Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Må punge ut etter Opioid-krisen
CVS, Walgreens og Walmart distribuerte på hensynsløst vis enorme mengder smertestillende opioid-piller i fylkene Lake og Trumbull, ifølge en føderal storjury. Til våren blir det avgjort hvor mye de må betale i erstatning. Foto: AP / NTB

Må punge ut etter Opioid-krisen

CVS, Walgreens og Walmart distribuerte på hensynsløst vis enorme mengder smertestillende opioid-piller i delstaten Ohio, ifølge en føderal storjury.

Fylkene Lake og Trumbull ga de tre kjedene skylda for å ikke ha stanset den store strømmen av piller som forårsaket hundrevis av overdosedødsfall og kostet hver av de to fylkene mer enn 1 milliard dollar.

Avgjørelsen kan sette presedens for flere lignende søksmål fra lokale myndigheter rundt om i USA som ønsker å holde apotekkjedene ansvarlige for rollen de har spilt i opioidkrisen som har herjet landet.

Hvor mye kjedene må betale, blir avgjort til våren av en føderal dommer.

Det er den første gangen apotekkjeder i landet har forsøkt å forsvare seg i et søksmål om krisen, som har ført til en halv million dødsfall i USA de siste to tiårene.

Fylkene klarte å overbevise juryen om at apotekene hadde spilt en avgjørende rolle i å ha forårsaket stor skade gjennom måten de lot legemidlene bli tilgjengelige for allmennheten. Det ble skrevet ut resepter for rundt 80 millioner smertestillende piller i Trumbull fylke mellom 2012 og 2016 – det tilsvarer 400 per innbygger.

I Lake fylke ble det skrevet ut rundt 61 millioner piller i den samme periode. Særlig er det snakk om smertestillende piller av typen hydrokodon og oksykodon.

Fylkene argumenterte i retten med at apotekene må være en siste forsvarslinje for å forhindre at pillene havner i feil hender.

De ansatte ikke nok farmasøyter eller teknikere og lærte dem ikke opp godt nok til å forhindre at det skjedde, og klarte ikke å etablere systemer for flagging av mistenkelige bestillinger, mener saksøkerne.

- Loven krever at apotekene er grundige når de selger legemidler. Denne saken bør være en vekker og et varsku om at svikt ikke vil bli akseptert, sa Mark Lainer, en av advokatene for fylkene.

- Juryen slo en alarm som bør bli hørt i alle apotek i USA, la han til.

Advokatene til de tre apotekkjedene hevder de har hatt retningslinjer for å bremse salg av piller når farmasøytene sa fra om uregelmessigheter og at de varslet myndighetene om mistenkelige bestillinger fra leger.

De hevder også at det var legene som kontrollerte hvor mange piller som ble skrevet ut for legitime medisinske behov. Talspersoner for CVS og Walgreens sier de vil anke kjennelsen.

To andre kjeder, Rite Aid og Giant Eagle, har allerede inngått forlik med de to fylkene.

(NTB)

Les hele saken

Tordner: - Dypt, dypt kriminelt

Annonse
Nordic Choice Hotels rammet av datavirus
Foto: Adam Ihse / TT / NTB

Nordic Choice Hotels rammet av datavirus

Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels er rammet av et datavirus. Viruset har rammet hotellkjempens systemer for booking, innsjekk, utsjekk og betalingsløsninger, melder selskapet i en pressemelding.

Viruset skal ha blitt oppdaget natt til torsdag. Nasjonal sikkerhetsmyndighet er varslet.

Petter Stordalen opplyser til Børsen at han sitter opptatt i møte, og henviser til hotellkjedens kommunikasjonsteam.

«Vi har fullt søkelys på å løse problemene så raskt som mulig med alle verktøy vi har. Nasjonal sikkerhetsmyndighet er varslet om det som har skjedd», heter det i en uttalelse fra hotellkonsernet.

Selskapet opplyser videre at alle kunder på regne med mer ventetid enn normalt som følge av viruset.

«Vi har etablert manuelle systemer til bruk på hotellene slik at gjestene blir ivaretatt, men alle må påregne noe mer ventetid enn normalt», skriver selskapet og legger til:

«Vi vil være tilgjengelige for kunder som har spørsmål, både på våre hoteller og på vårt kundesenter.»

Børsen har forsøkt å komme i kontakt med pressekontaktene i Nordic Choice for utdypende kommentarer. De har foreløpig ikke hatt anledning til å besvare våre spørsmål.

Nettstedet Digi.no melder at hotellkjeden har satt krisestab, som har jobbet gjennom hele natta - «med utskiftning til uthvilt personell i morgentimene».

- I dag opplever vi store tekniske problemer i våre systemer. Det jobbes på spreng med å løse problemet, og vi er veldig lei oss for de ulemper dette medfører, skriver selskapet på sine Facebook-sider.

Petroleumsskatten ned 133 milliarder
Koronasituasjonen førte til unntakstilstand også i oljesektoren. De midlertidige endringene i petroleumsskatten har gjort store utslag. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB

Petroleumsskatten ned 133 milliarder

Midlertidige skatteregler og lavere olje- og gasspriser førte til at petroleumsskatten falt med 133 milliarder kroner i fjor.

Elleve oljeselskaper betalt petroleumsskatt på til sammen 18,8 milliarder kroner i 2020.

37 selskaper har fått utbetalt negativ skatt på til sammen 40,2 milliarder kroner, mens to selskaper har null i beregnet skatt, opplyser Skatteetaten.

De viser til tall fra skattelisten for selskaper på norsk kontinentalsokkel.

Fastsatt skatt for skattepliktige petroleumsselskaper endte på totalt netto minus 21,4 milliarder kroner for inntektsåret 2020.

Til sammenligning var netto petroleumsskatt 111,4 milliarder kroner i 2019. Innbetalt skatt var 116 milliarder kroner, mens lete-/opphørsrefusjon var på 4,6 milliarder kroner.

Dette innebærer en reduksjon i netto petroleumsskatt på 132,8 milliarder kroner fra 2019 til 2020.

(NTB)

Annonse

Lover pensjon fra første krone

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022.

- Vi har bestemt oss for å forsere arbeidet, sier Tajik til VG.

Det er ordningen med obligatorisk tjenestepensjon (OTP) som nå endres. I dag må du tjene minst 1G – 106 399 kroner – for å få pensjon på lønnen.

Tajik sier omleggingen omfatter en million nordmenn, og i tillegg får 160 000 unge mellom 18 og 20 år og folk i stillinger under 20 prosent nå for første gang tjenestepensjon.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener regjeringen går for fort fram.

- En innføring allerede 1. januar 2022 og med mulighet for overgangsordninger til 1. juli 2022 gir bedriftene altfor kort tid, særlig når omleggingen ikke er kostnadsnøytral, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom til VG.

(NTB)

København: Kjent kafé stenger etter 28 år

Den danske kafeen «Cafe Norden» i hjertet av København har servert kaffe og mat til både lokale og turister i nesten tretti år.

Nå lukker de dørene. Det skriver de selv på egen Facebook-side.

Kafeen ligger på Amagertorvet i København, ifølge BT.

Forrige tiår var kafeen utsatt for en drakamp mellom motegiganten Prada, kafé-eieren Flemming Holm Knudsen og eieren av lokalet, Troels Holch Povlsen.

Prada skal ha vært interessert i å overta lokalet kafeen frem til nå har vært i.
Motegiganten skal ha vært så interessert at de var villig til å betale hele 60 millioner danske kroner til kafé-eieren for at de skulle trekke seg ut fra lokalet.

Det hele endte med en rettsak i 2015 om leien, hvor Povlsen endte som taperen.

BT skriver at det er uvisst om det er denne konflikten, eller en annen grunn, til at kafeen nå stenger dørene.

Annonse
Nå er dette verdens dyreste by
Foto: Jack Guez / AFP / NTB

Nå er dette verdens dyreste by

Tel Aviv dytter Paris ned fra førsteplassen på lista over verdens dyreste byer. Oslo havner like utenfor topp ti.

Inflasjon og leveranseproblemer i pandemien påvirker levekostnadene rundt om i verden. Dyrt har blitt dyrere med en inflasjonsøkning på 3,5 prosent – den høyeste på over fem år.

Aller dyrest er det blitt i Tel Aviv i Israel, som bykser fram fra fjorårets femteplass på lista til The Economist Intelligence Unit (EIU), som årlig rangerer de dyreste byene i verden.

Paris, som toppet fjorårets liste, deler nå andreplassen med Singapore. Zürich er på tredjeplass, Hongkong på fjerde, mens New York City er verdens femte dyreste by.

Oslo holder seg unna topp ti med en 11. plass.

– Til tross for at de fleste økonomiene rundt om i verden er på bedringens vei som følge av vaksineringen, opplever mange storbyer en økning i smitte, noe som fører til innstramminger. Dette forstyrrer forsyningen av varer, noe som igjen fører til varemangel og høyere priser, sier Upasana Dutt, leder for verdens levekostnader ved EIU.

EIU venter at levekostnadene vil fortsette å øke til neste år som følge av lønnsøking i mange sektorer. De venter også at sentralbankene øker rentene forsiktig for å bremse opp inflasjonen.

(NTB)