Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Kommer med afterski-krav
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommer med afterski-krav

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger i dag fram regjeringens nye krisepakke på drøyt 20 milliarder kroner til ulike coronatiltak.

Der legges nye 500 millioner kroner til i den kommunale kompensasjonsordningen. Før jul la regjeringen inn en tilsvarende sum i ordningen.

Stortingsrepresentant Linda Helleland (H) mener vintersportsstedene, som blant annet inkluderer afterski-aktørene, kom for dårlig ut i forrige utdeling til kommunene.

- Høyre krever at disse 500 millionene skal gå til sesongbedriftene, hvis ikke de kommer med et eget sesongtillegg eller kompenserer sesongbedriftene i en helt annen skala enn de har lagt opp til i den nasjonale kompensasjonsordningen, sier Helleland til Børsen.

Hun legger til:

- Jeg håper virkelig alvoret har nådd regjeringskvartalet. At de forstår at dette handler om liv og død for sesongbedriftene: Spesielt de typiske vinterstedene, som Trysil, Hafjell, afterski-aktører, men også de som driver restaurant og bar. Gjennom et helt år lever de av inntekter de får i vintermåndeden.

- Når staten sitter med et næringsforbud er det nå blodrøde tall. Og blant mange som har tatt kontakt med Høyre det er en dyp fortvilelse. At de må legge ned at de må si opp ansatte. Det betyr enormt mye for bedriftene i distriktet, om Sp ikke kjenner sin besøkselsestid og bevarer bedrifter som skaper aktivitet i Distrikts-Norge, så vil det få alvorlige konsekvenser.

Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) uttalte til Børsen tidligere denne uka at de legger fram et forslag for Stortinget om å styrke ordningen med ytterligere 500 millioner kroner denne uka, og at fordelingen vil være målrettet og rettet mot de næringer som er hardest rammet av smitteverntiltakene.

- I den sammenheng vil regjeringen også se på behovet for at vintersportsstedene ytterligere kan sikres økonomisk, herunder om antall sysselsatte i kategorien sport og fritid bør bli del av kriteriene for tildelingen, sa Gram til Børsen.


Les hele saken

Raser: - En hån

Annonse
Equinor overfører eierandeler til Rosneft
Foto: NTB

Equinor overfører eierandeler til Rosneft

Equinor overfører sine eierandeler til det russiske oljeselskapet Rosneft. Det opplyser de i en pressemelding. Der står det at oljeselskapet har overført deltakerandeler i fire russiske fellesforetak til Rosneft, og at de nå er løst fra sine framtidige forpliktelser.

Oljegiganten understreker at exiten er gjort i henhold til EU-sanksjonene, som Norge også har adoptert.

Equinor meldte kjapt etter invasjonen i Ukraina brøt ut at de ville selge seg ut av Russland. De har siden stanset nye investeringer i Russland, samt handel med gass og olje, skriver de i pressemeldingene. I første kvartal hadde selskapet foretatt nedskrivinger på 1,08 milliarder dollar, tilsvarende 1,2 milliarder norske kroner.

Kan bli «ølstreik»
Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB

Kan bli «ølstreik»

Onsdag er Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke hos Riksmekleren. Om ikke de blir enige, går det mot bryggeristreik.

Fristen for meklingen, som begynner klokka 10.00, er ved midnatt natt til torsdag.

Til sammen har NNN varslet plassfratredelse for 863 medlemmer i 33 bedrifter, og det er både bryggerier og mineralvannfabrikker som blir rammet.

Blant de rammede bedriftene finner man giganter som Ringnes og Coca-Cola. Også bryggerier som Aas, E.C. Dahls, Hansa Borg og Mack kan ende opp med at arbeidere går ut i streik, samt flaskevannprodusentene Telemark Kildevann og Voss.

(NTB)

Annonse
Ny storkjede trekker seg ut av Russland
Foto: Alexander Sayganov/SOPA Images/Shutterstock/NTB

Ny storkjede trekker seg ut av Russland

Marks & Spencer vil gå helt ut av det russiske markedet, på grunn av landets invasjon av Ukraina.

Det skriver BBC.

Selskapet stoppa forsendelser til landet i mars, men vil nå stenge alle sine 50 butikker i landet, ifølge avisa.

En rekke store selskaper har sagt at de vil trekke seg ut av Russland etter Ukraina-krigen, blant annet McDonalds, Starbucks og Exxon Mobil.

Flyr-smell

Flyselskapet Flyr tapte 212 millioner kroner i første kvartal, trass i passasjerinntekter på 78 millioner kroner.

Etter skatt tapte selskapet 211 millioner kroner.

Selskapet beskriver et utfordrende marked med coronapandemi og krig i Ukraina. Men Flyr mener likevel at det er gode utsikter når det går mot sommersesongen.

Selskapet melder om stor bestillingspågang og sier de får inn tre nye fly, blant dem de to første av seks fabrikknye Boeing 737–8 som skal leveres i 2022.

– Flyr utvikler seg etter planen. Med over en million solgte billetter kan vi trygt si at vårt produkt har blitt godt mottatt i markedet, og vi er veldig glade for den positive utviklingen etter en lang periode sterkt preget av pandemien, sier Tonje Wikstrøm Frislid, administrerende direktør Flyr.

Hun legger til at Flyr-programmet nå omfatter 44 ruter til 38 reisemål.

Flyr ble etablert i august 2020. I løpet av fjoråret tapte Flyr 419 millioner kroner.

Annonse

Ingen streik i Oslo

Det blir ingen streik i Oslo kommune etter at partene i meklingen kom til enighet over et døgn på overtid.

Heller ikke lærerne i Oslo går ut i streik ettersom alle fagforbund er enige.

- Oppgjøret gir reallønnsvekst for LO-medlemmene i Oslo kommune. I tillegg klarte forhandlerne å unngå lokale forhandlinger i årets oppgjør, noe som er en svært viktig seier for oss, heter det i en pressemelding fra LO i Olso.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til tirsdag og meklingen har dermed foregått over et døgn på overtid.

– Vi er inne i en avsluttende og avgjørende fase i meklingen. Det arbeides godt og vi har et mål om minst mulig konflikt og mest mulig enighet, sa mekler Geir Engebretsen til NRK Kveldsnytt tirsdag kveld.

Noen timer tidligere sa Engebretsen at partene fremdeles sto et stykke fra hverandre. Det er «umulig å vite» hvor lang tid som gjenstår, sa mekleren. Han beskrev da en «veldig krevende» mekling med flere viktige, ubesvarte spørsmål.

Tidligere tirsdag ble det kjent at partene i statsoppgjøret er blitt enige om årets lønnsoppgjør. I kommuneoppgjøret ble det tirsdag delvis enighet. Ansatte i Oslo kommune forhandler separat, og det første streikevarslet omfatter snaut 1.700 arbeidstakere. I Oslo er det en «litt annerledes mekling», sa Engebretsen.

(NTB)