Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

NFO varsler søknad om dispensasjon: - Vi har ikke mottatt noen søknad

Situasjonen i den bredt omtalte flyteknikerstreiken tok en dramatisk vending tirsdag kveld. NHO trakk da i nødbremsen og gikk ut med varsel om en såkalt lockout.

I en uttalelse til Børsen onsdag formiddag, slår Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) hardt tilbake:

- NHO sier at de ikke har gått til lockout for å tvinge frem tvungen lønnsnemd. Norsk Flyteknikerorganisasjon har hele tiden vært tydelig på at man ikke ønsker å ramme samfunnskritiske oppdrag, og kommer derfor til å søke om dispensasjon fra lockouten for følgende grupper:

- Alle flyteknikere i Babcock Scandinavia Engineering.
- Flyteknikere som jobber med Medevac i SAS.
- Flyteknikere som trengs for å opprettholde planlagt syketransport i Nord-Norge.

NFO ønsker med dette at 20 flyteknikere fra Babcock, som drifter luftambulansene i Norge, ikke skal bli rammet av den varslede lockouten.

NHO Luftfart opplyser at de kommer til å vurdere søknaden, når den eventuelt er mottatt. Videre forteller NHO Luftfart at NFO ikke selv kan søke om dispensasjon, men at denne må komme direkte fra den virksomheten som er rammet av streiken.

- Vi har ikke mottatt en søknad om dispensasjon fra noen av bedriftene som er en del av denne konflikten. Det er bedriften som må søke om dispensasjon. Dersom vi mottar en slik søknad, skal vi selvsagt behandle den, sier direktør fra NHO Luftfart, Torbjørn Lothe.

- Har det vært et møte mellom partene i dag?

- Vi har ikke hatt møte med NFO i dag eller i går. Vi må først se søknaden, fortsetter han.

Hvis partene, NHO og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), ikke kommer til enighet, vil lockouten tre i kraft fra natt til søndag. Det medfører at alle flyteknikere som ikke allerede er i streik, nektes å gå på jobb.

Det kan få dramatiske konsekvenser for driften av ambulansefly.

- Som medlem i NHO Luftfart forholder vi oss selvsagt lojalt til de tiltakene NHO mener er nødvendig for å få partene tilbake til forhandlingsbordet. Når vedtaket om arbeidsstans (lockout) trer i kraft natt til søndag, vil det kun ta timer før ambulansefly må tas ut av tjeneste. Erfaringsmessig vil alle ambulanseflyene i løpet av få dager stå på bakken uten tilsyn av flytekniker, uttalte daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden til Dagens Næringsliv tirsdag kveld.

Annonse
Enighet i NRK
Foto: NTB

Enighet i NRK

Litt før fristen gikk ut ved midnatt ble partene enige i oppgjøret for NRK-ansatte. Det blir dermed ikke streik hos rikskringkasteren.

– Våre medlemmer har fått samme lønnsøkning som resten av NRK, dermed er hovedkravet vårt innfridd og streik unngått, sier forhandlingsleder og nestleder Lise Olsen i LO Stat i en pressemelding litt før midnatt torsdag.

– I tillegg til de økonomiske tilleggene, har vi i meklingen fått viktige krav innfridd i vår overenskomst som styrker retten til heltidsstilling. Vi har også fått gjennomslag for en helt ny paragraf som forplikter NRK til å ivareta likestilling, mangfold og livsfasebehov, sier Trine Steen, leder i NTL NRK.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier de og NRK er glad for at det ble en enighet og at den varslede streiken ble avverget.

Streikefaren var reell, understreket Olsen overfor NTB tidligere torsdag. Hun hadde varslet et første streikeuttak for 495 medlemmer i Creo og Norsk Tjenestemannslag (NTL). Totalt omfattet meklingen 628 medlemmer i de to forbundene.

Meklingen gjaldt folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. Også Creo-organiserte medlemmer i Kringkastingsorkesteret omfattes av oppgjøret, opplyser forbundet til NTB.

For publikum ville en streik medført redusert NRK-tilbud. (NTB)

VG: Pilot-sjef: Villig til å slå SAS konkurs
Foto: NTB

VG: Pilot-sjef: Villig til å slå SAS konkurs

Pilotene i SAS er villig til å slå SAS konkurs, sier Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening og nestleder i SAS Pilot Group til VG.

- For oss er dette samtidig en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstagere i Norden, sier Klokset.

SAS og pilotene forhandler nå på overtid for å unngå en streik etter at partene ikke klarte å blir enige til den første fristen 29. juni.

Den nye fristen er midtnatt natt til lørdag og dersom partene ikke blir enige kan det få katastrofale følger for flyselskapet og for mange reisende.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at det aller, aller siste vi ønsker, det er at det blir en streik. Nå er vi inne i sommerferien, og den første ordentlige sommerferien på tre år, sier Klokset til avisa.

Annonse

Norwegian og kabinforeningen enige om tariffavtale

Flyselskapet Norwegian og den norske kabinforeningen har signert en ny toårig tariffavtale for de ansatte i Norge.

Det er til sammen rett i overkant av 1.000 kabinansatte ved Norwegians fire baser i Norge, og de utgjør med det den største yrkesgruppen av ansatte i selskapet. Norwegian har baser i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

- Gjennom tøffe, men konstruktive forhandlinger har vi med denne avtalen fått en harmonisering med andre yrkesgrupper i selskapet. I praksis betyr dette lønnsjustering, økt fleksibilitet, og i fortsettelsen et sterkt fokus på arbeidsmiljøet, sier Rene-Charles Gustavsen, leder av de kabinansatte i Norwegian og Compliance Performance Supervisor i Norwegian i en pressemelding.

På grunn av pandemien er det nesten fem år siden partene sist gjennomførte forhandlinger. Fremover ønsker de å samarbeide tettere.

(NTB)

Verste børsmåned på to år
Nesten samtlige selskaper notert på hovedindeksen faller torsdag. Etter 15 minutters handel lå hovedindeksen på 1.182,8 poeng. Foto: Erik Johansen / NTB

Verste børsmåned på to år

Hovedindeksen Oslo Børs endte ned 2,27 prosent til 1.170,28 poeng torsdag, etter et kraftig fall i oljeprisen. Juni endte med en tilbakegang på 8 prosent.

Det gjør juni 2022 til den verste børsmåneden i Oslo siden mars 2020, melder Dagens Næringsliv.

Danske Banks sjefstrateg Anders Johnsen tror bunnen ennå ikke er nådd.

– Jeg tror ikke det, for å være helt ærlig. Både det at inntjeningsestimatene kommer til å komme en del ned, samtidig som risikoen for en resesjon i Europa eller USA, eller begge deler, er såpass sterk, kommer til å påvirke markedet utover høsten, sier han til avisen.

Kraftig oljeprisfall
Tirsdagens fall på den oljetunge Oslo-børsen kan dels tilskrives et betydelig fall i oljeprisen. Et fat nordsjøolje ble torsdag ettermiddag omsatt for en snittpris på 109,33 dollar fatet, ned hele 5,5 prosent det siste døgnet.

Det gikk hardt utover oljeselskapene Equinor (-2,44 prosent) og Aker BP (-5,33 prosent), som begge endte kraftig ned. Norsk Hydro fikk det tyngste fallet blant børsgigantene med en nedgang på hele 9,13 prosent, tett etterfulgt av Yara som er ned 6,41 prosent.

Borr Drilling og Autostore Holding snek seg også opp på mest omsatt-lista, men de to selskapene hadde ingen stor dag og endte ned henholdsvis 24,11 og 13,85 prosent.

Bred nedgang
Salmar (+2,67 prosent) og Tomra (+1,06 prosent) var de eneste lyspunktene blant de mest omsatte torsdag.

Det var ingen god dag på de toneangivende børsene ellers i Europa heller.

DAX-indeksen i Frankfurt er ned 2,73 prosent, CAC 40 i Paris er ned 2,59 prosent, mens FTSE 100 i London er ned 2,33 prosent.

(NTB)

Annonse
Streik i oljebransjen
STREIK: Ledere her på Oseberg går ut i streik fra 5. juli. Foto: Helge Hansen/NTB

Streik i oljebransjen

Medlemmene i fagforeningen Lederne har stemt nei til meklingsresultatet. Dermed blir det streik på tre plattformer i Nordsjøen fra 5. juli.

I alt vil 74 medlemmer som arbeider ved Equinors innretninger Gudrun, Oseberg Aust og Oseberg Sør gå ut i streik.

Streiken vil trolig ramme norsk oljeproduksjon, ifølge fagforeningen, men norsk gasseksport blir ikke berørt, skriver Reuters.

Lederne og Norsk olje og gass kom fram til en forhandlingsløsning søndag 12. juni. Et enstemmig forhandlingsutvalg i Lederne besluttet at forhandlingsløsningen skulle sendes på uravstemning til berørte medlemmer, men medlemmene sa nei.

- Uravstemningen blant våre medlemmer på sokkelavtalen er klart, og resultatet er et tydelig nei fra medlemmene. Meklingsresultatet er dermed forkastet, og med påfølgende streik som resultat, skriver Lederne i en pressemelding.

(NTB)