Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

- Må isoleres fullstendig
MÅ ISOLERES: Vladimir Putin og Russland må isoleres fullstendig, sier Ukrainas visestatsminister. Foto: AP / NTB

- Må isoleres fullstendig

Julija Svyrydenkeo, Ukrainas visestatsminister, er tilstede under World Economic Forum i Davos, der hun hadde en krass beskjed til de fremmøtte.

Hun tok nemlig til orde for å isolere Russland fullstendig fra omverdenen.

- Hærer vinner slag, økonomien vinner kriger, sa Svyrydenko, ifølge The Guardian.

Under en samtale om økonomisk krigføring sa visestatsministeren at mange selskaper har annonsert at de trekker seg ut av Russland, men at de fremdeles opererer i landet.

- Dette er ikke tiden for en kost-nytte-analyse. Vi må isolere Russland fullstendig fra den globale økonomien, sier Svyrydenko.

Hun tok også til orde for sanksjoner mot selskaper som unngår de økonomiske sanksjonene som er ulag Russland, og mener også at frossede russiske eiendeler bør brukes til å gjenoppbygge Ukrainas økonomi.

Russland er ilagt svært strenge sanksjoner etter at de invaderte Ukraina i februar. De er likevel på ingen måte totalt isolert, ettersom de fortsetter å eksporter olje og gass til resten av verden.

Annonse
Kryptodronning etterlyst: Anklaget for millardsvindel
ETTERLYST: Ruja Ignatova. Foto: FBI

Kryptodronning etterlyst: Anklaget for millardsvindel

Det amerikanske føderale politiet FBI har satt bulgarske Ruja Ignatova på sin såkalte «most wanted»-liste, altså lista over USAs ti mest ettersøkte personer.

Ignatova er anklaget for å ha svindlet til seg verdier opp mot 40 milliarder kroner gjennom selskapet sitt OneCoin. OneCoin ble startet opp i 2014.

I FBI-etterlysningen står det at Ignatova trolig reiser med væpnede sikkerhetsvakter, og at hun kan ha gjennomgått plastisk kirurgi for å endre utseende sitt. De utlover også en dusør på 100 000 dollar til personer som har informasjon om hvor hun befinner seg. FBI ber de som vet noe om å kontakte dem eller nærmeste amerikanske ambassade.

Norske Økokrim omtaler OneCoin som et pyramidespill.

- OneCoin fremstår som et pyramidespill knyttet til noe som skal være en kryptovaluta, men er et bedrageri som antas å ha tiltrukket seg nærmere 4 milliarder euro mellom 2014 og 2018 med knytninger til organiserte kriminelle på Balkan, skrev Økokrim i sin trusselvurdering i 2020.

Nytt grep: Stopper alkoholen
KØ: Lastebilene står i kø på vei til Kaliningrad. Foto: NTB

Nytt grep: Stopper alkoholen

Konflikten rundt transport av varer til den russiske enklaven Kaliningrad fortsetter.

Kaliningrad er avhengig av å godstransport gjennom Litauen, noe som har blitt vanskeliggjort av EUs sanksjoner mot Russland. Blant annet har det blitt innført sanksjoner på transport av stål og andre bygningsmaterialer.

Nå varsler Litauen at de vil utvide sanksjonene til å også gjelde blant annet alkohol og sement, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Nyheten kommer samtidig som samme nyhetbyrå erfarer at EU og Russland er i ferd med å nå et kompromiss og gjenopprette leveransene til Kaliningrad.

Flere baltiske land og Tyskland, som har soldater i Litauen, har vært redde for at russerne skal bruke militærmakt for å etablere en landkorridor til Kaliningrad.

Annonse
VG: 55 flyvninger innstilt
Foto: Erik Johansen / NTB

VG: 55 flyvninger innstilt

Ifølge VG er 55 flyvninger kansellert fredag.

Antall flyvninger som er kansellert hos hvert flyselskap er følgende:
28 SAS, 17 Widerøe, 6 KLM, 2 British Airways, 1 Lufthansa og 1 med Swiss International Airlines.

Enighet i NRK
Foto: NTB

Enighet i NRK

Litt før fristen gikk ut ved midnatt ble partene enige i oppgjøret for NRK-ansatte. Det blir dermed ikke streik hos rikskringkasteren.

– Våre medlemmer har fått samme lønnsøkning som resten av NRK, dermed er hovedkravet vårt innfridd og streik unngått, sier forhandlingsleder og nestleder Lise Olsen i LO Stat i en pressemelding litt før midnatt torsdag.

– I tillegg til de økonomiske tilleggene, har vi i meklingen fått viktige krav innfridd i vår overenskomst som styrker retten til heltidsstilling. Vi har også fått gjennomslag for en helt ny paragraf som forplikter NRK til å ivareta likestilling, mangfold og livsfasebehov, sier Trine Steen, leder i NTL NRK.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier de og NRK er glad for at det ble en enighet og at den varslede streiken ble avverget.

Streikefaren var reell, understreket Olsen overfor NTB tidligere torsdag. Hun hadde varslet et første streikeuttak for 495 medlemmer i Creo og Norsk Tjenestemannslag (NTL). Totalt omfattet meklingen 628 medlemmer i de to forbundene.

Meklingen gjaldt folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. Også Creo-organiserte medlemmer i Kringkastingsorkesteret omfattes av oppgjøret, opplyser forbundet til NTB.

For publikum ville en streik medført redusert NRK-tilbud. (NTB)

Annonse
VG: Pilot-sjef: Villig til å slå SAS konkurs
Foto: NTB

VG: Pilot-sjef: Villig til å slå SAS konkurs

Pilotene i SAS er villig til å slå SAS konkurs, sier Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening og nestleder i SAS Pilot Group til VG.

- For oss er dette samtidig en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstagere i Norden, sier Klokset.

SAS og pilotene forhandler nå på overtid for å unngå en streik etter at partene ikke klarte å blir enige til den første fristen 29. juni.

Den nye fristen er midtnatt natt til lørdag og dersom partene ikke blir enige kan det få katastrofale følger for flyselskapet og for mange reisende.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at det aller, aller siste vi ønsker, det er at det blir en streik. Nå er vi inne i sommerferien, og den første ordentlige sommerferien på tre år, sier Klokset til avisa.