Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

SAS kutter 4000 flyvninger
Foto: Vidar Ruud / NTB

SAS kutter 4000 flyvninger

SAS innstiller rundt 4000 flyvninger i sommer, melder Dagens Industri.

Ifølge den svenske avisa skyldes innstillingene personalmangel og leveranseproblemer.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, bekrefter dette overfor Børsen.

- Dette gjelder i perioden mai til august. Og i samme periode har vi 75 000 flyvninger. De fleste vil ikke merke dette på noen måte at man vil bli booket om i løpet av timer eller samme dagen, sier Eckhoff.

- Dette er for å være føre var for å unngå en situasjon hvor det viser seg at vi ikke kan fly og at passasjerene står uten tilbud, legger han til.

Eckhoff sier flere flyselskapene må ta ned kapasitet i sommer, og at dette er en global problemstilling.

Han ikke har nøyaktige tall på hvor mange norske flyvninger som er berørt.


Oppdateres.

Annonse

Ingen streik i Oslo

Det blir ingen streik i Oslo kommune etter at partene i meklingen kom til enighet over et døgn på overtid.

Heller ikke lærerne i Oslo går ut i streik ettersom alle fagforbund er enige.

- Oppgjøret gir reallønnsvekst for LO-medlemmene i Oslo kommune. I tillegg klarte forhandlerne å unngå lokale forhandlinger i årets oppgjør, noe som er en svært viktig seier for oss, heter det i en pressemelding fra LO i Olso.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til tirsdag og meklingen har dermed foregått over et døgn på overtid.

– Vi er inne i en avsluttende og avgjørende fase i meklingen. Det arbeides godt og vi har et mål om minst mulig konflikt og mest mulig enighet, sa mekler Geir Engebretsen til NRK Kveldsnytt tirsdag kveld.

Noen timer tidligere sa Engebretsen at partene fremdeles sto et stykke fra hverandre. Det er «umulig å vite» hvor lang tid som gjenstår, sa mekleren. Han beskrev da en «veldig krevende» mekling med flere viktige, ubesvarte spørsmål.

Tidligere tirsdag ble det kjent at partene i statsoppgjøret er blitt enige om årets lønnsoppgjør. I kommuneoppgjøret ble det tirsdag delvis enighet. Ansatte i Oslo kommune forhandler separat, og det første streikevarslet omfatter snaut 1.700 arbeidstakere. I Oslo er det en «litt annerledes mekling», sa Engebretsen.

(NTB)

- Har avvist nominasjon
Foto: MAXIM MARMUR / AFP / NTB

- Har avvist nominasjon

I ettermiddag meldte blant annet Der Spiegel at Tysklands tidligere forbundskansler, Gerhard Schröder, er nominert til den russiske statlige gassgiganten Gazproms representantskap.

I en post på some-plattformen Linkedin skriver Schröder at han har avvist nominasjonen, ifølge Reuters.

- Jeg ga fra meg nominasjonen til Gazproms representantskap for en tid tilbake. Jeg har også formidlet dette til selskapet, skriver han.

Schröder ledet Tyskland fra 1998 til 2005 og utviklet et nært forhold til Russlands president, Vladimir Putin, som han omtaler som en venn.

Etter at han gikk av som forbundskansler, har han tjent gode penger på å jobbe for det russiske energiselskapet Rosneft og prosjektet med Nord Stream-rørledningen.

Denne rørledningen sender russisk gass til Tyskland. Schröder har også sittet i et styre for Gazprom, selskapet som nylig stanset eksporten til Polen og Bulgaria.

Annonse
Saksøkte TUI etter matforgiftning
Foto: TUI

Saksøkte TUI etter matforgiftning

Over 80 britiske turister har søksøkt reiseselskapet TUI, etter å ha blitt matforgiftet ved et resort på kanariøya Lanzarote, skriver den britiske avisa Metro.

Gruppen, som består av mange familier, bodde på all incusive-hotellet Holiday Village sommeren 2019.

Blant påstandene er «maggot i melken», «tilfeller med avføring» i hotellets basseng, og andre hygeniske bekymringer, skriver Metro.

Alle hadde booket reisen gjennom TUI.

Saken var denne uka oppe i tingretten i London, hvor TUI nektet for å ha noen forpliktelser i saken. I 83 av klagesakene ble det likevel inngått forlik.

En av gruppens forsvarere, Charles Crow, argumenterte i retten med at det var snakk om et all inclusive-hotell, og at de fleste turistene dermed bare hadde spist og drukket på hotellet.

Ifølge en annen av gruppens forsvarere, Lorna Badham, har TUI gått med på utbetale 232 000 pund - nærmere 2,8 millioner norske kroner, fordelt på 83 av sakene. Hvordan pengene skal fordeles, er foreløpig ikke kjent, og skal opp i tingretten neste uke, skriver Metro.

For de seks gjenværende personene, blir det åtte dager i retten neste år, for å avgjøre utfallet.

Streik avverget - løsning og ny hovedtariffavtale i staten

Unio stat har kommet til enighet med Akademikerne og staten om en ny hovedtariffavtale i staten.

Rammen for årets lønnsoppgjør endte på 3,84 prosent, noe over frontfagsrammen på 3,7 prosent, skriver Unio i en pressemelding.

- Vi fått gjennomslag for våre hovedprioriteringer, og sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

- Dette har vært en av de tøffeste rundene jeg har vært med på i min tid som tillitsvalgt. I en mekling får man det aldri helt nøyaktig slik man vil, men vi har kommet langt i denne runden og må si oss godt fornøyd med resultatet, sier han videre i en pressemelding.

Meklingen i offentlig sektor har pågått siden lørdag formiddag. 18 timer på overtid kan partene altså fortelle at den varslede streiken er avverget.

Det er hovedsammenslutningene Unio, LO, YS og Akademikerne som har forhandlet med staten om årets lønnsoppgjør.

Annonse
- Schröder nominert til Gazprom-representantskap
Foto: Kay Nietfield / AP / NTB

- Schröder nominert til Gazprom-representantskap

Tysklands tidligere forbundskansler, Gerhard Schröder, er nominert til en plass i den russiske statlige gassgiganten Gazproms representantskap, melder Der Spiegel.

Han gikk nylig av av som styreleder i Rosneft, den statseide russiske oljegiganten, etter flere uker med kontroverser om hans avslag på å distansere seg fra Kreml på grunn av Ukraina-invasjonen.

Schröder ledet Tyskland fra 1998 til 2005 og utviklet et nært forhold til Russlands president, Vladimir Putin, som han omtaler som en venn.

Etter at han gikk av som forbundskansler, har han tjent gode penger på å jobbe for det russiske energiselskapet Rosneft og prosjektet med Nord Stream-rørledningen.

Denne rørledningen sender russisk gass til Tyskland. Schröder har også sittet i et styre for Gazprom, selskapet som nylig stanset eksporten til Polen og Bulgaria.