Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Ocean Space Center: Krisemøte på Stortinget

Det er fullt Ap-opprør etter at regjeringen - ledet av Arbeiderpartiet - la fram revidert nasjonalbudsjett.

I budsjettforslaget går regjeringen inn for å utsette byggingen av havforskningssenteret Ocean Space Center i Trondheim. Reaksjonene har vært kraftige både fra forskningsmiljøet og fra Trøndelag.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier nå at han skal sette seg ned og lytte.

- Vi har nå en gjennomgang av mange offentlige byggeprosjekter, for å være trygg på at vi ikke har utgifter som blir for høye. Altfor mange slike byggeprosjekter sprekker. Vi må stoppe opp og ta en fot i bakken og se om vi er på rett kurs, sier Støre til Børsen.

Allerede mandag får Støre en mulighet til å lytte, påpeker Frp-politiker Sivert Bjørnstad, som representerer Trøndelag på Stortinget.

- Vi skal ha et haste- og krisemøte på Trøndelagsbenken mandag morgen om dette. Støre er hjertelig velkommen dit for å høre om de svært negative konsekvensene dette vil få for store deler av norsk, konkurranseutsatt næringsliv - men jeg tviler på om han dukker opp, sier Bjørnstad til Børsen.

Bjørnstad stiller seg også tvilende når Støre utnevner seg selv til sterk støttespiller av prosjektet.

- Det står ikke til troende at Støre kaller seg Ocean Space Centres sterkeste støttespiller, samme dag som han skyver prosjektet helt ute i det blå, sier Bjørnstad.

Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv omtaler regjeringens avgjørelse om å utsette prosjektet som «sprøtt».

- Det er sprøtt fordi det er cirka 1000 studenter og forskere som allerede har flyttet ut av Marinteknisk senter, og skal flytte inn i leiede lokaler. Det blir doble kostnader for NTNU og SINTEF, sier Gjørv til Børsen.

Les hele saken

Ap-opprør mot Jonas

Annonse
Ytterligere forsinket: - Kan komme rekasjon
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Ytterligere forsinket: - Kan komme rekasjon

TV- og strømmeselskapet Viaplay har nok en gang ikke klart å publisere rapporten for tredje kvartal i tide. Nå kan det komme en reaksjon fra børsen.

Rapporten skulle vært offentliggjort fredag i forrige uke, men ble utsatt til torsdag denne uken. Ved midnatt natt til fredag var kvartalsrapporten fortsatt ikke publisert.

Viaplay har tidligere opplyst at forsinkelsen skyldes at selskapet ønsket å fortsette diskusjonene med de største aksjonærene, långiverne og obligasjonseierne om en potensiell rekapitalisering av Viaplay Group.

Da klokken passerte midnatt, ble det imidlertid klart at det ikke ble noen delårsrapport denne gangen heller.

Ifølge Dagens Industri betyr dette at selskapet har brutt reglene til børsoperatøren Nasdaq, som sier at delårsrapporter skal offentliggjøres fra og med datoen for rapporteringsperiodens slutt.

Viaplay har foreløpig ikke gitt noen kommentar til hvorfor kvartalstallene igjen er forsinket. Pressesjef ved Nasdaq-børsen i Stockholm, Erik Gruvfors, sier at det nå kan reageres med bøter eller kritikk.

– Generelt kan et brudd på regelverket, dersom det vurderes som alvorlig, gi bot, mens mindre alvorlige brudd kan gi selskapet kritikk i stedet for bot, har pressesjef ved Nasdaq-børsen, Erik Gruvfors, uttalt i en epost til Kampanje.

Viaplay har siden i sommer kuttet mer enn 30 prosent av sine ansatte.
Verdien på aksjene i selskapet har falt med over 80 prosent siden årsskiftet.

(NTB)

Stjernerestaurant i Trondheim flytter

Restauranten Credo i Trondheim, som har en stjerne i den anerkjente Michelin-guiden, skal flytte til nye lokaler neste år.

- Credo drar videre! Ett av Norges beste restaurantlokaler ser nå etter kjøpere av bygget, eventuelt leietakere, skriver Credo på sin Facebook-side torsdag.

Heidi Bjerkan, som driver Credo, bekrefter til Adresseavisen at de er på flyttefot, men hun vil ikke kommentere flyttingen ytterligere. Hun sier at det vil komme flere nyheter om noen uker.

Credo åpnet i sine nåværende lokaler på Lilleby i 2018, etter å ha ligget i Midtbyen tidligere.

I 2019 ble restauranten tildelt en stjerne i Michelin-guiden.

(NTB)

Stjernerestaurant i Trondheim flytter
Foto: Ned Alley / NTB
Annonse
Nye spørsmål i habilietssakene
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Nye spørsmål i habilietssakene

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har stilt 13 nye spørsmål om journalføring og rutiner i habilitetssakene til Erna Solberg (H) og Anniken Huitfeldt (Ap).

Spørsmålene har blitt oversendt til Statsministerens kontor (SMK) og Utenriksdepartementet (UD) torsdag, skriver E24.

Kontrollkomiteen vil nå ha svar på om Erna Solberg selv, eller andre i hennes politisk ledelse ved SMK, var involvert i beslutningene om å ikke journalføre korrespondansen mellom Finnes og Statsministerens kontor.

I en uttalelse sendt E24 tidligere denne uken avviser kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse at det har vært en hensikt å skjule informasjon fra offentligheten.

– Da vi i forbindelse med behandling av innsynskrav og mediehenvendelser denne høsten fant dem i kontorets arkiver, ble det gitt innsyn i dokumentene og de ble journalført, sier Hjukse.

Erna Solberg har tidligere uttalt at hennes inntrykk var at SMK hadde gode rutiner for arkivering og journalføring av saksdokumenter.

Utenriksdepartementet får spørsmål om manglende journalføring i habilitetssaken til tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Dokumentene dreide seg om aksjehandelen til hennes ektemann Ola Flem.

(NTB)

DN: Statkraft-styreleder Thorhild Widvey går av

Thorhild Widvey går av som styreleder i Statkraft, skriver selskapet i en børsmelding.

Det var DN som omtalte saken først.

Widvey har vært styreleder i selskapet siden 2016. Også styrets nestleder Petter Mellbye trer ut av styret.

Ifølge Statkraft trer Widvey ut av styret etter eget ønske.

«De planlagte endringene i ledelsen av styret i Statkraft er fremskyndet i forbindelse med ansettelsen av en etterfølger til Christian Rynning-Tønnesen, som tudligere i høst informerte styret omat han ønsker å slutte som konsernsjef i Statkraft AS etter snart 14 år», skriver Statkraft i pressemeldingen.

- Som ansvarlig for forvaltningen av statens eierskap i Statkraft vil jeg takke Thorhild Widvey og Peter Mellbye for deres betydelige bidrag som styreleder og nestleder i Statkraft over snart 8 år. Statkraft har i disse årene videreutviklet og befestet sin posisjon som en ledende fornybaraktør både i Norge og internasjonalt. Widvey og Mellbye har begge vært sentrale i denne
utviklingen, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Konsernsjef for SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, er valgt inn som ny styreleder. Hun har bakgrunn fra som styreleder for en rekke norske og utenlandske industri- og energiselskaper, men er nok mest kjent for sin rolle som leder av den uavhengige 22. juli-komiteen.

Annonse