Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

SAS: Bråk med 300 sparkede ansatte
Foto: NTB

SAS: Bråk med 300 sparkede ansatte

Danske Radio skriver at SAS nå er i full krangel med 300 tidligere medarbeidere. Da pandemien brøt ut for over to år siden gikk 500 kabinmedarbeidere frivillig i permisjon.

De skal ha hatt en klar oppfatning om at de skulle vente tilbake til arbeidet når flyene lettet igjen.

Pandemi og nedstengning skulle vise seg å bli langvarig, og 300 av de ansatte fikk nylig vite at de blir sagt opp i juni.

- Vi står med en avtale som nå er brutt fra SAS' side, da de har valgt å ikke kalle kollegene tilbake igjen, selv om produksjonen er kommet i gang igjen. Vi opplever det helt urimelig. Vi står nå og skal ta avskjed med 300 virkelige gode, lojale kolleger som burde det burde vært jobb og plass til. Kanskje ikke alle sammen, men i alle fall en stor del, sier formann for fagforeningen Cabin Attendands Union, Christa Ceré, til avisa.

SAS mener ikke de bryter avtalen. De bekrefter imidlertid at 300 ansatte har fått oppsigelsesbrev, og at 180 er tilbake etter permisjonsperioden.

De mener kabinpersonalet ble lovet gjeninnsettelse dersom det var behov for det.

- Det er en prosess som er i gang i overrensstemmelse med avtalen vi inngikk i begynnelsen av pandemien, da vi måtte avskjedige mange av våre medarbeidere, svarer de.

Jury frikjente Elon Musk i rettssak knyttet til Twitter-melding
Foto: Reuters/NTB

Jury frikjente Elon Musk i rettssak knyttet til Twitter-melding

Juryen i rettssaken mot Elon Musk og Tesla etter en Twitter-melding i 2018 der han hevdet å kunne ta Tesla av børs, sier gründeren ikke er skyldig i svindel.

I 2018 skrev Musk på Twitter – som han siden har kjøpt – at han hadde finansieringen på plass til å kjøpe elbilprodusenten han leder og ta selskapet av børs. Mange investorer ble med på oppturen som fulgte for Tesla-aksjen, men tapte penger da kjøpet ikke ble noe av og aksjen falt igjen.

Musk havnet i trøbbel med det amerikanske finanstilsynet, og ble også saksøkt av Teslas aksjonærer, som hevdet de hadde tapt milliarder. Musk har selv i retten forsvart Twitter-meldingen.

Fredag fant en jury at Musk ikke kunne holdes strafferettslig ansvarlig, og fant ham ikke skyldig i svindel.

(NTB)

EU-landene enige om pristak

EU-landene er enige om et pristak på russiske oljeprodukter, som diesel, på 100 dollar fatet, opplyser diplomater til Reuters.

Nyheten bekreftes i en Twitter-melding fra det svenske EU-formannskapet.

Diplomater opplyser til Reuters at det også er enighet om et pristak på 45 dollar fatet på russiske rabatterte oljeprodukter som fyringsolje. Dette er i tråd med forslaget som ble lagt fram av EU-kommisjonen.

Saken ble diskutert på et møte i Stockholm fredag, der innenriks- og justisministrene i EU-landene deltok. EUs mål var å få på plass en avtale innad i unionen før G7-landenes pristak på importerte russiske oljeprodukter trer i kraft 5. februar.

Oljepristaket skal bidra til å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland.

Også Australia og G7-landene – som består av Canada, Japan, Storbritannia og USA i tillegg til EU-landene Frankrike, Italia og Tyskland – ble senere fredag enige om det samme pristaket.

(NTB)

Twitter tar grep
GJØR ENDRINGER: Fredag varsler Elon Musk at Twitter skal dele annonseinntektene med brukerne. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB

Twitter tar grep

Elon Musk sier fredag at Twitter fra og med i dag vil dele annonseinntekter med enkelte av tjenestens brukere. For at brukerne skal kunne få betalt må de være verfisert av Twitter.

Det melder Twitter-eier Musk selv på Twitter.

Siden Musk kjøpte opp Twitter for 44 milliarder dollar i oktober har det fått svært mye oppmerksomhet. Kort tid etter oppkjøpet valgte Musk å sparke halvoparten av de ansatte.

I november kom han også med et ultimatum til de ansatte: Jobb «hardcore», eller slutt. Kort tid etter varslet over 100 ansatte at de ville slutte.

Svensk luksushotell stengt på dagen
Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB

Svensk luksushotell stengt på dagen

Det svenske luksushotellet og spaet Yasuragi stenger dørene etter et mulig legionellautbrudd, skriver svenske Aftonbladet. Hotellet ligger i Hasseludden i Stockholm. Flere av personalet er blitt syke med mistenkt legionella.

Legionella smittes gjennom vannbaserte innretninger som boblebad og fontener. Det er to sykdomsutfall av smitte - lungebetennelsen legionærsykdom og pontiacfeber, en mild, influensaliknende sykdom.

Handelen stupte etter prisøkning
Foto: Nina Hansen

Handelen stupte etter prisøkning

Onsdag kom det varslede prishoppet i dagligvarebutikkene. Nordmenn handlet da for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Børsen har fått fra BankAxept.

Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

- Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID BankAxept til Børsen.

Totalt hadde nordmenn et transaksjonsvolum på 682 millioner kroner 31. februar. Onsdag gikk dette ned til 499 millioner kroner.

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge
Foto: Annika Byrde / NTB

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge

Det varsler Yakunins advokat i en uttalelse til TV 2.

- Dette er pinlig for Jonas Gahr Støre, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma til kanalen.

Det har foreløpig ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Heiberg.

Yakunin, som var tiltalt for brudd på sanksjonene som forbyr russiske statsborgere å fly droner i norsk luftrom, ble torsdag frifunnet for andre gang i en norsk domstol. Denne gang i Hålogaland lagmannsrett.

- Det var et ventet og klart resultat fra lagmannsretten. Vår klient er godt fornøyd med avklaringen, og at Norge følger samme regler som resten av Europa, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet torsdag.

I desember ble den 47 år gamle forretningsmannen enstemmig frikjent i tingretten. Men påtalemyndigheten mente frifinnelsen var feil, og anket den inn for Hålogaland lagmannsrett.

Andrey Yakunin er sønn av en russisk forretningsmann som skal ha nære bånd til den russiske presidenten Vladimir Putin.

Les hele saken

Andrey Yakunin frifunnet igjen

Boligprisene økte med 3 prosent

Etter noen vintermåneder hvor boligprisene har dempet seg, har prisene igjen pekt oppover. Tidligere denne uka ble det klart at Obos-prisene hadde gjort et brått hopp på 5,5 prosent i hele landet, 7 prosent i hovedstaden.

Fredag ble det lagt fram boligpriser av Eiendom Norge. I januar steg prisene i Norge med 3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner er boligprisene uendret.

Den sterkeste utviklingen de siste tolv måneder var i Kristiansand, med en oppgang på 4,3 prosent.

Prisen for en gjennomsnittsbolig var i januar 4,37 millioner kroner.

- I fjor var januareffekten spesielt sterk på grunn av «avhendingsloveffekten». Mange ønsket å selge før endringene i avhendingsloven trådte i kraft, og det tok lengre tid å forberede boliger for salg. Dette ga et lavt tilbud og historiens sterkeste januar-oppgang. I år er utviklingen som normal for måneden, noe de sesongkorrigerte prisene viser, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener dagens boligpristall er godt nytt.

- Vi konstaterer at usikkerheten er blåst bort i markedet for brukte boliger. Etterspørselen er sterk, omsetningen høy og boligprisutviklingen er som normalt for januar med noen regionale variasjoner. For folk flest er bolig en investering i velferd og livskvalitet, og boligbehovet påvirkes av befolkningsvekst og endringer i folks boligpreferanser. Derfor er det en god nyhet for husholdningene at bruktmarkedet fungerer godt igjen etter en mørk høst, sier han i en mail til Børsen.

Han er likevel bekymret for et nærmest dødt nyboligmarked, etter en tid med lite aktivitet.

- Det skaper et større press enn normalt på bruktmarkedet. For å oppnå balanse og unngå store prissvingninger, må begge markeder fungere. Med nåværende situasjon er det er en betydelig risiko for at det utvikles nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel som kan føre til sterkere prisvekst enn forventet, sier han.

Boligprisene økte med 3 prosent
Foto: Shutterstock / NTB