Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Trump: - Biden har feilet miserabelt
Donald Trump går til angrep på Biden. Foto: Octavio Jones / Reuters / NTB

Trump: - Biden har feilet miserabelt

Torsdag gikk USAs president Joe Biden på et sviende nederlag i Høyesterett. De har konkludert med at kravet om at alle ansatte i store bedrifter skulle være vaksinert eller testes ukentlig og bruke munnbind, var ulovlig.

Nå går hans forgjenger Donald Trump til frontalangrep på Biden.

- Høyesterett har talt og konkludert med det vi allerede visste: Bidens fryktelige krav er grunnlovsstridige, skriver ekspresidenten i en pressemelding.

- Biden lovte å stoppe viruset, ikke økonomien, men han har feilet miserabelt når det kommer til begge deler. Dette kravet ville ødelagt økonomien ytterligere, skriver Trump.

Trump var selv president i USA gjennom nesten hele pandemiens første år.

Biden selv er skuffet over høyesteretts avgjørelse.

– Jeg er skuffet over at høyesterett har besluttet å stanse krav som er basert på sunn fornuft og som vil redde liv. Det er både vitenskapelig og juridisk fundert, sa president Joe Biden i en uttalelse.

Annonse
Strømpakken: - Uforståelig
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Strømpakken: - Uforståelig

Krf-topp Kjell Ingolf Ropstad er svært kritisk til enigheten mellom regjeringspartiene og SV om en økning i strømstøtten.

- Regjeringen må slutte med en krisehåndtering hvor de daglig må tette hull i egne løsninger, sier Ropstad i en kommentar.

Onsdag ble det kjent at SV har kommet til enighet med Ap og Sp på Stortinget om forsterkningen. Pakken er den samme som det statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte i begynnelsen av januar.

Støtten økes fra 55 til 80 prosent på en strømpris over 70 øre per kWt.

KrF krever istedet en makspris på strøm på 50 kWt fra januar til mars.

– Det er riktig av regjeringen å komme på banen med støtten, men jeg er svært skuffet over resultatet. Det er helt uforståelig at strømpakken ikke er forbedret, sier Ropstad.

Enige om økt strømstøtte
Foto: Terje Pedersen / NTB

Enige om økt strømstøtte

SV er enige med regjeringspartiene Ap og Sp om en økning i strømstøtten.

Kompensasjonsnivået i ordningen økes fra 55 til 80 prosent på en strømpris over 70 øre/kwh, i tråd med regjeringens forslag.

Det går fram av en pressemelding fra Arbeiderpartiet onsdag formiddag.

SVs Lars Haltbrekken sier de fortsatt jobber med enda større støtte for de som sliter mest med høyere strømregninger.

. - Vi er glade for at regjeringen lyttet til oss og kom med høyere støtte til folk, når de nå skal betale strømregningene. For SV er det nå viktig å hjelpe de som sliter mest med de skyhøye strømregningene. Derfor jobber vi med det nå i de videre forhandlingene som pågår i finanskomiteen, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

Slik Dagbladet forstår det kan det allerede denne uken komme nye ordninger for de som trenger det mest.

Regjeringspartiene er glade for at det nå er flertall på Stortinget om økningen som statsminster Jonas Gahr Støre og finansminster Trygve Slagsvold Vedum presenterte i begynnelsen av januar.

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet er godt fornøyde med at det er flertall for regjeringens oppjustering av strømstøtten. Situasjonen med de ekstraordinært høye strømprisene er kritisk for mange. Det er et mål for oss at norske husholdninger skal ha tilgang på rimelig strøm, sier de energi- og miljøpolitiske talspersonene Terje Aasland (Ap) og Ole André Myhrvold (Sp).

Les hele saken

Øker strømstøtten:- Burde hørt på oss

Annonse
Forlenger kriseordninger ut mars
Foto: Annika Byrde / NTB

Forlenger kriseordninger ut mars

Regjeringspartiene og SV er enige om å forlenge ordningene for selvstendig næringsdrivende, frilansere, permitterte arbeidsledige og personer på arbeidsavklaringspenger ut mars.

Det fortalte partiene på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Totalt økes kompensasjonsytelsen for denne gruppen med nær 850 millioner kroner.

Arbeiderpartiet varslet tidligere onsdag om at regjeringspartiene og SV er enige om forsterkede økonomiske coronatiltak.

De tre partiene møtte pressen i vandrehallen på Stortinget klokken 11.30 onsdag etter å ha kommet til enighet i forhandlingene i arbeids- og sosialkomiteen.

Støtten til de selvstendig næringsdrivende og frilansere økes til 70 prosent av inntekten fra januar til mars.

Akkurat denne enigheten omfatter ikke støtten til næringslivet, lønnsstøtte eller strømstøtte.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har de siste dagene sittet i forhandlinger med budsjettpartner SV om regjeringens coronakrisepakke på 20,2 milliarder kroner, som ble lagt fram torsdag forrige uke.

SV har blant annet krevd at lønnsstøtten blir styrket og at taket i kompensasjonsordningen blir senket.

Onsdag formiddag opplyser leder i finanskomiteen Eigil Knudsen (Ap) til NRK at de er enige om å øke også lønnsstøtten. Støttebeløpet per ansatt blir på 40 000 kroner også i februar.

Nedtur på Oslo Børs
Foto: Erik Johansen / NTB

Nedtur på Oslo Børs

Oslo Børs åpnet onsdag med en markant nedgang på 1,08 prosent. Global markedsuro som følge av stigende renter trekkes fram som årsak. Hovedindeksen hentet seg imidlertid noe inn i løpet av den første timen, og var ned 0,67 prosent like før 10.30.

Det siste døgnet har renten på de amerikanske statspapirene klatret til nivåer som ikke har blitt sett før koronapandemien slo inn, skriver E24. Dette førte til bredt børsfall på Wall Street tirsdag, som onsdag har spredt seg videre til markeder verden over.

I tillegg faller oljeprisen noe etter å ha nådd rekordnivåer tirsdag. Ved 9-tiden omsettes et fat nordsjøolje for en snittpris på 87,94 dollar fatet, 0,6 prosent ned siste døgn.

Hittil mest omsatte Equinor faller 0,62 prosent, og DNB faller også rundt 0,6 prosent i åpningstimen onsdag. Norsk Hydro og Aker BP faller enda mer og ligger rundt 1 prosent ned.

(NTB/Redaksjonen)

Annonse
Ikke skjedd på 30 år
REKORDHØYT: Inflasjonen i Storbritannia nådde rekordhøyder i desember. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB

Ikke skjedd på 30 år

Konsumprisindeksen i Storbritannia gikk opp 5,4 prosent i de tolv månedene fram til desember. Det er det høyeste inflasjonsnivået siden 1992.

Det er en oppgang fra en tolvmånedersvekst på 5,1 prosent i november.

Økte priser på klær, mat og møbler har drevet inflasjonen oppover til det høyeste nivået på nesten 30 år. I mars 1992 var inflasjonsnivået 7,1 prosent.

– De store økningene ble motvirket noe av drivstoffprisene. Til tross for at de er rekordhøye var de stabile den siste måneden, men i samme måned i fjor steg de, sier sjeføkonom Grant Fitzner i det britiske statistikkbyrået ONS.

Han legger til at coronanedstengingene i 2021 har påvirket deler av prisene, men at påvirkningen på inflasjonen var ubetydelig.

(NTB)