Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Lover tiltak etter rekordhøye strømpriser
TILTAK: Den ferske olje- og energiministeren Marte Mjøs Persen (Ap) sier at regjeringen er nødt til å komme med tiltak for å hjelpe dem som sliter med å betale strømregningene. Foto: Heiko Junge / NTB

Lover tiltak etter rekordhøye strømpriser

Strømprisene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Den nye olje- og energiministeren lover tiltak for å hjelpe dem som sliter med å betale strømregningene.

Mandag ble det satt prisrekord på strøm i Sør-Norge, og tirsdag stiger prisen ytterligere. I Oslo, Bergen og Kristiansand vil den i snitt ligge på 1,43 kroner per kilowattime (kWh) gjennom døgnet, ifølge kraftbørsen NordPool.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier at hun skjønner at mange nordmenn blir bekymret for de svært høye strømprisene.

– Det er tøft for mange å få regninger som er langt høyere enn det de har beregnet, sa Mjøs Persen i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Derfor er vi jo nødt til å finne noen tiltak på kort sikt som gjør at de som sliter mest med å få betalt strømregningen, får en redusert strømregning eller støtte til å betale den, sa hun.

Senere denne uka samles EU-landene til toppmøte, som trolig vil bli dominert av de ekstremt høye energiprisene og muligheten for at EU-landene i fellesskap kan enes om midlertidige tiltak.

Flere land har på eget initiativ satt i verk hjelpeordninger for å få bukt med de rekordhøye energiprisene.

(NTB)

Annonse
Oljestreik: Stenger plattformer
Gudrun må stenge. Foto: Equinor

Oljestreik: Stenger plattformer

Arbeidstakerorganisasjonen Lederne har tatt ut 74 medlemmer i streik, noe som medfører at oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst stenges ned.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at streiken er i gang.

Bakgrunnen for streiken er at medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke.

De 74 medlemmene som tas ut i streik, jobber på Nordsjø-feltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst. Alle de tre feltene må stenge ned.

Overfor E24 uttrykte forbundsleder Ingvartsen mandag ettermiddag en viss optimisme, men han understreket at arbeidsgiversiden måtte komme raskt på banen.

Fra motparten var ikke optimismen like stor.

– Det er ikke mer for oss å gjøre, og vi har ikke planlagt noen flere møter heller. Så med mindre Lederne endrer mening, så blir det nok streik, sa Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsleder for arbeidsliv og operative forhold i Norsk olje og gass, til NTB.

I en varslet opptrapping onsdag tas 117 medlemmer på feltene Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin ut i streik. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge bransjeorganisasjonen.

Ifølge Norsk olje og gass vil om lag 13 prosent av gasseksporten til utlandet falle bort som følge av nedstengingen.

Fra 9. juli har Lederne varslet en ytterligere opptrapping av streiken, og det totale tallet på medlemmer i streik kan da bli 382. I denne opptrappingene dreier det seg om 68 medlemmer som arbeider ved Gullfaks A, 59 medlemmer ved Gullfaks C og 64 medlemmer ved Sleipner.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og OKEA ASA.

(NTB)

LO-lederen refser SAS-ledelsen
KLAR: LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener SAS-toppsjefens uttalelser etter at pilotstreiken var i gang, er uhørt i nordisk sammenheng. Foto: Terje Pedersen, NTB

LO-lederen refser SAS-ledelsen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik gir sin fulle støtte til de 900 streikende SAS-pilotene og retter krass kritikk mot toppleder Anko van der Werff.

Streiken er anslått å ramme 30 000 passasjerer hver dag og påføre SAS tap på opptil 100 millioner kroner dagen.

Men Hessen Følsvik reagerer først og fremst på uttalelsene van der Werff ga til Børsen og andre medier rett etter at streiken var et faktum noen minutter over 12 mandag.

På spørsmål fra Børsen om selskapet kan gå konkurs, sa topplederen:

- Hvordan skal vi få investorene inn i selskapet hvis vi fortsetter slik? Vår dør er åpen, vi håper selvsagt å komme frem til den riktige utgangen på dette, men ja, pilotene har bestemt seg for å gå til streik.

- SAS-ledelsen må ta det hele og fulle ansvaret for denne situasjonen, kontrer LO-lederen overfor NRK mandag kveld.

Hun mener nederlenderens uttalelser er forkastelige.

- Han hadde noen uttalelser som jeg ikke har sett maken til i norsk og nordisk arbeidsliv. Jeg håper han endrer denne tonen. Dette handler om retten til å få tilbake jobbene sine etter den vanskelige perioden vi har vært gjennom, sier hun blant annet.

Følsvik har en klar konklusjon:

- Hvis man skal drive et selskap i norden, så må man samarbeide med sine ansatte. SAS-ledelsen må være sitt ansvar bevisst og komme tilbake til forhandlingsbordet, sier LO-lederen.

Les hele saken

SAS fortviler: - Risikerer selskapets framtid

Annonse

Widerøe til E24: - Kan være vi må kansellere fly

Manglende passasjerer som følge av SAS-streiken, kan føre til at også flyselskapet Widerøe må kansellere flygninger, sier selskapet til E24.

- Det kan være at vi må kansellere flyginger, fordi de reisende ikke kan møte opp til flyavgangen, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli.

Om passasjerer booker med både SAS og Widerøe, slik at SAS flyr de til en flyplass, og Widerøe tar passasjerene videre til en mindre flyplass, kalles det gjennomgående flygninger, forklarer Solli til avisa.

Det er disse flygningene som står i fare for å kunne bli kansellert, sier hun.

Det kan også bli et problem at mannskapet til flyselskapet ikke kommer seg fram dit de skal som følge av SAS-streiken.

SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

Til TV 2 sier kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS Norge at permitteringsvarsel er sendt ut til ansatte, men vet ikke hvor mange det er snakk om.

- Rent prosessmessig, når vi mottar streikevarsel, kommer det fra arbeidsgivers side varsel til ansatte om mulige permitteringer, sier hun til kanalen.

På spørsmål fra Dagbladet om omfanget av permitteringsvarsler, svarer Sund:

- Permitteringsvarsel er sendt ut til ansatte i SAS Norge. Det er ulike prosesser i de tre landene. En del av prosessen fra arbeidsgiver side, er å varsle om mulige permitteringer dersom man ser at man ikke har jobb til å sysselsette de ansatte. Nå er vi på dag én, og så får vi fokusere på passasjerene, og håpe at Pilotforeningen tar til fornuften og kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier Sund.

Annonse

Forbrukerrådet ber SAS-kunder vente med å avbestille billetter

Forbrukerrådet anbefaler SAS sine kunder å avvente med å avbestille flybillettene sine.

– Hvis du avbestiller selv, mister du retten på refusjon av billettene, noe du har krav på dersom du venter til flyet blir innstilt av selskapet, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.  

De opplyser at dersom man ikke får direkte beskjed fra flyselskapet om at flyet er innstilt, så regn med at det går som vanlig.

– Streiken kan avblåses når som helst, og da gjelder å være klar dersom flyet går som planlagt, sier han videre.

Forbrukerrådet opplyser at man har tre valg hvis flyet ikke går: Ombooking snarest mulig, ombooking til et senere tidspunkt, eller å få pengene tilbake for reisen.

– Mange vil nok ønske ombooking i håp om å komme seg av gårde på ferie raskt. Men husk at når det er streik, vil de reelle ombookingsmulighetene være små siden det ofte ikke er ledige seter å oppdrive. Det gjelder også dersom du tar ansvar selv, og forsøker å finne en erstatningsflyging, sier Iversen.

(NTB)