i forbindelse med et boligsalg her til lands.

Som Børsen tidligere har omtalt har Middelthunet-prosjektet har fått krass kritikk fra flere hold. Den profilerte luksusmekleren Hans Houeland mente at «prissetting og standard ikke henger på greip». Ap-veteran Thorbjørn Berntsen har også tordnet mot byggeprosjektet.

Obos har imidlertid avvist kritikken, og forklart at de skal «bygge boliger for alle våre medlemmer, men at det også finnes medlemmer som ønsker og som har råd til å kjøpe bolig» i nevnte Middelthunet-prosjektet.

Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB
Tar drastisk grep etter salgsmareritt

Tar drastisk grep etter salgsmareritt

borsen.dagbladet

Taxi-app med dystre overgrepstall:

I perioden 2017 til 2019 ble det registrert 4 158 tilfeller av seksuelle overgrep til den amerikanske taxi-appen Lyft.

Det kommer fram i en rapport gjengitt av BBC, som selskapet nylig slapp.

Firmaet selv sier at over 99 prosent av turene i den samme perioden skjedde uten brudd på sikkerhetsreglementet til selskapet, men at det bak hver enkelt hendelse, står en person som har opplevd overgrep.

- Enkelt sagt, selv en av disse hendelsene er for mange, sier selskapet.

Ifølge Lyft skal 52 prosent av overgrepene blitt rapportert av passasjerer og 38 prosent komme fra sjåfører. De resterende ti prosentene har blitt rapportert fra en tredjepart, som for eksempel politiet.

Illustrasjonsfoto: David Zalubowski / AP / NTB

Ølkrise i Danmark:

Engelske puber i Danmark sliter, og fra Aalborg, en by mange festhungrige nordmenn besøker, slås det alarm.

De sliter med tilgangen på øl, og ikke en hvilken som helst øl.

- Vi har ikke hatt Guiness på 14 dager, sier Jamal Najmi, som eier den engelske puben John Bull Pub, til bt.dk.

Det er ikke bare Guiness som nå mangler på pubenes tappekraner, det gjelder for mange andre irske og britiske brygg også.

Bareieren mener dette skyldes sjåførkrisen som har rammet Storbritannia etter brexit, da det plutselig var en enorm mangel på sjåfører.

Guiness-mangelen har sågar fått gjester til å snu i døra.

- Men de kan ikke få den andre steder heller, så det får de ikke så mye ut av, sier Najmi.

Også i Norge har det vært tendenser til øltrøbbel, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, til Børsen.

- Ja, også vi har opplevd forsinkelser i leveransene som er knyttet til transport fra Storbritannia. Det gjelder i større grad på bokser enn på fat, sier Bruusgaard.

Han utelukker ikke at noen kan ha opplevd at det har vært utsolgt, men tilgangen skal altså ha vært bedre for aktørene i utelivet.

Foto: Artur Widak / nurphoto / Shutterstock / NTB

Bø-ordfører ut mot fraværende skatteflyktninger:

Ordfører i Bø i Vesterålen, Sture Pettersen (H), er skuffet over at ikke alle som har meldt flytting til kommunen har vært like til stede.

Etter at Bø i Vesterålen i 2019 senket eiendomsskatten fra 0,8 til 0,35 prosent var det flere profilerte og kapitalsterke menn som offentlig meldte flytting til kommunen.

Nå sier ordfører Sture Pettersen (H) til VG at det er noen av dem han ikke har sett snurten av.

– Det er nok noen som er altfor lite i Bø, det skal jeg tørre å si. Dem har jeg også tenkt å ta meg en prat med når året er omme, sier ordføreren til VG.

Han nevner ikke navn, men lover å bidra til å belyse tilfeller av skattesnusk.

– Dette skal ikke være noe lurerier. Vi skal jo følge med på at de som melder flytting, faktisk flytter hit. Og er det noen som melder flytting, men ikke flytter, så skal jeg bidra til å peke dem ut, så sant det blir kjent for meg.

Ifølge seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetaten skal man skatte i den kommunen man i folkeregistrert er bosatt i 1. januar samme år. Man skal være folkeregistrert på adressen hvor man har flest overnattinger gjennom året.

BØ-ORDFØRER: Sture Pedersen. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Nå kan du reise hit igjen:

Myndighetene i Thailand åpner for innreise for fullvaksinerte fra Norge og 45 andre utvalgte land fra og med 1. november, kunngjør landets utenriksdepartement.

Også Sverige og Danmark er på lista over såkalte lavrisikoland Thailand åpner for, går det fram av det thailandske utenriksdepartementets nettsider.

Innreise forutsetter at man er fullvaksinert, skriver statsminister Prayut Chan-o-cha på Facebook. Da kan man reise til landet uten å måtte gjennomgå karantene. Man må imidlertid teste seg før avreise og ved ankomst.

Statsministeren sier det haster med å få turistnæringen på fote igjen.

- Hvis vi venter til alt er hundre prosent klart, vil vi være for sent ute. Og turister kan velge å dra andre steder, skriver statsministeren.

Norske myndigheter fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Nordmenn som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene og kan dokumentere dette med gyldig koronasertifikat, er unntatt reisekarantene fra alle land, inkludert Thailand.

Kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at dette er noe de har sett fram til i lang tid.

- Vi vet at Thailand er en av de mest populære feriedestinasjonene hos nordmenn. Det er mange som har gledet seg og nå kan vi endelig gjennomføre reisene, sier hun.

Aspengren forteller også at den første reisen for selskapet går til Thailand 17. desember.
(NTB / Dagbladet)

Foto: Shutter

Frykter mangel på norske juletrær:

Generasjonsskifte kan føre til mangel på norske juletrær, frykter bransjeorganisasjon.

- Det er ingen hemmelighet at en stor del av medlemsmassen vår er aldrende. Når flere dyrkere gir seg, er det ikke mange som ønsker å ta over produksjonen, sier daglig leder Heidi Amundsen i Norsk Juletre til Nationen.

Ifølge Amundsen har det blitt solgt rundt én million juletrær i Norge de siste årene. Av disse er 800 000 norske, mens resten kommer fra Danmark.

- Det er ingen krise ennå, men om sju til ti år kan det bli en utfordring om vi ikke får på plass flere dyrkere, sier Amundsen.

(NTB)

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Rekordkvartal for DNB:

DNB har hatt sitt beste tredje kvartal gjennom tidende. Profitten lyder på 6,88 milliarder kroner, som er 1,34 milliarder kroner mer enn i samme kvartal i fjor.

- Alle viktige piler peker i riktig retning. Norge har gjenåpnet, og aktivitetsnivået i økonomien er nå høyere enn det var før nedstengingen, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen i en pressemelding.

Resultatet før skatt var på 8,79 milliarder kroner. I tilsvarende periode i fjor var resultatet før skatt på 6,93 milliarder kroner, skriver E24.

- Vi opplever en sterk utvikling på alle områder i DNB, og kombinert med vår solide portefølje har vi et veldig godt utgangspunkt for videre vekst og for utbetaling av utbytte, sier Braathen.

I tredje kvartal har kunder lånt mer penger fra DNB. Økningen blant privatkunder og bedrifter er på henholdsvis 3,7 og 2,9 prosent. Samtidig spares det mer i banken.

- Norge har våknet igjen, og hverdagslivet er endelig tilbake til normalen. Vi merker høy aktivitet blant kundene på alle områder, sier DNB-sjefen.

Styret i DNB har vedtatt et utbytte på ni kroner per aksje basert på fjorårets resultater. Det tilsvarer rundt 14 milliarder kroner.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Trump: Ny etterforskning:

Donald Trumps familiebedrift står overfor en ny etterforskning i fylket Westchester, skriver New York Times. De siste månedene har distriktadvokaten stevnet dokumenter fra Trump National Golf Club Westchester og byen Ossining.

Distriktsadvokat Mimi Rocah er tilsynelatende fokusert på om selskapet misledet lokale tjenestemenn om eiendommens verdi for å redusere skatt, sier en person med kjennskap til saken til avisa.

Trump Organizaton har utfordret verdivurderingen til klubben hvert år siden 2015, skriver Washington Post. Prosessen, som ifølge avisa brukes av mange eiendomsselskaper, krever vanligvis at et selskap leverer inn data om eiendommens økonomiske resultat, som bevis på at det er verdt mindre enn den første vurderingen.

I august skal de ha kommet til enighet om at klubbens verdivurdering skulle reduseres med omtrent 30 prosent, en endring som kan spare Trump store summer i skatt. Kimberly Benza, talsperson for Trump, sier at bystyret og en fylkesdommer har godkjent forliket.

- Antydningen om at noe var upassende er fullstendig falsk og utrolig uansvarlig, sier hun, og bemerker at Rocah skal ha kritisert Trump gjentatte ganger før hun tiltrådte som distriktsadvokat.

2016: Trump var republikanernes presidentkandidat. Her avbildet sammen med datter Ivanka Trump og kone Melania Trump, under en tale på golfklubben i Westchester. Foto: Reuters / NTB