Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Børsene stuper i Asia etter nyheter om coronavariant

Børsene stuper i Asia etter nyheter om coronavariant

De viktigste børsene i Asia åpnet fredagen med stor nedgang etter oppdagelsen av en ny coronavariant som vekker bekymring i Sør-Afrika.

I Japans hovedstad Tokyo gikk hovedindeksen Nikkei 225 ned nesten 3 prosent til lunsjtider, mens den bredere Topix-indeksen tapte 2,3 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk ned drøye 2 prosent, mens børsene på det kinesiske fastlandet ble påvirket mindre. Hovedindeksene i Shanghai og Shenzhen gikk ned henholdsvis 0,5 og 0,2 prosent.

Også oljeprisen har sunket betraktelig. Et fat nordsjøolje var nede 2 prosent mens amerikansk WTI-olje var nede rundt 2,6 prosent rundt klokka 5.30 norsk tid.

Luftfarten i regionen er hardt rammet, da folk er bekymret for at det vil innføres nye reiserestriksjoner. Det australske flyselskapet Qantas har gått ned mer enn 5 prosent, mens Hongkong-listede Cathay Pacific tapte mer enn 3 prosent.

Den nye varianten, B. 1.1.529, har et svært høyt antall mutasjoner, og helsemyndighetene i Sør-Afrika mener den har bidratt til en eksplosiv smitteoppblomstring i landet den siste måneden.

Annonse
Solgte villa: Har kjøpt hus
PÅ FLYTTEFOT: Knut Arild Hareide både solgte og kjøpte nytt hus samme dag.Foto: Terje Pedersen / NTB

Solgte villa: Har kjøpt hus

Torsdag ble det kjent at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og familien hadde solgt villaen sin, med en prisantydning på 17,5 millioner, i markanære Solemskogen i Oslo.

Bakgrunnen for salget er at familien flytter til Rogaland, der Hareide begynner i ny jobb som sjøfartsdirektør 1. januar.

Kort tid etter at salget i Oslo var i boks, sikret Hareide seg en ny bolig på Karmøy. Det bekrefter hovedpersonen selv overfor Haugesunds Avis.

- Det stemmer. Vi har fått mange hyggelige forespørsler fra regionen om hus. Det har vært Karmøy, Tysvær og Haugesund vi har sett en del på. Da tenker vi at i en startfase blir det veldig fint for oss å bo i Kvalavåg, forteller han til avisa.

Ifølge annonsen har Hareide og familien sikret seg en romslig familiebolig på 204 kvadratmeter, med fem soverom, to stuer og flott utsikt - samt dobbel garasje. Prisantydningen var satt til 3 890 000 kroner, men den endelige kjøpesummen er ikke kjent.

- Vi er takknemlige for tiden vi har hatt i Oslo og ser med forventning og spenning på livet som Haugalandet skal gi oss, fortsetter Hareide til avisa.

Les hele saken

Drømme­boligen solgt etter to år

Rammet av datavirus: - Fortsatt problemer
DATAVIRUS: Nordic Choice Hotels har varslet Nasjonal sikkerhetsmyndighet etter at hotellkjedens IT-systemer ble rammet av et datavirus natt til 2. desember. Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Rammet av datavirus: - Fortsatt problemer

Torsdag varslet Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels at de er rammet av et datavirus. Viruset har rammet hotellkjempens systemer for booking, innsjekk, utsjekk og betalingsløsninger.

I en pressemelding fredag ettermiddag opplyser selskapet at problemet fortsatt ikke er løst.

- Som en følge av viruset våre IT-systemer ble utsatt for natt til torsdag 2. desember, opplever vi fortsatt tekniske problemer. Vi jobber med å få oversikt over hendelsen og følgene av den, samtidig som vi gjør alt for at gjestene på hotellene skal få et flott førjulsopphold, heter det i en pressemelding.

Hotellkjeden opplyser videre:

- Slik det ser ut nå, vil mange av hotellene måtte fortsette å bruke manuelle løsninger gjennom helgen og være tilbake i normal drift om et par dager. For gjestene våre betyr dette at det trolig vil ta litt litt lengre tid med inn- og utsjekk ute på hotellene.

Nordic Choice er fortsatt i kontakt med Nasjonal sikkerhetsmyndighet og andre aktuelle aktører i håndteringen av saken.

- I mellomtiden ber vi om for forståelse for at det vil kunne være lengre ventetid enn normalt. Alle ressurser er satt inn for å håndtere utfordringene og få på plass et nytt system som gjør at vi kan returnere til vanlig drift så snart som mulig.

Les hele saken

Hotellkjeden rammet av datavirus

Annonse
Maaemo stenger tidligere enn planlagt
Foto: NTB

Maaemo stenger tidligere enn planlagt

Den prestisjetunge restauranten Maaemo har besluttet å stenge dørene en drøy uke før planlagt, som følge av coronasituasjonen i landet.

- Jeg skriver for å informere om at vi har tatt det uheldige, men nødvendige valget om å midlertidig stenge restauranten fra 3. desember, i stedet for å holde åpent til 11. desember som opprinnelige planlagt, heter det i en e-post som ble sendt til alle som hadde booket bord på restauranten.

Det skriver Avisa Oslo.

Restauranten hedde som utgangspunkt tatt en avgjørelse om å stenge for jula, fordi flere av de ansatte kommer fra land utenfor Norge.

På grunn av smittesituasjonen i Norge og utbrudd av smitte fra den nye omikron-varianten, velger de nå å stenge den 3. desember, framfor den 11. desember som var den opprinelige planen.

- Jeg kan ikke med god samvittighet ødelegge for de mange ansatte som har gledet seg til å se familien. Vi gir dem en betalt karantene, slik at de kan komme seg på flyet og reise hjem, sier Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang til avisa.


Nedgang i boligprisene i november

Boligprisene sank med 0,6 prosent i november. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent.

Det kommer fram i Eiendom Norges offisielle boligprisstatistikk som ble presentert fredag formiddag.

- Boligprisene i Norge sank i november, og med fallende priser gjennom andre halvår 2021 følger boligprisutviklingen nå normalt konjunkturforløp, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han varsler videre at man i år kan passere en historisk grense.

- I november var det også et rekordstort antall omsetninger, og vi vil nesten helt sikkert passere 100 000 solgte bruktboliger i Norge i 2021 for første gang. Veksten i antall omsetninger er spesielt stor i Rogaland, og etter nesten et tiår med svak utvikling er boligmarkedet i denne regionen nå friskmeldt, sier Lauridsen.

Tallene legges fram etter at DNB Eiendom tidligere i uka meldte at også de har opplevd en voldsom omsetningsaktivitet i november.

- Vi har en helt spesiell situasjon i boligmarkedet nå. Aldri tidligere har det blitt solgt så mange boliger i en november-måned i Norge, med «all time high» i alle storbyene. Boligene selges også rekordraskt, med et snitt på i overkant av 30 dager på landsbasis. I Oslo er gjennomsnittlig liggetid kun på 13 dager, som i praksis betyr at det aller meste som legges ut blir solgt med en gang, fortalte Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Til tross for rekordtall hos DNB, understreker eiendomssjefen følgende:

- I en slik situasjon skulle normalt boligprisene stige, men det er ikke tilfelle. En mulig årsak kan være at folk holder litt igjen i budrundene som følge av de varslede rentehevingene. Samtidig kan det også tyde på vi nå treffer godt på pris etter en lang periode med sterk vekst.

Også Obos har registrert en nedgang. Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt med hele 1,7 prosent fra oktober til november.

- Vi må flere år tilbake for å finne et større prisfall i november, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos onsdag.

Nedgang i boligprisene i november
Foto: NTB
Annonse
Flyr innfører munnbindkrav
Foto: NTB

Flyr innfører munnbindkrav

Fra lørdag 4. desember må alle passasjerer bruke munnbind på Flyr sine fly. Det opplyser kommunikasjonssjef Anita Svanes til Dagbladets Børsen.

- Vi anbefaler alle om å bruke munnbind på våre flygninger i dag, skriver hun i en sms til Børsen.

Samtlige andre norske flyselskap innfører også påbud om munnbind på alle flyvninger, også innenfor Skandinavia.

Torsdag ble det kjent at SAS gjeninnfører obligatorisk bruk av munnbind i Norge og mellom de skandinaviske landene.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, opplyser til Børsen at alle deres passasjerer fra mandag 6. desember vil bli bedt om å ha med seg og bruke medisinske munnbind på flyreiser i Skandinavia.

Fredag valgte også Norwegian og Widerøe å innføre påbud om munnbind, skriver E24.