Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Kommer med afterski-krav
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommer med afterski-krav

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger i dag fram regjeringens nye krisepakke på drøyt 20 milliarder kroner til ulike coronatiltak.

Der legges nye 500 millioner kroner til i den kommunale kompensasjonsordningen. Før jul la regjeringen inn en tilsvarende sum i ordningen.

Stortingsrepresentant Linda Helleland (H) mener vintersportsstedene, som blant annet inkluderer afterski-aktørene, kom for dårlig ut i forrige utdeling til kommunene.

- Høyre krever at disse 500 millionene skal gå til sesongbedriftene, hvis ikke de kommer med et eget sesongtillegg eller kompenserer sesongbedriftene i en helt annen skala enn de har lagt opp til i den nasjonale kompensasjonsordningen, sier Helleland til Børsen.

Hun legger til:

- Jeg håper virkelig alvoret har nådd regjeringskvartalet. At de forstår at dette handler om liv og død for sesongbedriftene: Spesielt de typiske vinterstedene, som Trysil, Hafjell, afterski-aktører, men også de som driver restaurant og bar. Gjennom et helt år lever de av inntekter de får i vintermåndeden.

- Når staten sitter med et næringsforbud er det nå blodrøde tall. Og blant mange som har tatt kontakt med Høyre det er en dyp fortvilelse. At de må legge ned at de må si opp ansatte. Det betyr enormt mye for bedriftene i distriktet, om Sp ikke kjenner sin besøkselsestid og bevarer bedrifter som skaper aktivitet i Distrikts-Norge, så vil det få alvorlige konsekvenser.

Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) uttalte til Børsen tidligere denne uka at de legger fram et forslag for Stortinget om å styrke ordningen med ytterligere 500 millioner kroner denne uka, og at fordelingen vil være målrettet og rettet mot de næringer som er hardest rammet av smitteverntiltakene.

- I den sammenheng vil regjeringen også se på behovet for at vintersportsstedene ytterligere kan sikres økonomisk, herunder om antall sysselsatte i kategorien sport og fritid bør bli del av kriteriene for tildelingen, sa Gram til Børsen.


Les hele saken

Raser: - En hån

Annonse

Equinor får millionbot

Politimesteren i Sør-Vest har konkludert med at Equinor får en bot på tre millioner kroner etter at en gassflaske eksploderte og skadet to personer på Heimdal-plattformen i 2019. Det skriver E24.

Etterforskningen konkluderer med at selskapet begikk straffbare brudd på sikkerhetsregelverket når det gjaldt manglende kompetanse og opplæring.

Equinor har vedtatt forelegget etter ulykken.

Enorme tap
VIND-TAP: Kjell Inge Røkkes havvindsselskap faller tungt på børsen. Foto: Lise Åserud / NTB

Enorme tap

Verdien av mangemilliardær Kjell Inge Røkkes havvindselskap har falt med nærmere en milliard kroner siden mandag.

Aker Offshore Wind-aksjen raste med over 20 prosent mandag, og fallet bare fortsetter i dag. I skrivende stund er det Røkke-kontrollerte havvindselskapet ned 14 prosent.

Det betyr at aksjeverdier for nær en milliard kroner i borte siden mandag, ifølge DNs beregninger.

De enorme tapene kommer som følge av at selskapet ikke fikk noen av lisensene til å utvikle havvind i Skottland, som ble delt ut i går.

Annonse
Gir opp: - Møllpose
STENGT: Da Ryanair kuttet ut Rygge, var det i praksis bommen ned for flyplassen i Østsfold. Nå gir eierselskapet opp forsøket på å selge terminalgygg, oppstillingsplasser og parkeringshuset. Foto: Vidar Ruud / NTB

Gir opp: - Møllpose

Eierne av flyplassen på Rygge i Østfold gir opp forsøket på å selge.

Tross gjentatte forsøk på å få til et salg, har det ikke lyktes eierne, Jotunfjell Parners, å komme til noen avtale, skriver Moss Avis.

- Det mest aktuelle alternativet er å legge hele flyplassen i en møllpose, sier Espen Ettre i eierselskapet.

Uttalelsen kommer bare få dager etter at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) opplyste til Stortinget at han vurderer en gjenpning av Rygge som et alternativ til å bygge en tredje rullebane på Gardermoen.

Ettre sier på sin side at det er uaktuelt for eierne å bruke mer penger på flyplassen.

- Gitt forholdene som preger flybransjen i dag, vil det ta minst 4-5 år før det overhodet vil være aktuelt med sivile flyvninger fra Rygge. Dermed blir det møllpose, sier han til Moss Avis.

Den sivile flytrafikken ved Moss Lufthavn Rygge ble lagt ned i 2017, etter at den omdiskuterte flyplassavgiften førte til at Ryanair la ned all sin trafikk fra flyplassen.

Får saksforbud av Karantenenemnda
Tidligere arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen er ansatt som samfunnsredaktør i E24. Men Karantenenemnda har vedtatt at han i en periode får saksforbud for alt som berører hans tidligere fagfelt som statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Får saksforbud av Karantenenemnda

Tidligere arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen får som E24-redaktør i en periode ikke lov til å involvere seg i saker der hans tidligere departement er involvert.

Karantenenemnda har vedtatt at Røe Isaksen får saksforbud fram til midten av april, skriver E24.

Like før jul ble det kjent at den tidligere statsråden blir samfunnsredaktør i E24, hvor han blant annet skal skrive kommentarer og analyser om norsk økonomi og næringsliv. 43-åringen har sågar meldt seg ut av Høyre.

Men en slik overgang fra arbeids- og sosialminister til samfunnsredaktør i E24 «kan være egnet til å svekke tilliten til forvaltningen» dersom Røe Isaksen ikke tillegges et saksforbud på et halvt år etter å ha sittet i regjering. Røe Isaksen har anket beslutningen.

- I tråd med mulighetene i regelverket har jeg bedt Karantenenemnda vurdere saken på nytt. Det kan også være klokt all den tid nemnda meg bekjent ikke har behandlet saker om overgang til pressen tidligere, sier Røe Isaksen.

Ansvarlig redaktør Lars Håkon Grønning i E24 er sterkt kritisk til Karantenenemdas vedtak, som han betegner som uforståelig.

- Ved å forsøke å legge føringer for hvordan Røe Isaksen skal utøve sitt virke som redaktør, griper de inn i en helt sentral del av pressens samfunnsoppdrag, nemlig kritisk journalistikk mot staten selv, skriver han i en kommentar.

(NTB)

Annonse
Foreldre saksøker Amazon etter tornadodødsfall
SMADRET: Amazon-lageret i Illinois ble smadret av tornadoen i desember. Foto: NTB

Foreldre saksøker Amazon etter tornadodødsfall

Foreldrene til Austin McEwen (26), en av seks personer som døde da en tornado knuste et Amazon-lager i Illinois i desember, saksøker Amazon, skriver CNN.

De mener netthandelsgiganten kan holdes ansvarlig for sønnens dødsfall.

Ifølge foreldrene beskyttet ikke netthandelgiganten, samt et byggefirma og eiendomsutvikler tilknyttet anlegget, i tilstrekkelig grad arbeidere fra å pådra seg skader eller død.

Under en pressekonferanse mandag sa 26-åringens mor, Alice McEwen, at Amazon valgte å ikke evakuere arbeiderne i lageret da tornadoen kom.

- Det virker som Amazon satte profitt først i denne julesesongen, i stedet for sikkerheten til vår sønn og de andre fem familiene som har mistet noen de elsker, sier mora.

I en uttalelse fra Amazon heter det at «søksmålet misforstår viktige fakta, som forskjellen mellom de forskjellige typene varsler om farlig vær og tornado, så vel som tilstanden og sikkerheten i bygget».

De påpeker også at selv om det er vanlig med varsler om ekstremvær i Illionois, så har ikke bedriftene for vane å stenge som følge av at det ventes en storm.