Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Finn.no: Kraftig fall i bestilling av flybilletter
Særlig bestillingen av utenlandsreiser har falt, ifølge Finn.no. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Finn.no: Kraftig fall i bestilling av flybilletter

Siden toppen i starten av oktober har tallet på bestillinger av flybilletter på Finn.no falt med mer enn 30 prosent.

Tallene er oppdatert søndag, skriver Dagens Næringsliv.

- Bestillingene går tregere og nivået er igjen lavere enn før pandemien. Jeg tror det har sammenheng med smitteøkingen og medietrykket om smitten, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Bestillingene var på topp i uke 40. Oversikten viser både innenlands- og utenlandsreiser, og det er særlig sistnevnte som faller.

(NTB)

Annonse
FT: Opec+ planlegger betydelig produksjonskutt
Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB

FT: Opec+ planlegger betydelig produksjonskutt

Oljealliansen Opec+ vil diskutere et betydelig produksjonskutt for å få opp oljeprisen når medlemslandene møtes onsdag.

Det opplyser personer som «står nær diskusjonene» til avisen Financial Times.

Det er første gang gruppen møtes til et fysisk møte siden mars 2020. Den utvidede alliansen Opec+ ledes av Saudi-Arabia og Russland.

Det er ventet at medlemmene på møtet vil diskutere et kutt på 1 million fat per dag. Det vil i så fall være det desidert største kuttet siden tidlig i pandemien, og det vil tilsvare mer enn 1 prosent av globale forsyninger.

De påfølgende økte oljeprisene kommer på et tidspunkt hvor store deler av verden kjemper for å få ned energikostnadene.

Produksjonskutt kan potensielt skape et brudd med USA, der president Joe Biden har forsøkt å senke drivstoffprisene for bilistene i forkant av det avgjørende mellomvalget i november.

To kilder som er orientert om Saudi-Arabias tankegang, sier imidlertid at landet er opptatt av å senke produksjonen for både å styrke prisene og holde litt produksjonskapasitet i reserve. Kongeriket frykter russisk produksjon kan falle kraftig senere i år når vestlige sanksjoner mot oljeeksporten skjerpes.

Russland sies også å gå inn for et kutt ettersom de har sett oljeinntektene synke de siste månedene. Kjøpere tvinger store rabatter på oljesalget som følge av situasjonen som har oppstått etter invasjonen av Ukraina. Styrkingen av rubelen reduserer også beløpet Russland mottar i sin egen valuta for salg av oljeavtaler som primært er priset i dollar.

(NTB)

Svenske medier: Lekkasjen på Nord Stream 1 stoppet

Lekkasjen ved Nord Stream 1 har stoppet. Det oppgir danske energimyndigheter til Sveriges radio Ekot.

Lørdag bekreftet den danske Energistyrelsen at Nord Stream 2 var tømt for gass.

Det var mandag denne uka at det ble oppdaget store lekkasjer på de to gassrørledningene, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen. Gasslekkasjene anses som sabotasje.

Annonse
Tiltalt: - Hykleri
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Tiltalt: - Hykleri

Den kjente russiske oligarken Oleg Deripaska og to av hans medarbeidere er tiltalt av amerikanske myndigheter for brudd på sanksjonene, ifølge flere medier, deriblant The New York Times.

Oligarken er blant annet beskyldt for å ha bistått kjæresten sin, Ekaterina Olegovna Voronina, med å reise inn i USA i 2020 for å føde - slik at barnet ble amerikansk statsborger.

I år prøvde hun på samme manøver på nytt, men ble avvist, ifølge tiltalen, melder The New York Times.

Medarbeiderne er anklaget for å ha utført økonomiske transaksjoner for Deripaska i USA, blant annet bistått med flere hundre tusen dollar til kjæresten og babyen i Los Angeles.

De skal også ha tilrettelagt for salget av et musikkstudio i California, for mer enn 3 millioner dollar.

Aluminiumsmagnaten Deripaska var blant et tjuetalls russere som ble sanksjonert i 2018 av det amerikanske finansdepartementet, som straff for det myndighetene kalte «den russiske regjeringens pågående og stadig mer onde aktiviteter i verden», ifølge ABC News.

I en uttalelse torsdag kritiserer lederen av justisdepartementets arbeidsgruppe KleptoCapture, Andrew C. Adams, Deripaska for «hykleri når det gjelder å søke trøst og statsborgerskap i USA, mens han nyter fruktene av et hensynsløst, antidemokratisk regime».

Nord Stream 2 er tømt for gass
Foto: Danske forsvaret / /AFP / NTB

Nord Stream 2 er tømt for gass

Dansk, svensk og tysk politi samarbeider med å undersøke hvem som står bak sabotasjen av gasslekasjen i Østersjøen, melder danske TV 2.

- Nord Stream 2 AG-selskapet har informert det danske Energistyrelsen om at det nå ser ut til å være oppnådd et stabilt trykk på rørledningen. Dette indikerer dermed at Nords Stream 2 er tømt for gass.

Det skriver Energistyrelsen på Twitter.

Det er fortsatt ikke klart hva som er status for Nord Stream 1. Fredag var meldingen fra Energistyrelsen at gasslekkasjene på Nord Stream 1 forventes å opphøre i løpet av søndagen 2. oktober.

Annonse
Skal selges: Superyacht knyttet til sanksjonert russer
Foto: Reuters / NTB

Skal selges: Superyacht knyttet til sanksjonert russer

En USA-basert luksusyacht knyttet til den sanksjonerte russiske milliardæren Igor Kesaev skal selges.

Prislappen skal angivelig være rundt 29 millioner dollar, som tilsier ca 315 millioner norske kroner.

Det melder Reuters, som henviser til en epost de har fått innsyn i.

Eposten skal være sendt fra meglerfirmaet til ikke navngitte mottakere 14. september.

Yatchen er en 168 fot av typen MySky.

Kesaev ble i april sanskjonert av EU og Storbritannia i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. EU henviste til hans engasjement i militær våpenproduksjon i Russland, samt koblinger til den russiske regjeringen og dens sikkerhetsstyrker.

Sara Gioanola, en talsperson for det Nederland-baserte firmaet som bygde MySky, bekrefter overfor Reuters at Kesaev bestilte en yacht av den typen.

Reuters har ikke klart å bekrefte om Kesaev fortsatt eier MySky.