Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Ocean Space Center: Krisemøte på Stortinget

Det er fullt Ap-opprør etter at regjeringen - ledet av Arbeiderpartiet - la fram revidert nasjonalbudsjett.

I budsjettforslaget går regjeringen inn for å utsette byggingen av havforskningssenteret Ocean Space Center i Trondheim. Reaksjonene har vært kraftige både fra forskningsmiljøet og fra Trøndelag.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier nå at han skal sette seg ned og lytte.

- Vi har nå en gjennomgang av mange offentlige byggeprosjekter, for å være trygg på at vi ikke har utgifter som blir for høye. Altfor mange slike byggeprosjekter sprekker. Vi må stoppe opp og ta en fot i bakken og se om vi er på rett kurs, sier Støre til Børsen.

Allerede mandag får Støre en mulighet til å lytte, påpeker Frp-politiker Sivert Bjørnstad, som representerer Trøndelag på Stortinget.

- Vi skal ha et haste- og krisemøte på Trøndelagsbenken mandag morgen om dette. Støre er hjertelig velkommen dit for å høre om de svært negative konsekvensene dette vil få for store deler av norsk, konkurranseutsatt næringsliv - men jeg tviler på om han dukker opp, sier Bjørnstad til Børsen.

Bjørnstad stiller seg også tvilende når Støre utnevner seg selv til sterk støttespiller av prosjektet.

- Det står ikke til troende at Støre kaller seg Ocean Space Centres sterkeste støttespiller, samme dag som han skyver prosjektet helt ute i det blå, sier Bjørnstad.

Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv omtaler regjeringens avgjørelse om å utsette prosjektet som «sprøtt».

- Det er sprøtt fordi det er cirka 1000 studenter og forskere som allerede har flyttet ut av Marinteknisk senter, og skal flytte inn i leiede lokaler. Det blir doble kostnader for NTNU og SINTEF, sier Gjørv til Børsen.

Les hele saken

Ap-opprør mot Jonas

Annonse
Kutter jobber
Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB

Kutter jobber

Spotify sier opp 200 ansatte, som tilsvarer om lag 2 prosent av arbeidsstyrken.

Det skriver CNBC.

Kuttene forventes å tre i kraft i dag, og skal være et ledd i en «omdreining» når det gjelder strømmegigantens podkast-satsing.

Kuttene ble kunngjort av Spotifys visepresident Sahar Elhabashi i et brev til ansatte. De berørte vil få «sjenerøse sluttpakker», ifølge Elhabashi.

Annonse

Boligprisene steg med 0,8 prosent

Boligprisene steg med 0,8 prosent i mai. Det viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var tallene uendret.

- Boligprisene fortsatte å stige i mai, men veksttakten er noe svakere enn de siste månedene, hvor det også var sterk vekst i de sesongkorrigerte prisene. I mai er de sesongkorrigerte prisene uendret, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 7,7 prosent.

Det har så langt i år vært omsatt flere bruktboliger i Norge enn på samme tid i 2022. Det har også vært en stor vekst i antall nye bruktboliger på markedet gjennom mai, noe som ifølge Eiendom Norge tilsier en mer moderat utvikling i månedene framover.

- Så langt i år har boligprisene steget langt mer enn alle trodde ved inngangen til året. Med et normalt konjunkturforløp med fallende priser gjennom høsten vil vi trolig ende med en oppgang på 3-4 prosent i 2023. Det vil likevel bety et realboligprisfall, hvis ikke konsumprisindeksen kommer mye ned fremover, sier Lauridsen.

Eiendom Norges tall kommer noen dager etter at Obos la fram tall som viste at prisene på deres boliger falt med 0,7 prosent på landsbasis.

For Oslo var tallene enda mer negative, med et prisfall på 1,2 prosent.

Da Eiendom Norge la fram tallene for april viste de en prisøkning på 1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var økningen 0,7 prosent.

Boligprisene steg med 0,8 prosent
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Annonse
Går av med umiddelbar virkning
GÅR AV: Anders Jensen. Foto: Peter Knutson / Viaplay

Går av med umiddelbar virkning

Viaplays administrerende direktør, Anders Jensen, går av med umiddelbar virkning, skriver Viaplay i en pressemelding.

Nyheten kom samtidig som selskapet presenterer tall som viser at det er færre som vil abonnere på deres streamingtjeneste. Viaplay senker derfor sine kortsiktige mål.

I tillegg trekker selskapet tilbake sine langsiktige resultatmål, som følge av usikkerheten i makroøkonomien.

Det er ikke bare abonnementstallene som skuffer - også annonseinntektene forventes å gå ned med mellom 12 og 16 prosent i andre kvartal.

- De økende levekostnadene bidrar også til lavere salg av både streaming og linjære abonnement via distributører, i kombinasjon med et høyere kundefrafall som følge av prisøkninger, heter det i pressemeldingen.

I pressemeldingen takker Viaplay Anders Jensen for hans bidrag i selskapet, mens Jensen selv peker på utfordringene som en del av grunnen til at han nå går av.

- Jeg føler at selskapet - i lys av dagens utfordringer - er best tjent med om jeg går av, og jeg har derfor bestemt meg for å gjøre det, sier Jensen.

Hans etterfølger blir Jørgen Madsen Lindemann.

Annonse