Last ned Børsen-appen

Annonse

EU-landene enige om pristak

EU-landene er enige om et pristak på russiske oljeprodukter, som diesel, på 100 dollar fatet, opplyser diplomater til Reuters.

Nyheten bekreftes i en Twitter-melding fra det svenske EU-formannskapet.

Diplomater opplyser til Reuters at det også er enighet om et pristak på 45 dollar fatet på russiske rabatterte oljeprodukter som fyringsolje. Dette er i tråd med forslaget som ble lagt fram av EU-kommisjonen.

Saken ble diskutert på et møte i Stockholm fredag, der innenriks- og justisministrene i EU-landene deltok. EUs mål var å få på plass en avtale innad i unionen før G7-landenes pristak på importerte russiske oljeprodukter trer i kraft 5. februar.

Oljepristaket skal bidra til å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland.

(NTB)

Twitter tar grep
GJØR ENDRINGER: Fredag varsler Elon Musk at Twitter skal dele annonseinntektene med brukerne. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB

Twitter tar grep

Elon Musk sier fredag at Twitter fra og med i dag vil dele annonseinntekter med enkelte av tjenestens brukere. For at brukerne skal kunne få betalt må de være verfisert av Twitter.

Det melder Twitter-eier Musk selv på Twitter.

Siden Musk kjøpte opp Twitter for 44 milliarder dollar i oktober har det fått svært mye oppmerksomhet. Kort tid etter oppkjøpet valgte Musk å sparke halvoparten av de ansatte.

I november kom han også med et ultimatum til de ansatte: Jobb «hardcore», eller slutt. Kort tid etter varslet over 100 ansatte at de ville slutte.

Svensk luksushotell stengt på dagen
Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB

Svensk luksushotell stengt på dagen

Det svenske luksushotellet og spaet Yasuragi stenger dørene etter et mulig legionellautbrudd, skriver svenske Aftonbladet. Hotellet ligger i Hasseludden i Stockholm. Flere av personalet er blitt syke med mistenkt legionella.

Legionella smittes gjennom vannbaserte innretninger som boblebad og fontener. Det er to sykdomsutfall av smitte - lungebetennelsen legionærsykdom og pontiacfeber, en mild, influensaliknende sykdom.

Handelen stupte etter prisøkning
Foto: Nina Hansen

Handelen stupte etter prisøkning

Onsdag kom det varslede prishoppet i dagligvarebutikkene. Nordmenn handlet da for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Børsen har fått fra BankAxept.

Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

- Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID BankAxept til Børsen.

Totalt hadde nordmenn et transaksjonsvolum på 682 millioner kroner 31. februar. Onsdag gikk dette ned til 499 millioner kroner.

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge
Foto: Annika Byrde / NTB

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge

Det varsler Yakunins advokat i en uttalelse til TV 2.

- Dette er pinlig for Jonas Gahr Støre, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma til kanalen.

Det har foreløpig ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Heiberg.

Yakunin, som var tiltalt for brudd på sanksjonene som forbyr russiske statsborgere å fly droner i norsk luftrom, ble torsdag frifunnet for andre gang i en norsk domstol. Denne gang i Hålogaland lagmannsrett.

- Det var et ventet og klart resultat fra lagmannsretten. Vår klient er godt fornøyd med avklaringen, og at Norge følger samme regler som resten av Europa, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet torsdag.

I desember ble den 47 år gamle forretningsmannen enstemmig frikjent i tingretten. Men påtalemyndigheten mente frifinnelsen var feil, og anket den inn for Hålogaland lagmannsrett.

Andrey Yakunin er sønn av en russisk forretningsmann som skal ha nære bånd til den russiske presidenten Vladimir Putin.

Les hele saken

Andrey Yakunin frifunnet igjen

Boligprisene økte med 3 prosent

Etter noen vintermåneder hvor boligprisene har dempet seg, har prisene igjen pekt oppover. Tidligere denne uka ble det klart at Obos-prisene hadde gjort et brått hopp på 5,5 prosent i hele landet, 7 prosent i hovedstaden.

Fredag ble det lagt fram boligpriser av Eiendom Norge. I januar steg prisene i Norge med 3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner er boligprisene uendret.

Den sterkeste utviklingen de siste tolv måneder var i Kristiansand, med en oppgang på 4,3 prosent.

Prisen for en gjennomsnittsbolig var i januar 4,37 millioner kroner.

- I fjor var januareffekten spesielt sterk på grunn av «avhendingsloveffekten». Mange ønsket å selge før endringene i avhendingsloven trådte i kraft, og det tok lengre tid å forberede boliger for salg. Dette ga et lavt tilbud og historiens sterkeste januar-oppgang. I år er utviklingen som normal for måneden, noe de sesongkorrigerte prisene viser, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener dagens boligpristall er godt nytt.

- Vi konstaterer at usikkerheten er blåst bort i markedet for brukte boliger. Etterspørselen er sterk, omsetningen høy og boligprisutviklingen er som normalt for januar med noen regionale variasjoner. For folk flest er bolig en investering i velferd og livskvalitet, og boligbehovet påvirkes av befolkningsvekst og endringer i folks boligpreferanser. Derfor er det en god nyhet for husholdningene at bruktmarkedet fungerer godt igjen etter en mørk høst, sier han i en mail til Børsen.

Han er likevel bekymret for et nærmest dødt nyboligmarked, etter en tid med lite aktivitet.

- Det skaper et større press enn normalt på bruktmarkedet. For å oppnå balanse og unngå store prissvingninger, må begge markeder fungere. Med nåværende situasjon er det er en betydelig risiko for at det utvikles nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel som kan føre til sterkere prisvekst enn forventet, sier han.

Boligprisene økte med 3 prosent
Foto: Shutterstock / NTB

Arbeidsledigheten øker

Arbeidsledigheten i Norge øker, viser ferske tall fra Nav.

Ved utgangen av januar var 65 400 registert som helt ledige eller arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak hos Nav, noe som utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

Justert for normale sesongvariasjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak med 400 personer.

- Arbeidsledigheten gikk litt opp i januar, men er fortsatt på et lavt nivå. Ledigheten øker blant annet innen bygg og anlegg og blant personer under 40 år. Samtidig er etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt høy og det er mange ledige jobber, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Også antallet permitterte øker. Ved utgangen av januar var det registert 9000 permitterte, noe som er 3100 flere enn i desember.

- Det er normtalt at antallet permitterte stiger noe i januar, men økningen i år er likvel større enn det som er normalt i januar. Nesten halvparten av de permitterte har yrkesbakgrunn fra bygge- og anleggsarbeid eller industriarbeid, sier Holte.